Verslag Duurzaam Gebouwd Congres: Nieuwe Energie in bestaande bouw!

De Overijsselse gedeputeerde Theo Rietkerk maakte op het Duurzaam Gebouwd Congres het  initiatief ‘Nieuwe energie in bedrijf bekend’. Stefan van Uffelen liet zien hoe de DGBC het duurzame landschap aan het veranderen is en Unica-directeur Laurens de Lange schetste de steeds belangrijker wordende rol van de installateur.

 De landelijke Dag van de Duurzaamheid (11-11-11) organiseerde Duurzaam Gebouwd in samenwerking met Provincie Overijssel en Dutch Green Building Council de derde editie van het Duurzaam Gebouwd Congres.

De organisatie was zeer te spreken over de deelname van ruim 370 deelnemers. Wietse Walinga: “Niet alleen het aantal maar ook juist de diversiteit in deelnemers voldeed aan de doelstelling. Overheid en bedrijfsleven waren beide ruim vertegenwoordigd. Het was een dag lang ongedwongen kennis delen en netwerken.”

Veel te delen
In een prachtige ambiance van Theater de Spiegel opende Dagvoorzitter Wouke van Scherrenburg het congres. Een ervaren en doortastende dagvoorzitter die gedurende het congres nog enthousiaster word over duurzaamheid in de gebouwde omgeving.

Maar het gaat deze dag over Nieuwe energie in bestaande bouw. Ofwel twee topics waarover veel kennis te delen valt: duurzame, lokaal opgewekte energie in combinatie met dé opdracht voor de huidige bouwbranche: renovatie en herontwikkeling.

Primeur
Al eerste spreker is Gedeputeerde Theo Rietkerk van de Provincie Overijssel uitgenodigd. Er komen talloze voorbeelden van projecten en programma’s in Overijssel voorbij. De meest opvallende: Het nieuwe Energiefonds Overijssel van 250 miljoen euro en de wedstrijd Duurzaam Dorp Overijssel.

Perfecte voorbeelden van een initiërende en samenwerkende overheid met de markt en consument. Er is ook nog tijd voor een echte primeur: het project ‘Nieuwe energie in bedrijf.

Rietkerk: “Nieuwe energie in bedrijf bestaat uit de MKB Energiescan met flinke korting.  MKB-Ondernemers in Overijssel krijgen een teruggave van maximaal 2.500 euro. Dit door  energiebesparende maatregelen te nemen.” Zie ook de website van de provincie Overijssel.

Duurzame transitie
De tweede spreker deze dag komt Stefan van Uffelen, directeur DGBC en expert Duurzaam Gebouwd op het podium. In een strakke presentatie schetst hij dat we middenin een duurzame transitie zitten. Van Uffelen geeft de deelnemers inzicht t in de ontwikkeling van duurzaam bouwen en renoveren vanuit het bedrijfsleven.

Natuurlijk ligt de focus op het nieuwe label ‘BREEAM-NL bestaande bouw en gebruik’ waarmee ook DGBC inspeelt op de nieuwe marktbehoefte van het verduurzamen en labelen van bestaande gebouwen.

Installateur
Na een korte break waarbij de twintig stands op het gevarieerde kennisplein goed worden bezocht is het tijd voor de volgende duurzame ondernemer op het podium: Laurens de Lange, CMO van Unica.

De Lange vertelt over de mogelijkheden voor duurzame energie(opwekking). De Lange: “Het begint zich steeds meer af te tekenen dat de rol van de installateur in het proces cruciaal is. Maar deze rol moet wel worden opgeëist door de installateur.”

Plenair debat
Tijdens het plenaire debat was de vraag of overheid en bedrijfsleven klaar zijn voor een zelf energie-producerende consument. On stage onder andere Chris Bruijnes van Meer met Minder, Titia Siertsma van Uneto-VNI, Theo Rietkerk en Timo Veen van Duurzaam Hoonhorst.

De opdracht is om met concrete punten te komen… of dit gelukt is mag de deelnemer bepalen, maar Bruijnes doet in elk geval een goede poging door liefst 10.000 gratis woningdossiers aan een verraste Gedeputeerde Rietkerk te overhandigen voor zijn provincie.

