Veel meer dan alleen een batterij

timer5 min
Veel meer dan alleen een batterij

Door het Klimaatakkoord zijn woningcorporaties er meer op gericht om hun woningvoorraad te verduurzamen. Vanwege de toegenomen hoeveelheid geïnstalleerde zonnepanelen op appartementencomplexen kijken ze onder meer naar het efficiënter omgaan met de duurzaam opgewekte energie. “Voor woningcorporaties blijft een betaalbare huisvesting belangrijker dan verduurzaming.”

Foto boven: Ook bij massaal gebruik van laadpalen kan de Cube te hoge pieken in het energieverbruik voorkomen.

Om de werking van het batterijsysteem Cube op een duidelijke manier uit te leggen, maakt iwell- directeur Projectontwikkeling Harm Welleweerd graag de vergelijking met de werking van een wc. “Als je een wc doorspoelt, is er even extra water nodig. Dit extra water zit in de stortbak, die met een zelfregulerend systeem na iedere spoeling automatisch wordt gevuld. Zo kun je ook naar ons systeem Cube kijken: het is een batterij die stroom levert op momenten dat de energievraag even heel groot is, bijvoorbeeld als een lift wordt gebruikt. Die piekmomenten zorgen voor een zware belasting van het energienetwerk. Het verlagen van die piek kan leiden tot een lagere netaansluiting.”

Uit deze uitleg blijkt direct dat het Cube-systeem meer is dan alleen een batterij. “Als je bij de Cube enkel de batterijfunctie aandacht geeft, dan doe je de rest van het systeem tekort. De batterijfunctie is slechts een onderdeel van het totale systeem”, geeft hij aan. “Zo beschikt de Cube ook over slimme regelelektronica om pieken in het energieverbruik op te vangen. Daarnaast kan het systeem pieken en dalen in het energienet buiten het pand opvangen, dat noemen wij de flexibiliteitsdiensten. Voor de juiste werking van het systeem is het daarom van belang op het systeem aan te sluiten op de centrale netaansluiting. Zo kan het meten welke apparaten de grootste energievraag hebben om deze pieken op te vangen.”

Schaal maken

Het is niet vreemd dat iwell zich in eerste instantie heeft gericht op woningcorporaties en commerciële vastgoedverhuurders. “De Cube kan met name in appartementencomplexen en bedrijfsgebouwen voor verschil zorgen”, legt Welleweerd uit. “Daarnaast richten we ons allereerst op deze twee doelgroepen, omdat zij ons in korte tijd een flinke schaal kunnen bieden.”

Zo’n vier jaar geleden begon iwell met de installatie van de eerste Cube-systemen. Volgens hem gaat het inmiddels niet meer om pilots, maar willen corporaties en commerciële verhuurders een groot deel van hun vastgoedportefeuille voorzien van dit systeem. “Niet alleen het Klimaatakkoord maar ook de coronacrisis en de plannen van het EU-herstelfonds hebben ervoor gezorgd dat er meer aandacht is voor het verduurzamen van de gebouwen. Veel woningcorporaties hebben hun woningen al voorzien van isolatie en zonnepanelen en kijken inmiddels verder. De Cube kan ervoor zorgen dat de energiekosten verder naar beneden gaan.” Daarbij biedt het batterijsysteem een oplossing voor een overbelasting van het energienet. “Zonnepanelen wekken vooral overdag elektriciteit op, terwijl de energieconsumptie vooral ’s ochtends en ’s avonds plaatsvindt. Als deze bulk aan duurzaam opgewekte elektriciteit meteen op het energienetwerk wordt gezet, dan wordt dit netwerk overbelast. De Cube vangt beide pieken op.”

Betaalbare huisvesting

Uit ervaring weet Welleweerd dat verduurzaming niet de voornaamste prioriteit is voor woningcorporaties. “Waar commercieel vastgoedverhuurders zich met dit systeem kunnen profileren, zijn corporaties er vooral op gericht om hun bewoners te voorzien van een woning die niet alleen comfortabel maar voornamelijk ook betaalbaar is. Om die reden is niet ieder appartementencomplex van corporaties geschikt om dit systeem te gebruiken.”

Na twee succesvolle proeven is voor woningcorporatie de Alliantie die reden, de betaalbaarheid, voorlopig een argument om niet met Cube door te gaan. “In beide complexen zorgden liften voor een piek in de energievraag, waarmee de gebouwen in het hoog vastrechttarief van de energiemaatschappijen vielen”, legt projectmanager Duurzaamheid Martin Willemsen uit. “Het batterijsysteem kan die piekbelasting afvangen, waardoor het gebouw in een lager vastrechttarief valt.” Uit beide proeven is gebleken dat de Cube technisch werkt en zorgt voor een besparing. Toch heeft de Alliantie voorlopig besloten niet met dit batterijsysteem verder te gaan. “Door de salderingsregeling blijft het verdienmodel achter”, verklaart Willemsen. “In de proeven hebben we de investering in de accu niet onder de bewoners verrekend. Als we dit systeem in meer complexen gaan invoeren, dan is het belangrijk dat er een beter terugverdienmodel komt.”

