Frank Bijdendijk: "Solids, bieden kansen voor vastgoedmarkt"

Solids, het principe van een bestemmingloos gebouw, waar alle functies van wonen,werken, winkelen naar keuze van de huurder in principe terecht kunnen, trekt steeds meer aandacht.

Geestelijke vader Frank Bijdendijk, die als directeur van de Amsterdamse corporatie Het Oosten al opviel met tal van experimenten, trekt er nu als mededirecteur van Stadgenoot (waarin AWV en het Oosten samen zijn gegaan) hard aan.

Hij legt uit waarom ook de vastgoedwereld daar baat bij heeft: "Voor de belegger biedt de Solid altijd rendement, passend bij het risicoprofiel van de belegging, met het laagst denkbare verhuurrisico, want de Solid accommodeert niet alleen huidige maar ook toekomstige functies. Voor de bouwwereld is het een uitdaging een hele nieuwe tak te ontwikkelen, namelijk een inbouwindustrie zodra Solids gemeengoed worden."

Architecten kunnen hun creativiteit uitleven nu zij bevrijd zijn van detaillistisch werk als het puzzelen op plattegronden, meent Bijdendijk. "Zij kunnen zich bijvoorbeeld concentreren op vragen als: hoe verbind ik Solids het beste met de omgeving? Beheer tenslotte krijgt een heel andere dimensie!"

Regelgeving overboord
Ook de overheid biedt het volgens Bijdendijk voordelen: "Ik noem er twee. De burger krijgt waar hij recht op heeft: keuzevrijheid en verbondenheid. En de ballast van een hoop regelgeving kan overboord worden gegooid!"

City in a building
Bijdendijk ontwikkelde het idee van de Solids toen hij nog directeur van Het Oosten was. Intussen is de eerste in aanbouw op IJburg en zijn er op korte termijn nog vier Solids gepland in Amsterdam.

Een Solid is een gebouw waarvan alleen het casco opgeleverd wordt en eigendom is van - in dit geval - van Stadgenoot. Huurders zijn geheel vrij om te kiezen hoe ze de ruimte willen gebruiken: wonen of werken in allerlei combinaties. Wonen bijvoorbeeld ook als familiehuis voor meerdere generaties. Werken kan zowel ambachtelijk zijn, maar ook woon- of winkelfuncties zijn mogelijk. Of horeca. En ook hoeveel ruimte gehuurd wordt bepalen huurders zelf, voor zover haalbaar.

Maar ook in de tijd blijft dit flexibel: als buren verhuizen kan die ruimte bijvoorbeeld bijgehuurd worden. Bijdendijk: "Elk gebouw biedt ruimte aan de functies die je in een hele stad vindt, het is ‘a city in a building'."

Ontstaansgeschiedenis
Eigenlijk is de kiem voor dit idee al gelegd in 1983, toen Bijdendijk kennismaakte met de krakers van het Tetterodegebouw, voor wie wonen, werken en recreëren binnen één gebouw onlosmakelijk met elkaar verbonden waren.

Tot op de dag van vandaag huisvest Tetterode mensen van allerlei pluimage en zijn tal van functies gecombineerd. Een andere inspiratiebron vormden de grachtenpanden, die door de eeuwen heen steeds van functie zijn veranderd: van pakhuis naar woonhuis, winkel, kantoor en etage.

Bijdendijk: "Mens en maatschappij zijn dynamischer ingericht dan ooit, terwijl de inrichting van onze woonomgeving sinds de jaren '20 van de vorige eeuw steeds statischer werd! Waar dat in kan uitmonden heeft de Bijlmer ons geleerd, namelijk vaste vormen, monofuncties en rigiditeit. Nut verandert, schoonheid blijft, dat is de inspiratiebron voor de Solids. Het Solidsconcept combineert belangrijke aspecten van de tijdgeest en het sluit aan op de groeiende behoefte aan een duurzame stedelijke ontwikkeling."

Hele wijk van Solids
Peter Roelofs van Stadgenoot verklaarde onlangs op AT5: "Solids zijn helemaal bestemmngsvrij en dat wijkt af van alle regelgeving. Dat hebben we met het stadsdeel, gemeente en ten dele ook de rijksoverheid gedaan. Het is een hele andere manier van ruimtelijke ordening. Waarschijnlijk medio 2010 worden de eerste huurruimten in IJburg geveild. Inschrijven daarvoor kan via www.solids.nl .

