Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

timer3 min
Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

Bosch heeft niet alleen een boekjaar (2019) afgesloten met meer dan tien procent groei, in 2020 zullen ook alle Bosch-locaties wereldwijd volledig klimaatneutraal zijn. Dat bleek vanmiddag bij de presentatie van de jaarcijfers, waarbij tal van duurzame ontwikkelingen werden gepresenteerd.

Bosch, wereldwijd leverancier van diverse technologieën en diensten, zag in 2019 in Nederland de geconsolideerde omzet met 11,5% groeien in vergelijking met 2018. De totale netto-omzet bedroeg 2,3 miljard euro (6,6% groei).
Bosch is niet alleen actief voor particuliere consumenten, maar ook in sectoren als mobility solutions en energy and building technology. Van de aandrijving van de Zeesluis in IJmuiden, via meldkamers tot en met warmtenetten in Amsterdam kom je Bosch tegen. De knowhow wordt vaak ingezet voor sensortechnologieën. Zo biedt Bosch op IoT-gebied oplossingen voor slimme toepassingen in huis en de openbare ruimte (ook in tijden van corona, zie onder). Het is uiteindelijk de diversiteit van de activiteiten in Nederland die ervoor heeft gezorgd dat Bosch in Nederland iets beter presteert dan wereldwijd.

Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

750 zonnepanelen

Bosch heeft in 2019 aanzienlijk geïnvesteerd in de Nederlandse vestigingen. De meeste investeringen gingen naar aanpassingen van bestaande gebouwen en het energie-efficiënter maken van productielijnen. Zo zullen eind 2020 alle Bosch-locaties wereldwijd volledig klimaatneutraal zijn. Naast het compenseren van de CO2-uitstoot en het inkopen van groene stroom, zet Bosch in Nederland in op energie-efficiëntie en new clean power.

In Tilburg zijn inmiddels al 750 zonnepanelen op het dak geplaatst en is een energiezuinige snaarwasmachine in gebruik genomen. In Boxtel zijn technische aanpassingen gedaan aan installaties voor ventilatie, verwarming, koeling en verlichting. Andere locaties zijn momenteel ook bezig met het upgraden van hun faciliteiten om deze energiezuiniger te maken.

Covid-19

Bosch helpt ook bij het bestrijden van de coronapandemie, zoals met de nieuw ontwikkelde covid-19-sneltest en het Vivalytic-analysetoestel (foto bovenaan bericht). Bosch wil in 2020 meer dan een miljoen sneltesten produceren en dit aantal volgend jaar verhogen tot drie miljoen.
Het apparaat helpt bij het snel uitvoeren van een moleculaire diagnostische test op bijvoorbeeld luchthavens. Daarnaast maakt Bosch in sommige regio’s ook gezichtsmaskers en ontsmettingsmiddelen, die voornamelijk worden gebruikt ter bescherming van de eigen medewerkers.

In Nederland heeft de divisie Bosch Building Technologies de krachten gebundeld met Philips Professional Display Solutions. Samen ontwikkelden ze een oplossing voor het tellen van mensen om op die manier een veilige afstand te behouden in openbare gebouwen. De PeopleCount-oplossing maakt gebruikt van sensoren en is verbonden met een app op het display bij de ingang van het pand.

Deze efficiënte oplossing helpt bij het volgen van het aantal klanten dat een openbare ruimte binnenkomt via een bepaalde ingang en die weer verlaat via de uitgang. Het levert realtime-informatie op voor communicatie met klantenwachtrijen en waarschuwt - via een eenvoudig verkeerslicht - wanneer het veilig is om binnen te gaan.

Lange termijn

Als gevolg van de coronapandemie verwacht Bosch dit jaar aanzienlijke uitdagingen voor de wereldeconomie. Om op zijn minst een evenwichtig resultaat te bereiken, is een uiterste inspanning nodig, zo kondigde de raad van bestuur van de Bosch Groep aan tijdens de jaarlijkse persconferentie in Duitsland.

“Hoewel andere topics momenteel in de schijnwerpers staan, mogen we verder ook de toekomst van onze planeet niet uit het oog verliezen”, aldus Bosch CEO Volkmar Denner. Bosch wil ook de activiteiten in de waardeketen zo klimaatneutraal mogelijk maken. Tegen 2030 zal de bijbehorende uitstoot naar verwachting met 15 procent dalen.

Omdat klimaatactie de structurele veranderingen in veel sectoren versnelt, wordt waterstof voor Bosch steeds belangrijker, zowel wat betreft de activiteiten in de automobielindustrie als in de bouwtechnologie (waterstofketels in utiliteit). Bosch werkt samen met partners aan brandstofcellen en hernieuwbare synthetische brandstoffen, maar investeert ook in warmtepompen voor particulier gebruik en in e-bikes.

