De meerwaarde van het bijzondere verhaal

timer4 min
De meerwaarde van het bijzondere verhaal

Een gebouw is pas echt duurzaam als het past in zijn omgeving, vindt abcnova-directeur Bert Melles. “Technisch kunnen we al tijden zorgen voor energieleverende gebouwen. Maar het gaat verder: gebouwen zijn pas écht duurzaam als mensen hierin ook in de toekomst willen blijven wonen of werken.”

Sinds afgelopen april beschikt Amersfoort weer over een topsportlocatie. Het nieuwe Amerena kent niet alleen een 50-meterbad en een 25-meterbad met een springtoren van 10 meter hoog, maar beschikt ook over een zaal om te voetballen en te volleyballen. Namens deze Utrechtse gemeente heeft abcnova-directeur Bert Melles ervoor gezorgd dat de verschillende betrokken verenigingen en bedrijven gezamenlijk de horeca in dit multifunctionele sportgebouw exploiteren. Behalve zwemclub ZPC Amersfoort en volleybalverenigingen VV Keistad en VV Wilhelmina zijn dat fysiotherapiebedrijf Geerestein en gebouwbeheerder SRO. “Dat heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, om professionals en vrijwilligers hierbij samen te laten werken”, vertelt Melles. “De horeca is hier geopend van 7.00 uur tot 23.00 uur. Om 7.00 uur is het openhouden van de horeca eigenlijk niet rendabel, maar door deze verenigingen hierin het voortouw te laten nemen – en dankzij lagere tarieven – denken we dat deze openingstijden toch rendabel zijn.”

De meerwaarde van het bijzondere verhaal

Amerena beschikt onder meer over twee zwembaden en dient als centrumfunctie voor de twee nabijgelegen Amersfoortse wijken.

Traject van zeven jaar

Eenvoudig ging dit niet, geeft hij aan. “Ik ben hiermee zeven jaar bezig geweest, onder meer om alle partijen rond de tafel te krijgen, de structuur te bespreken, de horecaexploitatie te berekenen en de businesscase rond te krijgen. Als voorwaarde stelden de verenigingen onder meer dat ze invloed hadden op de programmering in respectievelijk de zwembaden en de sportzalen.” Daarnaast zijn ze betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe sportgebouw, waarin Amersfoort afgelopen juni het Nederlands kampioenschap langebaanzwemmen heeft georganiseerd. “Naast topsportlocatie dient Amerena ook als centrumfunctie voor de twee nabijgelegen wijken, die de gemeente samen met de betrokken woningbouwcorporaties wil vernieuwen. Daarvoor moet de horeca wel over de juiste uitstraling beschikken: daarom hebben we de sportverenigingen betrokken bij de ontwikkeling.” Melles is tevreden op de rol die hij hierbij heeft gespeeld. “Hoe lastiger en complexer een project is, hoe leuker ik het vind”, geeft hij aan.

De meerwaarde van het bijzondere verhaal

De woningen in Scheldevesting in Bergen op Zoom verschillen van vorm en grootte en krijgen dezelfde sfeer als het historische Bergse centrum. “Ik weet zeker dat mensen hier over vijftig jaar nog steeds graag willen wonen”, luidt Melles’ overtuiging.  (foto: Era Contour)

Gebiedsomgeving

Hoewel hij in zijn nopjes is met zijn rol bij de bouw van Amerena, ligt zijn voorkeur om gebouwen vanuit de gebiedsomgeving te benaderen. Zo spreekt hij met veel enthousiasme over het project ‘Scheldevesting’, waarbij hij namens de Brabantse gemeente Bergen op Zoom betrokken is. “Als abcnova begeleiden we de transformatie van een industriegebied naar woningen en bouwgrond voor bedrijven, een bioscoop, winkels en een jachthaven. Deze wijk ligt tegen het historische Bergse centrum aan en wij willen die sfeer doortrekken. Dat doen we door de woningen in vorm en grootte van elkaar te laten verschillen, in de stijl zoals dit vroeger ook gebeurde.” Hij kreeg de gemeente mee door diverse scenario’s door te berekenen, de gemeente voor te leggen en de opbrengsten uit te rekenen. “Dat heeft ook met het verhaal te maken”, vindt Melles. “Van een buitenwijk een Vinex-wijk maken, dat gebeurt in iedere stad. Het gaat mij erom dat we met een gebouw iets unieks aan een omgeving toevoegen. Zo hebben we zelfs stenen uit de vroegere Bergse vestingwerken in de gebouwen gebruikt.”

Trots op omgeving

Een belangrijk bijkomend voordeel hiervan is dat dit zorgt voor een extra waarde op het gebied van duurzaamheid. "Op technisch gebied een gebouw verduurzamen is niet meer moeilijk, dat kunnen we wel. In de gebouwen in Scheldevesting komen bijvoorbeeld wko-installaties en dubbelglas. Met deze gebiedsontwikkeling zorgen we ervoor dat mensen hier langer blijven wonen. Ik weet zeker dat mensen hier over vijftig jaar nog steeds graag willen wonen; deze gebouwen worden zelfs steeds mooier, in tegenstelling tot standaard rijtjeshuizen. Op die manier blijven de huizeneigenaren trots op hun omgeving en zijn ze de beste ambassadeurs. Daarnaast gaan we zo de verloedering tegen.”

