Duurzaamheid - en nu echt!

Jaap Wiedenhoff vraagt zich af of onze gebouwen beter, efficiënter en effectiever zijn geworden.

De afgelopen jaren is er veel gezegd en geschreven over duurzaamheid. Er zijn veel voorbeeldprojecten gerealiseerd met hoge ambities en vaak hoge scores op allerlei meetmethodieken; BREEAM, EPc, Greencalc+, Leed en nog vele anderen. Maar hoewel we steeds meer moeite en aandacht besteden aan het duurzaam ontwerpen en bouwen van gebouwen, wordt er nauwelijks op wetenschappelijke wijze gekeken naar hoe deze 'duurzame gebouwen' presteren.

Wat we als ontwerpers kunnen doen, is een duurzame projecten beschrijven en analyseren. Het meest geschikt hiervoor is het denkkader  People, Planet, Profit, oftewel: sociale, ecologische en economische duurzaamheid. In de beschreven projecten zullen we kijken of hiervoor een coherente strategie geformuleerd is.

Dat een selectie van onze recente projecten een goede doorsnede van de markt vormt is niet waarschijnlijk. Wel zal het een redelijke indicatie zijn voor wat op dit moment state-of-art is.


Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst, Groningen (zie foto 2)
Dit project is recent opgeleverd en is ontworpen in nauwe samenwerking met UN Studio. Het streven bij DUO was om een gebouw te maken met intelligente, maatschappelijk relevante duurzaamheid. De ontwerpstrategie formuleert een aantal concrete doelstellingen. Op maatschappelijk gebied ging het om integratie met de omgeving en een goed werkklimaat, kortom een gebouw en omgeving met toekomstwaarde.

Op economisch terrein speelden lage exploitatie en investeringskosten een rol, evenals een productiviteitbevorderende werkomgeving. Vanuit ecologisch perspectief was bescherming en versterking van de biodiversiteit van het naastgelegen oerbos bepalend en werd gestreefd naar een lage ecologische impact met energie en materiaal. Op het gebied van innovatie is allereerst de wijze waarop het integrale ontwerp tot stand is gekomen een stap voorwaarts. Door de in- en output van diverse software pakketten te koppelen is de façade technisch en architectonisch geoptimaliseerd.


Medisch Spectrum Twente
Bij dit ziekenhuis is vanaf het begin expliciet gebruik gemaakt van het formuleren van een aantal doelstellingen om tot een duurzame ontwikkeling te komen. Zo is er door de Raad van Bestuur bewust voor gekozen om in de binnenstad te blijven. Hiermee een zeer belangrijke, zo niet de belangrijkste, bijdrage geleverd aan de duurzaamheid van het project.

De doelstelling was om de maatschappelijke effectiviteit van de functie op een economisch en ecologisch zo efficiënt mogelijk in te vullen. Samen met IAA architecten is dit concreet vertaald in een aantal zeer innovatieve oplossingen waardoor een koeler ziekenhuis ontstaat, met meer daglicht in de patiëntkamers, een kleinere energievraag, dat tegelijkertijd een betere werkomgeving vormt voor het verplegend en medisch personeel.


Hotel Amstelkwartier, Amsterdam
Een hotel is een plaats waar bezoekers aan een stad zich op een natuurlijk comfortabele wijze thuis moeten voelen. Conventionele oplossingen voor het comfort vragen relatief veel energie. Bij het ontwerp voor het hotel Amstelkwartier hebben we in samenwerking met Paul de Ruiter architecten en MulderBlauw architecten gezocht naar concepten waarmee we de duurzaamheid voelbaar maken, niet door minder comfort maar door meer.

De belangrijkste innovatie zorgt ervoor dat dat de hotelkamer geheel uitgeschakeld wordt als de gast niet in het hotel is. Vervolgens wordt bij het verlaten de hotelkamer letterlijk afgesloten met een extra isolatielaag, waardoor er geen zontoetreding is in de zomer en geen warmteverlies in de winter. Ook de ventilatie wordt geheel uitgeschakeld. Daarnaast worden er nog enige technische vernieuwingen zoals bio-vergisting toegepast. Hiermee is het project zowel technisch als procesmatig zeer innovatief.


