De meerwaarde van het bijzondere verhaal

timer4 min
De meerwaarde van het bijzondere verhaal

Een gebouw is pas echt duurzaam als het past in zijn omgeving, vindt abcnova-directeur Bert Melles. “Technisch kunnen we al tijden zorgen voor energieleverende gebouwen. Maar het gaat verder: gebouwen zijn pas écht duurzaam als mensen hierin ook in de toekomst willen blijven wonen of werken.”

Sinds afgelopen april beschikt Amersfoort weer over een topsportlocatie. Het nieuwe Amerena kent niet alleen een 50-meterbad en een 25-meterbad met een springtoren van 10 meter hoog, maar beschikt ook over een zaal om te voetballen en te volleyballen. Namens deze Utrechtse gemeente heeft abcnova-directeur Bert Melles ervoor gezorgd dat de verschillende betrokken verenigingen en bedrijven gezamenlijk de horeca in dit multifunctionele sportgebouw exploiteren. Behalve zwemclub ZPC Amersfoort en volleybalverenigingen VV Keistad en VV Wilhelmina zijn dat fysiotherapiebedrijf Geerestein en gebouwbeheerder SRO. “Dat heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, om professionals en vrijwilligers hierbij samen te laten werken”, vertelt Melles. “De horeca is hier geopend van 7.00 uur tot 23.00 uur. Om 7.00 uur is het openhouden van de horeca eigenlijk niet rendabel, maar door deze verenigingen hierin het voortouw te laten nemen – en dankzij lagere tarieven – denken we dat deze openingstijden toch rendabel zijn.”

De meerwaarde van het bijzondere verhaal

Amerena beschikt onder meer over twee zwembaden en dient als centrumfunctie voor de twee nabijgelegen Amersfoortse wijken.

Traject van zeven jaar

Eenvoudig ging dit niet, geeft hij aan. “Ik ben hiermee zeven jaar bezig geweest, onder meer om alle partijen rond de tafel te krijgen, de structuur te bespreken, de horecaexploitatie te berekenen en de businesscase rond te krijgen. Als voorwaarde stelden de verenigingen onder meer dat ze invloed hadden op de programmering in respectievelijk de zwembaden en de sportzalen.” Daarnaast zijn ze betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe sportgebouw, waarin Amersfoort afgelopen juni het Nederlands kampioenschap langebaanzwemmen heeft georganiseerd. “Naast topsportlocatie dient Amerena ook als centrumfunctie voor de twee nabijgelegen wijken, die de gemeente samen met de betrokken woningbouwcorporaties wil vernieuwen. Daarvoor moet de horeca wel over de juiste uitstraling beschikken: daarom hebben we de sportverenigingen betrokken bij de ontwikkeling.” Melles is tevreden op de rol die hij hierbij heeft gespeeld. “Hoe lastiger en complexer een project is, hoe leuker ik het vind”, geeft hij aan.

De meerwaarde van het bijzondere verhaal

De woningen in Scheldevesting in Bergen op Zoom verschillen van vorm en grootte en krijgen dezelfde sfeer als het historische Bergse centrum. “Ik weet zeker dat mensen hier over vijftig jaar nog steeds graag willen wonen”, luidt Melles’ overtuiging.  (foto: Era Contour)

Gebiedsomgeving

Hoewel hij in zijn nopjes is met zijn rol bij de bouw van Amerena, ligt zijn voorkeur om gebouwen vanuit de gebiedsomgeving te benaderen. Zo spreekt hij met veel enthousiasme over het project ‘Scheldevesting’, waarbij hij namens de Brabantse gemeente Bergen op Zoom betrokken is. “Als abcnova begeleiden we de transformatie van een industriegebied naar woningen en bouwgrond voor bedrijven, een bioscoop, winkels en een jachthaven. Deze wijk ligt tegen het historische Bergse centrum aan en wij willen die sfeer doortrekken. Dat doen we door de woningen in vorm en grootte van elkaar te laten verschillen, in de stijl zoals dit vroeger ook gebeurde.” Hij kreeg de gemeente mee door diverse scenario’s door te berekenen, de gemeente voor te leggen en de opbrengsten uit te rekenen. “Dat heeft ook met het verhaal te maken”, vindt Melles. “Van een buitenwijk een Vinex-wijk maken, dat gebeurt in iedere stad. Het gaat mij erom dat we met een gebouw iets unieks aan een omgeving toevoegen. Zo hebben we zelfs stenen uit de vroegere Bergse vestingwerken in de gebouwen gebruikt.”

