Planet Passionate vormt nieuw hoofdstuk in MVO-boek

timer6 min
Planet Passionate vormt nieuw hoofdstuk in MVO-boek

Passie voor onze planeet. Velen schreeuwen dat ze het hebben, maar wie voegt daad bij woord? Met het toepasselijk betitelde ‘Planet Passionate’, een nieuw hoofdstuk in het MVO-boek van Kingspan, zet de leverancier van isolatieoplossingen duurzaamheidsdoelstellingen uiteen voor het komende decennium. De handen zijn al uit de mouwen, dat blijkt als we bijpraten met managing director Pieter Snelder van Kingspan.

Planet Passionate komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het vormt een logisch vervolg op het Net Zero Energy-programma, ingezet vanaf de jaren 90. Niet alleen vanuit de kern van de organisatie, maar ook met de wens vanuit aandeelhouders als Al Gore om in te zetten op verduurzaming. Destijds ging de aandacht uit naar kansen om isolatie slanker, effectiever en gezonder te maken. “We maakten toen de beweging om van PUR (polyurethaan) naar PIR (polyisocyanuraat) over te stappen”, vertelt managing director Pieter Snelder van Kingspan. “Laatstgenoemde heeft hogere isolerende waardes, waardoor de isolatiedikte van het pakket kan afnemen. In een volgend stadium hebben we ons gericht op nóg hogere thermische prestaties met Kooltherm en QuadCore, hardschuim isolatie met een zeer geringe dikte. Naast de duurzaamheidseigenschappen levert dit meer vormvrijheid op voor architecten.”

Diversiteit aan energieoplossingen

Niet alleen de verduurzaming van producten stond op de rol om beet te pakken. Zo werden diverse MVO-gerelateerde ambities opgesteld, onder andere op het gebied van energieneutraliteit. Die vormen de basis voor de 12 doelen die staan opgesteld in Planet Passionate, waarvan Energie een hoofddoel vormt. Zo moet 60% van alle werkzaamheden voorzien worden van hernieuwbare energie, waarbij minimaal 20% gegenereerd wordt op productielocaties van Kingspan. “De routes naar deze duurzame energievoorzieningen verschillen per locatie. Zo hebben we in het Verenigd Koninkrijk, in het gebied van een van onze fabrieken, een grote windmolen neergezet. Deze vult een groot deel van de energiebehoefte in. Dat is voor onze fabriek in Tiel geen optie, maar daar breiden we bijvoorbeeld wel het zonne-energiesysteem uit. Nog een andere mogelijkheid is de toepassing van biomassa. De inzet is dus divers en is gericht op volledige duurzaamheid van onze energievoorziening.”

Dit jaar (2020) moet er een mijlpaal bereikt worden, namelijk het 100% energieneutraal produceren en opereren. “Daarnaast gaan we met Planet Passionate voor 100% CO2-neutraliteit in het volgende decennium.” Laatstgenoemde vormt een spannende opgave, omdat de invloed op externe factoren als leveranciers geringer is dan die op interne processen. Vooral belangrijk lijkt het betrekken van partijen die openstaan voor verandering en zelf de nodige duurzaamheidsambities hebben. “Dat zijn belangrijke eigenschappen om gezamenlijk bij de eindstreep voor volledige CO2- en energieneutraliteit te komen. Het spreekt voor zich dat we hier ook een ondersteunende rol willen vervullen voor onze toeleveranciers en dat we een gezamenlijk enthousiasme willen voor de opgave die voor ons ligt.” 

Planet Passionate vormt nieuw hoofdstuk in MVO-boek

Dit jaar (2020) moet er een mijlpaal bereikt worden, namelijk het 100% energieneutraal produceren en opereren.

Rondmaken van cirkels

Het gezamenlijke doel is duidelijk: de CO2-productie moet worden teruggebracht naar het nulpunt. Bijna vanzelfsprekend mag de aandacht voor circulariteit, de derde pijler binnen het Planet Passionate-programma, niet ontbreken. “Dit onderwerp is geen nagedachte, want we zetten op verschillende manieren in op het rondmaken van cirkels. Zo willen we 1 miljard PET-flessen per jaar upcyclen naar isolatieproducten. Daarnaast willen we met onze toeleveranciers onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van hergebruik van staal en willen we programma’s opzetten om sandwichpanelen terug te nemen en weer terug in de productieketen te brengen.”Die gedachte sluit aan op veranderingen in de bouw- en vastgoedsector, waarin demontabele gebouwen de standaard worden, onderbouwd met het materialenpaspoort. Het loskoppelen van panelen blijkt haalbaar. “Zo is Dri-Design een metalen gevelbekleding, met een tweede leven in het achterhoofd en een minimum aantal onderdelen. Binnen deze innovatie maken we gebruik van cassettes, die we bijvoorbeeld over 10 jaar komen ophalen, terugnemen en opnieuw worden ingezet in een ontwerp.” Vanzelfsprekend zijn er nog uitdagingen in de strijd voor volledige circulariteit. “Denk bijvoorbeeld aan de coating. We zijn hard aan het werk om hier oplossingen voor te bedenken. Daarnaast vraagt dit van de bouw een andere aanpak en mindset. Dat betekent dat we met de complete keten in gesprek zijn om demontabele gebouwen te creëren. Het helpt dat we lid zijn van de Circular Economy 100 van de Ellen Macarthur Foundation, waar we kennisdelen en andere bedrijven kunnen inspireren. Daarnaast kunnen wij daar ook weer lessen trekken uit verhalen van organisaties die dezelfde uitdagingen hebben.”