Ministerie van Financiën, Den Haag (zie foto 3)
Bij het Ministerie van Financiën hebben we met Meyer en Van Schooten Architecten. Wanneer we kijken naar de duurzaamheidaspecten dan is er geen strategie geformuleerd voor de verschillende aspecten. Het bestaande gebouw en de vraagstelling van de opdrachtgever zijn in het ontwerpproces leidend geweest. Het hergebruik van een bestaand gebouw is echter wel de opgave van de toekomst.

In die zin is het gebouw niet alleen een goed voorbeeld, maar meer dan dat is het een voorbeeld waaruit blijkt dat innovatie niet alleen kan en mag bestaan uit nieuwe technieken maar juist ook uit verbeterde ontwerpprocessen en verbeterde analysetechnieken. Het was een van de eerste projecten waar geïntegreerd gebruik gemaakt werd van een scala aan geavanceerde software pakketten voor analyse van energiegebruik en koudebruggen.


Brede School DOK, Oegstgeest
In een van de eerste bijeenkomsten is er in een interactieve sessie met de gebruikers een ontwerpfilosofie opgesteld die beoogde dat de leermethoden en het gebouw naadloos aansloten. Het idee van de school is dat de omgeving gedurende de eerste jaren op school stimulerend en verduidelijkend moet zijn. Geen kantoorachtige omgeving maar een omgeving die uit natuurlijke materialen bestaat en die de technische eisen van een school ook op een zo natuurlijke en begrijpelijke manier realiseert.

In het huidige ontwerp maken we gebruik van een hybride natuurlijke ventilatie. Het gebouw wordt uit een houten constructie opgebouwd waarin de natuurlijke toevoer geïntegreerd is. Door overbodige onderdelen weg te laten, ontstaat er ruimte om nieuwe nuttige technologie toe te voegen. Op deze wijze wordt gestreefd naar een energieneutraal gebouw voor minder dan 100 €/m2 extra.


Conclusie
Hoewel bovenstaande projecten tot de meest innovatieve en duurzame in Nederland behoren, is innovatie in gebouwtechnologie zeer beperkt. De belangrijkste innovaties komen vanuit de informatietechnologie. Enerzijds door de regelsystemen in het gebouw, maar vooral door de grote invloed van de nieuwe (software) technologie op het ontwerpproces.

Een andere belangrijke innovatie is procesmatig. De gehanteerde analyses over duurzaamheid geven de mogelijkheid om met gebruikers en klanten op een zinvolle manier te praten over wat zij nu eigenlijk verwachten van hun gebouw, zonder het onmiddellijk in hele strikte programma's van eisen vast te leggen.

In de bovenstaande projecten was niet het voldoen aan het programma van eisen maar het realiseren van een zo hoog mogelijke maatschappelijke effectiviteit het doel; het programma van eisen was slechts een van de middelen daarbij.

Hierdoor zijn een aantal dogma's doorbroken waardoor er betere en efficiëntere gebouwen tot stand komen of zijn gekomen. Dit vraagt wel om een ander type adviseurs. Geen pure rekenaars en tekenaars, maar ontwerpers met een hoog abstractievermogen die kunnen communiceren met opdrachtgevers en architecten en tegelijkertijd over diepe inhoudelijke kennis beschikken van gebruikerscomfort, gebouwfysica, dynamische systemen en energie.

De nieuwe stap ten opzichte van vijftien jaar geleden is dat opdrachtgevers en gebruikers nu bij het proces betrokken worden. Niet dagelijks, niet technisch inhoudelijk, maar wel als het gaat om wat echt belangrijk is.

