Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

timer5 min
Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

Aluminium producerende groothandel Comhan uit Uithoorn zocht een duurzame en betrouwbare verwarming voor het nieuwe magazijn. Uitgangspunt: de temperatuur mag nooit onder de 5 graden zakken om corrosie van het aluminium te voorkomen. De oplossing: vier in cascade geschakelde Ecodan lucht-/waterwarmtepompen van Mitsubishi Electric en een ingenieus ontworpen vloerverwarmingssysteem.“Als er dan één warmtepomp uitvalt, draaien er nog drie door.”

Technisch Bureau Wahlen & Jongkind is al jaren een betrouwbare partner van de aluminium producerende groothandel Comhan. Na diverse geslaagde projecten ging het dit keer om de bouw van een groot magazijn achter het bestaande bedrijfspand, inclusief een expeditieruimte en een ruimte voor het laden en lossen. Alle drie moesten op uitdrukkelijk verzoek van Comhan voorzien worden van ‘duurzame verwarming’, zegt Johan Groeneveld van Technisch Bureau Wahlen & Jongkind. “Er moest een minimale temperatuur gegarandeerd worden van 5 graden Celsius, zonder heaters en uiteraard zonder gas. Als je dat energiezuinig wilt doen, kom je al snel uit op laagtemperatuur verwarming, dus vloerwarming.” Tot zover de theorie. De praktijk was, zoals zo vaak, weerbarstiger. Na de inrichting wordt het 16 meter hoge magazijn van 3500 m2 immers gedomineerd door hoge stellages, met stevige draadeinden die in de betonvloer werden verankerd. Groeneveld: “De aluminium profielen en platen worden verplaatst met behulp van een industriële, volautomatische hefkraan die over een rails in het middenpad rijdt. Tussen de rails is uiteindelijk eerst de vloerverwarming aangelegd. Om hier het benodigde vermogen te kunnen realiseren, hebben we de vloerverwarming wel dicht tegen elkaar aan moeten leggen.”

“Een voordeel is”, vervolgt Groeneveld, “dat er hier in principe geen mensen aan het werk zijn. De temperatuur in het magazijn hoeft dus alleen op de aluminium producten te worden afgesteld. Daarbij moet worden voorkomen dat het aluminium corrodeert, wat een temperatuur vereist van tussen de 5 en 10 graden Celsius. Het aluminium wordt vanuit vrachtwagens gelost en kan ’s winters door de kou condens aantrekken. Om corrosie te voorkomen, wordt het aluminium daarom na het lossen eerst geacclimatiseerd, voordat het verder wordt verwerkt en uiteindelijk naar het magazijn gaat.”

Gezamenlijk advies

De uiteindelijke keuze voor de systemen van Mitsubishi Electric is vanzelfsprekend geen verrassing voor Jordy van den Berg, werkzaam bij Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric voor Nederland. “Wahlen & Jongkind vroeg ons om een offerte en gezamenlijk hebben we het advies uitgebracht om aan de slag te gaan met vier Ecodan-warmtepompsystemen. Deze lucht-/waterwarmtepompen zijn met een cascaderegeling aan elkaar verbonden. Ze verwarmen een buffervat van 1000 liter water voor de vloerwarming.”

Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

De Ecodan buiten-units met Zubadan-techniek.

“We hebben al jaren goede ervaringen met de airconditioning-systemen van Mitsubishi Electric”, zegt Groeneveld. “Ook met de Ecodan-warmtepompsystemen in zowel luxere particuliere woningen als de utiliteit. Het is misschien niet de goedkoopste warmtepomp, maar wel een betrouwbaar product. We zijn zeer tevreden over de prestaties en bedrijfszekerheid. Bovendien bieden ze de mogelijkheden met cascade-opstellingen en de grotere vermogens, en dat kan niet iedereen. De meesten komen niet verder dan 17 kW. Op het platte dak van de expeditieruimte staan nu vier buitenunits van elk 23 kW naast elkaar. Met vier stuks zorg je ook voor een groot vermogen en een hogere bedrijfszekerheid. Als er dan één uitvalt, draaien er nog drie door en is je vermogensbereik dankzij de exacte aansturing van de cascaderegeling veel groter. Binnen aan de gevel hangt verder een staalconstructie met een bordes waarop het buffervat, de transportpomp en vier hydroboxen [binnenunits van de warmtepomp, red.] staan opgesteld.”

Vlekkeloos

Het systeem kan in theorie ook koelen, maar daarvan is nu geen sprake, ook in verband met de, voor het aluminium schadelijke, condensvorming. Groeneveld: “Die minimale temperatuur van 5 graden is niet een heel lastige opgave gezien de Rc-waarde van het magazijn en de expeditieruimte, die met 6,5 m²K/W supergoed geïsoleerd zijn. Een ander belangrijk aspect van de keuze voor Mitsubishi Electric is dat wij zelf het onderhoud kunnen doen.” Volgens Groeneveld verliep de aanleg vlekkeloos, maar valt er na één winter nog niets te zeggen over het rendement. Comhan is wel dik tevreden en was verrast over hoe snel de hal in de winter op temperatuur kwam.”

