Iedereen kan stappen zetten in verduurzaming

timer7 min
Iedereen kan stappen zetten in verduurzaming

8 miljoen woningen en 1 miljoen utiliteitsgebouwen: zo omvangrijk is de renovatieopgave. Deze uitdaging op een traditionele manier aanpakken is onbegonnen werk: dan zijn we in 2100 nog bezig. Om de benodigde versnelling aan te brengen richt het platform Heel NL Groen zich op het toegankelijk en schaalbaar maken van verduurzaming. Iedereen kan ermee aan de slag, zo illustreren Bram Adema van CFP Green Buildings en Selina Roskam van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

En dat moet ook, want er is heel veel werk aan de winkel. Dat liet onlangs het Emissions Gap Report 2023 van de Verenigde Naties zien: in plaats van anderhalve graad Celsius opwarming stevenen we af op een verdubbeling daarvan. Een ontnuchterende boodschap, maar we moeten de hoop niet opgeven en nú acteren. Dat weet ook Selina, die illustreert hoe Heel NL Groen een zetje in de goede richting geeft: “CFP Green Buildings uitte al eerder de ambitie om 1 miljoen utiliteitsgebouwen te verduurzamen en iedereen de kracht en inzichten te geven om zelf aan de slag te gaan met verduurzamen.”

‘Eerder’ betekent in dit geval een flashback naar 2012. Bram: “Toen zagen we dat de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) de prikkel was voor gebouweigenaren, om te inventariseren welke stappen ze konden zetten in verduurzaming. Op dat moment ontwikkelden we al tools om invulling te geven aan deze wens, om op een laagdrempelige manier inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor verduurzaming.” De kracht lag op dat moment al bij de gebruiker om erachter te komen 'wat 'ie in huis heeft’ én om de eerste stappen te zetten naar toekomstbestendigheid.

Die combinatie zien we terug in de gereedschappen die beschikbaar kwamen: de Green Buildings Tool, WELL en BREEAM-tools, om er maar enkele te noemen. Bram nuanceert dat de uitdaging voor verduurzaming anno 2023 pas begint als de overtuiging óm te starten er is: "Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een verduurzaming, dan ben je vaak nog aan het wachten op de beschikbaarheid van een consultant. Het kost je dus niet alleen geld, maar ook tijd om je gebouw toekomstbestendig te maken. Of je nu een particulier bent of een mkb’er, dit is de orde van de dag. Er zijn niet genoeg installateurs, consultants en ingenieurs beschikbaar die even bij je langs komen om te kijken hoe het ervoor staat om je van advies te voorzien.” Selina vult aan: “Het is ondoenlijk om overal vakmensen langs te laten gaan en een nulmeting op te zetten. Daarom is het zo slim om mensen zelf aan de knoppen te laten zitten. En als ze de knoop doorhakken wat ze willen doen, dan zijn er professionals die ondersteunen.”

Eenvoudige check

Daar schuilt dan ook de kracht van het nieuwste platform van CFP Green Buildings, Heel NL Groen: hier kan iedereen de eerste stap zetten naar een duurzaam gebouw. Dat begint bij een eenvoudige check. Je voert een gebouw in, dat kan een woongebouw zijn of utiliteit, die vervolgens aan de hand van beschikbare data onder de loep wordt genomen. Die gegevens worden uit verschillende plekken opgehaald zoals: het Kadaster, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en CFP Green Buildings.

Als je weet wat je in huis hebt, kun je er verbeteringen op doorvoeren. Selina: “Laagdrempelig inzicht verkrijgen is belangrijk om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken over verduurzaming. Meters maken is urgenter dan ooit.” Naast de renovatieopgave in de woningmarkt zijn er volgens Selina grote uitdagingen voor verduurzaming in de utiliteitsmarkt. “Het gaat om 1 miljoen utiliteitsgebouwen die een verbetering nodig hebben. Natuurlijk zijn er intrinsiek gemotiveerde gebouweigenaren die verduurzaming oppakken, maar er is ook wet- en regelgeving voor de bezemwagen.”

