Ennatuurlijk pakt maatschappelijke verantwoordelijkheid op

timer5 min
Ennatuurlijk pakt maatschappelijke verantwoordelijkheid op

Warmtenetten zijn een belangrijke oplossing voor de energietransitie. En op dat vlak is Ennatuurlijk een steeds grotere speler, vertelt Herman Exalto. “We staan voor een gruwelijk grote opgave.”

Voor velen is een warmtenet een goed alternatief voor aardgas. Ennatuurlijk, ooit onderdeel van Essent, is inmiddels de derde speler op deze markt. Directeur Herman Exalto (foto onder, Kuppens Fotografie) bedient met zijn medewerkers 80.000 klanten door heel Nederland, van wie de meesten buiten de Randstad wonen.

Monoloog over het samenwerken met eindgebruikers, politici, netbeheerders en bouwbedrijven.

Ennatuurlijk pakt maatschappelijke verantwoordelijkheid op“Wij hebben van verbinden ons vak gemaakt, waarbij de warmtebronnen in een grote schakering aanwezig zijn. Soms is het restwarmte van de industrie of een afval-energiecentrale, soms is de warmte afkomstig van een elektriciteits- of biomassacentrale of uit een geothermiebron. Wij ontwikkelen projecten, ontwerpen warmtenetten en zorgen uiteindelijk voor de aanleg. Onze activiteiten hebben inmiddels een enorm andere dimensie gekregen, want het is een maatschappelijke verplichting geworden.”

De missie

“We staan voor een gruwelijk grote opgave. Dat lukt je niet met alleen belastinggeld. Wij zijn weliswaar een gewoon bedrijf, maar onze missie is verduurzaming en daarom investeren wij tientallen miljoenen in duurzame energiestromen. Onze grootste aandeelhouder is het pensioenfonds PGGM, met 80% van de aandelen. Dat geeft toch een andere focus dan wanneer we een private investeerder achter ons zouden hebben.

Om een warmtenet goed te laten draaien, is een heel hechte samenwerking nodig in een uitgebreide keten. Net als bij gas en elektriciteit is het kenmerkend dat je in die energieketens heel erg aan elkaar verbonden bent. Zo werken wij samen met Twence, een afvalenergiebedrijf in Twente. De duurzame warmte uit hun afvalenergiecentrale en biomassaenergiecentrale is goed voor 48.000 huishoudens. Hiervoor liggen voor vele miljoenen aan leidingen in de grond, die ons eigendom zijn. De klanten krijgen de facturen ook van ons.

Als klant heb je niet zoveel keuze, als je op een warmtenet aangesloten bent. Gelukkig is er allerlei wetgeving die de verkoopprijs maximaliseert en compensatie eist bij storingen. De Warmtewet ziet er verder ook op toe dat wij geen oneigenlijke rendementen realiseren. Het is een uitermate dynamische en soms spannende wereld. Dat heeft te maken met de techniek en de wetgeving. We investeren in infrastructuur die minstens dertig, veertig jaar in de grond ligt, maar vijf jaar vooruitkijken is al heel lastig. Laat staan veertig jaar.”

Geen magische box

“Warmtenetten zullen altijd een belangrijk antwoord blijven bieden voor de warmtevraag. Als je kijkt naar de mogelijkheden in de bestaande bouw, die over het algemeen minder goed geïsoleerd is, heb je op dit moment technologisch niet zo veel andere opties dan warmtenetten. Vriend en vijand zijn het erover eens dat warmtenetten 2 tot 3 miljoen woningen van warmte gaan voorzien in 2040, 2050. Er komt echt geen magische nieuwe box die dit ook allemaal kan en ook nog voor bijna niets.

Als iedereen gaat wachten op de laatste technologische ontwikkelingen, komt alles stil te staan. Wij moeten dus verder en kijken naar nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen. We moeten wel. Elektriciteitscentrales zullen in toenemende mate worden vervangen door windparken en zonneparken en dan blijft er minder restwarmte voor ons over. Hetzelfde zal in de industrie gaan gebeuren. Daar gaat steeds efficiënter gewerkt worden, de processen worden slimmer en de reststromen aan warmte gaan ze zelf gebruiken.

Ennatuurlijk pakt maatschappelijke verantwoordelijkheid op

Er zal altijd wel een stroom van restafval blijven, maar ook in die branche worden de processen steeds meer circulair en komt er dus minder afval. Bovendien willen we met z’n allen ook minder afval produceren. Dat zal de komende tien jaar niet dramatisch afnemen, maar daar anticiperen wij wel op.”

Alternatieven

“Het is een van de redenen om in alternatieve technologieën te investeren. Zo zien wij veel potentie voor geothermie. Vanuit een twee kilometer diep gat kun je warm water van 70, 80 graden naar boven halen. Verder is er ook aquathermie en riothermie. Riolen zijn altijd warm, het hele jaar door, dus daar draaien wij ook projecten mee. Er gaat heel veel gebeuren en gelukkig zijn warmtenetten heel erg geschikt voor veel van de genoemde warmtebronnen.

