Conceptmatige aanpak voor een duurzamer resultaat

timer5 min
Conceptmatige aanpak voor een duurzamer resultaat

Over slimme klimaatbeheersing en de voordelen van een comfortabel binnenklimaat kan Klimaatgroep Holland je alles vertellen. Met een conceptmatige aanpak realiseert de organisatie passende oplossingen voor onder andere de retail, onderwijs en industrie. Duurzaam Gebouwd spreekt eigenaar Harry Vaatstra over de inzet op duurzaamheid.

“Alles wat we doen, is erop gericht om bij te dragen aan een betere wereld”, begint Vaatstra. “De bewustwording dat we goed met onze planeet moeten omgaan, zit vanaf het begin in ons DNA. We willen zelf het voortouw nemen in het maken van oplossingen die bijdragen aan verduurzaming. Dat doen we op verschillende manieren. Enerzijds zorgen we ervoor dat onze klanten een comfortabel binnenklimaat ervaren tegen zo laag mogelijke energiekosten. Anderzijds willen we op het vlak van materiaalgebruik de juiste stappen zetten en ons richten op het beperken van afvalstromen en de toepassing van hergebruikte materialen.”

Uitdenken met partners

Belangrijke ingrediënten om die aanpak succesvol te maken zijn innovatie en conceptontwikkeling. Dat lijkt het fundament te zijn voor succesvolle projecten in diverse branches en vastgoedtyperingen, waaronder scholen, meubelboulevards, en productiehallen. “We lopen al een tijdje mee en richtten ons samen met onze ketenpartners op innovatieve ontwikkelingen. De concepten die we in huis hebben ontwikkelen we op basis van de open gesprekken die we voeren met onder andere eindgebruikers. Zo komen we erachter welke systemen nu worden ingezet, wat er eventueel ontbreekt en welke winst nog haalbaar is.” Volgens Vaatstra vraagt een effectieve klimaatbeheersing om die conceptmatige aanpak. “Deze oplossingen denken we samen met onze ketenpartners en onze klanten uit. Daar schuilt ook een uitdaging, want we vragen van onze partners dat ze bijvoorbeeld met bepaalde specificaties rekening houden. Dat betekent voor hen dat ze wellicht hun productie moeten aanpassen of anderen veranderingen moeten doorvoeren in processen om een concept te helpen realiseren.”

Conceptmatige aanpak voor een duurzamer resultaat

Slimmer en duurzamer

Het ontwikkelen van concepten is geen doel op zich, maar draagt wel bij aan het resultaat dat eindgebruikers wensen: een beter binnenklimaat en minder energiekosten. “We richten ons er vooral op om, samen met de eindgebruiker, een slimmere aanpak te formuleren om duurzaamheidsdoelstellingen in te vullen.” Hij noemt een voorbeeld uit de praktijk: “We monitoren luchtkwaliteit en zorgen ervoor dat onze installaties reageren op de data. Aan de hand van de bezetting wordt er meer of minder koude of warme lucht ingeblazen en ververst. De manier waarop we lucht conditioneren kan ook verschillen. Zo hebben we een oplossing die vanuit de vloer lucht conditioneert en niet vanuit het plafond. We doorbreken tradities met deze innovaties en dragen bij aan de duurzaamheid van een pand.”

Conceptmatige aanpak voor een duurzamer resultaat

De circulaire uitdaging

Ook de materialen die gebruikt worden dienen steeds meer circulair te zijn, met het oog op een circulaire vastgoedvoorraad in 2050. Installaties worden nog wel eens bestempeld als ‘het meest uitdagende’ onderdeel van een gebouw om circulair te maken. “Dat hoeft niet zo te zijn”, nuanceert Vaatstra. Hij realiseert zich wel dat de elektronica, het hart van de installatie, een uitdaging vormt. “Voor dit onderdeel zijn we afhankelijk van onze leveranciers en proberen we de noodzaak van verduurzaming te duiden. Hoe ga je die componenten over twintig jaar hergebruiken? Kun je ze dan nog uit elkaar halen en wat voor type materialen komen er dan vrij?” Om die reden vindt Vaatstra dat Klimaatgroep Holland zelf de eerste stap moet zetten in dit circulaire proces. “Het materiaal dat wij gebruiken is voornamelijk gerecycled. Bijvoorbeeld magnelis staal, dat goed te bewerken is en mooie eigenschappen heeft. Daarnaast maken we gebruik van gerecycled aluminium. Een warmteterugwinning wisselaar die we in de markt zetten, is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en de thermische en akoestische isolatie van gerecycled materiaal afkomstig uit de automotive industrie. Er zijn zeker nog stappen te zetten, maar we zijn op de goede weg.”

