'Denkbaar is maakbaar'

'Denkbaar is maakbaar'

Composietontwikkelaar en producent Flexipol Composites zoekt en vindt unieke samenwerkingen, zo blijkt wel uit het meest recente Duurzaam Gebouwd Magazine. Directeur Jack Smit vertelt in een interview hoe zijn organisatie de volgende stap zet in verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Wat zijn de kernactiviteiten van Flexipol Composites?

Flexipol Composites, voorheen Polux, ontwikkelt en produceert composietproducten voor de bouw. Van dakgoten tot dakrand afwerkingen en van schoorsteen tot dakkapel. Zelfs complete composietgevels worden door Flexipol ontwikkeld, geengineerd en geproduceerd. Met name de vormvrijheid en het onderhoudsarme karakter van het materiaal maakt het zeer interessant voor architecten, ontwerpers en opdrachtgevers. Daarnaast is de hoeveelheid benodigde energie  voor composiet van winning van grondstoffen tot aan recycling, veel minder dan dat van traditionele materialen zoals beton, staal, hout etc. Dat betekent minder CO2. Een heel duurzaam materiaal dus.

Voor ons betekent duurzaamheid iets maken waar je eigenlijk niet meer vanaf wilt. Iets wat blijvend is. De gedachte iets te produceren wat je na gebruik sloopt en weggooit of verbrandt, strookt daar niet mee. Daarmee ‘verbruik je’ zonder iets daarvoor terug te brengen. Composiet heeft vooral de laatste jaren op dat vlak veel vooruitgang geboekt.

Er zijn een aantal recycle-mogelijkheden ontwikkeld die ervoor zorgen dat grondstoffen teruggewonnen kunnen worden, waarmee nieuwe producten worden gemaakt. De laatste ontwikkelingen zijn zelfs van dien aard dat vanuit het composiet eindproduct  ‘virgin’ materiaal kan worden teruggewonnen waarmee nieuwe producten kunnen worden vervaardigd.

Bruggen, tunnelbekledingen en bekledingen voor viaducten worden steeds vaker in composiet uitgevoerd. Vliegtuigen en auto’s zonder composiet zijn al bijna niet meer denkbaar. Maar ook het aardbevingsbestendig versterken van bestaande gebouwen constructies met behulp van carbon composieten behoort tot de mogelijkheden.

Kun je enkele samenwerkingsverbanden noemen die jullie zijn aangegaan?

Om de duurzaamheid te borgen heeft Flexipol samenwerking gezocht met inzamelaar GP Groot en recyclebedrijf Extreme Ecosolutions. Als je een product maakt , dan moet je eigenlijk beginnen met het einddoel in gedachten. Als je bijvoorbeeld een gevelelement uit de demontage of sloop van een gebouw terug geleverd krijgt, dan is het belangrijk te weten hoe je het zo eenvoudig mogelijk kunt recyclen.

Meer over de samenwerking met GP Groot en Extreme Ecosolutions leest u in het Duurzaam Gebouwd Magazine 31.

Als je weet hoe het in elkaar is gezet, dan weet je ook hoe je het zo slim mogelijk uit elkaar kunt halen. De scheiding van gebruikte (grond)stoffen wordt gedaan door GP Groot. Snel en efficiënt. Voor goede recycling is het belangrijk zo weinig mogelijk vervuiling in het materiaal te hebben. Hout, staal, isolatiemateriaal, leidingwerk en andere in het element verwerkte stoffen moeten goed en eenvoudig gescheiden kunnen worden. Het resultaat is dan dat recycling bedrijf Extreme Ecosolutions het ‘end of use’ materiaal kan terug brengen naar een bruikbare grondstof voor de productie weer nieuwe composiet producten.

