Fagerhult nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Kennisplatform Duurzaam Gebouwd mocht Fagerhult onlangs verwelkomen als nieuwe partner. Via een interview worden de duurzame ambities van de organisatie duidelijk.

Abonneer je op ons Youtube-kanaal:

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Fagerhult ontwikkelt, produceert en verkoopt professionele verlichtingssystemen voor openbare ruimtes als kantoren, scholen, winkels, industrie en zorg- en recreatiesector. Bij onze activiteiten ligt voortdurend de nadruk op design, functie, flexibiliteit en energiebesparende oplossingen. Kennis over de effecten van licht en haar toepassing staat centraal in onze lichtontwerpen.

Fagerhult maakt deel uit van de Fagerhult Groep, het grootste verlichtingsconcern van Scandinavië en een toonaangevende onderneming in Europa. Fagerhult Groep heeft activiteiten in ongeveer 20 landen met circa 2.200 medewerkers.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Duurzaamheid en lange termijn denken zijn belangrijke begrippen voor Fagerhult. Wij staan bekend om onze stabiele (financiële) resultaten. Maar bij het bepalen van onze doelen en strategie zijn we ons ook zeer bewust van het feit dat duurzaamheid impliceert dat wij de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de wijze waarop we het milieu en de maatschappij als geheel beïnvloeden.

In lijn met het Global Reporting Initiative (GRI) rapporteert Fagerhult daarom op het gebied van duurzaamheid, maar ook op gebied van gelijke kansen en economie. Wat betreft duurzaamheid t.a.v. producten en productie:

Fagerhult heeft tot doel de milieu-impact van haar producten gedurende hun gehele levenscyclus te beperken, van ontwikkeling tot recycling. Wij werken voortdurend aan de vermindering van het totale energieverbruik per geproduceerd armatuur. Op de lange termijn is de ambitie om CO2-neutrale productie te bereiken.

Enkele duurzame activiteiten:

• Een verankerd milieu-en MVO-beleid
• ISO 14001-certificering
• Schone (o.m. d.m.v. gebruik van waterkracht) en ‘lean’ fabricage
• Voortdurende R&D in energie-efficiënte armaturen en lichtsturing-systemen
• Technologie verschuiving naar energie-efficiënte, kwikvrije LED-verlichting met een lange levensduur
• Product design om recycling te vergemakkelijken en meer

Tot slot is Fagerhult zeer bekend met de internationale organisaties die werken aan een verbeterde milieuvisie en onderzoeken wij continue of onze producten en lichtoplossingen aangepast kunnen worden aan de laatste eisen die nodig zijn voor het behalen van diverse ‘groene certificaten’.

Crystal Clear
Fagerhult staat voor innovatieve duurzame producten en lichtontwerpen. Daarom hebben wij het initiatief genomen tot het milieuconcept Crystal Clear, waarin wij ons idee van verantwoordelijkheid en duurzaamheid nastreven.

Fagerhult vindt het belangrijk hoe we mensen kunnen raken en hoe we levens kunnen verbeteren met de kracht van verlichting. Maar daar houdt onze verantwoordelijkheid nog niet op: we hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van niet alleen deze generatie - maar ook de volgende.

Naar welke duurzame producten en/of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
De vraag naar LED producten is het grootst. Momenteel worden veel gebouwen van 30 jaar of ouder gerenoveerd. Deze gebouwen zijn voorzien van oude technieken en materialen. De financiering van de renovatie kan worden terugbetaald met de energiebesparing op langere termijn. Met verlichting is doorgaans een grote energiebesparing te realiseren. Door te kiezen voor LED kan de juiste hoeveelheid licht bereikt worden met minder opgenomen vermogen.

Een correct geconstrueerd verlichtingsarmatuur zorgt voor een hoog rendement en een lange levensduur van het hele systeem. De kwaliteit van het armatuur in combinatie met hoge kwaliteit LED’s zorgen voor visueel comfort.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Het meest duurzaam zijn onze totaalconcepten, zoals het onlangs gerenoveerde kantoor van Arag te Leusden, waarbij Activity Based Working centraal staat.

In deze totaalconcepten kijken we naar de meest optimale invulling van de verlichting per ruimte. Wij passen onze verlichting zoveel mogelijk aan aan de bestaande situatie om extra kosten te voorkomen, zoals nieuwe LED downlights in de zaagmaat van de downlights van 30 jaar oud. Dit reduceert materiaalgebruik in algemene zin.

Tevens inventariseren we de wensen van de gebruikers. Door de hoeveelheid licht secuur af te stemmen op het gebruik, ga je al bewust om met energieverbruik. Door toepassing van daglichtregeling en slimme sensoren brandt het licht alleen als het nodig is. Door geavanceerde schakelpanelen blijft de gebruiker echter altijd zelf in staat om automatische instellingen te overrulen.

Dit komt tot uiting in de fraaie oplossingen die met licht gecreëerd kunnen worden, terwijl de energiebesparing aanzienlijk is. Duurzaam hoeft niet kostbaar te zijn, creatieve oplossingen kunnen leiden tot een comfortabele en inspirerende omgeving.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Wij verwachten dat we d.m.v. het lidmaatschap verdere invulling cq verdieping kunnen  gaan geven aan ons duurzaamheidsbeleid, waarin de verduurzaming van de gebouwde omgeving een zeer wezenlijk onderdeel is. Kennismaken en kennis delen met andere partners van Duurzaam Gebouwd zal daarbij belangrijk en inspirerend zijn. Onze hoop en verwachting is dat we in gezamenlijkheid met anderen tot vernieuwende en/of concrete duurzame concepten zullen komen voor de gebouwde omgeving.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
De ontwikkeling omtrent LED techniek zal zeker de komende vijf jaar blijven voortduren. Meer licht voor minder opgenomen vermogen. Dat vormt voor ons als armatuur ontwerpers een uitdaging, want meer licht verhoogt ook de kans op hinderlijke verblinding. Armaturen met een minimalistisch design, van nieuwe materialen zoals kunststoffen die volledig recyclebaar zijn.