Trots op omgeving

Een belangrijk bijkomend voordeel hiervan is dat dit zorgt voor een extra waarde op het gebied van duurzaamheid. "Op technisch gebied een gebouw verduurzamen is niet meer moeilijk, dat kunnen we wel. In de gebouwen in Scheldevesting komen bijvoorbeeld wko-installaties en dubbelglas. Met deze gebiedsontwikkeling zorgen we ervoor dat mensen hier langer blijven wonen. Ik weet zeker dat mensen hier over vijftig jaar nog steeds graag willen wonen; deze gebouwen worden zelfs steeds mooier, in tegenstelling tot standaard rijtjeshuizen. Op die manier blijven de huizeneigenaren trots op hun omgeving en zijn ze de beste ambassadeurs. Daarnaast gaan we zo de verloedering tegen.”

Hij prijst hierbij de gemeenteraad van Bergen op Zoom aan. “Door voor deze optie te kiezen, in een tijd van crisis, heeft ze een moedig besluit genomen. Daarbij moet ik wel toevoegen dat we de gemeente overtuigd hebben dat dit concept ook op financieel gebied de beste keuze is.” Daarom pleit hij voor gebouwen die op een vergelijkbare manier worden gebouwd en gerenoveerd. “Kijk naar de unique selling points van de omgeving en verwerk die in de gebouwen. Zorg er uiteraard ook voor dat ze op technisch gebied duurzaam zijn, voor een redelijke prijs. Met name voor de meerwaarde van het bijzondere verhaal leggen kopers graag iets extra’s neer. Als we daarnaast werken op een manier om eenvoudig verschillende type woningen te kunnen bouwen, dan bereiken we duurzaamheid in optima forma.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Kunnen we circulair bouwen door circulair in te kopen?'

'Kunnen we circulair bouwen door circulair in ...

13 sep om 07:00 uur
timer 1 min

Het seminar Duurzaam Inkopen & Aanbesteden staat op de rol, voor 10 oktober 2019. We zetten koplopers op het ...

Lees verder »

Startschot: derde editie van opleiding Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde Omgeving 

Startschot: derde editie van opleiding Basiscertificaat ...

12 sep om 16:30 uur
timer 1 min

Tijd om kennis te delen! Editie 3 van de populaire en succesvolle opleiding Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde ...

Lees verder »

'Neem de lead en maak een SDG-agenda'

'Neem de lead en maak een SDG-agenda'

12 sep om 11:00 uur
timer 1 min

De bouw- en vastgoedsector doet er goed aan om de leiding te nemen in het opstellen van een SDG-agenda voor de ...

Lees verder »

Duurzaam en gezond kantoor begint met heldere visie

Duurzaam en gezond kantoor begint met heldere ...

11 sep om 16:30 uur
timer 7 min

Hoe creëer je een plek waar mensen willen zijn? Bij nieuwbouw of renovatie van een kantoor moet je dan in ...

Lees verder »

'Ons vastgoed is steeds groener geworden'

'Ons vastgoed is steeds groener geworden'

11 sep om 16:00 uur
timer 1 min

Met het woningfonds en het winkelfonds behaalde vastgoedbelegger Altera de eerste plek in de jaarlijkse Global ...

Lees verder »

Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische koeling

Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische ...

10 sep om 14:00 uur
timer 1 min

Werkte jij afgelopen zomer ook in een oververhitte fabriekshal? Met natuurlijke verdampingskoeling kunnen juist ...

Lees verder »

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

10 sep om 10:00 uur
timer 3 min

Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis?

Lees verder »

Wie zijn de mensen in de organisatie die de vernieuwing brengen?

Wie zijn de mensen in de organisatie die de ...

9 sep om 10:00 uur
timer 3 min

Blog en verslag over de bijeenkomst SneakPreview Frontrunners in de Nieuwe Economie. “Ondernemers die zich ...

Lees verder »

Circulaire bouw en samenwerking tijdens Gamechangers in de Bouw & Infra

Circulaire bouw en samenwerking tijdens Gamechangers ...

9 sep om 08:00 uur
timer 1 min

Gamechangers in de Bouw & Infra zet koplopers op het podium die je alles vertellen over de verbinding ...

Lees verder »

Krachtenbundeling voor kant en klare all-electric oplossingen

Krachtenbundeling voor kant en klare all-electric oplossingen

9 sep om 07:00 uur
timer 5 min

Met een recordtemperatuur van 40,7 graden Celcius twijfelt niemand meer aan de steeds groter wordende ...

Lees verder »

Buurkracht wordt zelfstandige stichting voor burgerparticipatie en duurzaamheid

Buurkracht wordt zelfstandige stichting voor ...

6 sep om 15:30 uur
timer 1 min

Buurkracht, het platform voor energiebesparing en burgerparticipatie, wordt een zelfstandige stichting vanaf december ...

Lees verder »

TOjuli eis voor risico oververhitting vanaf 1 juli 2020

TOjuli eis voor risico oververhitting vanaf ...

6 sep om 07:00 uur
timer 1 min

De eis TOjuli wordt tegelijkertijd met de ingangsdatum voor nieuwe energieprestatieberekeningen voor BENG opgenomen, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up