Opleiding Basiscertificaat Energietransitie Gebouwde Omgeving

4 november 2024 - 18 november 2024

Opleiding Basiscertificaat Energietransitie Gebouwde Omgeving

Doel van de opleiding is het bieden van basiskennis en handelingsperspectief voor praktische oplossingen voor de verduurzaming en energietransitie in de gebouwde omgeving. In zes modules komen alle relevante onderwerpen aan bod, van procesaanpak tot techniek. We leren in een multidisciplinair samengestelde groep vooral van elkaar, onder leiding van een ervaren adviseur die dagelijks in de praktijk bezig is op het onderwerp. 

In de opleiding vind je niet alleen verdieping op je eigen vakgebied, maar maak je juist ook kennis met andere disciplines. Welke taal spreken zij en voor welk stukje van de systeempuzzel heb je ze nodig? In zes modules word je een professionele gesprekspartner voor alle stakeholders die betrokken zijn bij de energietransitie. We stimuleren ook onderling contact na de laatste module, zodat je onderdeel uit gaat maken van een multidisciplinair kennisnetwerk.

Kom in zes modules meer te weten over de aanpak van de verduurzaming en energietransitie zodat je lessen uit de praktijk direct kunt toepassen in jouw bijdrage aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Niet langer uitsluitend vanuit je eigen vakkennis, maar met inzicht in de randvoorwaarden, faal- en succesfactoren van al je samenwerkingspartners.

MODULE 1: INTRODUCTIE ‘ENERGIETRANSITIE: BELANG, BELEID EN TECHNIEK'

Docent: Harm Valk - Nieman RI
Datum: 4 november 2024 van 9.00 - 12.30 uur

In de eerste module maak je kennis met nieuwe en relevante ontwikkelingen in de energietransitie, het overheidsbeleid en de verschillende oplossingen voor energievoorzieningen. Meer nog, je krijgt inzicht in de impulsen van de EU en verdiept je in de Standaard voor woningisolatie. Kortom, samen met docent Harm Valk maak je in vogelvlucht kennis met de leerstof.

MODULE 2: WIJKGERICHTE AANPAK

Docente: Marlien Sneller – Squarewise
Datum: 4 november 2024 13.30 – 17.00 uur

In Module 2 vertelt Marlien Sneller van Squarewise je wat warmteplannen zijn en hoe je deze vormgeeft samen met alle stakeholders in en om een wijk of gebied. Aan de hand van een procestool, het Wijkkompas, legt Marlien o.a. uit hoe je werkt aan draagvlak in de wijk of buurt waar je aan de slag gaat. Je kunt deze nieuwe informatie dus meteen omzetten in de praktijk.

MODULE 3: HET ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

Docent: Niels Rood – Squarewise
Datum: 11 november van 9.00 – 12.30 uur

Ook Module 3 wordt aangeboden door Squarewise. Niels Rood schetst het toekomstige energiesysteem in de gebouwde omgeving en schetst de dilemma’s waarmee we worden geconfronteerd. Aardgas is perfect regelbaar, maar duurzame stroom is deels afhankelijk van het weer en vraag en aanbod moeten steeds in evenwicht zijn. Hoe realiseren we dat en wat zijn de perspectieven van de verschillende stakeholders?

MODULE 4: ENERGIEPRESTATIE EN (BOUW-)TECHNISCHE ASPECTEN IN DE PRAKTIJK

Docent: Martin Dunnink - Nieman RI
Datum: 11 november 2024 van 13.30 – 17.00 uur

Docent Martin Dunnink leert je wat de principes zijn achter het Energielabel en de BENG-/TOjuli-eisen. Hij legt uit welke maatregelen nodig zijn voor het reduceren van de CO2-uitstoot en wat de consequenties van die maatregelen zijn voor verschillende gebouwtypen. Aan de hand van verschillende cases wordt inzichtelijk gemaakt wat dit betekent voor de techniek achter de voordeur, de gevolgen en voor-/nadelen voor de bewoners, de technische aandachtspunten, enzovoort, Je kijkt naar cases die gelijkwaardig zijn aan je eigen werkveld. Dat maakt deze training extra relevant.

MODULE 5: WEERSTAND EN GEDRAGSVERANDERING IN DE ENERGIETRANSITIE 

Docent: Marlien Sneller – Squarewise
Datum: 18 november 2024 van 9.00 - 12.30 uur 

Om de doelen van de energietransitie te behalen, is het van groot belang dat iedereen mee doet. De verschillen tussen mensen en partijen zijn groot, evenals hun invloedssfeer. . Dit vraagt om kennis van gedragsverandering, en om het kunnen bieden van maatwerk. Wat kan je kan doen als mensen wel willen, maar niet kunnen omdat ze  geen financiële mogelijkheden hebben; en wat doe je als mensen wel kunnen, maar niet willen?   

Samen met Marlien ga je op basis van praktijkervaring op oek naar hoe kennis van gedrags(verandering) kan helpen bij je werk in de energietransitie. Daarbij gaan we ook in op weerstand die naar voren komt en manieren om daar op te reageren.

MODULE 6: TOEPASSING IN EEN PRAKTIJKCASE

Datum: 18 november 2024 van 13.30 – 17.00 uur

Op een interactieve manier zoek je samen met je medecursisten naar oplossingen voor een praktijkcase. Zo ben je zelf helemaal klaar om energietransities op een goede manier door te voeren in je eigen beroepspraktijk.

