'Duurzaam Gebouwd opent deuren'

'Duurzaam Gebouwd opent deuren'

Na 5 jaar account- en platformmanagement bij Duurzaam Gebouwd staat Pieter Fritz een nieuwe uitdaging te wachten bij Berkvens, totaalaanbieder van toegangsoplossingen op het gebied van binnendeuren.  We interviewen Fritz, die vanaf 1 januari 2018 het duurzaamheidsbeleid – mede vanuit de invalshoeken Kwaliteit en Milieu - vormgeeft bij deze fabrikant uit Someren. “Ik kan niet wachten om de volgende stap te zetten en circulariteit- en duurzaamheidsambities naar een hoger niveau te tillen.” 

De wens en motivatie om sociaalmaatschappelijke impact te maken met duurzaamheid vormde de basis voor de loopbaan van Fritz. “Toekomstbestendigheid begint wat mij betreft bij het besef en het bewustzijn dat we in staat zijn om keuzes te maken die een positieve impact hebben op de komende decennia. Zetten we niet op tijd de schouders onder de verduurzaming van onze sector, dan krijgt de volgende generatie een opgave die moeilijk tot niet te bepalen is.” Tegelijkertijd liggen er legio kansen voor het oprapen. “Nederland heeft de mogelijkheid om onze bouw- en vastgoedsector als voorbeeld te laten fungeren voor de rest van de wereld. Onze industriële Nul-op-de-Meter bouwprocessen en inzet op volledig circulaire bouw zijn slechts enkele voorbeelden die we kunnen inzetten als exportproduct. We kunnen er wereldwijd mee inspireren.”

Gedragsvormen en mindset omgooien

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is niet alleen vanuit sociaalmaatschappelijk oogpunt een must. “Onze sector is traditioneel en conservatief, terwijl de technologische ontwikkelingen in een versnelling zitten. Ik wil dat we onze gedragsvormen en mindset omgooien. Dan komen we er vanzelf achter dat de economische kansen enorm zijn. Ik hoop en verwacht dat meer mensen zich inzetten voor energieleverende en gezonde leef- en werkomgevingen. Ik vind het een voorrecht om dagelijks met deze kanteling bezig te zijn en het is iets dat ik met passie en een glimlach doe.”

Steeds meer organisaties zien duurzaamheid als bestaansrecht. “Tegelijkertijd is het een containerbegrip geworden en verschuift duurzaamheid zich van energie, naar kwaliteit, circulair en gezondheid en weer terug. Ik zie het als een teken dat we de juiste weg bewandelen. Natuurlijk valt er over de snelheid en exacte uitvoering te discussiëren. Bekijk het positief. Het begrip is in ieder geval doordrongen en meer organisaties zijn ermee bezig.” Duurzaamheid wordt steeds vaker in strategie, visie en missie geïntegreerd. “Aan deze beweging levert Duurzaam Gebouwd een belangrijke bijdrage. Een samenwerking met Duurzaam Gebouwd vormt een belangrijke drijfveer om enerzijds kennis te maken met duurzaamheid en anderzijds om een volgende mijlpaal te definiëren en te bereiken. Daar ben ik trots op, evenals ons hele team.”

'Duurzaam Gebouwd opent deuren'

Pieter Fritz: "De energietransitie vormt een belangrijk speerpunt waarvoor we slimme plannen moeten ontwerpen, evenals voor de versnelling richting de circulaire economie." 

Ook bij Berkvens werkt een enthousiaste groep mensen aan het vormgeven en uitwerken van het duurzaamheidsbeleid. Als organisatie is zij al 3 jaar aangesloten bij Duurzaam Gebouwd en ik heb dan ook altijd goede gesprekken gehad met algemeen directeur Piet van Loenhout, tevens Duurzaam Gebouwd-expert. Vaak sparden we over marktontwikkelingen, uitdagingen en kansen die voor ons liggen.”

Vormgeven aan beter Nederland 

De afgelopen jaren investeerde de totaalaanbieder van toegangsoplossing in het reduceren van de eigen footprint. “Duurzaamheid moest een integraal onderdeel worden van de strategie. Van daaruit ontstond de overtuiging om dit samen op te pakken. Mijn doel is om de CO2-uitstoot te reduceren naar een nulpunt en uiteindelijk liever nog naar een positieve waarde. Hiervoor werken we een complete strategie uit, waarbij circulariteit, smart technologieën, het ontwikkelen van co-creaties en het creëren van een positieve impact op ons welzijn uitgangspunten vormen. Berkvens heeft overigens met haar concepten Verdi en Omnia op deze punten al positieve ijzers in het vuur. Het zal ook aan mij zijn om dit bij de juiste partijen voor het voetlicht te gaan brengen.

