Verslag congres Thermisch Actieve Gebouwen

Het Duurzaam Gebouwd-congres Thermisch Actieve Gebouwen, 22 juni jongstleden, deed wat het beoogde: informeren in de breedste zin over de voordelen en beperkingen van betonkernactivering. Een mooie bijeenkomst die voor herhaling vatbaar is.

Met de uitgaven ISSO 85 en Thermisch Actieve Gebouwen is veel kennis beschikbaar voor bouwpartijen in Nederland. Belangrijk want de positieve prestaties van betonkenractivering komen het best tot hun recht als er intensief en vanaf de prilste ontwikkelfasevan een gebouw wordt samengewerkt door alle partijen in de bouw.

Daarom nam het Cement&BetonCentrum het initiatief tot een congres rond de eerste uitgaven van de publicaties.

Passief & Warm bouwen
Naast informeren in de breedste zin van het woord, deed de organisator Duurzaam Gebouwd meer en omringde het pure beton ontwerp ook aan initiatieven als passief bouwen, het warm bouwen en andere ontwikkelingen die het gebouw als actieve deelnemer aan een comfortabel binnenklimaat promoten.

Kennisoverdracht
De Isso publicatie 85 en de publicatie Thermisch Actieve Gebouwen vormen de kern van de kennis en ervaring. De betonbranche zet hiermee een belangrijke stap naar het verhogen van het comfort en het verhogen van de ambitie door het bouwen met beton.

Met deze publicaties en de later te volgen CUR aanbevelingen is er voor alle partners in de bouw kennis beschikbaar om de vaak toch niet eenvoudige betonkernactivering tot een succes te maken. "Want het is vaak oorlog op de vloer. Zoveel vakgebieden en technieken komen bij elkaar. Het vergt een gedegen voorbereiding en goede samenwerking in de uitvoering," zegt Hans Köhne  van het Cement&Betoncentrum en initiatiefnemer van dit congres.

Rob van Bergen reikte aan het eind van het congres de publicatie 85 uit aan Herman Eijdens van de Rijks Gebouwendienst. Deze laatste was blij met de publicatie. "Nu hoeven we niet meer punt voor punt aan te geven wat we wensen; we verwijzen gewoon naar Isso 85." Eijdens was al in een vroeg stadium voorstander van deze vorm van beheersen van het binnenklimaat en hoopt dat er nog vele gebouwen zullen volgen.

TAG
De uitgave Thermisch actieve gebouwen benadert de betonkernactivering in vloerconstructies vanuit een meer breed toegankelijke invalshoek met praktijkvoorbeelden en testimonials van ontwerpers die deze bouwmethode omarmden.

Toch schuwt de bij uitgeverij Aenas verkrijgbare publicatie de diepgang niet. Varianten, kostenaspecten en akoestiek komen breed aan bod. In de praktijkvoorbeelden grote en kleine projecten en hun specifieke oplossingen.

Spelen met de zon
Die invalshoek koos ook architect Paul de Ruiter voor zijn presentatie op het congres. Zijn voornaamste reden om betonkernactivering toe te passen is de positieve invloed van de manier van verwarmen van de binnenruimte op het comfort van de gebruiker. "Duurzaamheid is gezondheid en geluk." 

Daarnaast is het vergroten van de netto gebruikshoogte een belangrijk voordeel waarbij het ondermeer mogelijk is daglicht verder in het gebouw te laten toetreden. Zo kon TransPort, het hoofdkantoor van Transavia uitgevoerd worden met 16 meter diepe kantoren. De zeer hoge ambities die hij bij de bouw van dit kantoor nastreefde LEED Platinum konden dankzij betonkernactivering voor een groot deel al worden gerealiseerd.

Maar de thermisch actieve gebouwen komen het best tot hun recht als de stand van de zon bepalend is voor de positie en de indeling van gebouw en gevels. De Ruiter gebruikt lamellen, oriëntatie en materialen om de zon waar nodig toe te laten of te weren. De energiebesparingen in de vorm van verwarming en verlichting zijn aanzienlijk.

Volgens Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl kan dat wanneer tot een optimum wordt toegepast ook op een passieve wijze al een gezond binnenklimaat, hoog wooncomfort en een goede EPC waarde worden bereikt.

Warm Bouwen

WarmBouwen, genomineerd voor een innovatieprijs op de Provada, is een slimme combinatie van duurzame bouwtechnieken en nieuwe bedrijfseconomie in vastgoed. Het is gebaseerd op een innovatieve manier van opnemen en afgeven van warmte en koude, en brengt de energiehuishouding in gebouwen door middel van bestaande technieken weer in balans.

Voornaamste wapenfeit na de introductie twee jaar geleden, is de klimaatbeheersing van rijksmonument de Tempel in Den Haag. Dit monumentale kantoor is door de toepassing van WarmBouwen van het laagste energielabel G naar het hoogste energielabel A getransformeerd, met behoud van alle monumentale waarden.

Massa's oplossingen
Clima Deck, VBI's Eco Prefab, oplossingen in gestorte vloeren, staalplaatbetonvloeren en breedplaatvloeren kanaalplaarvloeren of de staalbalkbetonplaatvloer. Het is al snel duidelijk dat met betonkernactivering de betonbranche een grote variëteit aan oplossingen heeft voor elk type gebouw.

