'Duurzaam Gebouwd opent deuren'

'Duurzaam Gebouwd opent deuren'

Na 5 jaar account- en platformmanagement bij Duurzaam Gebouwd staat Pieter Fritz een nieuwe uitdaging te wachten bij Berkvens, totaalaanbieder van toegangsoplossingen op het gebied van binnendeuren.  We interviewen Fritz, die vanaf 1 januari 2018 het duurzaamheidsbeleid – mede vanuit de invalshoeken Kwaliteit en Milieu - vormgeeft bij deze fabrikant uit Someren. “Ik kan niet wachten om de volgende stap te zetten en circulariteit- en duurzaamheidsambities naar een hoger niveau te tillen.” 

De wens en motivatie om sociaalmaatschappelijke impact te maken met duurzaamheid vormde de basis voor de loopbaan van Fritz. “Toekomstbestendigheid begint wat mij betreft bij het besef en het bewustzijn dat we in staat zijn om keuzes te maken die een positieve impact hebben op de komende decennia. Zetten we niet op tijd de schouders onder de verduurzaming van onze sector, dan krijgt de volgende generatie een opgave die moeilijk tot niet te bepalen is.” Tegelijkertijd liggen er legio kansen voor het oprapen. “Nederland heeft de mogelijkheid om onze bouw- en vastgoedsector als voorbeeld te laten fungeren voor de rest van de wereld. Onze industriële Nul-op-de-Meter bouwprocessen en inzet op volledig circulaire bouw zijn slechts enkele voorbeelden die we kunnen inzetten als exportproduct. We kunnen er wereldwijd mee inspireren.”

Gedragsvormen en mindset omgooien

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is niet alleen vanuit sociaalmaatschappelijk oogpunt een must. “Onze sector is traditioneel en conservatief, terwijl de technologische ontwikkelingen in een versnelling zitten. Ik wil dat we onze gedragsvormen en mindset omgooien. Dan komen we er vanzelf achter dat de economische kansen enorm zijn. Ik hoop en verwacht dat meer mensen zich inzetten voor energieleverende en gezonde leef- en werkomgevingen. Ik vind het een voorrecht om dagelijks met deze kanteling bezig te zijn en het is iets dat ik met passie en een glimlach doe.”

Steeds meer organisaties zien duurzaamheid als bestaansrecht. “Tegelijkertijd is het een containerbegrip geworden en verschuift duurzaamheid zich van energie, naar kwaliteit, circulair en gezondheid en weer terug. Ik zie het als een teken dat we de juiste weg bewandelen. Natuurlijk valt er over de snelheid en exacte uitvoering te discussiëren. Bekijk het positief. Het begrip is in ieder geval doordrongen en meer organisaties zijn ermee bezig.” Duurzaamheid wordt steeds vaker in strategie, visie en missie geïntegreerd. “Aan deze beweging levert Duurzaam Gebouwd een belangrijke bijdrage. Een samenwerking met Duurzaam Gebouwd vormt een belangrijke drijfveer om enerzijds kennis te maken met duurzaamheid en anderzijds om een volgende mijlpaal te definiëren en te bereiken. Daar ben ik trots op, evenals ons hele team.”

'Duurzaam Gebouwd opent deuren'

Pieter Fritz: "De energietransitie vormt een belangrijk speerpunt waarvoor we slimme plannen moeten ontwerpen, evenals voor de versnelling richting de circulaire economie." 

Ook bij Berkvens werkt een enthousiaste groep mensen aan het vormgeven en uitwerken van het duurzaamheidsbeleid. Als organisatie is zij al 3 jaar aangesloten bij Duurzaam Gebouwd en ik heb dan ook altijd goede gesprekken gehad met algemeen directeur Piet van Loenhout, tevens Duurzaam Gebouwd-expert. Vaak sparden we over marktontwikkelingen, uitdagingen en kansen die voor ons liggen.”

Vormgeven aan beter Nederland 

De afgelopen jaren investeerde de totaalaanbieder van toegangsoplossing in het reduceren van de eigen footprint. “Duurzaamheid moest een integraal onderdeel worden van de strategie. Van daaruit ontstond de overtuiging om dit samen op te pakken. Mijn doel is om de CO2-uitstoot te reduceren naar een nulpunt en uiteindelijk liever nog naar een positieve waarde. Hiervoor werken we een complete strategie uit, waarbij circulariteit, smart technologieën, het ontwikkelen van co-creaties en het creëren van een positieve impact op ons welzijn uitgangspunten vormen. Berkvens heeft overigens met haar concepten Verdi en Omnia op deze punten al positieve ijzers in het vuur. Het zal ook aan mij zijn om dit bij de juiste partijen voor het voetlicht te gaan brengen.