Iedereen kan stappen zetten in verduurzaming

Ambities invullen

Zo is de label C-verplichting ingegaan en vanaf 1 januari 2024 staat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) op de rol. Selina gaat verder: “Het laatstgenoemde gaat vooral over transparant maken over wat je doet en inzicht creëren. Kijk je naar de EU Taxonomie, dan staat centraal dat je je duurzame ambities ook daadwerkelijk invult. We zien dat gebouweigenaren op zijn minst inzicht willen in waar ze staan en vervolgens stappen ondernemen om te verduurzamen. Een tool als Heel NL Groen biedt dan uitkomst, omdat het belangrijk is om eerst te checken waar je staat en hierna een plan te maken waar je naar toe moet met gebouwen: zeer energiezuinig en fossielvrij. Bram gaat verder in op de wet- en regelgeving die geldt en eraan komt: “Daar moet je je aan confirmeren en je kunt dat tijdspad maar beter nu bepalen. Een rapportage wordt al snel gezien als een handicap of kostenverhoging. Maar in dit geval is de informatie die je nodig hebt om te rapporteren, dezelfde die je gebruikt om te verduurzamen en uitvoerende stappen te zetten. Dat lukt allemaal met hulp van Heel NL Groen.”

Integraal platform

Als we Bram en Selina aan het woord horen, ontdekken we dat Heel NL Groen een integraal platform is:  om energie te besparen, je businesscase solide te maken en de rapportagebehoeften in te vullen. Bram gaat verder over de waarde van de tool: “Het doel is om ieder beschikbaar uur van consultants optimaal in te zetten, voor verduurzaming en uitvoering. Niet voor de overweging of duurzaamheid wel noodzakelijk is, want dat vertraagt. De tool is een decision support system, een systeem dat je helpt om een doordachte beslissing te maken. Een consultant wordt hierdoor ingezet op implementatie, startend na het besluit over de verduurzaming. Daarmee maken we de meeste meters.”

Terug naar het gebruik van de tool. Nadat je inzicht hebt verkregen is het een kwestie van een duurzame aanvraag samenstellen. De keuzemogelijkheden voor die aanvraag zijn al vrij uitgebreid. Als we een willekeurige woning met bouwjaar 2012 onder de loep nemen in ’s-Hertogenbosch bijvoorbeeld, krijgen we een aantal interessante opties voorgeschoteld. Hier wordt verduurzaming door de gemeente gestimuleerd en krijgen we een overzicht van landelijke én regionale subsidies. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we subsidieadvies aanvragen.

Besparing en CO2-impact

De lijst met duurzame maatregelen varieert van zonnepaneel tot elektrische of hybride warmtepomp en van vloer- naar dakisolatie: niet alleen op bouwkundig vlak zijn er stappen te maken om aan de hand van de Trias Energetica de warmtevraag terug te dringen. Er zijn ook installatietechnische maatregelen voorhanden waardoor op meerdere vlakken winst te halen is.

Je keuzemogelijkheid kun je beïnvloeden door te kiezen voor een sortering op onder andere besparing of de reductie van schadelijke broeikasgassen: ga je voor CO2-impact, dan kun je in één oogopslag zien welke maatregelen dit het snelste realiseren. Wil je vooral jaarlijks voordeliger uit zijn, dan brengt Heel NL Groen dat ook in beeld. Als je je keuze hebt gemaakt, krijg je te zien wat het financiële voordeel is de komende 15 jaar, van welke cashback-acties je gebruik kunt maken en wat de maximale subsidie is om je businesscase positief te maken.