Naast een lager energieverbruik speelt comfort voor de gebruiker een belangrijke rol. Dit comfort wordt enerzijds bepaald door het gebruiksgemak zoals schakelen via digitale panelen of via smartphone of tablet. Deze ontwikkelingen leiden tot bewust energiegebruik.

Anderzijds kan licht grote invloed hebben op ons welzijn en onze prestaties. Sneller herstel en minder gebruik van medicijnen is ook een vorm van duurzaamheid. Onze totaalconcepten bevatten een holistische visie, de aandacht voor welzijn van mensen en hun omgeving neemt, wat ons betreft, toe. 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c225
<span>Lancering Nederlandse CSRD DAY en Awards</span>

Lancering Nederlandse CSRD DAY en Awards

Op 12 november 2024 wordt de eerste editie van een nieuw jaarlijks duurzaamheidscongres georganiseerd: CSRD DAY. Tijdens CSRD DAY worden de Nederlandse CSRD Awards ...

Lees verder

c21 c225
Inzicht krijgen en actie ondernemen voor verduurzaming

Inzicht krijgen en actie ondernemen voor verduurzaming

Bedrijven die duurzaamheidsdoelen willen halen hebben niet altijd de kennis, expertise en middelen in huis om hun duurzaamheidsdoelstellingen vast te stellen, te ...

Lees verder

c21 c40 c225 c278
Natuurinclusieve projecten krijgen boost

Natuurinclusieve projecten krijgen boost

Groene initiatieven voor het grote publiek krijgen meer aandacht. Met het initiatief ‘On the move to’ gaat oprichter Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel ...

Lees verder

c21 c185 c225
Bespaart bouwen op bestaande fundering CO2-uitstoot?

Bespaart bouwen op bestaande fundering CO2-uitstoot?

Veilig en volgens normen bouwen is in Nederland de standaard, maar speelt die norm parten als de bouw- en vastgoedsector voor circulariteit en klimaatneutraliteit ...

Lees verder

c21 c41 c225
Het ontstaan van DuPa 2.0:<span> “</span>Revolutionaire stap in het taxeren van vastgoed<span>“</span>

Het ontstaan van DuPa 2.0: “Revolutionaire ...

Duurzaamheid is niet langer een bijzaak in de vastgoedsector - het is een essentiële pijler geworden voor het beoordelen van waarde en risico's. Het verhaal ...

Lees verder

c21 c41 c148 c184 c225
<span>Hoger rendement en minder milieu-impact voor warmtepompen</span>

Hoger rendement en minder milieu-impact voor ...

Een hoger rendement op zowel tapwater als ruimteverwarming: deze eigenschappen blijken uit testen voor gecontroleerde kwaliteitsverklaringen voor de nieuwe lucht/water-warmtepompen ...

Lees verder

c21 c190 c225
Duurzaamheid kunststof en houten kozijnen onder de loep

Duurzaamheid kunststof en houten kozijnen onder ...

Om de vraag ‘Wat is duurzamer: kunststof of houten kozijnen?’ te beantwoorden dook een onderzoeksteam in deze materie. In de nieuwe vlog ‘De Keuringsdienst ...

Lees verder

c21 c225 c261
Kans voor bouwbedrijven in analyseren projectinformatie-data

Kans voor bouwbedrijven in analyseren projectinformatie-data

Eén derde van bouwbedrijven analyseert de verzamelde projectinformatie-data (nog) niet. En 27 procent analyseert op dit moment ook geen data over de voortgang ...

Lees verder

c21 c225 c243 c277
Seminar toont belang van ventilatieve koeling en zonwering

Seminar toont belang van ventilatieve koeling ...

Het belang van ventilatieve koeling en zonwering komt onder de aandacht op woensdag 12 juni in Burgers’ Zoo te Arnhem.

Lees verder

c21 c41 c185 c190 c225
Onderzoek en onderwijs broodnodig voor veilige bouwmethodetransitie

Onderzoek en onderwijs broodnodig voor veilige ...

De bouw- en vastgoedsector wil op korte en lange termijn de CO2-uitstoot fors verminderen. Door hier budgetten aan te koppelen, verdwijnt de vrijblijvendheid. Alle ...

Lees verder

c21 c40 c120 c185 c225
Circulair renoveren en CO2-reduceren in e-zine

Circulair renoveren en CO2-reduceren in e-zine

Nu de nieuwbouwopgave op diverse plekken vertraging oploopt vanwege netcongestie en vertraagde afgifte van vergunningen, zijn de ogen gericht op renovatie. Terecht ...

Lees verder

c21 c185 c225 c243
Circulaire transitie heeft nu meer stimulansen nodig

Circulaire transitie heeft nu meer stimulansen ...

Het is gek dat zo veel aandacht en stimulansen gaan naar de transitie naar een energieneutraal Nederland, vindt Paul van Doorn van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen. ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up