Nederland haalt achterstand op Duitsland snel in

timer4 min
Nederland haalt achterstand op Duitsland snel in

Welke producten uit Duitsland kunnen een bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland?

De verduurzaming in Duitsland loopt jaren voor op die in Nederland. Wat valt er daarom nog te leren van de Duitsers? Dat was afgelopen zomer het centrale thema bij een bijeenkomst van de Duits-Nederlandse Handelskamer in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht (Building Heat Solutions2).

Bemoedigend is wellicht dat ten opzichte van een jaar of zes geleden de achterstand van Nederland op Duitsland aanzienlijk is verkleind, aldus Anouk Iuzzolino, een van de organisatoren. “Je kunt niet meer zeggen dat Duitsland een enorme voorloper is,” begint Iuzzolino. “In Duitsland is alle kennis aanwezig en worden er heel degelijke producten gemaakt die hun waarde hebben bewezen. Mede door subsidiëring heeft Nederland echter de achterstand grotendeels ingehaald.”

Merkel en Rutte

“Ik denk dat we hier in Nederland vooral kunnen leren van de aanpak van Duitsland wat betreft de energietransitie van hele huizenblokken, buurten en wijken.” Iuzzolino had deze woorden nog niet uitgesproken of bondskanselier Angela Merkel ontmoette premier Mark Rutte en spraken daarbij ook over de klimaatmaatregelen. Rutte stelde daarna, met het oog op de energietransitie, dat Nederland zeker kan leren van de Duitsers als het gaat om het creëren van draagvlak onder de burgers.

Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst in juni, de Duitse architect Johannes Hegger uit Kassel, noemt het bemoedigend dat Nederland eerder een duidelijk besluit nam ten aanzien van het loslaten van gas. In Duitsland besefte hij al na de oliecrisis, een kleine vijftig jaar geleden, dat er wat dat betreft anders moest worden gebouwd. Inmiddels is er in meer dan 40 procent van de Duitse woningen een warmtepomp aanwezig.
Hegger voorspelt dat deze technologie ook voor Nederland van groot belang gaat worden. De werking en kwaliteit van de systemen is er helemaal klaar voor. In projecten van Hegger wordt verder soms restwarmte uit de riolering toegepast, evenals een combinatie van opslagunits voor elektriciteit met oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Uiteenlopende producten

Tijdens de bijeenkomst toonden acht Duitse bedrijven hun vaak heel uiteenlopende producten. Deze zijn soms niet helemaal nieuw of niet per se voor de hele Nederlandse verduurzaming van belang, maar kunnen in specifieke gevallen wel een belangrijke bijdrage leveren, aldus Iuzzolino.

Neem de uiterst dunne isolatiematerialen van va-Q-tec: Vacuum Isolations Paneele (VIPs). Deze vacuüm panelen zijn uiterst compact en bieden veel vormvrijheid. Wanneer je ergens in je bouwwerk de hoek wilt omgaan, kan va-Q-tec die specifieke vormen aanleveren, vertelt Iuzzolino. Ook in de prefab kan het materiaal eenvoudig een belangrijke rol spelen.

Nederland haalt achterstand op Duitsland snel in

De isolatiepanelen van va-Q-tec

GridParity Europe produceert dubbelzijdige zonnepanelen, die ook aan de achterzijde elektriciteit kunnen opwekken. Het bedrijf biedt complete systemen aan voor het zelf aanleggen van carports en terrasoverkappingen met daarboven panelen, zo toonde Erich Merkle. Niet echt nieuw voor Nederland, trouwens. Naast traditionele zonneparken levert GridParity ook pv-modules op hogere ‘poten’, zodat daaronder landbouw mogelijk blijft.

Afvalwater

In Nederland wordt al onderzocht wat de mogelijkheden zijn van het opwarmen van afvalwater in het riool. Uhrig Energie is een bedrijf dat de warmtewisselaars daarvoor kan leveren. Ook zonder subsidies levert dit al een concurrerende businesscase op, aldus Stephan von Bothmer.

De presentatie van ThermoShield toonde een oude bekende, die hier bijvoorbeeld al de winnaar werd van de All Electric Challenge 2018 (Natuur & Milieu). Het merk maakt een keramische coating voor verwerking in bijvoorbeeld muurverf of op infraroodpanelen. Het materiaal is vooral geschikt om de temperatuur te reguleren, maar heeft ook invloed op het vocht, licht en geluid. De toepassing ervan is  verder goed mogelijk voor monumentale panden, zo lezen we op de Nederlandse website van ThermoShield.