Workshops
Er worden na de pauze maar liefst tien workshops georganiseerd. In de workshops zijn onder andere drie duurzame dorpen vertegenwoordigd met een presentatie.  Zij laten zien hoe je duurzame maatregelen in de praktijk kunt toepassen. Maatwerk speelt hierieen belangrijke rol in. Ieder dorp heeft te mkaen met izjn eigen specifieke kenmerken.

Verder krijgen de deelnemers de mogelijkheid om door experts zich te laten bijpraten en door te spreken. Bijvoorbeeld over kantoor renovatie, ESCO’s, Duurzame bedrijventerreinen een workshop over het ontwerp van het duurzame kantoor van ENEXIS.

In de middag kreeg Enexis een BREEAM-NL Certificaat uitgereikt door Stefan van Uffelen. Zie 4 sterren voor Enexis

Slot   
Als slotspreker is het de beurt aan Zakenvrouw van het jaar 2010: Marlies van Wijhe, directeur Van Wijhe Verf. Marlies geeft de deelnemers inzicht in de businesscase van duurzame (product)innovatie. Leerzaam, inspirerend en toepasbaar voor veel deelnemers in de zaal.

Van Wijhe stelt zich kwetsbaar op. “Sommige onderzoeken mislukten, maar zijn uiteindelijk geen mislukking. We hebben in de jaren negentig onderzoek gedaan naar verf op basis van calendula-olie. Dat is toen niet gelukt. Nu hebben we draad weer opgepakt en hebben we direct een voorsprong op de concurrent door de eerder gedane moeite. Innovatie loont altijd, daarbij moet je flexibel zijn.”

Na afloop bleef het nog lang gezellig netwerken in Theater De Spiegel. De organisatie kijkt terug op een prachtige dag vol kennisuitwisseling en interactie gedragen door een goede en open sfeer.

TV reportage
Er volgt binnenkort een videoreportage via duurzaamgebouwd.nl

Volg het congres op Twitter 

Vragen over dit congres of over het organiseren van het volgende congres? info@duurzaamgebouwdcongres.nl

Foto's

1 Een van de workshops
2 Het debat
3 Overzicht van de zaal. Er waren die dag circa 350 deelnemers
4 Gedeputeerde van Overijssel Theo Rietkerk
5 Een van de druk bezochte workshops
6 Uitrieking van het BREEAM-certificaat aan Enexis

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225
Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere MPG-score

Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere ...

In zijn zoektocht naar het hergebruik van bouwmaterialen ontdekte Bob Floris de mogelijkheden van gebruikte gevelstenen. Deze behouden niet alleen kwaliteit maar ...

Lees verder

c21 c140 c225 c260
Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Takkenkamp is ervan overtuigd dat hoogwaardige spouwmuurisolatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de circulaire transitie. Ook draagt het volgens het isolatiebedrijf ...

Lees verder

c21 c168 c225
Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

In het webinar ‘Slimme gebouwen met de realiteit van nu’ krijg je inzicht in mogelijkheden op het gebied van smart buildings. Zo leggen experts aan ...

Lees verder

c21 c160 c225
De mens wil zich met de natuur omringen

De mens wil zich met de natuur omringen

Het belang en de impact van gezonde gebouwen op je medewerkers kwam naar voren tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Diverse experts betraden het ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c225
Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- en eindgebruikerswaarde

Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- ...

Bij verduurzaming spelen veel verschillende uitdagingen. Je gebouw slim, gezond én wendbaar maken, vergt veel maar levert ook wat op. Maar hoe combineer je ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

Tot nu toe was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis aan oververhitting. Hier komt vanaf ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Er verschenen de laatste tijd berichten waarin sprake is van een label A-verplichting voor utiliteitsbouw vanaf 2030, maar dat klopt niet. Wat moet er in 2030 wél ...

Lees verder

c21 c225
Sturen op positieve footprint met gevalideerd rekeninstrument

Sturen op positieve footprint met gevalideerd ...

De Nationale Milieudatabase (NMD) valideerde Madaster, het platform voor het registreren en documenteren van materialen binnen de gebouwde omgeving, als gecertificeerd ...

Lees verder

c21 c185 c225
Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet weggooien

Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet ...

Wat kapot is, gooi je weg. Vaak zonder na te denken, omdat je het gewend bent. Niet alleen als particulier, maar ook in de zakelijke markt gaat dit nog te vaak ...

Lees verder

c21 c225 c243
Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

“In de actuele problematiek rondom netcongestie, is de keuze voor een bodemenergie warmtepomp een oplossing.” Dat laat Climate for life-groep zien met ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up