'Uitdagend en vooral leuk om torenhoge ambities in te vullen'

timer4 min
'Uitdagend en vooral leuk om torenhoge ambities in te vullen'

Het spiksplinternieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever werd eerder deze maand door koning Willem-Alexander officieel geopend. Een spannende tijd voor betrokkenen bij het bouwproces, die zorgen voor een BREEAM Outstanding gebouw, dat gezondheid en duurzaamheid voor de komende decennia borgt.

Om een goed beeld te krijgen van de toegepaste installatietechnische oplossingen praten we bij met Duurzaam Gebouwd-expert Martin Wendels, tevens directeur bij WOLF Energiesystemen, om een beter beeld te krijgen van de toepassingen in het gebouw. Het is een bijzonder project, ook voor Wendels. “Vanaf het prille begin, toen het bouwteam werd gevormd, proefde je al een hoog ambitieniveau. Er werden hoge eisen gesteld in het ontwerp en daarmee aan de bouw van het nieuwe gebouw van Unilever, waarvoor wij samenwerken met Hollander Techniek aan de W- en E-techniek.”

Verscheidenheid aan functies

Binnen het ontwerp werd het innovatiecentrum gesplitst in een Pilot Plant en het hoofdgebouw. In de Pilot Plant vind je een minifabriek met proefproductie van nieuwe voedingsproducten en in het hoofdgebouw een Food en Customer Experience. Bijzonder aan het gebouw is de grote verscheidenheid aan functies zoals keukens, laboratoria en samenwerkingsplekken in een minifabriek.Het bestek, waar onder andere DWA aan meewerkte, ademde dan ook hoge ambities. “Toch kijken we altijd met een kritische blik naar zo’n tekst, om te ontdekken hoe we de voorgestelde oplossingen kunnen implementeren en welllicht optimaliseren. Vanzelfsprekend komt het ook voordat we een meer blanco vraag krijgen of uitgangspunten die nog niet zijn uitgewerkt. Ook daarop kunnen we ons advies uitbrengen, maar dat was in dit geval niet aan de orde.”

'Uitdagend en vooral leuk om torenhoge ambities in te vullen'

"We hebben alle luchtbehandelingskasten voor zowel de Pilot Plant als het hoofdgebouw geleverd", vertelt Duurzaam Gebouwd-expert Martin Wendels.

Aanvullende maatregelen voor gezond binnenklimaat

Normaal gesproken gaat warmte die in de keukens van gebouwen wordt opgewekt, verloren. “Dat is zonde, want je kan deze energie terugwinnen en bijvoorbeeld in andere ruimtes van het gebouw inzetten. Bij het Innovation Centre is ervoor gekozen om deze warmte wél opnieuw te gebruiken. Dat betekende aanvullende eisen voor de luchtbehandelingskasten, zo zijn onder andere speciale vetvangfilters ingebouwd in verschillende luchtbehandelingskasten. Ook in de labs tillen we het binnenklimaat naar een hoger niveau en dat brengt de nodige aanvullende maatregelen met zich mee.

Zo is er gekozen voor dubbele filtering met een hoogwaardig voor- en nafilter om fijnstof te reduceren. Dit sloot goed aan op de BREEAM-ambities: in de beoordelingsmethodiek scoor je punten door te werken met dubbele filtering. Verder zijn ionisatiemodules ingebouwd in de luchtbehandelingskasten om de luchtkwaliteit naar een nog hoger niveau te brengen.” In het artikel ‘Optimaal presteren en innoveren in nieuwe gebouw Unilever’ [te lezen in Duurzaam Gebouwd Magazine #44, red.] zetten we al uiteen wat de beweegredenen zijn voor de grote focus op gezondheid. Uitgangspunt is dat medewerkers en bezoekers van het gebouw zich prettig voelen en optimaal presteren. “De kwaliteit van het binnenklimaat is leidend voor het welzijn en hier besteden we vanzelfsprekend veel aandacht aan. We hebben alle luchtbehandelingskasten voor zowel de Pilot Plant als het hoofdgebouw geleverd. Onderdeel hiervan waren hoog rendement plaatwisselaars, voorzien van aanvullende coatings voor extra bescherming.

Normaal gesproken hebben aluminium plaatwisselaars van zichzelf al een hoge waarde van bescherming, maar hiermee zorgen we voor een nóg hoger niveau. De kasten zijn inwendig met roestvrij staal uitgevoerd. Deze extra maatregelen treffen we omdat je te maken krijgt met het prepareren van voeding en de hoge hygiëne-eisen die hier van toepassing zijn.”

