‘Urgentie voor watertransitie is duidelijk, nu opschalen’

‘Urgentie voor watertransitie is duidelijk, nu opschalen’

Transities rondom energie, materialen en gezondheid krijgen onverminderd veel aandacht en claimen de focus van de bouw- en vastgoedsector. Is dat terecht of moet onze aandacht verbreed worden? Met Johan Bel van Mijn Waterfabriek bespreken we die vraagstelling en ontdekken we dat de kanteling van een lineaire naar een circulaire watervoorziening urgenter dan ooit is.

Foto boven: Johan Bel, Mijn Waterfabriek

Dat het belang van de watertransitie toeneemt, is duidelijk. Klimaatverandering is voor iedereen voelbaar en er heerst een grote druk op de zoetwaterbronnen die we beschikbaar hebben. “Die raken uitgeput of vervuild”, vertelt Bel. Volgens hem duurt het niet lang meer totdat de noodklok wordt geluid. “Uitputting en verdroging spelen nu al. We moeten ons buigen over het verlagen van waterverbruik en het inzetten van alternatieve bronnen.” Met Mijn Waterfabriek hoopt Bel een belangrijke bijdrage te leveren aan de transitie. “Mijn persoonlijke ambitie is om maatschappelijke impact te maken en kennis en kunde over de noodzakelijk watertransitie over te dragen. Onze organisatie richt zich op duurzame, decentrale en gebouwgebonden watersystemen. We proberen de urgentie van maatschappelijke problemen als uitdroging en overlast door hevige buien over te brengen en willen van een lineaire naar een circulaire watervoorziening. Het is belangrijk om over te brengen dat het niet alleen meer gaat om het invullen van de energietransitie of het oplossen van de grondstoffenschaarste, maar dat je verder moet kijken dan je neus lang is.”

Geen gemeengoed, wel noodzakelijk

Een integrale aanpak dus, waarin ook klimaatadaptatie en de watertransitie is meegenomen. Zo’n aanpak lijkt nog geen gemeengoed in de markt, maar dat moet het wel worden, vindt Bel: “We staan nu nog aan het begin van de watertransitie, vergelijkbaar met tien jaar geleden, toen de energietransitie voor onze voeten lag. Er zijn verschillende gelijkenissen met die kanteling. Zo begint er een maatschappelijke bewustwording op te treden dat we veel slimmer kunnen omgaan met water, door bijvoorbeeld regenwater vast te houden en te gebruiken. Daarnaast is er een decentralisatie van techniek merkbaar en ontstaan er meer gebouwgebonden systemen.” Net als bij de start van de energietransitie zijn het vooral de koplopers die het ritme en de snelheid aangeven. “Er zijn al goede voorbeelden, maar dat moeten er veel meer worden. We hebben een opschaling nodig en daar hebben we meer integraliteit nodig, zoals bij projecten waarin bijvoorbeeld klimaatadaptatie wordt meegenomen.”

‘Urgentie voor watertransitie is duidelijk, nu opschalen’

Regenwatertanks bij nieuwbouwproject Eindhoven

Ecodorp Boekel: integrale aanpak

Het onlangs in de prijzen gevallen Ecodorp Boekel is een voorbeeld van een dergelijke aanpak. Het project behaalde niet 1 maar zelfs 2 prestigieuze Duurzaam Bouwen Awards: de Circulaire Ring en de Publieksprijs gingen naar deze duurzame organisatie en ontwikkeling. Het is een bron van trots voor Bel: “Dit burgerinitiatief zet zich in voor een breed spectrum duurzaamheidsmaatregelen. Niet alleen energie en materialen zijn aandachtspunten, ook natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie waren belangrijke focuspunten voor de bouw van het dorp. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor toiletten en wasmachines en het overtollige regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem. ” Dat bleek ook uit de woorden van jurylid Robert Koolen, die de integraliteit van oplossingen prees en verwees naar de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, de duurzaamheidsdoelen wereldwijd: “De directe koppeling met de SDG’s laat zien hoe je dit soort abstracte doelstellingen kunt omzetten in concrete acties.” Bel denkt dat vooral intrinsieke motivatie belangrijk is om dit soort ontwikkelingen tot wasdom te laten komen. “Er is nog geen wet- en regelgeving rondom de watertransitie en er zijn geen subsidies. Daardoor komen dit soort initiatieven vaak vanuit mensen met een visie, die handelen vanuit enthousiasme en passie.”

‘Urgentie voor watertransitie is duidelijk, nu opschalen’

Geïnstalleerd pompsysteem bij een bedrijf

Koudwatervrees?