De bouw- en vastgoedsector moet vormgeven aan een beter Nederland. “De energietransitie vormt een belangrijk speerpunt waarvoor we slimme plannen moeten ontwerpen, evenals voor de versnelling richting de circulaire economie.” De bouw is voor meer dan 35% verantwoordelijk voor het afval in Nederland. De transitie van een lineaire naar een volledig circulaire economie zal dan ook een behoorlijke impact hebben op onze sector. “Veel organisaties moeten daarom hun businesscase veranderen en nadenken over hun waarde propositie. Dat is door een zure appel heen bijten voor sommigen, maar het moet. Anders heb je straks geen bestaansrecht.”

Vanaf 1 januari 2018 start Fritz aan een nieuw begin. “Vanuit mijn nieuwe rol blijf ik actief in het netwerk van Duurzaam Gebouwd, vanaf nu als partner. Ik wil al mijn relaties bedanken voor hun enthousiasme en hun samenwerking, evenals voor het vertrouwen dat ze mij en Duurzaam Gebouwd geven. Ik ben ervan overtuigd dat Duurzaam Gebouwd organisaties verder blijft helpen op het gebied van verduurzaming en waardevolle verbindingen blijft leggen.”  En vanuit Berkvens blijf ik me, samen met Duurzaam Gebouwd, inzetten voor een kwalitatief uitstekende en toekomstbestendige sector!

Duurzaam Gebouwd dankt Pieter Fritz voor zijn jarenlange inzet en wenst hem succes en plezier in zijn nieuwe rol bij Berkvens. Fritz is te bereiken via LinkedIn

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Doorbreek het wachten en help bij financiering'

'Doorbreek het wachten en help bij financiering'

Vandaag om 08:00 uur

Bijna de helft van Nederlandse huiseigenaren wacht op de overheid voor verduurzaming. Dat blijkt uit een openbaar ...

Lees verder »

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen en lessen van een woningeigenaar

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen ...

Gisteren om 15:30 uur
timer 11 min

Sta je als woningeigenaar op het punt een grote investering te doen om je woning energiezuiniger te maken? Twijfel ...

Lees verder »

Stoppen met bewonersavonden, het kan!

Stoppen met bewonersavonden, het kan!

Gisteren om 13:00 uur
timer 1 min

Wil je weten hoe je een succesvol participatietraject met bewoners organiseert? Dan kom je naar de Masterclass ...

Lees verder »

E-book Human Capital gratis te downloaden

E-book Human Capital gratis te downloaden

Gisteren om 08:00 uur
timer 1 min

Het ebook Human Capital is nu volledig gratis te downloaden, zonder de noodzaak om een account aan te maken. Je ...

Lees verder »

Last call: inschrijven voor Leergang Projectcoach Bouw & Infra

Last call: inschrijven voor Leergang Projectcoach ...

Gisteren om 07:00 uur
timer 1 min

Dit is je laatste kans om in te schrijven voor de Leergang Projectcoach Bouw & Infra. Tijdens deze cursus ...

Lees verder »

Gamechangers in de Bouw & Infra in Circl

Gamechangers in de Bouw & Infra in Circl

20 aug om 17:00 uur
timer 1 min

Circl aan de Amsterdamse Zuidas vormt het podium voor Gamechangers in de Bouw & Infra, waar de veranderopgave ...

Lees verder »

Subsidie voor extern advies over klimaatneutraal en circulair inkopen

Subsidie voor extern advies over klimaatneutraal ...

20 aug om 15:30 uur

De subsidieregeling Advies bij Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) staat open en er zijn inmiddels 41 ...

Lees verder »

Bouwen met industriële robots tijdens seminar

Bouwen met industriële robots tijdens seminar

19 aug om 08:30 uur

Op 1 oktober 2019 buigen we ons over modulaire en flexibele bouwvormen, de toekomst van de bouw- en vastgoedsector. ...

Lees verder »

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

16 aug om 10:00 uur
timer 2 min

Het was nogal een opgave: een fors restaurant met rondom glazen puien op een aangename en constante binnentemperatuur ...

Lees verder »

Fiscale voordelen voor milieuvriendelijke technieken

Fiscale voordelen voor milieuvriendelijke technieken

15 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Ondernemers kunnen in 2019 fiscaal voordelig investeren dankzij aftrekposten voor milieuvriendelijke technieken.

Lees verder »

Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis vanaf 2 september

Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis ...

15 aug om 08:45 uur
timer 1 min

Vanaf 2 september wordt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) weer opengesteld. Met de subsidie is het ...

Lees verder »

Nieuwe bepalingsmethode milieuprestatie gebouwen

Nieuwe bepalingsmethode milieuprestatie gebouwen

14 aug om 13:00 uur
timer 2 min

Per 1 juli is versie 3.0 van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken in werking getreden. Waar ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up