Akoestische waarden en energieverbruik

De luchtbehandelingskasten en ventilatoren zijn geselecteerd op de goede akoestische waarden en het lage energieverbruik. Zo zijn geluiddempers aangebracht in de kasten die eenvoudig uitneembaar zijn, zodat reiniging gemakkelijk wordt. “Uitdagend was de korte tijdsplanning om alle onderdelen op tijd te leveren, daar lag voor ons een grote piek. Om je een idee te geven van de snelheid waarmee we de opgave hebben ingevuld: binnen anderhalve week stonden alle kasten op het dak van het hoofdgebouw.”

Begin deze maand werd het gebouw opgeleverd en officieel geopend door koning Willem-Alexander. Tijd voor Unilever om het pand te betrekken. Voor het bouwteam betekent dat het einde van een uitdagend bouwproces. “De combinatie van voedingsmiddelenindustrie, kantoren en laboratoria maakt het project al een stukje anders dan gebruikelijk. Tel daar de hoge ambities bij op, onder andere op het gebied van binnenklimaat. Dat maakt dit project voor ons bijzonder.”

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: WOLF Energiesystemen B.V.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c245 c261
Nieuw: digitaal magazine Data & Digitalisering

Nieuw: digitaal magazine Data & Digitalisering

17 jun om 07:00 uur

Het is zover! Vanaf nu kun je het kersverse digitale magazine Data & Digitalisering lezen. 

Lees verder »

c21 c225 c243 c245 c261
Digital Twin: van pionieren naar waarde

Digital Twin: van pionieren naar waarde

16 jun om 07:00 uur
timer 6 min

De bouwwereld moet nog flinke sprongen maken op het vlak van data & digitalisering, want de juiste informatie ...

Lees verder »

c21 c168 c225 c243 c245 c261
Datadag Gebouwde Omgeving: 'Gebouwen die continu optimaliseren'

Datadag Gebouwde Omgeving: 'Gebouwen die continu ...

25 mei om 07:00 uur

We gaan van een schaarste naar een overvloed aan energie. Nu maken we nog gebruik van energiesystemen met eenrichtingsverkeer, ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Symposium levert toekomstblik op gezonde gebouwen

Symposium levert toekomstblik op gezonde gebouwen

21 mei om 17:00 uur
timer 1 min

Het online symposium ‘Toekomstige markt gezond bouwen’ op 27 mei aanstaande krijg je een toekomstblik. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Programma Inspiratiedag Groenblauwe Schoolpleinen bekend

Programma Inspiratiedag Groenblauwe Schoolpleinen ...

17 mei om 07:00 uur

Het programma van de Inspiratiedag Groenblauwe Schoolpleinen is bekend! Onder anderen Dave Ensberg-Kleijkers vertelt ...

Lees verder »

c21 c35 c162 c245
Verbindingsfestival #4 - De Slimme Stad
sep30

Verbindingsfestival #4 - De Slimme Stad

Op 30 september vindt alweer de vierde editie van het online Verbindingsfestival plaats, georganiseerd door onze ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

c21 c225 c245
WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

4 mei om 12:53 uur

Hoewel het al een poosje werd geroepen door wetenschappers, heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO nu ook de rol ...

Lees verder »

c21 c245 c286
Luister de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast

Luister de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast

29 apr om 19:30 uur
timer 1 min

Kersvers: de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast is vanaf nu te luisteren. Je luistert hem gratis op Soundcloud, Spotify ...

Lees verder »

c21 c54 c245
Het CO2-vraagstuk tot op de bodem

Het CO2-vraagstuk tot op de bodem

26 apr om 18:00 uur
timer 5 min

Marten Valk: Met de dag word ik me meer bewust van ons CO2-vraagstuk, ofwel het halen van ‘Parijs’. Met spouwmuurisolatie ...

Lees verder »

c21 c225 c245
‘Onvoldoende aandacht voor integraliteit van ventilatie’

‘Onvoldoende aandacht voor integraliteit ...

20 apr om 10:23 uur

Urgenter dan ooit is de opgave om een veilige thuishaven te bieden aan medewerkers. Gezondheid staat in de schijnwerpers ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Praat mee: verdiepingssessie en OSKAfé

Praat mee: verdiepingssessie en OSKAfé

16 apr om 11:00 uur

De standaarden voor het ontwerp van gebouwen moeten rekening gaan houden met warmere zomers en de groeiende behoefte ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

16 apr om 09:00 uur

In de strijd tegen schimmels, bacteriën en andere luchtinvloeden zijn er verschillende bewapeningen voor ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up