Wat vinden oud deelnemers van de opleiding?

"Voor de training was ik onbewust onbekwaam en dat gaf mij onrust. Door de training heb ik een goed overzicht gekregen van alles wat belangrijk is in de gebouwde omgeving, maar ook wat niet belangrijk is of slechts een detail. Het geeft mij zelfvertrouwen in mijn werk als adviseur dat ik nu ook weet wat ik niet hoeft te weten en dat dat niet erg is. Ik ben nu bewust onbekwaam." (Jochem Boeke)

"Door de vele praktijkvoorbeelden krijgt men een helder inzicht in de (on)mogelijkheden en uitdagingen waar we mee aan de slag moeten!" (Martijn Aalders)

"Kwalitatief hoogwaardige training waarbij de verschillende modules een goede inkijk geven in de (markt) ontwikkelingen maar ook de praktische uitdagingen van alle betrokken partijen." (Manuel Schoonveld)

"De BEGO opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in de energietransitie. Ik heb veel geleerd over optimale isolatie en over de inzet van warmtebronnen. Een complexe en uitdagende materie!" (Richie Goossens)

Met voorsprong aan de slag?

Wil jij met een voorsprong aan de slag met praktische oplossingen voor de energietransitie in de gebouwde omgeving? We vragen voor je deelname aan deze zes modules € 2.250,- excl. BTW.  Je ontvangt een certificaat van deelname. Overtuigd? Schrijf je dan hier snel in. 

Voor meer informatie kunt u mailen naar dit adres.
Contactgegevens: Ellen Jalink | tel: 038 – 4670030

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c162
Duurzaam Gebouwd op Locatie – Gezonde gebouwen
apr17
Gratis

Duurzaam Gebouwd op Locatie – Gezonde gebouwen

access_time09:00 - 11:45
people_outlineNog 23 plaatsen beschikbaar
location_onVan Nelle Fabriek Rotterdam
Reserveer nu je ticket!
c21 c162 c225
Heroes @ Work: het thema van WorkPlace Xperience 2024
apr16

Heroes @ Work: het thema van WorkPlace Xperience ...

Helden tonen lef, daadkracht en doorzettingsvermogen. Zij laten zich niet uit het veld slaan bij tegenslag en blijven hun ambities nastreven. Ook helpen ze anderen ...

Lees verder

c21 c41 c162
11 september congres WeGrow: ‘Min en min is plus’

11 september congres WeGrow: ‘Min en min ...

Boeren en bouwers die samen een economische hervorming organiseren. Jan Willem van de Groep (foto) spreekt hierover tijdens het congres ‘Min en min is plus’ ...

Lees verder

c162
Duurzaam Gebouwd op Locatie - Circulair Renoveren
mei16
Gratis

Duurzaam Gebouwd op Locatie - Circulair Renoveren

access_time14:00 - 17:30
people_outline100 deelnemers
location_onHeijmans Hive
Reserveer nu je ticket!
c21 c35 c162
EURO2021 - Green as Building Material

EURO2021 - Green as Building Material

Extern evenement Op 26 en 27 mei 2021 organiseert de Technische Universiteit Delft, Faculteit Civiele Techniek in Nederland een 2daags virtual live conference over Ecological Engineering. ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder

c21 c35 c162
Verbindingsfestival

Verbindingsfestival

Extern evenement Op 29 september organiseert Acquire in samenwerking met een groot aantal kennispartners, partners en experts het tweede online en gratis Verbindingsfestival. Tijdens ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder

c21 c162
Voortaan slim laden in de Johan Cruijff ArenA

Voortaan slim laden in de Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is niet alleen thuishaven van het hogeschoolvoetbal van Ajax, maar loopt nog meer voorop met slimme energie- en laadsystemen.

Lees verder

c21 c162 c185 c190
Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI Holdings heeft een partnerovereenkomst getekend met Madaster Services. Madaster is het onafhankelijk publiek platform dat materialenpaspoorten ...

Lees verder

c21 c162 c186
BENG centraal tijdens webinar 

BENG centraal tijdens webinar 

Iedereen in de gebouwde omgeving weet het inmiddels wel: per 1 januari 2020 vervangen de BENG-eisen de EPC bij het aanvragen van omgevingsvergunningen. Wat is de ...

Lees verder

c120 c162 c185
Kansen van circulair bouwbeleid?

Kansen van circulair bouwbeleid?

De gemeenten uit de regio Utrecht en Amersfoort gaan hun eigen vastgoed en grond uitgeven, volgens hun circulaire bouwbeleid. Alliantie Cirkelregio Utrecht geeft ...

Lees verder

c120 c162
Proef: 38 woningen renoveren naar energielabel A

Proef: 38 woningen renoveren naar energielabel ...

Met 8 ingrepen renoveert Woningstichting Leusden vanaf komende oktober 38 eengezinswoningen naar energielabel A. 

Lees verder

c20 c151 c162
21, 26 en 28 september: Zorgvastgoed & Zorgwoningen

21, 26 en 28 september: Zorgvastgoed & Zorgwoningen

De vergrijzing treedt in, het zorgstelsel is veranderd en de vraag naar zorgwoningen is afgenomen en veel voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Het Kadaster ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up