Warmtenetten worden toegepast in omgevingen die dicht bebouwd zijn, soms gestapeld, want dan blijft de investering overzichtelijk. Waar we nog niet echt mee begonnen zijn in Nederland, is het overtuigen van individuele huishoudens. We voeren vooral met woningcorporaties projecten uit. Die moeten wij meekrijgen, maar we moeten ook samen met woningcorporaties individuele huurders overtuigen. Dat zij zeker niet meer gaan betalen en dat ze de voordelen gaan inzien.”

Draagvlak

“Op een bepaald moment is aardgas geen optie meer en gaan gemeentes wijken aanwijzen met de mededeling: over tien jaar is er geen gas meer. Woningcorporaties moeten dan zeggen: ‘Beste bewoners, we nemen jullie mee, dit is echt een goede keuze’. Zorg dan voor een programma met galerijcoaches die enthousiast zijn en draagvlak creëren bij de rest van de bewoners. De vraag is wel of deze zeer bewerkelijke methode van het aansturen van de energietransitie uiteindelijk de vaart gaat creëren die nodig is. Nu groeien warmtenetten met tienduizend woningen per jaar. Dat moet een veelvoud worden en dan kunnen ook de kostenniveaus naar beneden.

Een van de resterende risico’s is ten slotte de workload. We moeten echt heel veel vakmensen mobiliseren en ook projecten slimmer gaan uitvoeren. Het is complex werk dat vakmanschap vergt, en zeker het ontwerpen van die netten. Gelukkig zijn de monteurs straks niet meer nodig in de gassector. Zij moeten omgeschoold worden en kunnen dan gaan werken in de energietransitie.”

Tekst: Ysbrand Visser

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c225 c265
Maximaal rendement uit verwarmings- en koelinstallaties

Maximaal rendement uit verwarmings- en koelinstallaties

29 jan om 10:01 uur
timer 3 min

Hoe haal je met slimme software een maximaal rendement uit verwarmings- en koelinstallaties in nieuwe én ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Transitievisie Warmte: de spanning loopt op

Transitievisie Warmte: de spanning loopt op

25 jan om 15:35 uur
timer 7 min

De Transitievisie Warmte die alle gemeenten moeten opstellen, is in het beslissende jaar aangekomen. De eindstreep ...

Lees verder »

c212 c223 c243 c265
Whitepaper: Routekaart versnelt verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Whitepaper: Routekaart versnelt verduurzaming ...

Gemeenten moeten in 30 jaar het maatschappelijk vastgoed verduurzamen. Alle gebouwen moeten energieneutraal zijn ...
c21 c185 c225 c265
Primeur in Eindhoven: 56 woningen in CLT

Primeur in Eindhoven: 56 woningen in CLT

4 jan om 07:01 uur
timer 3 min

Nog niet eerder vertoond in Nederland: in de uitbreidingswijk Meerhoven in Eindhoven worden 56 grondgebonden woningen ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Najaar positief voor bedrijven in duurzame energiesector

Najaar positief voor bedrijven in duurzame energiesector

29-12-2020 om 09:01 uur
timer 3 min

Van twee op de drie bedrijven die actief zijn in de duurzame energiesector was de omzet dit najaar gelijk of zelfs ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c265
Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

11-12-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Over twee jaar moeten alle kantoorgebouwen in Nederland beschikken over minimaal label C. Slechts een derde voldoet ...

Lees verder »

c21 c225 c237 c243 c265
De voordelen van restwarmte uit datacenters

De voordelen van restwarmte uit datacenters

08-12-2020 om 10:01 uur
timer 5 min

Met restwarmte van datacenters zijn mogelijk een miljoen huizen in Nederland te voorzien van aardgasvrije warmte. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Zelfscan voor eigenaren die monument willen verduurzamen

Zelfscan voor eigenaren die monument willen ...

07-12-2020 om 07:01 uur
timer 2 min

De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds introduceren de Zelfscan Duurzaam Monument. Met deze gratis ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Terugkijken: webinar Warmtetransitievisies en Aardgasvrije Wijken

Terugkijken: webinar Warmtetransitievisies en ...

03-12-2020 om 07:00 uur

Wil je het webinar Warmtetransitievisies en Aardgasvrije Wijken terugkijken dat op 19 november plaatsvond? Klik ...

Lees verder »

c21 c26 c169 c260 c265
VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

02-12-2020 om 08:31 uur
timer 4 min

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de competitie gewonnen ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243 c265
Betrokkenheid creëren in je aardgasvrije wijk

Betrokkenheid creëren in je aardgasvrije ...

19-11-2020 om 17:00 uur
timer 5 min

Luister naar alle stakeholders en creëer betrokkenheid in de wijk, zodat aardgasvrij bouwen kansrijk wordt. ...

Lees verder »

c21 c225 c265
‘Embodied Carbon’ is voor jou een kans

‘Embodied Carbon’ is voor jou een ...

11-11-2020 om 09:00 uur
timer 5 min

De stad van de toekomst heeft een diversiteit aan bomen en planten, waarbij de natuur zich hecht verbindt met ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up