In de projectaanpak werkt Flexipol het liefst met partners in een transparante samenwerking die zelfs op kosten niveau heel ver gaat. Bij het uitbrengen van offertes, of bij aanbestedingen, is vaak de prijs het belangrijkste uitgangspunt. Als beoordelende van offertes is het ondoenlijk zo veel kennis te hebben van composieten dat je bedrijven en hun aanbieding op een goede manier kunt beoordelen en rangschikken. Er zijn genoeg voorvallen bekend waarbij op basis van een gevoel, maar vooral gedreven door kosten een keuze is gemaakt die in de uitvoering toch heel anders bleek uit te pakken dan vooraf bedacht. Als je prijs als uitgangspunt neemt, dan spelen er ook nog andere belangen mee. Vaak werken die niet in het voordeel van de kwaliteit of de verwachtingen die zijn gewekt. Vooral wanneer er door wie dan ook bezuinigd moet worden.

Wanneer je in een partnership met open begroting en een afgesproken winstmarge werkt, dan zoek je samen naar de beste oplossing voor elke uitdaging die je tegenkomt. Dan is kwaliteit weer het uitgangspunt en weet je ook precies wat je koopt en krijgt. Het belang van de leverancier is dan niet langer zoveel mogelijk winst te maken, maar het beste product te leveren binnen budget en goede voorlichting te geven. In de praktijk blijkt dit heel goed te werken.

Wellicht is dit de omslag die noodzakelijk is om tot een volledig circulaire economie te komen. Stop met aanbestedingen en werk samen in volledige open transparante partnerships. Als bij de ontwikkeling van een gebouw of product elke partner weet dat de kosten betaald worden en dat er een vaste winst wordt gemaakt, dan kan ook de afspraak gemaakt worden om alleen 100% C2C-producten en systemen toe te passen. Je wordt dan niet afgerekend op de prijs, maar op de werkelijke waarde van jouw product of dienst.

Waarom heeft Flexipol Composites zich wederom aan Duurzaam Gebouwd verbonden?

Juist omdat deze onderwerpen als speerpunten binnen Duurzaam Gebouwd aan bod komen heeft Flexipol zich met enthousiasme weer verbonden aan dit platform. Dat we met zijn allen anders moeten gaan werken in de bouw wordt steeds helderder en hoe meer hier aandacht aan gegeven wordt, hoe beter de bouw zich in die richting kan ontwikkelen. Vaak horen we nog: “Eerst zien en dan geloven!”. Wij draaien dat graag om: “Eerst geloven en dan zien!” Ik denk dat Duurzaam Gebouwd daar een cruciale rol in kan spelen. Flexipol wil daarbij in de voorhoede aanwezig zijn.

Kun je enkele interessante gerealiseerde projecten noemen?

In de tijd van Polux zijn er hele mooie projecten gerealiseerd. Van het Nieuwe Hilton op Schiphol tot het nieuwe stadskantoor van Utrecht. Van ‘De Veilige Veste’ in Leeuwarden tot het LVI  en SoZaWe in Groningen. Het zijn allemaal mooie gevelprojecten waar we echt trots op zijn.

Als ik er één zou moeten kiezen waar we als Flexipol veel voldoening uit hebben gehaald, dan is dat de turbine onderdelen voor Tocardo. Aan de ene kant omdat dit nu eens geen bouwproject is, maar vooral omdat hierin alle ingrediënten die Flexipol voorstaat in tot uiting kwamen. Het zijn onderdelen die in extreme omstandigheden (in zout water en hevige stroming) moeten presteren wat wel het een en ander van onze engineering heeft gevergd. Verder is dit zo’n project waarbij we in volledige transparantie de kostenstructuur samen met onze partner hebben bewaakt.

Het resultaat was een vrijwel perfect passend product wat in alle opzichte beter presteerde dan voorgaande oplossingen tegen veel lagere kosten.  Dat smaakt naar meer. Flexipol Composites is, misschien noodgedwongen door de veranderingen die het de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt, volwassen geworden in het ontwikkelen, berekenen en produceren van complexe composiet constructies en producten. We zijn niet meer gebonden aan één markt (de bouw) maar werken veel meer aan projecten waar verregaande composiet expertise nodig is. Voor een dakgoot is dat niet aan de orde, ook al maken we die nog steeds graag. Maar bij een aardbevingsbestendige gevel of brug, een brandvrije tunnel bekleding of in volle zee geplaatste getijde turbine komt veel meer kijken. En daar zijn we goed in.