Het enthousiasme aanwakkeren en het opvullen van eventuele kennisgaten lijkt dan ook de belangrijkste opgave. “Dat proberen we in te vullen door veel aan kennisoverdracht te doen. We helpen mee aan publicaties en verzorgen trainingen en presentaties. Die behoefte is er, dat proeven we. Het bewustzijn neemt door de kennisvoorziening toe en partijen zien in hoe eenvoudig een oplossing kan zijn. Vervolgens brengen we het in de praktijk door de oplossing te leveren.” Volgens Bel is het nu vooral koudwatervrees waar de bouw- en vastgoedsector zich overheen moet zetten. “Ik krijg energie van organisaties die het lef hebben om het voortouw te nemen. Die zich committeren aan de beste oplossing, niet aan de meest goedkope. Je bereikt er niets mee als je je richt op de korte termijn en op terugverdientijd. Bekijk een verduurzaming integraal, dan heb je later geen spijt en hoeft er over twintig jaar geen grootschalige renovatie plaats te vinden.”

‘Urgentie voor watertransitie is duidelijk, nu opschalen’

Regenwatersysteem HOME Comfort met infiltratie

Morgen kantelen

Die kennisdeling en bewustwording verder brengen en meer partijen motiveren om in actie te komen, is een belangrijk actiepunt voor Duurzaam Gebouwd, zo oordeelt Bel. “Het platform kan een belangrijke bijdrage leveren aan opschaling in de markt. Nu is die nog versnipperd. Een woning hier, een bedrijf daar dat verduurzaamd wordt. Nu is het tijd om op te schalen naar grootschalige woningbouw en complete bedrijventerreinen. Wij willen water een leidend thema maken binnen Duurzaam Gebouwd.” Daar is voldoende noodzaak toe volgens hem en hij stelt dan ook voor om morgen al te kantelen: “We moeten meteen stoppen met het afvoeren van regenwater in het riool. Je moet er iets nuttigs mee doen. Opvangen, gebruiken, infiltreren en afvoeren moet de volgorde zijn. Maak de watercyclus kleiner, maak hem circulair, zodat we niet alleen energie- maar ook waterneutrale gebouwen krijgen.”     

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c225 c243
Nieuwe impuls voor bedrijventerrein ’t Veen in Hattem

Nieuwe impuls voor bedrijventerrein ’t ...

Gisteren om 15:01 uur
timer 2 min

Na de succesvolle DG Expeditie ’t Veen heeft de gemeente Hattem opnieuw een mijlpaal bereikt op weg naar ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Geen materialenpaspoort maar een gebouwenpaspoort?

Geen materialenpaspoort maar een gebouwenpaspoort?

16 sep om 16:30 uur
timer 6 min

Moet een materialenpaspoort een query zijn, binnen alle informatie die er beschikbaar is? Of is het een toepasbare ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243
Verhuur warmtepompen brengt energiebesparing dichterbij

Verhuur warmtepompen brengt energiebesparing ...

16 sep om 16:25 uur
timer 2 min

Met de keuze voor de Elga Ace van Remeha zorgt econic voor een impuls op de markt van het verhuren van warmtepompen. ...

Lees verder »

c21 c225
ABN AMRO Duurzame 50 komt eraan

ABN AMRO Duurzame 50 komt eraan

16 sep om 11:15 uur
timer 2 min

De jaarlijkse thermometer voor duurzaamheid in de bouw- en vastgoedsector komt er weer aan. Ook dit jaar krijgen ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Advertorial: Nieuwbouwwijk Almere voorzien van duurzame warmtepompen

Advertorial: Nieuwbouwwijk Almere voorzien van ...

15 sep om 15:02 uur
timer 3 min

Voor de nieuwe wijk Nobelhorst in Almere kozen Dura Vermeer, van Dam en DHPS voor de zeer duurzame en gebruiksvriendelijke ...

Lees verder »

c21 c225
Building Holland 2021: schrijf je in voor de Side Events

Building Holland 2021: schrijf je in voor de ...

15 sep om 09:00 uur
timer 1 min

Zonnepanelen, what's next? Sustainable Development Goals, maar hoe dan? Totaalconcepten voor verduurzaming, hoe ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243 c278
Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

Transities op gang brengen met The Butterfly ...

15 sep om 08:00 uur
timer 6 min

Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van Duurzaam Gebouwd-partner ...

Lees verder »

c21 c225
Nieuw: Digimagazine Renovatie & Transformatie

Nieuw: Digimagazine Renovatie & Transformatie

15 sep om 07:00 uur

Het kersverse digimagazine Renovatie & Transformatie is nu te lezen via de kennisbank van Duurzaam ...

Lees verder »

c21 c225
<span class='normaltextrun'><span>De Slimme Stad</span></span>

De Slimme Stad

14 sep om 16:30 uur
timer 1 min

Op 30 september organiseren we de vierde editie van het Verbindingsfestival. Deze keer in het teken van de ...

Lees verder »

c21 c120 c190 c225
Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

14 sep om 15:20 uur
timer 1 min

De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Impuls voor isolatie door voucherregeling

Impuls voor isolatie door voucherregeling

14 sep om 13:01 uur
timer 4 min

Met twaalf voorstellen voor een beter toegankelijk en effectiever isolatieprogramma probeert een coalitie van ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day 2021

Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day ...

14 sep om 10:30 uur
timer 2 min

Liefst 22 inzendingen dingen op 1 oktober mee naar de DigiDare Award 2021. Deze finale is onderdeel van de jaarlijkse ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up