Alba Concepts nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

timer4 min
Alba Concepts nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Duurzaam Gebouwd verwelkomt Alba Concepts als nieuwe partner. Via een interview stelt de organisatie zijn duurzame ambities voor.

Foto bovenin: Woud Jansen (links) en Jim Teunizen (rechts)

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

Alba Concepts is een jonge duurzame onderneming met de missie om de vraagstukken van vandaag en morgen op te lossen. Alba Concepts richt zich op twee activiteiten: advisering en concept- en projectontwikkeling. Bij beide activiteiten staat centraal dat wij handelen daar waar vastgoed, duurzaamheid, strategie en financiën elkaar vinden in de vroege planfasen. Dit betekent overigens niet dat wij niet acteren in ontwerp- en uitvoeringsfasen, maar de primaire focus ligt op het initiëren en verder brengen van ideeën in vastgoed.

Dit doen wij niet alleen, maar met bevlogen, authentieke mensen en eigentijdse partners met een uitgesproken signatuur. Wij hebben de overtuiging dat creativiteit, ondernemerschap en verbindend vermogen de ingrediënten zijn om concepten en processen in vastgoed verder te brengen. Uiteraard met focus voor een duurzame gebouwde omgeving. Dat is waar wij maximaal aan willen bijdragen.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Alba Concepts levert een bijdrage aan het verduurzamen van de bestaande omgeving! Dat is waar wij voor staan. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Groen denken betekent bij Alba Concepts ook groen doen. Uiteraard vanuit een gezond realisme, echter kiezend voor het juiste wanneer alternatieven een vergelijkbare oplossing bieden.

In al onze projecten vormt duurzaamheid niet het sluitstuk, maar de basis voor een aanpak. Zo helpen wij opdrachtgevers met het vaststellen van een duurzaamheidstrategie, stellen wij financiële business cases op en ontzorgen door het inrichten van het proces om te komen tot het gewenste eindresultaat. Op dit moment ondersteunen wij onder andere een groot drinkwaterbedrijf bij de duurzame herontwikkeling van een watertoren, een energiebedrijf bij de ontwikkeling van een baanbrekend energieconcept en een  corporate bij het vaststellen van de eigen duurzaamheidstrategie inclusief onderliggende kritieke prestatie indicatoren en (financiële) impact. Super interessante opgaven, waarbij de context en marktbenadering ook belangrijke aspecten zijn.

Met onze eigen labels spelen wij in op actuele duurzame ontwikkelingen. Met het oog op tendensen, zoals ‘Van eigendom naar gebruik’ en ‘Delen is het nieuwe vermenigvuldigen’ is samen met partners gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe circulair product: Botoks. Botoks biedt een totaaloplossing, waarbij de huurder specifiek keuzes kan maken in kantoorindeling, inrichting en uitstraling en slechts betaalt voor het gebruik. Botoks koestert het milieu en ontwikkelt het inbouwpakket op basis van het circulair gedachtengoed. Met leveranciers hebben wij afspraken gemaakt over de recycle- en hergebruikmogelijkheden van de toegepaste materialen. Alles krijgt een tweede leven!

Tevens is Alba Concepts actief binnen het innovatieprogramma Kantoor vol Energie van Energiesprong. Vanuit het Excellent Expertteam (EET) werken wij, door de ontwikkeling van verschillende tools en een strakke aanpak, aan de transitie naar energieneutrale huisvesting voor bestaande bouw.

Met trots kunnen wij zeggen dat onze inzet zicht heeft vertaald in een mooie vermelding in de Duurzame 50 Vastgoed NL in 2015. Alba Concepts was met Jim Teunizen op #43 en Woud Jansen op #38 sterk vertegenwoordigd.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

Alba Concepts loopt voorop in de actuele ontwikkelingen en toepassingen binnen het vakgebied. Of het nu gaat om de circulaire economie, innovatief contracteren en aanbesteden of het energieneutraal ontwikkelen volgens het principe van de ‘Valuecase’. Wij geloven erin dat het delen van meningen, kennis en praktijkervaringen een no brainer zijn om als bouw- en vastgoedsector vooruitgang te blijven boeken.

Om onze expertise en vakkennis te verbeteren, zijn wij continu bezig met innovatie. Via blogs, publicaties en sociale media delen wij onze kennis en ervaringen dan ook graag. Wij zien Duurzaam Gebouwd als hét integrale duurzaamheidsplatform voor de bouw- en vastgoedsector. Duurzaam Gebouwd is een sterk merk, heeft een omvangrijk netwerk en is een krachtig mediakanaal. Woud Jansen en Jim Teunizen treden beide toe als Expert binnen het platform Duurzaam Gebouwd.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

De markt is in beweging, en hoe. Onze visie is dat de bouw- en vastgoed sector op dit moment een enorme transitie doormaakt en het einde is nog niet in zicht. Gelukkig maar. Het is langer bekend dat de nieuwbouwopgave eindig is. Er is meer dan voldoende voorraad om de behoefte te kunnen huisvesten, alleen sluiten vraag en aanbod onvoldoende op elkaar aan. De focus komt dan ook op de creatieve herontwikkeling met een dito businesscase.

