Extra € 10 miljoen voor verduurzaming gemeente Eindhoven

Extra € 10 miljoen voor verduurzaming gemeente Eindhoven

In het stadscentrum van Eindhoven krijgen 7 gemeentelijke gebouwen een duurzame vernieuwing. Door middel van het programma Slim Verduurzamen is budgetzekerheid en het ontschotten van budgetten gegarandeerd. "Hierdoor kunnen we in 10 jaar tijd € 10 miljoen extra vrijmaken voor verduurzaming."

In dit tijdsbestek moeten de panden toekomstbestendig verduurzaamd worden binnen een sluitende businesscase. Na een innovatieve aanbestedingsprocedure is  !MPULS in 2016 hiervoor geselecteerd. Brink Management / Advies (onderdeel van Brink Groep) inventariseerde de mogelijkheden op basis van de uitgesproken ambities van de gemeente. Dit is geland in een referentieplan en aangeboden in de vorm van een Alliantie. “De alliantiegedachte is gestoeld op vertrouwen en gelijkwaardigheid”, zegt senior consultant Tristan Kunen van Brink Groep. “Hierbij is het essentieel om open en eerlijk te communiceren waardoor begrip ontstaat voor elkaars belangen, maar het gezamenlijk belang altijd het leidend principe is”, voegt senior manager vastgoedadvies Joost van der Werf toe. 

Flexibel en budgetzekerheid

Om de uitdagingen op de juiste manier in te vullen besloot Eindhoven samen met !MPULS een Alliantie te smeden. “We hebben een referentieplan opgesteld waarmee we een prestatie kunnen garanderen. Dit hebben we vastgelegd in 43 KPI’s, waaronder 50% energieneutraal”, weet Kunen. “Daarmee zetten we een stip op de horizon en krijgen we de kans om onderweg gebruik te maken van nieuwe inzichten, technieken, innovaties en ideeën die we in de markt zien. We bieden geen papieren routekaart aan, maar een TomTom die alternatieve routes aanbiedt bij wijzigende omstandigheden en automatisch kaartupdates doorvoert.”

Extra € 10 miljoen voor verduurzaming gemeente Eindhoven door financial engineering

Van der Werf voegt hieraan toe: “Als je deze analogie aanhoudt: in ons Referentieplan staat de route beschreven op basis van de huidige inzichten van bijvoorbeeld de groei van het gemeentelijk apparaat. De organisatie kan groeien en krimpen. Daarom hebben we ook vast twee alternatieve routes beschreven indien dit optreedt. We weten de eindbestemming en we kennen diverse routes naar deze bestemming, maar onderweg gaan we samen de definitieve route bepalen.”

Verregaand verduurzamen kost geld. Wij weten vanuit andere projecten dat budgetzekerheid voor de gemeente een uitdaging vormt. Om die reden kozen we ervoor om budgetten in een programma onder te brengen in plaats van het aanbesteden van losse projecten. Om het programma voor de gemeente financieel werkbaar te houden, krimpt het programmabudget als de gemeente krimpt. “Maar we hebben wel duidelijke spelregels vastgelegd om ervoor te zorgen dat we op de doelstellingen blijven koersen”, vertelt Joost.

In de bovenstaande afbeelding zijn de financiële parameters weergegeven waarbij, vanuit financieel oogpunt, de bovenste twee de belangrijkste zijn. De grafiek linksboven toont de financiële ruimte die resteert op basis van het uit te voeren programma. De resterende ruimte kan nog ingezet worden voor aanvullende duurzaamheidsmaateregelen. De grafiek rechtsboven toont de stand van de onderhoudsvoorziening. Deze moet te allen tijde positief zijn, wanneer dit niet het geval is moet er ingegrepen worden. Bekijk de afbeelding op volledige grootte.

Een ander onderdeel van het plan is het ontschotten van budgetten. “Zonnepanelen plaatsen zorgt voor een lagere energierekening, evenals het extra isoleren van het gebouw. Bij veel renovaties vallen de kosten in post 1 en de voordelen in post 2. In het programmabudget worden de totale budgetten voor huisvesting in één pot ondergebracht. Daarna mag het op een andere manier worden ingezet. Op deze manier wordt er in het belang van de gehele organisatie gedacht.”

