‘Beperk de impact op onze sector en blijf doorbouwen!'

timer5 min
‘Beperk de impact op onze sector en blijf doorbouwen!'

Door creatief met elkaar samen te werken en in te zetten op gezondheid en veiligheid, kan de bouw- en vastgoedsector gewoon verdergaan met bouwen. Elkaar helpen, veerkrachtig zijn en afspraken expliciet maken zijn slechts enkele pijlers die ervoor zorgen dat de impact door de coronacrisis wordt beperkt.

Deze bevindingen bleken uit het webinar ‘Speelruimte in Bouwprojecten’, met experts van de organisaties Antea Group, Tauw, Construct Advocaten en TwynstraGudde. Niels van Ommen beet als moderator het spits af en refereerde aan de gemeenschappelijke verklaring ‘Samen doorbouwen aan Nederland’, op 22 april gelanceerd. Overheid, bouw- en technieksector, banken en brancheorganisaties stelden de intentieverklaring op. “Dit document geldt nog als voornemen en wij gaan het vandaag vooral hebben over de praktijk. Onze experts geven tips om binnen projecten de bal hoog te houden.”

Het was aan Peter Brouwer van Antea Group om als adviseur contracten aan te geven hoe je afspraken expliciet maakt. “De situatie nu brengt onrust met zich mee. Neem die zoveel mogelijk weg en bespreek proactief welke kennis je hebt en welke onzekerheden je hebt.” In deze onzekere tijden is het mogelijk dat er veranderingen in werkwijze en -proces plaatsvinden. “Zodra je weet dat die kanteling eraan komt, zorg dan dat je met elkaar hierover praat. Je weet misschien nog niet wat de impact van de wijziging is, maar zorg wel dat je het bespreekbaar maakt.”

Loop nieuwe en bestaande risico’s na

Die nadruk op communicatie is niet alleen van belang voor het delen van informatie met externe partijen. “Zorg ook dat je meer mensen in je eigen organisatie meeneemt in je informatievoorziening en archiveer je data. Zo weet je wat er duidelijk en onduidelijk is, zodat je meer aandacht hebt.” Die ruimte kun je bijvoorbeeld inzetten voor het aanleggen van een risicodossier. “Leg problemen vast en loop bestaande risico’s na. Ontdek of die gewijzigd zijn, of groter of kleiner worden aan de hand van de coronacrisis. Kijk ook of de verdeling/toedeling van risico’s nog klopt. In dynamische tijden als deze kunnen de afgesproken elementen in contracten actualiteit missen of een aanpassing vragen.”

Daar sloot Chantal Schrijver van Tauw zich bij aan. “Wees je bewust van de financiële impact en maak redelijke afspraken met elkaar.” Overkoepelend refereert ze naar een oproep van Bouwend Nederland, om bouwprojecten zoveel mogelijk te laten doorgaan. “Laat projecten niet onnodig vertragen. Dat eist creativiteit en wees flexibel. Overleg met je opdrachtgever, maar ook met leveranciers en aannemers om diezelfde veerkracht te vertonen. Daar staan partijen voor open, maar ook hier geldt: maak het bespreekbaar.”

Vernieuw de planning

Een volgende tip: bekijk en beoordeel de planning van lopend en aankomend werk. “Er zijn grote verschillen tussen werkvoorraad tussen bedrijven, dus breng in beeld hoe druk je partners zijn. Soms is het wenselijk dat je werk naar voren haalt. Er zijn best wat mogelijkheden om te schuiven met werk.” Zo is het rustiger op de wegen en wordt bijvoorbeeld onderhoud eenvoudiger. “Grijp die kans om nu veiliger en sneller te werken. Het werkt ook een kostenbesparing in de hand, dus we hebben het hier over een win-winsituatie. Ga dus creatief om met je planning.”

‘Beperk de impact op onze sector en ga door met projecten!’

Diezelfde flexibiliteit bracht Edwin van Dijk van Construct Advocaten ook naar voren. Hoe ga je daarmee om in contracten? “Zet je een krabbel onder een afspraak, dan houdt het daar niet op. Het is een voortdurend proces. Als er zich een situatie voordat vanwege corona, dan maak je steeds nieuwe afspraken. Trouw aan het gegeven woord, maar zoek wel de speelruimte op.”

Denk aan elkaars belangen

In de huidige onzekere tijd kunnen namelijk diverse vraagstellingen naar voren komen om die lucht in contracten goed te benutten. Lukt het bijvoorbeeld wel om materialen op de juiste manier aan te leveren, of kun je als opdrachtgever wel het werkterrein vrijgeven? “Een contract is er niet om elkaar om de oren te slaan, maar om oplossingen te geven”, gaat Van Dijk verder. “Er is ruimte in regels en er zijn diverse artikelen die je de mogelijkheid geven om in te spelen op situaties die ontstaan vanwege de coronacrisis. Een voorbeeld daarvan is dat een aannemer zijn materialen, als gevolg van de crisis, tegen woekerprijzen of met extreme vertraging moet inkopen. Hij is dan niet meer in staat om verplichtingen na te komen.” Het artikel redelijkheid en billijkheid komt dan in beeld. “Het recht biedt een opening, al zijn het uitzonderingsgevallen. Houd vooral rekening met elkaars gerechtvaardigde belangen en blijf communiceren.”