We blijven het zeggen: Denkbaar is maakbaar.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c225 c244
Fraeyelemaborg in Slochteren straks weer klaar voor de toekomst

Fraeyelemaborg in Slochteren straks weer klaar ...

10 jul om 07:00 uur

Op een landgoed van ruim 23 hectare staat het pareltje Fraeylemaborg, vanaf de middeleeuwen bewoond en in de 20e ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225 c243
Bundeling van commercie en vakspecialisme voor gevelrenovatie

Bundeling van commercie en vakspecialisme voor ...

7 jul om 16:01 uur
timer 5 min

Met de GevelAlliantie wil Machiel Peltenburg de krachten van commerciële en vakspecialistische bedrijven ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
Nieuw: digitaal magazine Innovatie in de Gevel

Nieuw: digitaal magazine Innovatie in de Gevel

7 jul om 07:00 uur

Duurzaam Gebouwd komt met een gloednieuw digitaal magazine 'Innovatie in de Gevel'. Je leest het digitale magazine ...

Lees verder »

c21 c122 c185 c225
Circulaire woningen met innovatieve kozijn/roostercombinatie

Circulaire woningen met innovatieve kozijn/roostercombinatie

6 jul om 12:01 uur
timer 6 min

Buiksloterham, de nieuwste woonwijk van Amsterdam, heeft zich ontwikkeld tot proeftuin voor circulair wonen. ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Slimme ramen van TNO besparen 22% energie

Slimme ramen van TNO besparen 22% energie

3 jul om 14:02 uur

TNO heeft ramen ontwikkeld met een onzichtbare glascoating die kunnen leiden tot een energiebesparing van 22% ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
Routekaart voorkomt vochtproblemen bij na-isolatie

Routekaart voorkomt vochtproblemen bij na-isolatie

11 jun om 15:30 uur
timer 3 min

Slecht of foutief aangebrachte na-isolatie resulteert meer dan eens in (vocht) problemen, zoals volgezogen isolatiemateriaal ...

Lees verder »

c21 c122 c171 c225 c245
Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

9 jun om 08:48 uur
timer 2 min

Vanaf de straat kun je het niet zien, maar het witte dak van het kantoorpand van Reclassering Nederland in Amsterdam ...

Lees verder »

c21 c122 c186 c225
Direct naar BENG met compact stappenplan

Direct naar BENG met compact stappenplan

10 mrt om 15:06 uur
timer 1 min

De nieuwe BENG-eisen zijn voor veel partijen nog onbekend en onduidelijk. Een nieuw stappenplan om eenvoudig ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Seminar Innovatie in de gevel – Projectenparade op Building Holland 2020

Seminar Innovatie in de gevel – Projectenparade ...

11 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 25 maart in de ochtend vindt het seminar ‘Innovatie in de gevel – Projectenparade’ plaats ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c246 c268
Duurzaam Gebouwd-partners bundelen krachten voor industriële gevels en daken

Duurzaam Gebouwd-partners bundelen krachten ...

30 jan om 14:30 uur
timer 2 min

Uit een renovatiefabriek van Dijkstra Draisma, RC Panels en Factory Zero komen vanaf 2025 goedkope gevels en daken ...

Lees verder »

c21 c26 c122 c186
Park Paviljoen Hoge Veluwe laat evenwichtige energieprestatie zien

Park Paviljoen Hoge Veluwe laat evenwichtige ...

20 jan om 10:00 uur
timer 5 min

De kwaliteit van de gebouwschil, de scheiding tussen binnen en buiten, is doorslaggevend bij het vaststellen van ...

Lees verder »

c21 c122 c135 c225
Welke duurzaamheid kun je in een dak stoppen?

Welke duurzaamheid kun je in een dak stoppen?

8 jan om 15:30 uur
timer 5 min

De gemeente Arnhem heeft grote duurzaamheidsambities en bij de renovatie van sporthal Elderveld wist de markt ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up