Brillen verwisselen

Brillen verwisselen

Het is vakantie en wat doe je dan? Dan pak je een van de boeken van de stapel ‘nog ooit te lezen als ik tijd heb’. Ook ik deed dat de afgelopen vakantie en ik trok me dus terug op een stille plek met de dikke pil die me al jaren aanstaart: De wereld van Sophie, roman over de geschiedenis van de filosofie.

Een hele zit leek het me eerlijk gezegd en daarom draaide ik er al jaren omheen. Tot nu toe dus. En wat bleek: het kwam precies op het goede moment. Ik raakte totaal gefascineerd, omdat het zo ontzettend mooi aansluit op het vraagstuk waarmee ik binnen HomeMates worstel. En me ook helpt dat vraagstuk op te lossen. Niks lange zit. De tijd vloog!

Even over HomeMates: dat is een onafhankelijk kennisplatform waarin diverse collega’s en ik aandacht vragen voor wat wij de 3e en onderbelichte succesfactor van energievriendelijk renoveren noemen. Het gaat daarbij over al die zaken die niet over de twee vanzelfsprekende succesfactoren gaan – goede techniek en voldoende budget – maar over dat wat je kunt vangen met het begrip ‘samen’: samen willen (o.a. bewonersbelangen centraal zetten), samen brengen (de opgave inbedden in een brede context) en samenwerken. We bieden kennis op dat vlak zo praktisch en behapbaar mogelijk aan, in de hoop een bijdrage te leveren aan het succes van renovatieprojecten met energieambities. En waar ik in dat kader zo mee worstelde, was de vraag hoe je die in mijn ogen zo broodnodige aandacht trekt. Want de meeste professionals werken al samen en houden al best wel rekening met bewoners. Hoe maak je ze attent op het feit dat dat nog veel beter kan? Dat ze nog maar een fractie van de kansen benutten, die kunnen bijdragen aan het vergroten van het succes van hun projecten?

Niks is zo moeilijk om aan iemand die geen kennisbehoefte voelt, kennis over te dragen. Een van de pogingen die we doen om die kennisbehoefte aan te wakkeren, is door mooie verhalen te vertellen. We proberen ook in toenemende mate professionals door middel van bepaalde werkvormen de behoefte aan die kennis te laten ervaren. Maar dat dit allemaal nog veel beter kan, weet ik zeker nu ik De wereld van Sophie heb gelezen.

Want wat me nu meer dan ooit duidelijk is: je kunt vanuit verschillende perspectieven (‘brillen’) naar hetzelfde kijken en door die verschillende brillen kan je op basis van dezelfde informatie tot compleet verschillende conclusies komen.  Daarom slaat dat wat we bij HomeMates proberen te vertellen bij de een wel en bij ander niet aan. Het gaat bijna over een verschil in religie. Ik kan nog zo hard roepen dat er op een andere manier moet worden samengewerkt, omdat ik erg in procesinnovatie geloof. Mijn verhaal komt echter niet aan op de manier zoals ik het bedoel, als degene aan wie ik dat vertel het volste vertrouwen heeft dat er wel een technische oplossing komt en dus een ander geloof heeft. Het landt ook anders bij iemand, die vooral vanuit een kostenperspectief redeneert. Of alles vertaalt naar facts & figures.

Het ene perspectief is niet beter dan het andere, maar het is wel anders. Wat doe je als je een ander geloof hebt en er niet op uit bent iedereen van jouw gelijk te overtuigen? Dan ga je met elkaar in gesprek, zodat je elkaar beter leert kennen. Helaas waren daarvoor de mogelijkheden binnen HomeMates nog beperkt.

Maar hoe prachtig is het lot: we kregen kortgeleden van Energieplein20 de mogelijkheid aangeboden om op hun site, waar iedereen komt die iets met energie en renoveren wil, een discussieplatform te starten. En nu denk ik dus na over de vraag hoe ik mensen enthousiast krijg om daar met ons in gesprek te gaan. Zodat we elkaars bril even op kunnen zetten en elkaar daardoor beter gaan begrijpen.

Om daardoor SAMEN beter aan de slag te kunnen gaan. Het zou dus fijn zijn als jullie met ons in gesprek willen gaan op Energieplein20.nl. Deel je mening en ideeën, ben kritisch op dat wat wij doen... Want dat helpt ons ons verhaal aansprekender te brengen en dat moet dus uiteindelijk helpen het succes van jullie projecten te vergroten.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Maar ik geloof er in.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c243 c244
Niet omdat het beton opraakt

Niet omdat het beton opraakt

9 apr om 17:00 uur
timer 3 min

Hans Korbee: Net zomin als dat het stenen tijdperk eindigde omdat de stenen opraakten, zal de huidige lineaire bouweconomie ...