Daarnaast zien wij dat de versnelling van innovatie op het gebied technologische ontwikkelingen een enorme impact gaan hebben op het energievraagstuk. Lokaal opwekken én opslaan zal dit vraagstuk op zijn kop zetten. Je ziet partijen als Tesla, BMW maar ook Google al inspelen op deze verandering.

Tot slot, de circulaire economie. Een veelbelovende stroming, waar zeker kansen liggen voor opdrachtgevers. Waarom zouden (eind)gebruikers een gebouw(elementen) of inrichting in eigendom willen hebben? Uiteindelijk gaat het om het gebruik van beschikbare ruimten, producten, meubilair of zelfs het afnemen van diensten. Gelukkig is er in de markt een beweging van eigendom naar gebruik. Hierdoor ontstaan nieuwe financieringsmodellen, bijvoorbeeld het betalen van een gebruikersvergoeding of het leasen van deze gebouwelementen. Dit biedt kansen!

Bovengenoemde veranderingen bieden nieuwe mogelijkheden, waar wij als Alba Concepts maximaal op inzetten. Wij dagen marktpartijen uit om te komen met die innovatieve oplossingen en/of ontwikkelingen om de op dat moment voorliggende opdracht oplossen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c148 c225
5e editie Real Estate Innovations Overview toont 600 innovaties

5e editie Real Estate Innovations Overview toont ...

Vandaag om 14:58 uur
timer 1 min

De Real Estate Innovations Overview (REIO) is een jaarlijks fenomeen dat door KPMG wordt samengesteld. Dit jaar ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c243
Van goed geregelde ventilatiesystemen tot controle en prestatiecontracten

Van goed geregelde ventilatiesystemen tot controle ...

Vandaag om 13:00 uur

Een goed geventileerd schoolgebouw bevordert de gezondheid en de prestaties van leerlingen en leerkrachten. Al ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c244
De bijdrage van kalkzandsteen aan circulariteit en duurzaamheid

De bijdrage van kalkzandsteen aan circulariteit ...

Gisteren om 13:00 uur

Met het natuurlijke bouwproduct kalkzandsteen kan het circulair bouwen een impuls krijgen. Ben Kruseman, van producent ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c245
Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

Geen gezond gebouw zonder antibacterieel schakelmateriaal

Gisteren om 08:00 uur
timer 1 min

Schakelmateriaal is een vaak vergeten bron van de verspreiding van ziekten en bacteriën. Om gebouwen zo gezond ...

Lees verder »

c21 c225
Laat je horen voor de thema’s van 2021

Laat je horen voor de thema’s van 2021

Gisteren om 07:00 uur

Aan welke thema’s moet Duurzaam Gebouwd in 2021 bijzondere aandacht besteden? We werken achter de schermen ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Leren door te doen

Leren door te doen

10 jul om 13:02 uur
timer 7 min

Gemeenten in Nederland zijn volop bezig met het vormgeven van de Transitievisie Warmte. Eind 2021 moet die visie ...

Lees verder »

c21 c160 c225
‘Ventileren is essentiële maatregel voor coronaproof gebouwen’

‘Ventileren is essentiële maatregel ...

10 jul om 10:01 uur
timer 3 min

Is een gebouw coronaproof te maken? En zo ja, wat kunnen gebouwbeheerders dan doen als straks gebouwen weer (deels) ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
Fraeyelemaborg in Slochteren straks weer klaar voor de toekomst

Fraeyelemaborg in Slochteren straks weer klaar ...

10 jul om 07:00 uur

Op een landgoed van ruim 23 hectare staat het pareltje Fraeylemaborg, vanaf de middeleeuwen bewoond en in de 20e ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Helft corporatiewoningen Renswoude heeft NOM keur in 2035: ‘Zo doen we dat!’

Helft corporatiewoningen Renswoude heeft NOM ...

9 jul om 15:30 uur
timer 6 min

Normaal gesproken zie je als duurzaamheidsambitie bij gemeenten 100% energieneutraliteit in 2050, wellicht ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c171 c225 c245
‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet langer in het zand!’

‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet ...

9 jul om 11:01 uur
timer 6 min

Moet er een basisniveau van kennis over een gezond binnenklimaat gelden voor vastgoedbeheerders? Moeten we dat ...

Lees verder »

c21 c172 c225 c243
Nieuwe warme jas voor NOM-woningen Zoetermeer

Nieuwe warme jas voor NOM-woningen Zoetermeer

9 jul om 10:01 uur
timer 4 min

Over drie decennia moet Nederland voorgoed verlost zijn van aardgas en zien we – als het goed is – ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243
Omgevingsvisie Roerdalen: Kragten houdt het tempo hoog

Omgevingsvisie Roerdalen: Kragten houdt het ...

8 jul om 16:01 uur
timer 5 min

Met het recente uitstel van de invoering van de Omgevingswet krijgen heel wat gemeenten enige lucht in de organisatie. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up