13 projecten in de race voor NET-Trofee 2009

13 projecten in de race voor NET-Trofee 2009

Dertien inspirerende projecten op het gebied van energiezuinig wonen en werken maken nog kans om de Nationale Energie Toekomst-Trofee 2009 te winnen.

De uiteindelijke winnaar van de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres in Rotterdam. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.

Inspirerend project
De NET-Trofee is een initiatief van het ministerie van VROM en beloont het meest inspirerende project op het gebied van energiezuinig wonen en/of werken. Zo won vorig jaar Woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten uit Dronten. De corporatie moderniseerde in het centrum van Biddinghuizen 85 woningen met duurzame en energiebesparende voorzieningen.

Inzendingen
De genomineerde projecten zijn gekozen uit een totaal van 38 inzendingen. Ze zijn afkomstig uit alle hoeken van Nederland en verdienen zonder meer het predicaat ‘inspirerend en verrassend’.

Zo doet bouwbedrijf Van Rhenen mee met Natuurcafé La Porte, de verbouwing van de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist tot energieneutraal multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum. Bijzonder is de draaideur in het restaurant die elektrische energie opwekt. Harrie Kiekebosch en de stichting Natuurlijk zijn genomineerd met ’t Natuurlijk Huus, een ecologische woning annex educatief centrum in Raalte.

Bekendmaking finalisten
Uit de dertien projecten kiest de jury half oktober drie finalisten. De NET-Trofee heeft dit jaar een bijzondere jury: de drie finalisten van vorig jaar. Dat zijn directeur Flip Verwaaijen van TNT Real Estate, wethouder Wim van Maanen van de gemeente Veenendaal en directeur Truus Sweringa van woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten, de winnaar van vorig jaar. De winnaar wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres.

De dertien genomineerden voor de NET-Trofee 2009

1) Woningcorporatie De Woonplaats, Enschede
Bouwde een appartementencomplex met 18 zeer energiezuinige woningen, als één van
de eersten in Nederland volgens het passiefhuisconcept. Deze woningen onderscheiden
zich door een hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik. Innovatief is het ‘ademende raam’, een compact ventilatiesysteem met warmtewisselaar. Emissiereductie is bijna 1300 kilo CO2 per woning per jaar.

2) Bouwbedrijf Van Rhenen, Driebergen
Vormde de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist om tot multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum, aan de voet van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Streven is op termijn volledig energieneutraal te worden. Bijzonder is de draaideur van het gebouw, die energie opwekt zodra bezoekers de deur bij binnenkomst in beweging zetten.

3) Gemeente Wijchen, Wijchen
Realiseerde een sportzaal die minimaal 40% zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een geavanceerd gebouwbeheersysteem. De wensen van de gebruikers van de sporthal (o.a. scholen, verenigingen) worden geprogrammeerd en in werking gezet door de elektronische sleutel die iedere gebruiker krijgt. Doordat gebruikers niet meer verlichting, verwarming, ventilatie en douchefaciliteiten krijgen dan ze zelf noodzakelijk vinden, is de sporthal veel zuiniger.

4) Stichting Natuurlijk, Raalte
Bouwde ’t Natuurlijk huus, een ecologische woning annex educatief centrum. Bij de bouw is gekozen voor de meest natuurlijke oplossing, dus zo ecologisch en duurzaam mogelijk. Arbeid en (duurzame) materialen komen uit de regio. Zon, wind en aardwarmte leveren stroom en basiswarmte voor het water. Doel: overdragen en inspireren dat een ‘natuurlijk levensstijl’ dé manier van energiebesparing is.

5) Haagse Hogeschool, Delft
De Haagse Hogeschool zette een nieuwe dependance neer in Delft, ‘de meest duurzame hogeschool van Nederland’. Onder meer warmtepompen, collectoren in de rijbaan en het parkeerdek, zeer energiezuinige verlichting en een innovatief regelsysteem dat de energievraag optimaal stuurt, zorgen voor een forse besparing op de jaarlijkse energiekosten: circa 55.000 euro. De reductie van de CO2-uitstoot is 65%.

6) LSI project investment, Rotterdam
Renoveerde het voormalige PTT-postsorteercentrum in het centrum van Rotterdam, Central Post, tot een duurzame inspirerende werkomgeving voor bedrijven in ‘Rotterdam Central District’. De vloeroppervlakte is flink vergroot door extra verdiepingen tussen de 7 bestaande verdiepingen te plaatsen; onder meer thermisch geïsoleerd glas en energiezuinige verwarming en koeling zorgen voor een CO2-reductie van 40%.

7) CoP Energie & VvE’en, Amersfoort
Een Amersfoorts VvE-project, dat zich in eerste instantie richtte op het bereiken van energielabel A voor 5 naoorlogse portiekflats. Onder meer door vloer-en spouwisolatie en het plaatsen van HR++-glas, willen de initiatiefnemers een gemiddelde energiebesparing van 60% realiseren. Het project heeft geleid tot de oprichting van een Community of Practice ‘Energie & Vereniging van Eigenaren’, met als doel VvE’en te bewegen tot energiebesparing.

8) Woningstichting Openbaar Belang, Zwolle
Renoveerde een flatgebouw met 103 wooneenheden duurzaam, van energielabel E naar A, om daarmee drie vliegen in één klap te slaan: energiebesparende maatregelen zoals isolatie verhogen het woongenot, zorgen voor lagere woonlasten én zijn goed voor het milieu. Voor het verwarmen van het tapwater is voor 240 m2 aan zonnecollectoren aangelegd. De CO2-reductie bedraagt 24 ton per jaar, zittende bewoners besparen 30% op de stookkosten.