Communicatie, houding en gedrag blijken daarmee belangrijke componenten om samen sterk te staan tijdens de gezondheidscrisis. Ruud Schrauwen van Twynstra Gudde adviseert daarbij om het (project)werk vooral leuk te houden. “Heb juist nu meer tijd voor persoonlijke contacten en houd contact. Probeer daarbij ook te begrijpen wat partijen doormaken en wat mogelijke frustraties zijn. Bel gewoon eens zonder doel, bespreek hoe het persoonlijk gaat en in het project.” Door vooral ook informele gesprekken te houden en voor voldoende elementen te zorgen die het werk leuk maken, worden projecten en samenwerkingen succesvoller. “Denk bijvoorbeeld ook eens aan het organiseren van een pubquiz, een bijpraatsessie op maandagochtend of een digitale borrel. Blijf met elkaar in gesprek en toon oprechte interesse.”   

Webinar Speelruimte in Bouwprojecten

Dit webinar Speelruimte in Bouwprojecten is een voorbeeld van de digitale diensten die Duurzaam Gebouwd inzet voor kennisdeling en het bij elkaar brengen van partners en experts. In deze publicatie lees je meer over de verschillende diensten die Duurzaam Gebouwd voor jou opzet om professionals in de bouw- en vastgoedsector dichter bij elkaar te brengen.

17 tips

De experts die de deelnemers meenamen naar het onderwerp ‘Speelruimte in bouwprojecten’ publiceerden eerder al 17 tips voor het omgaan met de coronacrisis binnen bouwprojecten. Neem ze door en kom tot nieuwe inzichten om de impact van de huidige virale crisis te beperken. 

Video

Bekijk nu het complete webinar via deze video.

Webinar: Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteams

Ons volgende webinar brengt de primeur van het nieuwe Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020. Ben jij erbij? Meld je dan hier aan. 

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c246
Woningtekort ondanks krapte gedaald door corona

Woningtekort ondanks krapte gedaald door corona

11 jun om 10:39 uur

Nog steeds worden de meeste woningen boven vraagprijs verkocht. Toch zien we een bijzondere ontwikkeling: het ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Update Kwaliteitskader Huisvesting voor onderwijsgebouwen gepubliceerd

Update Kwaliteitskader Huisvesting voor onderwijsgebouwen ...

20 mei om 16:46 uur

Kenniscentrum Ruimte-OK streeft naar een breed gedragen definitie van een basiskwaliteit voor kwalitatief goed ...

Lees verder »

c21 c225 c246
W/E en IGG: samen halen we meer duurzame waarde uit een investering

W/E en IGG: samen halen we meer duurzame waarde ...

21 apr om 10:00 uur

Hoeveel kost duurzaam bouwen en wat levert het op in de toekomst? Adviesbureau IGG Bouweconomie en onderzoeks- ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c261
Visualisatie juridische informatie nieuwbouwwoning in 3D

Visualisatie juridische informatie nieuwbouwwoning ...

5 jan om 08:01 uur
timer 1 min

Gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) is een groot fan van werken met BIM en maakt een volgende ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c246 c261
Schuif aan bij virtuele handelsmissie Olympische Spelen 2024

Schuif aan bij virtuele handelsmissie Olympische ...

29-10-2020 om 10:31 uur
timer 1 min

In 2024 vinden de Olympische en Paralympische Spelen plaats in Parijs. Frankrijk wil haar hoofdstad in dat jaar ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c283
“Vertrouwen is goed, maar een bouwteam is beter”

“Vertrouwen is goed, maar een bouwteam ...

28-10-2020 om 15:00 uur
timer 6 min

Het bouwteam is een al oudere contractvorm, maar staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Na de ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Stoom je klaar voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Stoom je klaar voor de Wet Kwaliteitsborging ...

14-10-2020 om 15:00 uur
timer 2 min

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt komend jaar al bij 10% van de bouwprojecten getest. In 2022 ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c283
Last call voor Gamechangers in de Bouw & Infra 

Last call voor Gamechangers in de Bouw & ...

13-10-2020 om 16:15 uur
timer 4 min

Nieuwe vormen van samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw staan centraal tijdens het congres ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c283
‘Er zit veel paradoxaals in aanbesteden’

‘Er zit veel paradoxaals in aanbesteden’

08-10-2020 om 10:01 uur
timer 7 min

Als universitair docent aan de TU Twente leert Hans Boes studenten alles over aanbesteden en contracten. Toch ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c283
Geef een bouwteam een duidelijke focus

Geef een bouwteam een duidelijke focus

07-10-2020 om 16:01 uur
timer 5 min

In het spel van vraag en aanbod in de bouw en infra is Joost Merema een opvallende speler. Naast zijn werkzaamheden ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c261
Initiatiefgroep BIM Uitvoeringsplan 2.0 wint DigiDare Award

Initiatiefgroep BIM Uitvoeringsplan 2.0 wint ...

02-10-2020 om 16:30 uur
timer 1 min

Initiatiefgroep BIM Uitvoeringsplan 2.0 ging aan de haal met de DigiDare Award 2020. Tijdens de online BIM Loket ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c283
Tweefasenaanbesteden: inventarisatie en evaluatie Rijkswaterstaat

Tweefasenaanbesteden: inventarisatie en evaluatie ...

23-09-2020 om 09:31 uur
timer 5 min

Het tweefasenaanbesteden is voor Rijkswaterstaat een nieuw, belangrijk ingrediënt voor een betere samenwerking ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up