€ 10 miljoen extra vrijmaken

Met financial engineering is op basis van de lopende budgetten in 10 jaar tijd € 10 miljoen extra budgetruimte vrijgemaakt. “Het geld dat we binnen de huidige budgetten hebben gevonden zetten we in voor extra verduurzaming”, geeft Kunen aan. Tegelijkertijd moet je rekening kunnen houden met wijzigende omstandigheden zoals sterker stijgende energieprijzen, tegenvallers in exploitatiekosten en technologische innovaties.

“Om deze plussen en minnen in de aankomende jaren op te kunnen vangen in een sluitende businesscase hebben we een rekenmodel op maat ontwikkeld waarin we diverse scenario’s uiteen kunnen zetten. Door de effecten van verschillende keuzes op een rij te zetten zorgen we steeds voor de best passende oplossing.” Het gezamenlijk belang van maximale verduurzaming blijft voorop staan. Daarom is in het programma een Duurzaamheidsfonds ingericht, waarin meevallers worden ondergebracht. “Dit geld blijft ter beschikking van de Alliantie en dient besteed te worden aan verduurzaming”, vertelt Van der Werf. “We blijven het plan samen met de gemeente optimaliseren en komen daarbij tot nieuwe inzichten. Zo onderzoeken we op dit moment of het mogelijk is om aan het einde van de rit op volledige energieneutraliteit uit te komen. Dankzij het Alliantieplan is het stevige fundament hiervoor gelegd.” 

Beeld via: Brink Groep

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor onderzoek naar gasloze buurten

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor ...

17 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat in 2021 woningen en gebouwen worden verwarmd zonder aardgas? In Noord-Holland ...

Lees verder »

Ombouw leegstaande winkels leveren 14.000 nieuwe woningen op 

Ombouw leegstaande winkels leveren 14.000 nieuwe ...

4 jul om 13:00 uur
timer 2 min

Het samenbrengen van het overschot op de winkelmarkt met het tekort op de woningmarkt, maakt het mogelijk om tot ...

Lees verder »

Gevraagd: effectieve transitieprikkels!

Gevraagd: effectieve transitieprikkels!

3 jul om 15:30 uur
timer 3 min

Het spel is op de wagen. Aan de verschillende tafels wordt gewerkt aan het klimaatakkoord dat het nieuwe kabinet ...

Lees verder »

'Er is nu momentum om woningtekort op te lossen'

'Er is nu momentum om woningtekort op te lossen'

2 jul om 15:30 uur
timer 2 min

De coalitieplannen voor nieuwbouw in Amsterdam, gericht op meer betaalbare en duurzame woningen, kunnen juist leiden ...

Lees verder »

Groningse Energiebank stap naar gasvrij Nederland

Groningse Energiebank stap naar gasvrij Nederland

2 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Via blockchain duurzame energie uitwisselen in één en dezelfde wijk en een innovatieve financieringswijze ...

Lees verder »

Mede-eigenaar worden van Madaster via obligaties

Mede-eigenaar worden van Madaster via obligaties

21 jun om 12:00 uur
timer 2 min

Initiatiefnemer Thomas Rau van Madaster, de ’materialenbibliotheek voor vastgoed’, nam zojuist ...

Lees verder »

Verplicht energielabel C helpt bij verduurzaming vastgoed

Verplicht energielabel C helpt bij verduurzaming ...

07-11-2017 om 15:30 uur

“De verplichting van de Nederlandse overheid dat kantoorgebouwen in 2023 over minimaal energielabel C moeten ...

Lees verder »

Groen energielabel zorgt voor hogere verkoopprijs woningen

Groen energielabel zorgt voor hogere verkoopprijs ...

11-09-2017 om 17:00 uur

Koopwoningen met een energielabel A of B leveren ruim € 6.000 meer op. Daarnaast staan ze gemiddeld een maand ...

Lees verder »

Pensioenfonds belegt € 250 miljoen in groene obligaties

Pensioenfonds belegt € 250 miljoen in groene ...

11-09-2017 om 11:00 uur

Afgelopen zomer heeft pensioenfonds ABP voor zo'n € 250 miljoen belegd in groene obligaties. Dutch Infrastructure ...

Lees verder »

Subsidie voor energiescans Noord-Hollandse monumenten

Subsidie voor energiescans Noord-Hollandse monumenten

12-06-2017 om 08:00 uur

De provincie Noord-Holland stelt voor 2017 € 100.000 beschikbaar voor onderzoeken naar de herbestemming van ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up