Behalve de vier Solids die op korte termijn ook gerealiseerd worden in Amsterdam West hoopt Stadgenoot op wat langere termijn een hele wijk van Solids tot stand te brengen. Roelofs: "Ik zou haast zeggen, er kunnen er niet genoeg van komen."

Veilen van ruimte
Het veilen van ruimte in de Solids is ook een nieuw concept. Waarschijnlijk wordt dat een on line veilingsysteem, nadere uitwerking volgt nog. Momenteel is wel al een minimumprijs bepaald, voorlopig gesteld op € 7 per m2. De minimum oppervlakte die gehuurd kan worden is 90 m2.

Er kan geen aanspraak worden gemaakt op de officiële woontoeslag, maar Stadgenoot kan een zg. persoonsgebonden korting, gebaseerd op het inkomen verstrekken , zodat ook mensen met een beperkt inkomen in aanmerking komen om te huren.

Een unit in een Solidgebouw wordt casco opgeleverd, maar is dan wel voorzien van hoogwaardige geluidswerende scheidingswanden, een schacht met aansluitpunten voor water, elektra, ventilatie en afvoer en draagkrachtige vloeren. Dat is inbegrepen in de huur, evenals beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten en het cascogebouw.

Huurders moeten zelf zorgen voor inbouw zoals het plaatsen van eventuele tussenwanden en de aanleg van toiletruimte, keuken en elektra. Stadgenoot adviseert dat zo flexibel mogelijk te doen, dus verplaatsbaar en demontabel. Niet alleen wordt inkrimpen, of juist uitbreiden, later dan makkelijker, het vergroot ook de mogelijkheden de inbouw aan een volgende huurder te verkopen bij vertrek.

Foto's
1 Frank Bijdendijk
2 Artist impression voor een solid op IJburg

Bron: Vastgoed Journaal

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225
Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere MPG-score

Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere ...

In zijn zoektocht naar het hergebruik van bouwmaterialen ontdekte Bob Floris de mogelijkheden van gebruikte gevelstenen. Deze behouden niet alleen kwaliteit maar ...

Lees verder

c21 c140 c225 c260
Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Takkenkamp is ervan overtuigd dat hoogwaardige spouwmuurisolatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de circulaire transitie. Ook draagt het volgens het isolatiebedrijf ...

Lees verder

c21 c168 c225
Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

In het webinar ‘Slimme gebouwen met de realiteit van nu’ krijg je inzicht in mogelijkheden op het gebied van smart buildings. Zo leggen experts aan ...

Lees verder

c21 c160 c225
De mens wil zich met de natuur omringen

De mens wil zich met de natuur omringen

Het belang en de impact van gezonde gebouwen op je medewerkers kwam naar voren tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Diverse experts betraden het ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c225
Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- en eindgebruikerswaarde

Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- ...

Bij verduurzaming spelen veel verschillende uitdagingen. Je gebouw slim, gezond én wendbaar maken, vergt veel maar levert ook wat op. Maar hoe combineer je ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

Tot nu toe was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis aan oververhitting. Hier komt vanaf ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Er verschenen de laatste tijd berichten waarin sprake is van een label A-verplichting voor utiliteitsbouw vanaf 2030, maar dat klopt niet. Wat moet er in 2030 wél ...

Lees verder

c21 c225
Sturen op positieve footprint met gevalideerd rekeninstrument

Sturen op positieve footprint met gevalideerd ...

De Nationale Milieudatabase (NMD) valideerde Madaster, het platform voor het registreren en documenteren van materialen binnen de gebouwde omgeving, als gecertificeerd ...

Lees verder

c21 c185 c225
Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet weggooien

Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet ...

Wat kapot is, gooi je weg. Vaak zonder na te denken, omdat je het gewend bent. Niet alleen als particulier, maar ook in de zakelijke markt gaat dit nog te vaak ...

Lees verder

c21 c225 c243
Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

“In de actuele problematiek rondom netcongestie, is de keuze voor een bodemenergie warmtepomp een oplossing.” Dat laat Climate for life-groep zien met ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie ...

Lees verder

Reacties

Jammer dat Stadgenoot het gebouw verkwanseld heeft door 4000m2 Hotels toe te laten in dit wooncomplex. Gelukkig grijpt het ILT in en moet Stadgenoot de verhoudingen weer terugbrengen naar 80% Woningbouw en 20% Commercieel.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up