Veel meer dan alleen een batterij

timer5 min
Veel meer dan alleen een batterij

Door het Klimaatakkoord zijn woningcorporaties er meer op gericht om hun woningvoorraad te verduurzamen. Vanwege de toegenomen hoeveelheid geïnstalleerde zonnepanelen op appartementencomplexen kijken ze onder meer naar het efficiënter omgaan met de duurzaam opgewekte energie. “Voor woningcorporaties blijft een betaalbare huisvesting belangrijker dan verduurzaming.”

Foto boven: Ook bij massaal gebruik van laadpalen kan de Cube te hoge pieken in het energieverbruik voorkomen.

Om de werking van het batterijsysteem Cube op een duidelijke manier uit te leggen, maakt iwell- directeur Projectontwikkeling Harm Welleweerd graag de vergelijking met de werking van een wc. “Als je een wc doorspoelt, is er even extra water nodig. Dit extra water zit in de stortbak, die met een zelfregulerend systeem na iedere spoeling automatisch wordt gevuld. Zo kun je ook naar ons systeem Cube kijken: het is een batterij die stroom levert op momenten dat de energievraag even heel groot is, bijvoorbeeld als een lift wordt gebruikt. Die piekmomenten zorgen voor een zware belasting van het energienetwerk. Het verlagen van die piek kan leiden tot een lagere netaansluiting.”

Uit deze uitleg blijkt direct dat het Cube-systeem meer is dan alleen een batterij. “Als je bij de Cube enkel de batterijfunctie aandacht geeft, dan doe je de rest van het systeem tekort. De batterijfunctie is slechts een onderdeel van het totale systeem”, geeft hij aan. “Zo beschikt de Cube ook over slimme regelelektronica om pieken in het energieverbruik op te vangen. Daarnaast kan het systeem pieken en dalen in het energienet buiten het pand opvangen, dat noemen wij de flexibiliteitsdiensten. Voor de juiste werking van het systeem is het daarom van belang op het systeem aan te sluiten op de centrale netaansluiting. Zo kan het meten welke apparaten de grootste energievraag hebben om deze pieken op te vangen.”

Schaal maken

Het is niet vreemd dat iwell zich in eerste instantie heeft gericht op woningcorporaties en commerciële vastgoedverhuurders. “De Cube kan met name in appartementencomplexen en bedrijfsgebouwen voor verschil zorgen”, legt Welleweerd uit. “Daarnaast richten we ons allereerst op deze twee doelgroepen, omdat zij ons in korte tijd een flinke schaal kunnen bieden.”

Zo’n vier jaar geleden begon iwell met de installatie van de eerste Cube-systemen. Volgens hem gaat het inmiddels niet meer om pilots, maar willen corporaties en commerciële verhuurders een groot deel van hun vastgoedportefeuille voorzien van dit systeem. “Niet alleen het Klimaatakkoord maar ook de coronacrisis en de plannen van het EU-herstelfonds hebben ervoor gezorgd dat er meer aandacht is voor het verduurzamen van de gebouwen. Veel woningcorporaties hebben hun woningen al voorzien van isolatie en zonnepanelen en kijken inmiddels verder. De Cube kan ervoor zorgen dat de energiekosten verder naar beneden gaan.” Daarbij biedt het batterijsysteem een oplossing voor een overbelasting van het energienet. “Zonnepanelen wekken vooral overdag elektriciteit op, terwijl de energieconsumptie vooral ’s ochtends en ’s avonds plaatsvindt. Als deze bulk aan duurzaam opgewekte elektriciteit meteen op het energienetwerk wordt gezet, dan wordt dit netwerk overbelast. De Cube vangt beide pieken op.”

Betaalbare huisvesting

Uit ervaring weet Welleweerd dat verduurzaming niet de voornaamste prioriteit is voor woningcorporaties. “Waar commercieel vastgoedverhuurders zich met dit systeem kunnen profileren, zijn corporaties er vooral op gericht om hun bewoners te voorzien van een woning die niet alleen comfortabel maar voornamelijk ook betaalbaar is. Om die reden is niet ieder appartementencomplex van corporaties geschikt om dit systeem te gebruiken.”

Na twee succesvolle proeven is voor woningcorporatie de Alliantie die reden, de betaalbaarheid, voorlopig een argument om niet met Cube door te gaan. “In beide complexen zorgden liften voor een piek in de energievraag, waarmee de gebouwen in het hoog vastrechttarief van de energiemaatschappijen vielen”, legt projectmanager Duurzaamheid Martin Willemsen uit. “Het batterijsysteem kan die piekbelasting afvangen, waardoor het gebouw in een lager vastrechttarief valt.” Uit beide proeven is gebleken dat de Cube technisch werkt en zorgt voor een besparing. Toch heeft de Alliantie voorlopig besloten niet met dit batterijsysteem verder te gaan. “Door de salderingsregeling blijft het verdienmodel achter”, verklaart Willemsen. “In de proeven hebben we de investering in de accu niet onder de bewoners verrekend. Als we dit systeem in meer complexen gaan invoeren, dan is het belangrijk dat er een beter terugverdienmodel komt.”

