Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

timer3 min
Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

Bosch heeft niet alleen een boekjaar (2019) afgesloten met meer dan tien procent groei, in 2020 zullen ook alle Bosch-locaties wereldwijd volledig klimaatneutraal zijn. Dat bleek vanmiddag bij de presentatie van de jaarcijfers, waarbij tal van duurzame ontwikkelingen werden gepresenteerd.

Bosch, wereldwijd leverancier van diverse technologieën en diensten, zag in 2019 in Nederland de geconsolideerde omzet met 11,5% groeien in vergelijking met 2018. De totale netto-omzet bedroeg 2,3 miljard euro (6,6% groei).
Bosch is niet alleen actief voor particuliere consumenten, maar ook in sectoren als mobility solutions en energy and building technology. Van de aandrijving van de Zeesluis in IJmuiden, via meldkamers tot en met warmtenetten in Amsterdam kom je Bosch tegen. De knowhow wordt vaak ingezet voor sensortechnologieën. Zo biedt Bosch op IoT-gebied oplossingen voor slimme toepassingen in huis en de openbare ruimte (ook in tijden van corona, zie onder). Het is uiteindelijk de diversiteit van de activiteiten in Nederland die ervoor heeft gezorgd dat Bosch in Nederland iets beter presteert dan wereldwijd.

Bosch-vestigingen dit jaar klimaatneutraal  

750 zonnepanelen

Bosch heeft in 2019 aanzienlijk geïnvesteerd in de Nederlandse vestigingen. De meeste investeringen gingen naar aanpassingen van bestaande gebouwen en het energie-efficiënter maken van productielijnen. Zo zullen eind 2020 alle Bosch-locaties wereldwijd volledig klimaatneutraal zijn. Naast het compenseren van de CO2-uitstoot en het inkopen van groene stroom, zet Bosch in Nederland in op energie-efficiëntie en new clean power.

In Tilburg zijn inmiddels al 750 zonnepanelen op het dak geplaatst en is een energiezuinige snaarwasmachine in gebruik genomen. In Boxtel zijn technische aanpassingen gedaan aan installaties voor ventilatie, verwarming, koeling en verlichting. Andere locaties zijn momenteel ook bezig met het upgraden van hun faciliteiten om deze energiezuiniger te maken.

Covid-19

Bosch helpt ook bij het bestrijden van de coronapandemie, zoals met de nieuw ontwikkelde covid-19-sneltest en het Vivalytic-analysetoestel (foto bovenaan bericht). Bosch wil in 2020 meer dan een miljoen sneltesten produceren en dit aantal volgend jaar verhogen tot drie miljoen.
Het apparaat helpt bij het snel uitvoeren van een moleculaire diagnostische test op bijvoorbeeld luchthavens. Daarnaast maakt Bosch in sommige regio’s ook gezichtsmaskers en ontsmettingsmiddelen, die voornamelijk worden gebruikt ter bescherming van de eigen medewerkers.

In Nederland heeft de divisie Bosch Building Technologies de krachten gebundeld met Philips Professional Display Solutions. Samen ontwikkelden ze een oplossing voor het tellen van mensen om op die manier een veilige afstand te behouden in openbare gebouwen. De PeopleCount-oplossing maakt gebruikt van sensoren en is verbonden met een app op het display bij de ingang van het pand.

Deze efficiënte oplossing helpt bij het volgen van het aantal klanten dat een openbare ruimte binnenkomt via een bepaalde ingang en die weer verlaat via de uitgang. Het levert realtime-informatie op voor communicatie met klantenwachtrijen en waarschuwt - via een eenvoudig verkeerslicht - wanneer het veilig is om binnen te gaan.

Lange termijn

Als gevolg van de coronapandemie verwacht Bosch dit jaar aanzienlijke uitdagingen voor de wereldeconomie. Om op zijn minst een evenwichtig resultaat te bereiken, is een uiterste inspanning nodig, zo kondigde de raad van bestuur van de Bosch Groep aan tijdens de jaarlijkse persconferentie in Duitsland.

“Hoewel andere topics momenteel in de schijnwerpers staan, mogen we verder ook de toekomst van onze planeet niet uit het oog verliezen”, aldus Bosch CEO Volkmar Denner. Bosch wil ook de activiteiten in de waardeketen zo klimaatneutraal mogelijk maken. Tegen 2030 zal de bijbehorende uitstoot naar verwachting met 15 procent dalen.

Omdat klimaatactie de structurele veranderingen in veel sectoren versnelt, wordt waterstof voor Bosch steeds belangrijker, zowel wat betreft de activiteiten in de automobielindustrie als in de bouwtechnologie (waterstofketels in utiliteit). Bosch werkt samen met partners aan brandstofcellen en hernieuwbare synthetische brandstoffen, maar investeert ook in warmtepompen voor particulier gebruik en in e-bikes.

