‘Embodied Carbon’ is voor jou een kans

timer5 min
‘Embodied Carbon’ is voor jou een kans

De stad van de toekomst heeft een diversiteit aan bomen en planten, waarbij de natuur zich hecht verbindt met de gebouwde omgeving. Voordat we de droom van een écht ‘groene’ stedelijke omgeving uit kunnen laten komen, is het van belang om ook aandacht te hebben voor ‘embodied carbon’, nu nog een blinde vlek in het aanpakken van CO2-uitstoot. 

Foto bovenaan: IKC Kloetinge, Beeld: Studio Beeldwerken

Momenteel gaan de discussies veel over de vermindering van operationele CO2-emissies in de gebouwde omgeving. Hiermee bedoelen we de uitstoot als gevolg van de energievoorziening en het verwarmen en koelen van gebouwen. De ontwikkelingen om deze uitstoot te verminderen en gebruik te maken van hernieuwbare energie zijn belangrijk en dat moet natuurlijk ook doorgaan.

Maar voordat het licht aan kan, moet een gebouw eerst gebouwd en ingericht worden. Alle materialen die tijdens de bouw worden gebruikt, zoals staal, cement en glas zorgen voor veel CO2-uitstoot! Hetzelfde geldt voor de producten die u nodig heeft voor een fijne werk- of leefplek, zoals tafels, stoelen, lampen, decoratie, uw vloer. Nog voordat u een gebouw kunt gebruiken, is er kortom al heel wat CO2 uitgestoten. Het gaat hier om ‘embodied carbon’ en dit kan niet meer ongedaan gemaakt worden, zoals u wel tussentijds over kan stappen naar een andere duurzame energieleverancier of -bron.

Het verschil maken

Dan het goede nieuws; door het maken van bewuste keuzes qua bouwmaterialen en producten kan de gebouwde omgeving daadwerkelijk het verschil maken, wat we voor onze planeet zo hard nodig hebben. Experts zeggen dat de uitstoot van de gebouwde omgeving in de komende 15 jaar uiterlijk zijn piek moet bereiken. Tegelijkertijd zal er ook heel veel gebouwd worden nu de wereldbevolking in 2050 naar schatting zal stijgen naar 10 miljard mensen. Daarom is het van belang dat we ons niet alleen richten op operationele CO2-reductie, maar ook op ‘embodied carbon’.

Steden als een bos

Wat me blij stemt, is dat de oplossingen voor een echt groene stedelijke omgeving voor mens en planeet er al zijn. Door bijvoorbeeld natuurinclusief te bouwen kunnen we onze steden laten functioneren als een natuurlijk ecosysteem (‘cities as a forest’). Een belangrijke stap is ook het kiezen van circulaire, CO2-arme bouwmaterialen, of  materialen zoals hout -van verantwoorde bosbouw-, wat functioneert als koolstofbank.

‘Embodied Carbon’ is voor jou een kans

Alle Interface-vloeren zijn CO2-neutraal tijdens de gehele levensduur van het product

Kijkend naar producten om een ruimte in te richten; hoe kan dat bijdragen om de CO2-voetafdruk van uw ruimtes te verminderen? Welke ambities en resultaten hebben leveranciers? We zien dat kantoorleveranciers zoals Velux en Steelcase ambitieuze doelen hebben gesteld in overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs. Meubelfabrikant Steelcase heeft bijvoorbeeld onlangs aangekondigd dat ze voor hun eigen productie CO2-neutraal zijn geworden. In de afgelopen 10 jaar hebben ze daarnaast de uitstoot van hun broeikasgassen met meer dan 30% verminderd. Bovendien hebben ze zichzelf ten doel gesteld om in 2030 CO2-negatief te zijn.

CO2 als kans en bouwsteen

We zien dus reductiedoelstellingen en resultaten, maar ook de volgende stap en dat is het zien van CO2 als kans en bouwsteen voor producten. Daarmee kunnen we echt een verandering teweegbrengen in het terugdraaien van de opwarming van de aarde. De verschuiving van het bouwen en inrichten met materialen en producten die worden gemaakt met CO2-uitstoot, náár producten die koolstof vasthouden en klimaatpositief zijn, is de echte omslag die we nodig hebben. Op dit vlak zien we van allerlei ontwikkelingen op weg daarnaartoe.

Onze nieuwe CQuest™Bio backing is gemaakt met CO2-negatieve materialen. Dit heeft als resultaat dat tapijttegels met deze backing de laagste CO2-voetafdruk (wieg tot poort) ooit hebben. Bovendien zijn alle vloeren CO2-neutraal over de gehele levenscyclus van het product door ons Carbon Neutral Flooring Programma.

Materialen met CO2-negatieve eigenschappen

Onze aanpak bij Interface past goed in de trend om steeds meer gebruik te maken van materialen met CO2-negatieve eigenschappen. Een mooi bouwproduct waarin koolstof ligt opgeslagen, is ‘Cross Laminated Timber’ (CLT). Als CLT wordt gebruikt om hoge gebouwen te bouwen, dan is de koolstof-opslag aanzienlijk. De 186 ton aan ‘embodied carbon’ opslag in het negen verdiepingen tellende Stadthaus in Londen staat gelijk aan 20 jaar operationele energie emissies.