Veel meer dan alleen een batterij

Het Cube-batterijsysteem van iwell slaat duurzaam opgewekte stroom op, om deze op een later moment verbruikspieken af te vangen en het elektriciteitsnet minder te belasten. (Foto: Alespa)

Na een technisch succesvolle proef in een appartementencomplex in Oudorp liep ook woningcorporatie Woonwaard tegen dit probleem aan. Toen ze dit aangaf, zorgde iwell voor een nieuwe optie: ze stelde het Cube-systeem ter beschikking in combinatie met een leasecontract. Inmiddels heeft deze corporatie besloten om in totaal dertig complexen te voorzien van een Cube met een leasecontract van tien jaar met daarbij een optie tot verlengen. “Dit komt neer op de helft van onze appartementencomplexen”, vertelt adviseur duurzaamheid Hans Hoogervorst van Woonwaard. “Uit een onderzoek bleek dat de complexen over een lift en een hoge aansluitwaarde moeten beschikken. Dan kunnen we met de Cube de elektriciteitskosten naar beneden brengen en bieden we onze bewoners financieel voordeel.” Woonwaard heeft onder meer voor een leasecontract gekozen, omdat de corporatie zich alleen wil richten op het aanbieden van betaalbare woningen. “Het is onze corebusiness niet”, verklaart hij. “Daar komt bij dat iwell de batterij uiteindelijk weer terugneemt en hem kan recyclen.” Op basis van een uitgebreide evaluatie kiest de Alliantie voorlopig niet voor opschaling, ook niet op basis van een leasecontract. “Uiteraard volgen we de ontwikkeling van gebouwaccu’s”, laat Willemsen weten. “Ik verwacht dat met name door de salderingsregeling over enkele jaren voor zowel bewoners als de Alliantie een gebouwaccu interessant kan worden.”

Het volledige artikel 'Veel meer dan een batterij' lees je in het Duurzaam Gebouwd Magazine #50, dat eind maart uitkomt. Je kunt al onze magazines gratis lezen in onze kennisbank

Tekst: Tim van Dorsten

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c225 c243 c265
Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

14 apr om 10:01 uur
timer 1 min

In het webinar ‘Warmtepompen in de bestaande bouw’ wordt uitgelegd hoe warmtepompen voor zowel CO2-reductie ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c237 c243
Utrecht aan de slag met Buurt Bouwdoos Warmtetransitie

Utrecht aan de slag met Buurt Bouwdoos Warmtetransitie

12 apr om 10:01 uur
timer 5 min

“De Buurt Bouwdoos Warmtetransitie is een heel mooi concept dat we graag in heel Nederland  benut willen ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Niet omdat het beton opraakt

Niet omdat het beton opraakt

9 apr om 17:00 uur
timer 3 min

Hans Korbee: Net zomin als dat het stenen tijdperk eindigde omdat de stenen opraakten, zal de huidige lineaire bouweconomie ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Van Gelder trekt emissievrij de natuur in

Van Gelder trekt emissievrij de natuur in

9 apr om 11:01 uur
timer 2 min

Ondanks de stikstofcrisis kan de Natuurboulevard in Oostvoorne toch worden aangelegd. Van Gelder zal de laatste ...

Lees verder »

c21 c225 c243
‘Het einddoel hoeft niet alleen energielabel C te zijn’

‘Het einddoel hoeft niet alleen energielabel ...

9 apr om 09:01 uur

Gemeente Rotterdam voldoet met circa de helft van de gemeentelijke kantoorgebouwen aan de energielabel-C-verplichting.

Lees verder »

c21 c127 c225 c243
Energietransitie vergt ook een transitie in de bedrijfsvoering

Energietransitie vergt ook een transitie in ...

8 apr om 16:01 uur
timer 6 min

De energietransitie verloopt traag en daarbij heeft de installatiesector moeite om de afstand tot de particuliere ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c268
Wil jij weten hoe de toekomst van de bouw eruitziet? 

Wil jij weten hoe de toekomst van de bouw eruitziet? 

7 apr om 08:00 uur
timer 1 min

Een deelname aan het webinar Industrialisatie verzekert je dat je weer helemaal op de hoogte bent van de initiatieven ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243
‘Zet die installateur aan tafel’

‘Zet die installateur aan tafel’

6 apr om 16:01 uur
timer 6 min

Vandaag de dag is het niet meer voldoende om simpelweg een product aan te bieden. De markt is verschoven naar ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Buildings as a Grid binnen de energietransitie

Buildings as a Grid binnen de energietransitie

6 apr om 13:01 uur
timer 4 min

Door het energiesysteem van een gebouw als een eigen energienet te beheren, kunnen gebouweigenaren hun faciliteiten ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese Green Deal merken?

Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese ...

2 apr om 09:01 uur
timer 3 min

De Green Deal maakt integraal deel uit van de strategie van de Europese Commissie om de doelstellingen voor duurzame ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Whitepaper: ‘Energietransitie – wat iedereen zou moeten weten’

Whitepaper: ‘Energietransitie – ...

1 apr om 16:30 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Itho Daalderop ontwikkelde een whitepaper over een urgent onderwerp: de Energietransitie. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
<span>Gezond, comfortabel, circulair en energiezuinig: in BouwNovum zit het allemaal</span>

Gezond, comfortabel, circulair en energiezuinig: ...

1 apr om 09:01 uur
timer 8 min

Drie jaar geleden ging BouwNovum aan de slag met een woonconcept waarin de bewoner centraal staat. Na een intensief ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up