“Het is de installateur die het hele pand inregelt, zodat je overal de juiste temperatuur krijgt”, vervolgt Van den Berg. “Deze vloerverwarming geeft in principe een mooie, constante temperatuur af. De techniek bestaat natuurlijk al veel langer, dus het is nu een kwestie van finetunen om een hoger rendement te halen. Dat gaat zeker lukken dankzij de toepassing van onze Zubadan-techniek. Die heeft Mitsubishi Electric ontwikkeld om extra heet gas te kunnen maken zonder dat de druk expliciet wordt verhoogd. Daarmee zorgen wij bij buitentemperaturen tot -25 graden Celsius ook nog voor een goede verwarming. In dit systeem zit een koudemiddel dat met een flash injectie of kortsluitleiding door een compressor wordt rondgepompt, waardoor we extra heet gas kunnen maken. Normaal verliest een lucht-/waterwarmtepomp onder 0 graden vermogen, maar door deze Zubadan-techniek behoudt de Ecodan tot -10 graden Celsius de volledige capaciteit van 23 kW. Zo haal je er hier uiteindelijk met 1 kW aan elektrisch vermogen wel 4 tot 5 kW warmte uit”, besluit Van den Berg.

Ecodan

Ecodan is een lucht-/waterwarmtepomp die perfect aansluit op een vloerverwarmingssysteem dat Alklima veel levert aan de hotel- en retailbranche en ook steeds vaker aan de nieuwbouw. Van den Berg: “Nieuwe woningen kunnen met onze systemen van 5 kW al worden verwarmd. Dat is hartstikke weinig. Voor het tapwater kunnen wij tot 60 graden Celsius komen, wat ook nodig is voor legionellapreventie. Voor de verwarming van een pand kunnen we tot 45 graden gaan, maar dat is voor vloerverwarming niet nodig. Voor de bestaande bouw is dat echter wel weer handig.”

Tekst: Ysbrand Visser

Lees nu het complete magazine Duurzaam Gebouwd #47

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c184 c225 c243
‘Pak je verantwoordelijkheid als het gaat om een gezonde leefomgeving’

‘Pak je verantwoordelijkheid als het gaat ...

25 sep om 13:01 uur
timer 2 min

Na de eerste editie dit voorjaar organiseert Acquire Publishing dinsdag het tweede online Verbindingsfestival ...

Lees verder »

c21 c127 c148 c225 c243
Geïntegreerde oplossing voor verwarming, koeling en warm water

Geïntegreerde oplossing voor verwarming, ...

24 sep om 10:01 uur
timer 2 min

LG Electronics introduceert een alles-in-één oplossing voor verwarming, koeling en warmwatervoorziening. ...

Lees verder »

c21 c225 c243
'Met minimale inspanning naar toekomstbestendig vastgoed'

'Met minimale inspanning naar toekomstbestendig ...

23 sep om 07:00 uur
timer 1 min

In samenwerking met DWA ontwikkelde Duurzaam Gebouwd een whitepaper getiteld 'Met minimale inspanning naar toekomstbestendig ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Start bouw duurzame appartementen in Den Haag

Start bouw duurzame appartementen in Den Haag

22 sep om 07:01 uur
timer 2 min

In Den Haag startte woningcorporatie Staedion vorige week met de bouw van 43 duurzame appartementen in de sociale ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Worden warmtenetten ingehaald door innovatie?

Worden warmtenetten ingehaald door innovatie?

18 sep om 15:30 uur
timer 3 min

Jan-Maarten Elias: “We overschatten altijd de innovatieve ontwikkelingen die binnen twee jaar zullen optreden, en onderschatten ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243 c265
Wijken stapsgewijs aardgasvrij met modulair warmtesysteem

Wijken stapsgewijs aardgasvrij met modulair ...

17 sep om 10:01 uur
timer 4 min

Met modulaire warmtesystemen kun je stapsgewijs toewerken naar een aardgasvrije warmtevoorziening voor bestaande ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c237 c243
Eerste aardgasvrije woningen in Green Light District

Eerste aardgasvrije woningen in Green Light ...

16 sep om 09:01 uur
timer 3 min

De omgeving van de vermaarde Amsterdamse Wallen begint groen te kleuren nu daar de eerste aardsgasvrije woningen ...

Lees verder »

c21 c225 c237 c243 c262
Energietransitie: hoe behaal je succes met bewonersinitiatieven?

Energietransitie: hoe behaal je succes met bewonersinitiatieven?

15 sep om 10:01 uur
timer 1 min

Bezoek ook het webinar waarin experts en ervaringsdeskundigen uit wetenschap, beleid en praktijk het gesprek aangaan ...

Lees verder »

c21 c135 c184 c225 c243
Haags geld voor woningeigenaren die #vangaslos willen

Haags geld voor woningeigenaren die #vangaslos ...

14 sep om 10:01 uur
timer 1 min

Hagenaars die hun huis van het aardgas willen afhalen, kunnen daar nu subsidie voor krijgen van de gemeente. Dat ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c243 c244
Ultiem duurzaam asfalt stapje dichterbij

Ultiem duurzaam asfalt stapje dichterbij

10 sep om 10:01 uur
timer 2 min

Op de A12 nabij Nootdorp bracht BAM Infra Nederland vorige week in een demonstratievak het meest duurzame asfalt ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Hoogste punt bereikt in hartje Boxtel

Hoogste punt bereikt in hartje Boxtel

9 sep om 10:01 uur
timer 3 min

Met het bereiken van het hoogste punt is er een nieuwe mijlpaal bereikt in de realisatie van Princenlant IV, onderdeel ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Nieuw: whitepaper ‘Sneller bouwen met hogere kwaliteit kan vandaag al’

Nieuw: whitepaper ‘Sneller bouwen met ...

8 sep om 15:00 uur
timer 1 min

In de whitepaper ‘Sneller bouwen met hogere kwaliteit kan vandaag al’ laten we je zien welke oplossingen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up