Webinar Circulair Bouwen

Ook in 2022 staat het duurzaam werven van grondstoffen en materialen bovenaan het lijstje van de bouwsector. Van 50 procent minder grondstofgebruik (landelijke doelstelling 2030) naar 100 procent circulair (2050) vergt nog veel nieuwe stappen. Een circulaire economie behalen we bovendien niet door slechts andere materialen te gebruiken, maar door anders te denken, anders te meten en anders in te kopen.

Inschrijven

Tijd Programmaonderdeel
10:00 uur Opening door dagvoorzitter
Sjoerd Groen (abcnova)
10:05 uur keyboard_arrow_downPresentatie door RVO
Arend van de Beek, Irma Thijssen
Demontage van Rechtbank Amsterdam en Prinsenhof Arnhem; het ultieme circulair bouwen in de praktijk
In 2015 is de Tijdelijke Rechtbank gebouwd, als onderkomen tijdens de bouw van de nieuwe rechtbank van Amsterdam. Omdat het om een tijdelijk gebouw ging, koos de opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf, voor een losmaakbaar concept. Architectenbureau cepezed, onderdeel van het consortium DPCP, maakte het ontwerp.
In mei 2021 is de nieuwe Rechtbank in gebruik genomen. En eind 2021 is de daadwerkelijke demontage van de Tijdelijke Rechtbank gestart. Sloop- en remontagebedrijf Lagemaat gaat het gebouw demonteren, en in 2022 inzetten als donorgebouw op het Kennispark Twente in Enschede. Vrijwel alle materialen gaan mee, en veel wordt 1-op-1 hergebruikt. Het bewijs dat losmaakbaarheid werkt, ook als businessmodel.
Inmiddels is Lagemaat alweer met de volgende uitdaging begonnen: in opdracht van de provincie Gelderland gaan zij het oude kantoorpand Prinsenhof in Arnhem demonteren en gebruiken als donorpand voor een nieuwbouwproject in Heerde. Dit keer een betonnen gebouw. Een enorme technische uitdaging en een geheel nieuwe manier van werken en contracteren. Het ultieme circulair bouwen.
Irma Thijssen, RVO en Transitieteam Circulaire Bouweconomie gaat in gesprek met Arend van de Beek van Lagemaat, over de aanpak, ervaringen, contractvormen en businessmodellen.
10:30 uur keyboard_arrow_downHet zijn inspirerende tijden voor de bouwbranche!
Peter Musters (VBI)
Er is een enorme behoefte aan woonruimte, door de overheid vertaald in een bouwopgave van 100.000 woningen/jr. Om de woningbouwproductie te kunnen opschalen en daarmee deze opgave te kunnen bewerkstelligen is industrialisatie van groot belang.
Maar hoe zit dat dan met aspecten als betaalbaarheid en beschikbaarheid van mens en materialen? En als rode draad walsen toenemende duurzaamheidseisen dwars door ontwikkel- en bouwprocessen heen.
Deze presentatie zal gaan over de visie en de mogelijkheden van VBI om samen met u invulling te geven aan al deze uitdagingen, die overigens niet exclusief woningbouw gerelateerd zijn.
10:55 uur Korte pauze
11:05 uur keyboard_arrow_downInstallaties: hergebruiken, recyclen en slimmer ontwerpen!
Rico Logman, Cedrique Steenkamer
Circulaire bouwconcepten zijn er al volop, maar voor installaties ligt het tempo van ontwikkeling lager. Hoe komt dat? Wat kunnen we leren van de ontwikkelingen ten aanzien van gebouwinstallaties als we kijken naar het verleden? Welke kansen ziet DWA voor het anders omgaan met installaties in het ontwerpproces, beheer en onderhoud en renovatie?
Maak installaties bijvoorbeeld reparabel, herbruikbaar en losmaakbaar. Gebruik gerecyclede materialen en ontwerp installaties zodanig dat hergebruik na de levensduur nog mogelijk is. Aan de hand van een aantal spraakmakende voorbeelden nemen we u graag mee in de wereld van circulair bouwen.
11:30 uur keyboard_arrow_downHet waarmaken van circulariteit in Circulair Cultuurcluster Berlijnplein Utrecht
Trudie Timmerman, Rowin Oosterink
In het circulaire en duurzame Cultuurcluster Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum werken de gemeente Utrecht, RAUM, DePlaatsmaker, HKU en diverse culturele en creatieve partijen samen aan een vernieuwend (cultureel) programma rond De Toekomst van de Stad. Na de eerste fase van pionieren met tijdelijke gebouwen, wordt nu gewerkt aan de volgende fase: de permanentere gebouwen en buitenruimten, waar de ambities van een groeiend aantal makers en organisaties een plek krijgen. De ontwikkeling van de gebouwen, de buitenruimten en het culturele programma lopen parallel en in co-creatie met alle betrokkenen. Door de innovatieve samenwerking met de markt en het betrekken van gebruikers én huurders wordt eigenaarschap in een vroeg stadium gecreëerd. Circulariteit gaat niet ten koste van functionaliteit en identiteit, maar versterkt dit juist. Dit is een belangrijk punt in het waarmaken van circulariteit. Rowin Oosterink van abcnova en Trudie Timmerman van de gemeente Utrecht vertellen hoe zij samen met alle verschillende betrokkenen deze circulaire ontwikkeling realiseren.
11:55 uur Vragenronde met de sprekers
12:10 uur Afsluiting door de dagvoorzitter
Sjoerd Groen (abcnova)

Inschrijven

keyboard_arrow_up