Hierdoor ontstaan gebouwen die technisch misschien een kleine stap vooruit zijn, maar die qua maatschappelijke relevantie een hele stap vooruit zijn. Het zou mooi zijn als er ergens een duurzaamheidprofessor is die dit grondig gaat meten, zodat we ook 'evidence based' duurzame gebouwen kunnen ontwerpen.

Jaap Wiedenhoff 
Directeur Arup Nederland

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c54 c260
30

30

In de numerologie staat het getal 30 symbool voor creativiteit en optimisme. Wellicht niet geheel toevallig dat demissionair minister De Jonge de ambitie uitte ...

Lees verder

c21 c40 c54
De groennorm voor steden: een reflectie

De groennorm voor steden: een reflectie

‘Vele miljarden nodig voor vergroening van steden’, zo kopte dagblad Trouw recentelijk. In het rapport, dat onlangs aangeboden werd aan demissionair ...

Lees verder

c21 c54
Expertvisie 2024: het jaar van de sociale transitie

Expertvisie 2024: het jaar van de sociale transitie

The soaring twenties: het besef dat de temperaturen stijgen. Weten welke gevolgen dit heeft voor de zeespiegel en voor alle ecosystemen op de planeet. De zeespiegel ...

Lees verder

c21 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>Steek je NECK uit<span>”</span>

Expertvisie 2024: “Steek je NECK uit”

Het is vreselijk om te zien hoeveel ellende er uit oorlog en vele andere soorten ontwrichtingen voorkomt. Dit knaagt aan alles en dreunt door in onze Tweede Kamer-verkiezingen. ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>De rol van AI en IT wordt enorm!<span>”</span>

Expertvisie 2024: “De rol van AI en IT ...

In tijden van netcongestie, met name voor nieuwe en extra netaansluitingen, bestaat voor grote kantoorgebouwen en industrieën steeds vaker de noodzaak om het ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>Als het aan mij ligt, doen we het zo!<span>”</span>

Expertvisie 2024: “Als het aan mij ...

Begin november 2023 voorspelde de Europese klimaatdienst Copernicus dat 2023 wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten wordt. Alarmerende berichten over het smelten ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>Dit jaar maakt de weg vrij voor grootschalige duurzaamheid.<span>”</span>

Expertvisie 2024: “Dit jaar maakt de weg ...

Waarom wordt 2024 hét kanteljaar op duurzaamheidsvlak? We interviewen Bram Adema van CFP Green Buildings, die de urgentie voor verduurzaming laat zien voor ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: <span>“</span>We ontkomen niet aan politieke vertraging; markt meer aan zet.<span>”</span>

Expertvisie 2024: “We ontkomen niet aan ...

Na de politieke aardverschuiving op 22 november werd duurzaam Nederland wakker met een flinke kater. De verkiezingsuitslag staat niet voor een kleine verandering, ...

Lees verder

c21 c41 c54 c237 c265 c299
Expertvisie 2024: het jaar van gezonde woningen en wijken

Expertvisie 2024: het jaar van gezonde woningen ...

Om innovaties aan te jagen, moeten we woningen blijven bouwen en verkopen. Om dit voor elkaar te krijgen, is het van belang het financiële speelveld te veranderen. ...

Lees verder

c21 c41 c54
Expertvisie 2024: met Net Zero sneller naar het social tipping point

Expertvisie 2024: met Net Zero sneller naar ...

Lizzy Butink heeft als manager Duurzaamheid binnen Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed BV de afgelopen tijd flink geknokt om een ambitieuze CO2-strategie ...

Lees verder

c21 c41 c54 c243 c265
De toekomst van energiebeheer: de smart power plant

De toekomst van energiebeheer: de smart power ...

Een smart power plant is de sleutel voor een groene toekomst van je bedrijf. Deze innovatieve systemen openen de deur naar kostenbesparing, duurzaamheid én ...

Lees verder

c21 c54
Digitaal bouwen bevordert groener en betaalbaar wonen

Digitaal bouwen bevordert groener en betaalbaar ...

