Twaalf finalisten Enlightenmentz of the Year

Twaalf finalisten Enlightenmentz of the Year

De jury heeft twaalf finalisten bepaald voor de Enlightenmentz of the Year 2012. Het gaat om lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Het is een initiatief van Science-centrum NEMO, het energieblad Utilities en verschillende organisaties op het gebied van duurzaamheid, wetenschap en industrie. Op 1 en 2 november worden de winnaars gekozen tijdens Energy 4 Next Generations II in NEMO.

De vier categorieën zijn process, product, social en urban. Ook vormen Enlightenmentz uit Amsterdam een categorie, maar daarvan worden de finalisten later gekozen, tijdens het festival of Cools, van Green Metropole, op 10 oktober 2012.

De finalisten binnen de verschillende categorieën moeten tijdens Energy 4 Next Generations de jury en het publiek overtuigen met pitches en filmpjes van 56 seconden, waarin ze in een korte boodschap de kracht van hun enlightenment tonen. De video’s zijn ook van tevoren op internet te bewonderen en ook daar kunnen de finalisten stemmen werven.

De finalisten per categorie

Process

  • De PEF-fles van Avantium. Het Amsterdamse chemiebedrijf tekende een contract met Coca-Cola voor de ontwikkeling van een honderd procent biogebaseerde colafles. Haar specifieke technologie kan dus een enorme impact hebben. Mogelijk drinken we over een paar jaar cola uit een biofles.
  • Terugwinnen vetten en eiwitten uit dierenhuiden van AkzoNobel. Het chemieconcern ontwikkelde een methode waarmee bij de leerproductie op een schone manier eiwitten en vetten zijn te herwinnen. Het maakt een reductie van de veestapel mogelijk, omdat ze in voeding zijn te verwerken.
  • Magnetisch koelen van BASF. Met magnetisch koelen kunnen koelkasten en airco’s in de toekomst mogelijk 50 procent energiezuiniger hun werk doen. Chemiereus BASF en verschillende wetenschappers werken aan de eerste toepassingen.

Product

  • Zuiverende windmolens van Dutch Rainmaker. Een windmolen die water uit de lucht wint. Het Dutch Rainmaker ziet grote kansen in de landbouw, maar ook in ontwikkelingslanden en Zuid-Europa.
  • Dyneema vliegertouw van DSM. Zeeschepen kunnen veel energie besparen door grote vliegers als zeil te gebruiken. Het vliegertouw moet dan wel extreem sterk zijn. Chemiegigant DSM produceert en levert die inmiddels.
  • Gewasbescherming met UV-licht van Clean Light. Het bedrijf Clean Light heeft een methode voor gewasbescherming ontwikkeld op basis van UV-licht. Daardoor is het gebruik van chemische middelen met minimaal vijftig procent te reduceren.

Social

  • Llowlab van Lowlands en Jan Douwe Kroeske. Popfestivals zijn uitstekende locaties om duurzame ontwikkeling onder de aandacht te brengen van een groot publiek. LLowlab stond dit jaar voor de derde maal op het Lowlands festival. Zeker 20.000 mensen bezochten het duurzaamheidsplatform.
  • Windgas van Greenpeace en Gasunie. Gasunie en Greenpeace Energy zetten windenergie om in waterstofgas dat via het gasnet wordt gedistribueerd. Zo kunnen de overschotten van windenergie worden opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen.
  • Wakawaka van Intivation. De Wakawaka-lamp (wakawaka is Swahili voor schitterend licht) is een bijzonder efficiënte solar LED lamp. De lamp biedt volgens Invitation licht aan de 1,6 miljard mensen die het zonder elektriciteit moeten stellen.

Urban

  • Car2Go van Daimler. Autofabrikant Daimler heeft in Amsterdam eind 2011 een slim concept van autodelen met elektrische Smarts geïntroduceerd. Een gebruiker kan met een speciale pas één van de driehonderd Smarts gebruiken als auto. Kosten: 29 cent per minuut.
  • Recycling Light van Tauw. Zestig procent van het energiegebruik door overheden gaat naar openbare verlichting. Het technologiebedrijf Tauw ontwikkelde een dynamisch systeem dat alleen licht geeft wanneer nodig en bovendien wordt gevoed door zonne-energie.
  • Energy Valley Topclub van verschillende organisaties en topclubs. Energy Valley Topclub is een brede samenwerking in de provincie Groningen die actief energie en duurzaamheid onder de aandacht wil brengen. Belangrijk speerpunt is de vergroening van het stadion van FC Groningen.

Jurering
Tijdens het congres Energy 4 Next Generations op 1 en 2 november in NEMO worden voor het eerst in vijf categorieën the Enlightenmentz of the Year uitgeroepen. De jury bestaat uit: topexpert op het gebied van zonne-energie Wim Sinke; vpro-programmamaker Rob van Hattum; Colette Alma (directeur VNCI); Ad Van Wijk, (hoogleraar Future Energy Systems); Ilse van den Breemer (programmamanager Duurzaamheid Amsterdam) en hoofdredacteur Petrochem en Utilities, Wim Raaijen (secretaris). Bij het bepalen van de uiteindelijke winnaars worden, naast het oordeel van de jury, ook de resultaten van een stemronde op internet en het oordeel van het publiek tijdens het congres meegenomen.