Eigen adviesbureau

Voorts wil het bedrijf de eigen ervaringen in de energietransitie bundelen in een nieuw adviesbureau: Bosch Climate Solutions. Hierin wordt de kennis van bijna 1000 Bosch-experts wereldwijd én de ervaring van meer dan 1000 eigen energie-efficiëntieprojecten gebundeld. Bosch wil deze ervaringen ook ter beschikking stellen aan andere bedrijven.

De investeringen in de eigen processen, in Tilburg en Boxtel, leveren tot slot een bewezen energiebesparing van 4,1 GWh per jaar op. Door voortdurende inspanningen heeft Bosch het hoogste niveau (niveau 5) op de CO2-Prestatieladder bereikt. Om een extra bijdrage aan de energietransitie te leveren zoekt Bosch partners die willen investeren in windmolen- en zonneparken. Bosch neemt dan graag de opgewekte energie van hen af.

Meer info: Bosch, Bosch nieuwsportaal en Jaarverslag 2019 (pdf).

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c160 c168 c171 c225 c245
‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet langer in het zand!’

‘Gebouweigenaren, steek je hoofd niet ...

9 jul om 11:01 uur
timer 6 min

Moet er een basisniveau van kennis over een gezond binnenklimaat gelden voor vastgoedbeheerders? Moeten we dat ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c245 c263
Nieuwe risicotaxatie berekent capaciteit van ruimten

Nieuwe risicotaxatie berekent capaciteit van ...

8 jul om 12:25 uur
timer 2 min

Hoewel het (nog) niet is meegenomen in de richtlijnen van het RIVM, is goede ventilatie essentieel gebleken in ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Mens versus varken

Mens versus varken

8 jul om 12:01 uur
timer 6 min

Lees de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren door en je treft gedetailleerde eisen aan over onder andere minimale ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Verduurzaming van monumentale gebouwen tijdens Real Estate Futureproof

Verduurzaming van monumentale gebouwen tijdens ...

30 jun om 17:00 uur
timer 2 min

Om stipt 09.00 uur vanochtend klonk het startschot voor de eerste dag van online vastgoedbeurs Real Estate Futureproof. ...

Lees verder »

c21 c225 c245
‘LiFi biedt meer internetveiligheid dan wifi’

‘LiFi biedt meer internetveiligheid dan ...

24 jun om 15:30 uur
timer 3 min

Door het toegenomen thuiswerken zijn videoverbindingen steeds belangrijker, heeft Signify gemerkt. “Videoverbindingen ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
2020: het jaar dat de mens centraal staat in de vastgoedwereld

2020: het jaar dat de mens centraal staat in ...

17 jun om 17:00 uur
timer 5 min

Begin februari bezocht ik het event ‘Workplace day’, met thema ‘Return on the Workplace’. ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c225 c245
Rol van ketenregisseur wenselijk voor smart cities

Rol van ketenregisseur wenselijk voor smart ...

17 jun om 11:02 uur

"Van de transitie van domme stenen naar intelligent duurzaam vastgoed.” Op 11 juni stond de slimme en gezonde ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Video: Hoe maak je de kanteling naar Parisproof gebouwen?

Video: Hoe maak je de kanteling naar Parisproof ...

16 jun om 17:00 uur
timer 1 min

We selecteerden een aantal video’s voor je uit het Verbindingsfestival die je wellicht interessant vindt. ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Innovatie in de bouw heeft nog snelheid nodig

Innovatie in de bouw heeft nog snelheid nodig

16 jun om 16:30 uur
timer 3 min

De Bouwagenda gaf tijdens het Verbindingsfestival een resumé van drie jaar innoveren in de bouw. Op haar ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c244 c245
Betrokkenheid van gebruiker én bewoner essentieel voor healing environment

Betrokkenheid van gebruiker én bewoner ...

10 jun om 08:00 uur
timer 4 min

Ontwerp vanuit de beleving van bewoners, patiënten, bewoners en zelfs kinderen. Dat advies klonk vanuit diverse ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Samenwerking voor Anderhalve Meter Kantoor-certificering 

Samenwerking voor Anderhalve Meter Kantoor-certificering 

10 jun om 07:00 uur
timer 1 min

CFP Green Buildings en SKG-IKOB ontwikkelden een erkenningsregeling voor organisaties die alle werkplekken, vergader- ...

Lees verder »

c21 c122 c171 c225 c245
Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

9 jun om 08:48 uur
timer 2 min

Vanaf de straat kun je het niet zien, maar het witte dak van het kantoorpand van Reclassering Nederland in Amsterdam ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up