Iedereen kan stappen zetten in verduurzaming

Nieuwe standaard

Daarmee wordt – als het goed is – het vlammetje aangewakkerd om aan de slag te gaan met verduurzaming. Zowel bij particulieren als bij gebouweigenaren utiliteit. Volgens Selina is het voor laatstgenoemde groep essentieel om niet af te wachten, want er wordt gewerkt aan een minimale energieprestatiegrens voor utiliteit. “We stuurden een kamerbrief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin we de grens die overeenkomt met 25% van de slechtste gebouwen, voor 2030 beschrijven. Dat lijkt ver weg, maar het is belangrijk om te beseffen dat je nú al actie moet ondernemen om in dat jaar aan de standaard te voldoen.”

Daarom is het volgens haar zo belangrijk om inzicht te krijgen in je vastgoed, om vervolgens een routekaart uit te stippelen. “Plot dat in de tijd, zodat je bijvoorbeeld weet welke acties je in 2025 onderneemt.” Ze verwacht dat Heel NL Groen snel aan bekendheid wint, zodat veel gebouweigenaren aan de slag gaan: “Ik ben blij met koplopers als CFP Green Buildings, die vanuit intrinsieke motivatie aan de slag zijn gegaan met innovatie. Het is heel goed dat een tool als Heel NL Groen bestaat, zodat we gezamenlijk werken aan een echte versnelling.”


Adviesmogelijkheden en aansluiten

Mocht er toch keuzestress ontstaan of onduidelijkheid over een businesscase, dan zijn er genoeg mogelijkheden om advies te krijgen. Zo zijn er energiecoaches die hulp geven bij het invullen of helpen om een beslissing te nemen. En hoewel er nu al diverse keuzes zijn voor verduurzamingsoplossingen, kun je je als leverancier nog aansluiten bij Heel NL Groen via de website.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225
Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere MPG-score

Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere ...

In zijn zoektocht naar het hergebruik van bouwmaterialen ontdekte Bob Floris de mogelijkheden van gebruikte gevelstenen. Deze behouden niet alleen kwaliteit maar ...

Lees verder

c21 c140 c225 c260
Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Takkenkamp is ervan overtuigd dat hoogwaardige spouwmuurisolatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de circulaire transitie. Ook draagt het volgens het isolatiebedrijf ...

Lees verder

c21 c168 c225
Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

In het webinar ‘Slimme gebouwen met de realiteit van nu’ krijg je inzicht in mogelijkheden op het gebied van smart buildings. Zo leggen experts aan ...

Lees verder

c21 c160 c225
De mens wil zich met de natuur omringen

De mens wil zich met de natuur omringen

Het belang en de impact van gezonde gebouwen op je medewerkers kwam naar voren tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Diverse experts betraden het ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c225
Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- en eindgebruikerswaarde

Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- ...

Bij verduurzaming spelen veel verschillende uitdagingen. Je gebouw slim, gezond én wendbaar maken, vergt veel maar levert ook wat op. Maar hoe combineer je ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

Tot nu toe was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis aan oververhitting. Hier komt vanaf ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Er verschenen de laatste tijd berichten waarin sprake is van een label A-verplichting voor utiliteitsbouw vanaf 2030, maar dat klopt niet. Wat moet er in 2030 wél ...

Lees verder

c21 c225
Sturen op positieve footprint met gevalideerd rekeninstrument

Sturen op positieve footprint met gevalideerd ...

De Nationale Milieudatabase (NMD) valideerde Madaster, het platform voor het registreren en documenteren van materialen binnen de gebouwde omgeving, als gecertificeerd ...

Lees verder

c21 c185 c225
Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet weggooien

Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet ...

Wat kapot is, gooi je weg. Vaak zonder na te denken, omdat je het gewend bent. Niet alleen als particulier, maar ook in de zakelijke markt gaat dit nog te vaak ...

Lees verder

c21 c225 c243
Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

“In de actuele problematiek rondom netcongestie, is de keuze voor een bodemenergie warmtepomp een oplossing.” Dat laat Climate for life-groep zien met ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up