Iris Oelschläger liet zien hoe het concept ‘passief huis’ in Duitsland al van a tot z in de praktijk wordt uitgevoerd door één firma, die daarbij alle touwtjes in handen houdt. En dan kan er ook een plusenergyhouse uitrollen, dat minder energie verbruikt dan het produceert. De oriëntatie van het gebouw en het gebruik van schaduw zijn daarbij vaste elementen in het ontwerp. Verder is een belangrijk uitgangspunt van haar kantoor Deimel Oelschlager (Berlijn) het zo beperkt mogelijk toepassen van technische oplossingen.

Tot slot ging Anke Verhagen van de Rabobank in op de inspanningen van deze financiële reus. Rabobank gaat bij nieuwe financieringen van commercieel vastgoed verplichte energielabels introduceren. Naast kantoren geldt dit ook voor andere soorten vastgoed. Met deze maatregelen hoopt de bank de complete vastgoedportefeuille binnen tien jaar compleet te vergroenen.

Bronnen:

Duits-Nederlandse Handelskamer

Duitsland Nieuws

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243
In één dag alles te weten komen over de Energietransitie

In één dag alles te weten komen ...

Gisteren om 14:10 uur
timer 1 min

Innovaties, praktijkverhalen en kersverse ontwikkelingen rondom de energietransitie krijgen het podium tijdens ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243 c245 c266
Met automatiseringstechnologie de hitte uit je woning houden

Met automatiseringstechnologie de hitte uit ...

Gisteren om 10:00 uur

Het aantal thuiswerkers is de afgelopen periode explosief gestegen en velen maakten de afgelopen week dan ook ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Soesterdal is het eerste all-electric restaurant van Nederland

Soesterdal is het eerste all-electric restaurant ...

10 aug om 07:01 uur
timer 2 min

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is het eerste all-electric restaurant van Nederland gerealiseerd: Café ...

Lees verder »

c223 c243
Whitepaper de toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen

Whitepaper de toekomst van verwarmen in vier ...

In de gratis Whitepaper de toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen lees je welke rol aardgas ...
c21 c225 c243 c265
‘Warmtewet 2 timmert de markt dicht’

‘Warmtewet 2 timmert de markt dicht’

7 aug om 10:01 uur
timer 3 min

Kies in de warmtemarkt niet voor one size fits all.  Dat is de oproep van de Warmtecoalitie nu de nieuwe ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Alliander legt ondanks corona meer kabels

Alliander legt ondanks corona meer kabels

3 aug om 07:00 uur
timer 3 min

Een aanzienlijk deel van de energietransitie hangt af van de beschikbaarheid van een adequaat elektriciteitsnetwerk. ...

Lees verder »

c21 c135 c184 c225 c243
Investering duurzaam sportcomplex in Kapelle kan uit dankzij TCO

Investering duurzaam sportcomplex in Kapelle ...

31 jul om 10:01 uur
timer 2 min

Om een gloednieuw, gasloos sportcomplex met zwembad te realiseren, tast de gemeenteraad van Kapelle eerder en ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243
Start aanleg van 17.000 zonnepanelen voor waterschap Hollandse Delta

Start aanleg van 17.000 zonnepanelen voor waterschap ...

30 jul om 11:15 uur
timer 2 min

Op vijf terreinen met rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap Hollandse Delta is begonnen met de aanleg ...

Lees verder »

c21 c127 c184 c225 c243
Elektrische boiler verhoogt comfort en is duurzaam

Elektrische boiler verhoogt comfort en is duurzaam

29 jul om 10:01 uur
timer 1 min

Warmtepompen, elektrische radiatoren en zonnepanelen zijn allemaal oplossingen waarmee woningen verduurzaamd worden. ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Nieuw: Digitaal magazine Emissieloos Bouwen

Nieuw: Digitaal magazine Emissieloos Bouwen

27 jul om 07:00 uur

In dit digitale magazine lees je over diverse initiatieven in het kader van Emissieloos Bouwen. Hoe pakken organisaties ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Labelsprongen voor 98 woningen in Prinsenbeek

Labelsprongen voor 98 woningen in Prinsenbeek

23 jul om 07:00 uur

In Prinsenbeek zijn 98 woningen fors verduurzaamd, onder andere door toepassen van spouwmuurisolatie en het vervangen ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Nieuw: whitepaper 'Met minimale inspanning naar toekomstbestendig vastgoed'

Nieuw: whitepaper 'Met minimale inspanning naar ...

22 jul om 07:00 uur
timer 1 min

In samenwerking met DWA ontwikkelde Duurzaam Gebouwd een whitepaper getiteld 'Met minimale inspanning naar toekomstbestendig ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up