De bouw- en vastgoedsector moet vormgeven aan een beter Nederland. “De energietransitie vormt een belangrijk speerpunt waarvoor we slimme plannen moeten ontwerpen, evenals voor de versnelling richting de circulaire economie.” De bouw is voor meer dan 35% verantwoordelijk voor het afval in Nederland. De transitie van een lineaire naar een volledig circulaire economie zal dan ook een behoorlijke impact hebben op onze sector. “Veel organisaties moeten daarom hun businesscase veranderen en nadenken over hun waarde propositie. Dat is door een zure appel heen bijten voor sommigen, maar het moet. Anders heb je straks geen bestaansrecht.”

Vanaf 1 januari 2018 start Fritz aan een nieuw begin. “Vanuit mijn nieuwe rol blijf ik actief in het netwerk van Duurzaam Gebouwd, vanaf nu als partner. Ik wil al mijn relaties bedanken voor hun enthousiasme en hun samenwerking, evenals voor het vertrouwen dat ze mij en Duurzaam Gebouwd geven. Ik ben ervan overtuigd dat Duurzaam Gebouwd organisaties verder blijft helpen op het gebied van verduurzaming en waardevolle verbindingen blijft leggen.”  En vanuit Berkvens blijf ik me, samen met Duurzaam Gebouwd, inzetten voor een kwalitatief uitstekende en toekomstbestendige sector!

Duurzaam Gebouwd dankt Pieter Fritz voor zijn jarenlange inzet en wenst hem succes en plezier in zijn nieuwe rol bij Berkvens. Fritz is te bereiken via LinkedIn

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Cruquiusbrug krijgt openbare marktconsultatie

Cruquiusbrug krijgt openbare marktconsultatie

Gisteren om 15:30 uur
timer 1 min

Provincie Noord-Holland nodigt marktpartijen en ketenpartners uit om woensdag 6 maart van 14.00 uur tot 17.00 uur ...

Lees verder »

BENG-ambities en innovatieve financieringsconstructies bij kennissessie

BENG-ambities en innovatieve financieringsconstructies bij kennissessie

Gisteren om 10:00 uur
timer 3 min

Het blijft een forse uitdaging om bij verduurzaming het financiële plaatje rond te krijgen. Daarom stond het ...

Lees verder »

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije gebouwen en gebieden

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije ...

18 feb om 16:00 uur
timer 1 min

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden hebben drie partijen de handen ineen geslagen voor een nieuwe ...

Lees verder »

Karsten Klein over Beter Aanbesteden: meer helderheid en dialoog

Karsten Klein over Beter Aanbesteden: meer helderheid ...

18 feb om 14:00 uur
timer 5

Afgelopen najaar werd Karsten Klein de opvolger van Matthijs Huizing als aanjager van de Actieagenda Beter Aanbesteden. ...

Lees verder »

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

15 feb om 15:30 uur

Installateurs moeten investeren in het op peil houden en uitbreiden van hun kennisiniveau. Klanten verlangen namelijk ...

Lees verder »

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

15 feb om 08:45 uur
timer 5 min

Met de provincie Friesland als middelpunt van het tiende Duurzaam Gebouwd Congres kwam er een verrassend plan op ...

Lees verder »

Winnaars van Duurzaam Bouwen Awards stralen op Duurzaam Gebouwd Congres 2019

Winnaars van Duurzaam Bouwen Awards stralen ...

14 feb om 16:00 uur
timer 5 min

De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards stonden in de schijnwerpers tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden. ...

Lees verder »

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

14 feb om 10:00 uur
timer 1 min

De NEN 1087 is de nieuwe norm voor de ventilatie van gebouwen. Deze norm is herzien en vormt de bepalingsmethode ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Gemeente

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 13:00 uur

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Gemeente van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo benieuwd ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Corporatie

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 11:00 uur
timer 1 min

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Corporatie van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Project

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 08:00 uur
timer 1 min

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Project van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo benieuwd ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 is uitverkocht

Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 ...

12 feb om 15:30 uur
timer 1 min

Het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 is uitverkocht. Meer dan 700 koplopers uit de bouw- en vastgoedsector hebben ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up