“Het is in veel gevallen beter om wat we al hebben aan te passen, het zogenaamde retrofitten, dan te beginnen vanaf nul.” Dat zegt Leander Grasman, ...

Lees verder

Reacties

Zolang de milieubelasting niet echt gemeten wordt, weten we niet of het echt beter wordt. Op papier mogelijk wel, maar dat kan fors afwijken van de werkelijkheid. Dat er zo weinig echt gemeten en vergeleken wordt zegt genoeg.

Het zou tevens mooi zijn als de "evidence based" resultaten die deze "duurzaamheidprofessor" met zijn knappe koppen team dan meet ook breed worden geaccepteerd, zodat men op den duur met 1 gemeenschappelijke standaard kan werken. Dit scheelt dan weer een hoop verspilling in arbeid, tijd, energie en vergaderkosten. Kortom dan wordt duurzaam bouwen steeds duurzamer.

Goede voorbeelden van huidige duurzaamheid. Met name op energiegebied. Een paar opmerkingen. Wanneer zonne-energie volledig benut kan worden is het op energie verduurzamen overbodig geworden. De energie is dan schoon en goedkoop. De besproken milieubelasting gaan dan enkel nog over grondstoffen. Nu heeft de aarde zelf die grondstoffen minder nodig van wij mensen. Het zou beter zijn om van mensenbelasing te spreken maar om verwarring te voorkomen met de belastingdienst is wellicht overlevingsbelasting beter. People planet profit gaat het niet over sociaal, ecologisch en economisch maar (gezien vanuit toekomstige generaties) over overleven (van de mens) in voldoende mate in tact blijven (voor de mens) en financieel houdbaar (door de mens). Duurzaamheid - en nu echt! Helemaal mee eens. "Echt" staat indeze voor de som der acties van de mensheid zonder beperking voor of voorkoming van toekomstige generaties.

Goed artikel. Maak helder wat de effecten zijn op de kriteria die echt belangrijk zijn voor eigenaren, gebruikers, het milieu en de investering. De duurzaamheidsscores volgen wel bij goede resultaten.

De gebruikers van gebouwen veranderen verschillende malen tijdens de levensduur van het gebouw. Daarom is het adaptief vermogen, het vermogen om het gebouw aan te passen aan de eisen en wensen van nieuwe gebruikers, van groot belang bij het ontwerp van een gebouw. De gebouwindelings- mogelijkheden, vervangen van installaties, vernieuwen van de gevel en ook het geschikt maken voor meer maatschappelijke functies (wonen, kantoren, werkplaatsen) zijn zaken die bij een ontwerp meegenomen moeten worden zodat een gebouw zowel technisch als ook economisch een langere levensduur kan bereiken. Dit bespaart veel grondstoffen. Ook een belangrijk aspect van duurzaamheid.

Ik "klim niet snel in de pen", maar dit schrijven van Jaap trof mij in positieve zin. Ter aanvulling/bevestiging wil ik onderstrepen dat wij eerst bouwkundig tot het uiterste moeten gaan, er is nog veel te winnen, is spannend/inspirerend. De feedback door "metingen" is essentieel willen wij tot echte verwetenschappelijking van duurzaam bouwen komen, waarbij het welzijn van mensen altijd het ultieme doel moet zijn.

"Wanneer zonne-energie volledig benut kan worden is het op energie verduurzamen overbodig geworden. De energie is dan schoon en goedkoop." zegt Rene de Klerk. Zon-PV voor elektriciteit zal nooit het verbruik kunnen leveren. Energie-efficiency blijft dus belangrijk. Warmtewering om koelbehoefte te voorkomen is eveneens belangrijk. Kortom, nog veel aandacht nodig voor zonne-energie.

Rik van Thiel geeft een prima analyse; onze maarschappij verandert zo snel dat de inzichten van vandaag , morgen alweer anders kunnen zijn. Gebouwen die hier op in kunnen spelen dragen echt bij aan duurzaamheid.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up