Planet Passionate vormt nieuw hoofdstuk in MVO-boek

Maatschappelijke opgaves

Daarmee wordt de opgave rondom het schaars worden en op termijn opraken van materialen, beetgepakt. Tegelijkertijd zijn er meer maatschappelijke opgaves te benoemen, onder andere op het gebied van water. “De komende decennia vormt de beschikbaarheid van goed en gezond drinkwater een bedreiging, evenals het stijgen van de zeespiegel. Zo willen we grijs water opvangen om dat toe te passen in onze productieprocessen. Afhankelijk van de locatie van de faciliteiten is dit een geringe of juist een forse uitdaging.” Uiteindelijk moet er 100 miljoen liter van het water dat Kingspan gebruikt, uit regenwater gewonnen wordt. “Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de hoeveelheid water die we bij onze productieprocessen gebruiken, verder krimpt. Ook over dit onderwerp delen we kennis, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij werkgroepen van DGBC en partners van Duurzaam Gebouwd te betrekken bij de uitdagingen die wij voor ons hebben.”

Om de verschillende doelstellingen binnen Planet Passionate succesvol in te vullen, is één element bovenal belangrijk: het veranderen van een lineair naar een circulair proces. “Het programma gaat veel verder dan de invloed die wij als organisatie hebben. We doen daarom graag een oproep, om gezamenlijk na te denken over complexe opgaves. Bijvoorbeeld het terugnemen van materialen en het vastleggen van beloftes om grondstoffen weer terug de keten in te brengen.” Binnen Kingspan lijkt er voldoende ruimte te zijn om tijd en energie aan deze opgaves te spenderen. “We hebben meer mensen op MVO-gerelateerde posities neergezet. Zij houden zich dagelijks met duurzaamheid bezig. Daarnaast kun je de aandacht voor deze onderwerpen ook merken bij bijvoorbeeld het inkoopteam, die aan de slag zijn met innovatie, ontwikkeling en ideeën voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot.”

Aanwakkeren van de vlam

Dan is het nog een kwestie van het aanwakkeren van de vlam bij toeleveranciers en opdrachtgevers. Dat kan door samen op te trekken en in een vroeg stadium van bouwprocessen met elkaar te overleggen. Maar zien is geloven, dat weet ook Kingspan. “Om te laten zien en ervaren wat we bedoelen met Planet Passionate, hebben we het innovatiecentrum IKON in Ierland. Daar gaan we met klanten naartoe, internationaal. Door klanten te laten zien wat we doen, komen we op een andere manier met ze in gesprek. Dat is noodzakelijk, want we hebben iedereen nodig met een passie voor verduurzaming.”

Dit artikel verschijnt ook (in uitgebreide vorm) in de nieuwe uitgave van Duurzaam Gebouwd Magazine (nummer 46), die in de tweede helft van maart verschijnt. Je leest dit magazine gratis en digitaal in onze kennisbank.

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: Kingspan

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c225 c265
Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor duurzaamheid

Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor ...

Hoe zorg je voor draagvlak voor duurzaamheid en ontwikkel je strategisch beleid voor een werkomgeving die inspeelt op milieu en je voetafdruk? Expertvisies bij ...

Lees verder

c21 c40 c225 c237 c265
Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

VBI wil al in 2025 voldoen aan de Paris Proof-normen, die pas in 2030 van kracht zijn. Die ambitie wordt nu al overtroffen, dankzij een recente innovatie: prefab ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c21 c40 c225 c265
Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming verpakkingen

Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming ...

Het verduurzamen van verpakkingen speelt een belangrijke rol, onder andere in het kader van minimaliseren van afval. Itho Daalderop meldt dat ze vernieuwde en plasticvrije ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
Energieterugwinningsproject zet restwarmte om naar duurzame energie

Energieterugwinningsproject zet restwarmte om ...

JOA Air Solutions uit Delft start maart 2024 met een energieterugwinningproject dat restwarmte omzet naar duurzame energie. Om dit te bereiken wordt een Hot Water ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243 c265
Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige woningvoorraad

Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige ...

Extreme wateroverlast, funderingsschade en hittestress zijn slechts enkele gevolgen van klimaatverandering. Er is op korte termijn actie nodig om de lasten eerlijk ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Met Skills maken vakmensen zich alle kennis eigen die nodig is voor ontwerp, installatie of onderhoud van warmtepompsystemen. Alklima / Mitsubishi Electric biedt ...

Lees verder

c21 c140 c225 c243 c265
Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam in één dag’

Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam ...

Op 11 april aanstaande is het tijd voor alweer de zeventiende editie van het Green Buildings Event, met als thema ‘Duurzaam in één dag’. ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up