‘Embodied Carbon’ is voor jou een kans

De duurzame realisatie van Avans+ in Breda

De toekomst van een echt groene stad is binnen handbereik. We moeten werken aan hernieuwbare energie voor gebouwen, maar zeker ook aandacht hebben voor de CO2-reis en impact van producten en materialen. Er zijn tal van mogelijkheden om de CO2-voetafdruk van ruimtes te verlagen. Vóórdat het licht aan gaat. Dat zien we bijvoorbeeld in de praktijk toegepast bij de Rotterdam Business School, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Met de CO2-neutrale vloer zijn er geen emissies en is er weinig behoefte aan onderhoud. Gekozen werd voor de noraplan unita rubber vloerbedekking, met een sterke akoestische waarde, dat weer bijdraagt aan het welzijn en de beleving.

Bewuste keuze voor CO2-neutraliteit

Door een bewuste keuze te maken en te kiezen voor producten en materialen die CO2-neutraal zijn of zelfs als koolstofbank fungeren, vergroten we de kans op die mooie toekomst. Dat de inzet op integrale duurzaamheid loont, laten verschillende praktijkvoorbeelden zien. Een recente realisatie is het IKC Kloetinge, waar de uitgangspunten energieneutraliteit en aardgasvrij werden aangehouden, met daarnaast een focus op groenvoorziening om het gebouw. De vloer: luxe vinyltegels die onderhoudsarm zijn en akoestisch interessante eigenschappen hebben.

Ook bij de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van Avans+ in Breda zien we een bijdrage aan toekomstbestendigheid door een functioneel vloerplan. Er werd gekozen voor tapijttegels en luxe vinyltegels. De vloer draagt de kleur groen en natuurpatronen met zich mee, die bijdragen aan de beleving en het welzijn van de bezoekers en medewerkers. Alle Interface-vloeren zijn CO2-neutraal tijdens de gehele levensduur van het product.

Tekst: Janneke Leenaars, Beeld: Studio Beeldwerken

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c265
Van Gelder trekt emissievrij de natuur in

Van Gelder trekt emissievrij de natuur in

9 apr om 11:01 uur
timer 2 min

Ondanks de stikstofcrisis kan de Natuurboulevard in Oostvoorne toch worden aangelegd. Van Gelder zal de laatste ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c265 c268
Carrouselfabriek helpt woningnood op te lossen

Carrouselfabriek helpt woningnood op te lossen

22 mrt om 12:01 uur
timer 2 min

De crisis op de woningmarkt vereist creatieve oplossingen. Voor een reeks van inspirerende voorbeelden toog het ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Woonwijk uit de jaren 70 kiest voor waterstof

Woonwijk uit de jaren 70 kiest voor waterstof

5 mrt om 16:01 uur
timer 3 min

Na proeven in bijvoorbeeld Hoogeveen, Lochem en op Goeree-Overflakkee is gisteren een pilot aangekondigd in de ...

Lees verder »

c212 c223 c243 c265
Whitepaper: Routekaart versnelt verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Whitepaper: Routekaart versnelt verduurzaming ...

Gemeenten moeten in 30 jaar het maatschappelijk vastgoed verduurzamen. Alle gebouwen moeten energieneutraal zijn ...
c21 c127 c225 c265
Maximaal rendement uit verwarmings- en koelinstallaties

Maximaal rendement uit verwarmings- en koelinstallaties

29 jan om 10:01 uur
timer 3 min

Hoe haal je met slimme software een maximaal rendement uit verwarmings- en koelinstallaties in nieuwe én ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Transitievisie Warmte: de spanning loopt op

Transitievisie Warmte: de spanning loopt op

25 jan om 15:35 uur
timer 7 min

De Transitievisie Warmte die alle gemeenten moeten opstellen, is in het beslissende jaar aangekomen. De eindstreep ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c265
Primeur in Eindhoven: 56 woningen in CLT

Primeur in Eindhoven: 56 woningen in CLT

4 jan om 07:01 uur
timer 3 min

Nog niet eerder vertoond in Nederland: in de uitbreidingswijk Meerhoven in Eindhoven worden 56 grondgebonden woningen ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Najaar positief voor bedrijven in duurzame energiesector

Najaar positief voor bedrijven in duurzame energiesector

29-12-2020 om 09:01 uur
timer 3 min

Van twee op de drie bedrijven die actief zijn in de duurzame energiesector was de omzet dit najaar gelijk of zelfs ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c243 c265
Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

Helft kantoorgebouwen heeft nog geen duurzaamheidslabel

11-12-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Over twee jaar moeten alle kantoorgebouwen in Nederland beschikken over minimaal label C. Slechts een derde voldoet ...

Lees verder »

c21 c225 c237 c243 c265
De voordelen van restwarmte uit datacenters

De voordelen van restwarmte uit datacenters

08-12-2020 om 10:01 uur
timer 5 min

Met restwarmte van datacenters zijn mogelijk een miljoen huizen in Nederland te voorzien van aardgasvrije warmte. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Zelfscan voor eigenaren die monument willen verduurzamen

Zelfscan voor eigenaren die monument willen ...

07-12-2020 om 07:01 uur
timer 2 min

De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds introduceren de Zelfscan Duurzaam Monument. Met deze gratis ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Terugkijken: webinar Warmtetransitievisies en Aardgasvrije Wijken

Terugkijken: webinar Warmtetransitievisies en ...

03-12-2020 om 07:00 uur

Wil je het webinar Warmtetransitievisies en Aardgasvrije Wijken terugkijken dat op 19 november plaatsvond? Klik ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up