Veel meer dan alleen een batterij

Het Cube-batterijsysteem van iwell slaat duurzaam opgewekte stroom op, om deze op een later moment verbruikspieken af te vangen en het elektriciteitsnet minder te belasten. (Foto: Alespa)

Na een technisch succesvolle proef in een appartementencomplex in Oudorp liep ook woningcorporatie Woonwaard tegen dit probleem aan. Toen ze dit aangaf, zorgde iwell voor een nieuwe optie: ze stelde het Cube-systeem ter beschikking in combinatie met een leasecontract. Inmiddels heeft deze corporatie besloten om in totaal dertig complexen te voorzien van een Cube met een leasecontract van tien jaar met daarbij een optie tot verlengen. “Dit komt neer op de helft van onze appartementencomplexen”, vertelt adviseur duurzaamheid Hans Hoogervorst van Woonwaard. “Uit een onderzoek bleek dat de complexen over een lift en een hoge aansluitwaarde moeten beschikken. Dan kunnen we met de Cube de elektriciteitskosten naar beneden brengen en bieden we onze bewoners financieel voordeel.” Woonwaard heeft onder meer voor een leasecontract gekozen, omdat de corporatie zich alleen wil richten op het aanbieden van betaalbare woningen. “Het is onze corebusiness niet”, verklaart hij. “Daar komt bij dat iwell de batterij uiteindelijk weer terugneemt en hem kan recyclen.” Op basis van een uitgebreide evaluatie kiest de Alliantie voorlopig niet voor opschaling, ook niet op basis van een leasecontract. “Uiteraard volgen we de ontwikkeling van gebouwaccu’s”, laat Willemsen weten. “Ik verwacht dat met name door de salderingsregeling over enkele jaren voor zowel bewoners als de Alliantie een gebouwaccu interessant kan worden.”

Het volledige artikel 'Veel meer dan een batterij' lees je in het Duurzaam Gebouwd Magazine #50, dat eind maart uitkomt. Je kunt al onze magazines gratis lezen in onze kennisbank

Tekst: Tim van Dorsten

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c265
‘Energie was nooit zo sexy’

‘Energie was nooit zo sexy’

Vandaag om 10:01 uur
timer 6 min

Duurzaam Gebouwd heeft met MAIN Energie opnieuw een partner aangetrokken die zich verbindt aan de koplopers op ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Nieuwbouwpuzzel energieneutrale woonwijk in Noordeloos naar volgende fase

Nieuwbouwpuzzel energieneutrale woonwijk in ...

20 mei om 17:00 uur

Ondernemer Wim Rietveld heeft een bedrijfsterrein in Noordeloos, gemeente Molenlanden. Op dat terrein staat zijn ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261 c265
De oplossing voor de bestaande woningbouw: super hybride warmtepomp

De oplossing voor de bestaande woningbouw: super ...

19 mei om 14:01 uur
timer 7 min

Per jaar komen er bij CFP Green Buildings wel honderden innovatieve plannen voor een duurzame bouw binnen. Welke ...

Lees verder »

c223 c243
Whitepaper: De kansen van waterstof

Whitepaper: De kansen van waterstof

De rol die waterstof kan spelen in de gebouwde omgeving staat ter discussie. We willen weten op welke termijn ...
c21 c225 c243 c293
Slimme en innovatieve concepten voor renovaties

Slimme en innovatieve concepten voor renovaties

19 mei om 11:01 uur
timer 6 min

Tijdens de Inspiratiedag Renovatie kwam in het gelijktijdig gehouden seminar Renovatie & Transformatie een ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Deze spreker ontmoet je op seminar Data & Digitalisering

Deze spreker ontmoet je op seminar Data & ...

18 mei om 16:45 uur

In een reeks artikelen stellen we de sprekers van het seminar Data & Digitalisering op 9 juni aan je voor. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c286 c292
Duurzaam Gebouwd Podcast: Internet of Energy

Duurzaam Gebouwd Podcast: Internet of Energy

13 mei om 07:00 uur
timer 1 min

De uitdagingen rondom de woningbouw stapelen zich op. De samenwerking tussen bouwbedrijven, installateurs en slimme ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Op het podium bij Seminar Data & Digitalisering: Kees Jan ‘t Mannetje

Op het podium bij Seminar Data & Digitalisering: ...

12 mei om 17:00 uur

In een reeks artikelen stellen we de sprekers van het seminar Data & Digitalisering op 9 juni aan je voor. ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Nieuw: digitaal magazine Energietransitie

Nieuw: digitaal magazine Energietransitie

12 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe magazine staat vol met kennis over hoe je de energietransitie versneld en optimaal invult. Zo lees ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Gerard Streng dagvoorzitter van seminar Data & Digitalisering

Gerard Streng dagvoorzitter van seminar Data ...

9 mei om 08:30 uur
timer 1 min

In een reeks artikelen stellen we de sprekers van het seminar Data & Digitalisering op 9 juni aan je voor. ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Whitepaper over uitrol betaalbare warmtenetten

Whitepaper over uitrol betaalbare warmtenetten

5 mei om 10:01 uur
timer 3 min

De route naar een efficiënte, snelle en betaalbare warmtetransitie, tegen de maatschappelijk laagste kosten, ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c261
Meer energie-efficiëntie met lichtmanagementsysteem in combinatie met noodverlichting

Meer energie-efficiëntie met lichtmanagementsysteem ...

4 mei om 09:54 uur
timer 3 min

Hans Nas: In een wereld die steeds meer ‘connected’ wordt, is het niet meer dan vanzelfsprekend dat ook noodverlichtingsarmaturen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up