Energy 4 Next Generations
Energy 4 Next Generations heeft dit jaar voor de tweede maal plaats. In 2010 namen in de beurs van Berlage per dag 400 bezoekers deel uit bedrijfsleven, wetenschap en van verschillende overheden. Bij deze tweede editie werkt organisator Industrielinqs Pers en Platform (vakblad Utilities) nauw samen met Science Center NEMO. Andere partners zijn Green Metropole, Duurzaam Gebouwd, VNCI, KNCV, de Gezonde Stad, Duurzaam Bedrijfsleven, Duurzaam Geproduceerd, Passiefhuismarkt en Petrochem. Tijdens het congres en de Museumnacht op 3 november zullen de finalisten en nominaties voor Enlightenmentz of the Year ook te bewonderen zijn in een speciale expositie: The Future Shop of Enlightenmentz.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c148 c225
Kennisdelen over innovatieve binnenklimaatoplossingen

Kennisdelen over innovatieve binnenklimaatoplossingen

Een roadshow brengt specialisten bij elkaar, om kennis mee te delen en te sparren over innovatieve oplossingen voor binnen ventilatie. Op deze manier komen samenwerkingen ...

Lees verder

c21 c41 c225
<span>Lancering Nederlandse CSRD DAY en Awards</span>

Lancering Nederlandse CSRD DAY en Awards

Op 12 november 2024 wordt de eerste editie van een nieuw jaarlijks duurzaamheidscongres georganiseerd: CSRD DAY. Tijdens CSRD DAY worden de Nederlandse CSRD Awards ...

Lees verder

c21 c225
Inzicht krijgen en actie ondernemen voor verduurzaming

Inzicht krijgen en actie ondernemen voor verduurzaming

Bedrijven die duurzaamheidsdoelen willen halen hebben niet altijd de kennis, expertise en middelen in huis om hun duurzaamheidsdoelstellingen vast te stellen, te ...

Lees verder

c21 c40 c225 c278
Natuurinclusieve projecten krijgen boost

Natuurinclusieve projecten krijgen boost

Groene initiatieven voor het grote publiek krijgen meer aandacht. Met het initiatief ‘On the move to’ gaat oprichter Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel ...

Lees verder

c21 c185 c225
Bespaart bouwen op bestaande fundering CO2-uitstoot?

Bespaart bouwen op bestaande fundering CO2-uitstoot?

Veilig en volgens normen bouwen is in Nederland de standaard, maar speelt die norm parten als de bouw- en vastgoedsector voor circulariteit en klimaatneutraliteit ...

Lees verder

c21 c41 c225
Het ontstaan van DuPa 2.0:<span> “</span>Revolutionaire stap in het taxeren van vastgoed<span>“</span>

Het ontstaan van DuPa 2.0: “Revolutionaire ...

Duurzaamheid is niet langer een bijzaak in de vastgoedsector - het is een essentiële pijler geworden voor het beoordelen van waarde en risico's. Het verhaal ...

Lees verder

c21 c41 c148 c184 c225
<span>Hoger rendement en minder milieu-impact voor warmtepompen</span>

Hoger rendement en minder milieu-impact voor ...

Een hoger rendement op zowel tapwater als ruimteverwarming: deze eigenschappen blijken uit testen voor gecontroleerde kwaliteitsverklaringen voor de nieuwe lucht/water-warmtepompen ...

Lees verder

c21 c190 c225
Duurzaamheid kunststof en houten kozijnen onder de loep

Duurzaamheid kunststof en houten kozijnen onder ...

Om de vraag ‘Wat is duurzamer: kunststof of houten kozijnen?’ te beantwoorden dook een onderzoeksteam in deze materie. In de nieuwe vlog ‘De Keuringsdienst ...

Lees verder

c21 c225 c261
Kans voor bouwbedrijven in analyseren projectinformatie-data

Kans voor bouwbedrijven in analyseren projectinformatie-data

Eén derde van bouwbedrijven analyseert de verzamelde projectinformatie-data (nog) niet. En 27 procent analyseert op dit moment ook geen data over de voortgang ...

Lees verder

c21 c225 c243 c277
Seminar toont belang van ventilatieve koeling en zonwering

Seminar toont belang van ventilatieve koeling ...

Het belang van ventilatieve koeling en zonwering komt onder de aandacht op woensdag 12 juni in Burgers’ Zoo te Arnhem.

Lees verder

c21 c41 c185 c190 c225
Onderzoek en onderwijs broodnodig voor veilige bouwmethodetransitie

Onderzoek en onderwijs broodnodig voor veilige ...

De bouw- en vastgoedsector wil op korte en lange termijn de CO2-uitstoot fors verminderen. Door hier budgetten aan te koppelen, verdwijnt de vrijblijvendheid. Alle ...

Lees verder

c21 c40 c120 c185 c225
Circulair renoveren en CO2-reduceren in e-zine

Circulair renoveren en CO2-reduceren in e-zine

Nu de nieuwbouwopgave op diverse plekken vertraging oploopt vanwege netcongestie en vertraagde afgifte van vergunningen, zijn de ogen gericht op renovatie. Terecht ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up