Antwoord op de pandemie

Een andere versnelling die nog in het verschiet ligt, schuilt in het aanscherpen van wet- en regelgeving rondom gezondheid. “We zien dat we op dat vlak nog wachten op Den Haag, maar er komt maar geen reactie”, geeft Vaatstra aan. “Neem het antwoord op de coronapandemie. We zien om ons heen in buurlanden als België dat ze nieuwe wetten aanstelden met de komst van het virus. Daar mag het CO2-gehalte al niet hoger meer zijn dan 900 ppm. Ook in Duitsland wordt de nadruk gelegd op het belang van een goede ventilatie. Nederland doet veel te weinig op dat vlak en er zijn geen regels aan verbonden.” Er is dus geen verplichting om een gezond binnenklimaat te creëren, op de luchtverversingsregels van het Bouwbesluit na. “We gaan in ieder geval standaard verder dan deze minimum-eisen voor luchtcapaciteit toevoer in m3/h met onze oplossing in schoolgebouwen. Daar behalen we een piek mee van 2100, meer dan het dubbele van wat er voorgeschreven wordt per lokaal: 950.”

Meetrekken van het peloton

Het traditionele denken en het meetrekken van het peloton vormt de uitdaging. En het investeringsbeleid: “Jammer genoeg wordt er nog geselecteerd op de laagste prijs en niet op kwaliteit. We moeten een ander beleid aannemen als sector, anders komen we nooit tot innovatie. Dan worden wij als leverancier ook niet geprikkeld om resterende traditionele oplossingen vaarwel te zeggen.” Hij adviseert dan ook om het oude denken los te laten en te gaan voor nieuwe oplossingen. “Zet als opdrachtgever innovatieve partijen bij elkaar. Dan krijg je een veel beter, duurzamer concept. Heb het lef om door te pakken.”


Conceptmatige aanpak voor een duurzamer resultaat

Arnoud van Spijk (links op de foto) is sinds 1 mei 2021 aangesteld als directeur van Klimaatgroep Holland. Harry Vaatstra (rechts op de foto) blijft aan en richt zich meer op innovatie en ontwikkeling. Van Spijk was de afgelopen 8 jaar directeur van de schoolmeubelfabrikant Eromesmarko. Zijn eerste doel wordt om Klimaatgroep Holland toekomstbestendiger maken. Hij geeft aan: “Schone lucht is gewoon heel erg belangrijk. De huidige tijd vraagt om verandering: ventilatie eisen worden (terecht) hoger, er is schaarste in technisch personeel, de bouwkolom is complex en gebruiksgemak kan een installatie doen kraken of slagen. Wij gaan investeren in techniek en mogelijkheden zodat we ook in de toekomst onze verantwoordelijkheid kunnen nemen in wat de maatschappij van ons vraagt.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c143 c225 c245
Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

8 sep om 08:00 uur
timer 2 min

Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en ...

Lees verder »

c151 c223 c245 c261
Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip'

Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint ...

In deze whitepaper leggen we je uit hoe je met weinig inspanning invulling geeft aan verduurzaming en welke ...
c21 c225 c245 c263
Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

6 sep om 08:00 uur
timer 1 min

Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243 c245
Advertorial: Volg op 29 september gratis het Webinar ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Advertorial: Volg op 29 september gratis het ...

2 sep om 11:30 uur
timer 3 min

Volg op woensdag 29 september 2021 het online webinar en leer alles over het hoe, wat en waarom van ABB Cylon® ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Webinar laat verbeterpotentieel installaties zien voor CO2-reductie

Webinar laat verbeterpotentieel installaties ...

1 sep om 16:00 uur

Op donderdag 30 september neemt Duurzaam Gebouwd-partner DWA je mee naar een succesvolle aanpak voor optimalisatie ...

Lees verder »

c21 c168 c225 c245
Nieuw: digimagazine Smart Buildings

Nieuw: digimagazine Smart Buildings

30 aug om 16:00 uur
timer 1 min

Het kersverse digimagazine Smart Buildings is nu te lezen via de kennisbank van Duurzaam Gebouwd, helemaal gratis. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Onderzoek 'Beter Wonen in NL' legt vier belangrijke kansen bloot in de verbeteropgave

Onderzoek 'Beter Wonen in NL' legt vier belangrijke ...

26 aug om 17:00 uur
timer 5 min

Het bestaande vastgoed in Nederland moet worden verbeterd. Miljoenen woningen moeten de komende decennia een grondige ...

Lees verder »

c21 c54 c148 c245
Ventileren voor dummies

Ventileren voor dummies

23 aug om 13:00 uur
timer 13 min

Goed ventileren van huizen en gebouwen is belangrijk, voor comfort én gezondheid. Zoals met zo veel dingen ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c245
Wil jij een circulaire en gezonde school?

Wil jij een circulaire en gezonde school?

12 aug om 17:00 uur

Wil jij alles weten over circulaire scholen én ben je benieuwd naar wat de actualisatie van het Programma ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243 c245
Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 14:25 uur

Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c245 c261
Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip

Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint ...

6 jul om 17:00 uur
timer 1 min

In het ziekenhuis staan de zorg voor patiënten en het realiseren van doorslaggevende onderzoeken centraal. ...

Lees verder »

c2 c11 c21 c225 c245
Advertorial: Doe slim zaken met Smart Buildings

Advertorial: Doe slim zaken met Smart Buildings

1 jul om 14:36 uur
timer 4 min

De commerciële bouwsector staat voor grote uitdagingen: de stedelijke ruimte is immers schaars, de bijdrage ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up