Hij prijst hierbij de gemeenteraad van Bergen op Zoom aan. “Door voor deze optie te kiezen, in een tijd van crisis, heeft ze een moedig besluit genomen. Daarbij moet ik wel toevoegen dat we de gemeente overtuigd hebben dat dit concept ook op financieel gebied de beste keuze is.” Daarom pleit hij voor gebouwen die op een vergelijkbare manier worden gebouwd en gerenoveerd. “Kijk naar de unique selling points van de omgeving en verwerk die in de gebouwen. Zorg er uiteraard ook voor dat ze op technisch gebied duurzaam zijn, voor een redelijke prijs. Met name voor de meerwaarde van het bijzondere verhaal leggen kopers graag iets extra’s neer. Als we daarnaast werken op een manier om eenvoudig verschillende type woningen te kunnen bouwen, dan bereiken we duurzaamheid in optima forma.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c135 c184 c225
Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije gebiedsaanpak

Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije ...

Vandaag om 16:01 uur
timer 1 min

Rotterdam zet een volgende stap naar een aardgasvrije stad met een verkenning van twaalf wijken. Hierin wordt ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243 c244
De genomineerden van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn bekend

De genomineerden van de Nederlandse Duurzaam ...

Vandaag om 13:01 uur
timer 3 min

Vandaag zijn de genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 bekendgemaakt. Wie wint op 6 februari ...

Lees verder »

c24 c225
Verduurzaming van vastgoed wordt concreet op Duurzaam Gebouwd Congres 2020

Verduurzaming van vastgoed wordt concreet op ...

Gisteren om 08:15 uur
timer 1 min

Er ligt een gigantische opgave voor verduurzaming van het vastgoed in Nederland. Het is een probleem van ons allemaal, ...

Lees verder »

c21 c225
Eindgebruikers bereiken op het Duurzaam Gebouwd Congres 2020

Eindgebruikers bereiken op het Duurzaam Gebouwd ...

Gisteren om 07:00 uur

Een warmtetransitievisie heeft pas effect als de mensen achter de voordeur enthousiast worden van de uitgesproken ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c246
Workshops van Duurzaam Gebouwd Congres 2020 uitgelicht: deel 2

Workshops van Duurzaam Gebouwd Congres 2020 ...

17 jan om 08:00 uur

Benieuwd naar de interactiemomenten tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres? Naast het netwerken brengen we graag ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Duurzaam Gebouwd-partners: verzilver je kaart(en) voor Duurzaam Gebouwd Congres

Duurzaam Gebouwd-partners: verzilver je kaart(en) ...

17 jan om 07:30 uur
timer 1 min

Ben je partner van Duurzaam Gebouwd? Vergeet dan niet je kaarten te verzilveren. Ga naar de website van het Duurzaam ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Bram Adema en Jan Willem van de Groep op Building Holland 2020

Bram Adema en Jan Willem van de Groep op Building ...

17 jan om 07:00 uur
timer 1 min

Op Building Holland beklimmen topexperts het podium, binnen actuele en urgente thema’s als Energietransitie, ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c244
Circulair denken in Drenthe ver doorgevoerd

Circulair denken in Drenthe ver doorgevoerd

16 jan om 10:00 uur
timer 7 min

In Drenthe staat een huis. En in dat huis woont architect Pieter Brink. Voor de rest is alles anders dan je van ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Ennatuurlijk pakt maatschappelijke verantwoordelijkheid op

Ennatuurlijk pakt maatschappelijke verantwoordelijkheid ...

15 jan om 10:00 uur
timer 5 min

Warmtenetten zijn een belangrijke oplossing voor de energietransitie. En op dat vlak is Ennatuurlijk een steeds ...

Lees verder »

c21 c160 c185 c225
Bouw & Hout Convenant: méér hout in de bouw

Bouw & Hout Convenant: méér ...

14 jan om 15:00 uur
timer 4 min

De koplopers in de sector hebben onlangs de bakens iets verzet en pleiten voor meer hout in bouwprojecten. “De ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c265
Wat is de meerwaarde van jouw dak?

Wat is de meerwaarde van jouw dak?

14 jan om 11:00 uur
timer 3 min

De Utrechtse woningcorporaties vragen de markt ‘Watt levert mijn dak op?’ Welke marktpartij wil de ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243
Zo luchtdicht mogelijk bouwen, hoe doe je dat? 

Zo luchtdicht mogelijk bouwen, hoe doe je dat? 

14 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Vanaf 1 januari 2021 moeten de aanvragen voor alle nieuwbouwprojecten, woning- en utiliteitsbouw, voldoen aan ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up