Lees verder »

c21 c54 c261
Digital twin: de grote verbinder in gebouwdigitalisering

Digital twin: de grote verbinder in gebouwdigitalisering

24 mrt om 16:00 uur
timer 4 min

Marc Kooij: Steeds meer gebouwen zijn ‘smart’. Maar veel kansen van nieuwe datagedreven technologie blijven nog ...

Lees verder »

c21 c54
Maximale CO2-reductie voor 1 euro

Maximale CO2-reductie voor 1 euro

18 mrt om 16:00 uur
timer 4 min

Jan-Maarten Elias: Om CO2-neutraal te worden in 2050, is het noodzakelijk om eerst de klimaatdoelen van 2030 te halen. Mét ...

Lees verder »

c21 c54 c244
Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

3 mrt om 16:11 uur
timer 4 min

Het woord duurzaamheid is inmiddels een containerbegrip geworden. Allerlei verschillende milieufacetten zoals ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Reradicaliseren

Reradicaliseren

25 feb om 17:00 uur
timer 3 min

Onno Dwars: Ik vind dat het radicalisme van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) aan erosie onderhevig is. Hun ...

Lees verder »

c21 c54 c185
Decorated shit

Decorated shit

11 feb om 16:01 uur
timer 5 min

“Zolang we heiligverklaarde concepten overeind houden, zoals we het geleerd hebben op de universiteiten, ...

Lees verder »

c21 c54 c244
MPG: buigen of barsten?

MPG: buigen of barsten?

10 feb om 16:00 uur
timer 6 min

Hans Korbee: Juni 2016 bracht de SER het rapport uit ‘Werken aan een circulaire economie: geen tijd te verliezen’. ...

Lees verder »

c21 c54 c185 c244
Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

3 feb om 15:45 uur
timer 6 min

Marten Valk: We zitten in een bijzondere tijd, er gebeurt veel. Door covid-19 is er acute aandacht voor het thema gezondheid. ...

Lees verder »

c21 c54 c190 c244
De timing van hout

De timing van hout

29 jan om 08:57 uur
timer 2 min

Onlangs werd ik getriggerd door het NRC-artikel ‘Bouwen met hout? Dat is niet duurzaam, zegt de norm’. ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244 c245
Wij zijn de overheid

Wij zijn de overheid

21 jan om 17:00 uur
timer 2 min

Onno Dwars: Nu Rutte III demissionair is, maakt Nederland de balans op. Als bouw- en vastgoedsector werden wij de afgelopen ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c190
Amsterdamse School 2.0

Amsterdamse School 2.0

22-12-2020 om 08:46 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Levensduur, life-cycle, losmaakbaarheid en duurzaamheid; het langetermijndenken staat weer helemaal centraal in ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

09-12-2020 om 15:30 uur
timer 9 min

Ben Kruseman: Na mijn bouwkundestudie in Tilburg, nu Avans Hogeschool Tilburg en de vervulling van mijn militaire dienstplicht, ...

Lees verder »

Reacties

Waar ik tegen aan loop is dat veel mensen het huis isoleren te veel geld gaat kosten. Ook woningcorporaties vinden dat een B-label genoeg is. En doet de verhuurder dat, dan betaal je dat als huurder dubbel en dwars terug. Door de Minister-Blok-Boete wordt de toekomst voor huurders heel erg onzeker. Je huis door de verhuurder laten isoleren naar B-kwaliteit kan betekenen dat je over een paar jaar niet meer in staat bent om de huur te betalen (zelfs de huursubsidie wordt consequent ieder jaar minder). Met het vooruitzicht op straat te komen te staan. Wat mij angstig voor de toekomst maakt. Als huurder laat ik het nu zo goed als ik kan zelf doen. Met en ook zonder medewerking van de woningcorporatie. Dat is niet de meest aantrekkelijke manier, maar met het vooruitzicht van ons nu al dalende pensioen en almaar stijgende woonlasten hebben wij geen andere keuze. Met mij denken veel andere huurders er zo over. Zo weigeren mensen bijvoorbeeld zonnepanelen via de verhuurder, dit gaat de huurders extra punten opleveren, waardoor de huur te hoog wordt, en de opbrengst van de zonnepanelen bij lange na niet deze zich stapelende huurverhoging compenseert. Wij kunnen het ons niet permitteren om naar een betere (duurdere) woning te verhuizen, of een woning te kopen. Woningcorporaties en Minister-Blok lijken vergeten te zijn dat deze hele grote groep in de Nederlandse samenleving best beter en zuiniger willen wonen, maar er doodgewoon nooit de benodigde financiële middelen voor bij elkaar kunnen krijgen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up