Het congres plaats tijdens het debat ook een kanttekening: Betonkernactivering vergt integraal ontwerpen. De pioniers van Thermisch Actieve Gebouwen benadrukken dat de integrale benadering waarbij alle bouwdisciplines samenwerken om keuzes en maatregelen op elkaar af te stemmen op basis van een integraal gebouwconcept het beste recept is voor succes.

De betonmassa van een gebouw kan dan optimaal gebruikt worden voor het dempen van temperatuurverschillen en het benutten van de opgeslagen en af te geven warmte.

Met die massa valt goed te rekenen houdt Paul van Bergen, DGMR ons voor. "De domme massa kan nu slim worden ingezet als ideale warmtewisselaar."

Die massa beton werd aan het eind van het congres op vernuftige wijze door ondernemer Ruud Koornstra voorzien van een vraagteken. De spitsvondige herdenker van bestaande producten en systemen vroeg zich af hoe het komt dat we als land met bijna de zachtste boden van de wereld toch de meest zware gebouwen neerzetten?

En met deze even stilte veroorzakende opmerking bij het betonminnende publiek sloot het congres af.

Tekst: Ronald van Bochove
Foto's: Moniek Polak

Foto 1 Debat
Foto 2 Ruud Koornstra
Foto 3 Koornstra had de lachers op zijn hand
Foto 4 Een van de veel bezochte workshops

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Eerste versie van PvE Gezonde Kantoren uitgebracht

Eerste versie van PvE Gezonde Kantoren uitgebracht

Gisteren om 11:00 uur

De eerste versie (1.0) van het Programma van Eisen voor Gezonde Kantoren is uitgebracht. In deze verse publicatie ...

Lees verder »

Studententeam TU/e presenteerde LINQ op Solar Decathlon Middle East 2018

Studententeam TU/e presenteerde LINQ op Solar ...

14 jan om 14:00 uur
timer 1 min

VIRTUe, het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft de zesde plaats bereikt in de Solar Decathlon ...

Lees verder »

Bijeenkomst blikt vooruit op duurzaam en gezond beurskwartier

Bijeenkomst blikt vooruit op duurzaam en gezond ...

14 jan om 08:00 uur

Het Beurskwartier achter het centraal station Utrecht wordt innovatief, duurzaam en gezond. De slotbijeenkomst ...

Lees verder »

‘Overheden moeten PAAS/BAAS aanbesteden!’

‘Overheden moeten PAAS/BAAS aanbesteden!’

11 jan om 16:30 uur
timer 6 min

In de verandering naar een volledig circulaire economie krijgen as a service-constructies een belangrijke plek. ...

Lees verder »

Circulair denken: van TCO naar TBO

Circulair denken: van TCO naar TBO

11 jan om 15:30 uur
timer 3 min

De circulaire economie begint op gang te komen. Ook in 2018 zijn fantastische ontwikkelingen opgestart in de gebouwde ...

Lees verder »

Building Holland zet verbinding voorop

Building Holland zet verbinding voorop

11 jan om 13:00 uur
timer 5 min

Building Holland, het innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoedsector van 9 tot en met 11 april 2019 ...

Lees verder »

De Naarder Tinfabriek is klaar voor de toekomst

De Naarder Tinfabriek is klaar voor de toekomst

11 jan om 10:00 uur
timer 3 min

Originele details en duurzaamheid: die gaan hand en hand in ‘De Tinfabriek’ in Naarden. De voormalige ...

Lees verder »

'Circulariteit is een kwestie van niet zeuren maar gewoon doen'

'Circulariteit is een kwestie van niet zeuren ...

10 jan om 11:00 uur

Een interview met Houkje Rijpstra, directeur Vereniging Circulair Friesland en spreker tijdens het Duurzaam Gebouwd ...

Lees verder »

Gasloos distributiecentrum in Waalwijk

Gasloos distributiecentrum in Waalwijk

9 jan om 15:30 uur
timer 3 min

Eind dit jaar staat in Waalwijk het nieuwe distributiecentrum van Healthlink, met een oppervlakte van 15.000 m2. ...

Lees verder »

“Als de mores van aannemers niet veranderen, verandert er niets.”

“Als de mores van aannemers niet veranderen, ...

9 jan om 14:30 uur
timer 5 min

Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma) is er klaar mee: “Als je door fouten in bestek en tekeningen ...

Lees verder »

Van terugverdientijd naar duurzaam beleid

Van terugverdientijd naar duurzaam beleid

8 jan om 15:30 uur

Veel gebouwbeheerders onderzoeken de mogelijkheden om hun pand duurzaam te koelen of verwarmen. Als het aankomt ...

Lees verder »

'Beschikbaarheid van bouwmaterialen kritieke factor bij circulariteit'

'Beschikbaarheid van bouwmaterialen kritieke ...

8 jan om 14:00 uur

Dat zegt ing. Roel Vollebregt, directievoorzitter van BAM Bouw en Vastgoed Nederland, gevraagd naar de knelpunten ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up