Eigen adviesbureau

Voorts wil het bedrijf de eigen ervaringen in de energietransitie bundelen in een nieuw adviesbureau: Bosch Climate Solutions. Hierin wordt de kennis van bijna 1000 Bosch-experts wereldwijd én de ervaring van meer dan 1000 eigen energie-efficiëntieprojecten gebundeld. Bosch wil deze ervaringen ook ter beschikking stellen aan andere bedrijven.

De investeringen in de eigen processen, in Tilburg en Boxtel, leveren tot slot een bewezen energiebesparing van 4,1 GWh per jaar op. Door voortdurende inspanningen heeft Bosch het hoogste niveau (niveau 5) op de CO2-Prestatieladder bereikt. Om een extra bijdrage aan de energietransitie te leveren zoekt Bosch partners die willen investeren in windmolen- en zonneparken. Bosch neemt dan graag de opgewekte energie van hen af.

Meer info: Bosch, Bosch nieuwsportaal en Jaarverslag 2019 (pdf).

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c245
Groot Handelsgebouw wordt 1,5 meter-proof met behulp van onafhankelijk keurmerk

Groot Handelsgebouw wordt 1,5 meter-proof met ...

17 sep om 14:00 uur

Het Groot Handelsgebouw, een rijksmonument van 120.000 vierkante meter, is één van de grootste multifunctionele ...

Lees verder »

c21 c54 c245
Ventilatie: maak je gebouw niet alleen veilig maar ook gezond

Ventilatie: maak je gebouw niet alleen veilig ...

16 sep om 15:30 uur
timer 4 min

Marc Kooij: Gebouwventilatie staat nu vol in de schijnwerpers. We staan voor de opgave om gebouwen veiliger en meer coronaproof ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Gezonde leefomgeving dankzij sociale verbinding

Gezonde leefomgeving dankzij sociale verbinding

16 sep om 07:00 uur

Het Verbindindingsfestival heeft méér voor je in petto dan podia als Aardgasvrije Wijk en Gezonde ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Veel steun voor Leontienhuis

Veel steun voor Leontienhuis

14 sep om 11:30 uur
timer 2 min

Aanstaande donderdag vindt in Zevenhuizen de Leontien Charity Ride plaats. Inventum en Acquire Publishing ondersteunen ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Verbindingsfestival: drie nieuwe sprekers bekend voor podium Gezonde Gebouwen

Verbindingsfestival: drie nieuwe sprekers bekend ...

4 sep om 07:00 uur
timer 1 min

Het tweede Verbindingsfestival over de Slimme en Gezonde Stad, vindt plaats op 29 september 2020. Op die datum ...

Lees verder »

c21 c225 c245
De bijzondere meerwaarde van gezondheid tijdens webinar Gezonde Omgeving

De bijzondere meerwaarde van gezondheid tijdens ...

28 aug om 06:30 uur
timer 1 min

Hoe zorg je voor een gebied waarin gezondheid centraal staat? Er zijn genoeg ontwikkelingen in Nederland waar ...

Lees verder »

c21 c186 c225 c243 c245 c266
Met automatiseringstechnologie de hitte uit je woning houden

Met automatiseringstechnologie de hitte uit ...

12 aug om 10:00 uur
timer 1 min

Het aantal thuiswerkers is de afgelopen periode explosief gestegen en velen maakten de afgelopen week dan ook ...

Lees verder »

c21 c54 c245
De installatie van deurintercoms: luister naar het Bouwbesluit!

De installatie van deurintercoms: luister naar ...

20 jul om 15:30 uur
timer 7 min

Peter van Veen: Als directeur van Comelit Nederland loop ik al even mee in het land van aanbellen, een gesprek voeren met de bezoeker ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c245
Uitbreidingen van balansventilatiesystemen voor gezonde gebouwen

Uitbreidingen van balansventilatiesystemen voor ...

20 jul om 13:00 uur
timer 2 min

Om een gezond binnenklimaat te realiseren in woningen is ventilatie essentieel en de gezondheidscrisis legt hier ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Samen strijden voor gezondheid

Samen strijden voor gezondheid

16 jul om 09:30 uur
timer 2 min

‘Het is tijd om samen te strijden voor gezondheid’, zo laten Inventum Technologies, Bouwend Nederland, ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c245
Oplossing geeft inzicht in covid-19 besmettingsrisico via aerosolen

Oplossing geeft inzicht in covid-19 besmettingsrisico ...

16 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Organisaties zorgen dat hun kantooromgevingen geschikt zijn voor medewerkers. Het monitoren op de kwaliteit van ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Verbindingsfestival verbindt 2000 professionals rondom Slimme en Gezonde Stad

Verbindingsfestival verbindt 2000 professionals ...

15 jul om 08:57 uur
timer 1 min

Na een succesvolle eerste editie kunnen we uitkijken naar een spetterend vervolg. Het tweede Verbindingsfestival, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up