9) Aramis AlleeWonen, Roosendaal
Realiseerde drie duurzame ‘proefwoningen’, die gemiddeld 1000-1200 m3 gas per woning per jaar besparen. De traditionele rijwoningen, waarvan er in Nederland vele duizenden staan, zijn verbouwd volgens de principes van het passiefhuisconcept, waarbij isolatiemaatregelen handig zijn benut om de woningen ook een frisse, moderne uitstraling te geven. Uiteindelijk moeten in totaal 264 bestaande woningen duurzaam worden gerenoveerd, hetgeen moet leiden tot een CO2-reductie van 60%-80%.

10) Wonen Zuidwest Friesland, Zuidwest Friesland
In de periode 2004-2009 is het totale woningbestand van de corporatie van 2155 woningen gerenoveerd, in 2 steden en 15 dorpen in Zuidwest Friesland. Daarbij is veel aandacht gegeven aan isolatie, en zijn gaskachels en geisers vervangen door HR-ketels. Van de woningen heeft nu 85% energielabel C of hoger. Dat betekent ook winst voor de huurders, in een regio die relatief veel lagere inkomens heeft: de gemiddelde woonlasten liggen 75 euro per maand lager.

11) FARO Architecten, Amsterdam/Lisserbroek
Bouwde op het Steigereiland in het Amsterdam IJburg een zeer energiezuinig huis volgens de principes van passiefhuis en ‘cradle to cradle’, grotendeels in massief hout. De energiezuinigheid is onder meer gerealiseerd door 85 mm dikke panelen die zijn opgebouwd uit 3 lagen en een Rc-waarde van maar liefst 8-10,0 garanderen. Het regenwater wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt, waarvoor een tank van 5500 liter in de tuin is aangelegd.

12) Rabobank Stad en Midden Groningen, Groningen
Wijkvernieuwing in de stad Groningen: kopers van oude, voormalige huurwoningen (rond 1920) in de Oosterparkwijk worden aangespoord hun woningen duurzamer te maken: van energielabel G naar label E of zelfs B. Onder meer woningcorporatie Nijestee, de gemeente Groningen en de Rabobank participeren in het project, via aantrekkelijke koopregelingen, een speciale KlimaatHypotheek en een DuurzaamheidsBox.

13) Gemeente Bronckhorst, Hengelo Gld.
Zette een multifunctioneel, duurzaam gebouw neer: het meest energiezuinige gemeentehuis van Nederland. Het gebouw is geïsoleerd met 250 mm gevelisolatie, het glas is driedubbel dik en met gas gevuld. Ook ligt er voor 500 m2 zonnecellen op het dak. Als gevolg van alle energiemaatregelen verbruikt het gebouw 64% minder energie dan een standaard kantoorgebouw.

Foto: Haagse Hogeschool, Delft

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243
<span class='TextRun SCXW226760378 BCX0' lang='NL-NL' xml:lang='NL-NL' data-contrast='auto'>Slimme oplossingen voor congestiearm bouwen</span>

Slimme oplossingen voor congestiearm bouwen

Itho Daalderop liet op de VSK 2024 onder andere slimme oplossingen zien voor congestiearm bouwen. Het bedrijf presenteerde producten die bijdragen aan het verminderen ...

Lees verder

c21 c185 c225
Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere MPG-score

Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere ...

In zijn zoektocht naar het hergebruik van bouwmaterialen ontdekte Bob Floris de mogelijkheden van gebruikte gevelstenen. Deze behouden niet alleen kwaliteit maar ...

Lees verder

c21 c140 c225 c260
Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Kan hoogwaardige spouwmuurisolatie een bijdrage leveren aan de circulaire transitie? En geeft het invulling aan de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad ...

Lees verder

c21 c168 c225
Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

In het webinar ‘Slimme gebouwen met de realiteit van nu’ krijg je inzicht in mogelijkheden op het gebied van smart buildings. Zo leggen experts aan ...

Lees verder

c21 c160 c225
De mens wil zich met de natuur omringen

De mens wil zich met de natuur omringen

Het belang en de impact van gezonde gebouwen op je medewerkers kwam naar voren tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Diverse experts betraden het ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c225
Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- en eindgebruikerswaarde

Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- ...

Bij verduurzaming spelen veel verschillende uitdagingen. Je gebouw slim, gezond én wendbaar maken, vergt veel maar levert ook wat op. Maar hoe combineer je ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

Tot nu toe was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis aan oververhitting. Hier komt vanaf ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Er verschenen de laatste tijd berichten waarin sprake is van een label A-verplichting voor utiliteitsbouw vanaf 2030, maar dat klopt niet. Wat moet er in 2030 wél ...

Lees verder

c21 c225
Sturen op positieve footprint met gevalideerd rekeninstrument

Sturen op positieve footprint met gevalideerd ...

De Nationale Milieudatabase (NMD) valideerde Madaster, het platform voor het registreren en documenteren van materialen binnen de gebouwde omgeving, als gecertificeerd ...

Lees verder

c21 c185 c225
Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet weggooien

Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet ...

Wat kapot is, gooi je weg. Vaak zonder na te denken, omdat je het gewend bent. Niet alleen als particulier, maar ook in de zakelijke markt gaat dit nog te vaak ...

Lees verder

c21 c225 c243
Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

“In de actuele problematiek rondom netcongestie, is de keuze voor een bodemenergie warmtepomp een oplossing.” Dat laat Climate for life-groep zien met ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up