IJkpersonen plaveien weg voor individuele huiseigenaren

timer5 min
IJkpersonen plaveien weg voor individuele huiseigenaren

De Europese Commissie mikt op een internationale golf van renovaties en daarbij ook op individuele woningeigenaren. Daartoe is in zes landen rond de Noordzee het Interreg-project Stronghouse gestart. Namens de provincie Drenthe leidt Hein Braaksma dit project. Hij is ook een van de sprekers tijdens het Renovation Wave Event op donderdag 9 september. “We zien dat het heel erg uitmaakt wat de buren doen.”

IJkpersonen plaveien weg voor individuele huiseigenaren“In het kader van de verduurzaming van de gebouwde omgeving”, aldus Hein Braaksma (foto rechts), “verwacht Europa veel van de individuele huiseigenaar. Dat laatste wil echter niet vlotten en dat is ook niet vreemd. De maatregelen en steunstructuren die er zijn, sluiten onvoldoende aan op de individuele wensen, behoeften en mogelijkheden. Dat kan gaan over iets technisch, zoals de maximale leencapaciteit, of misschien is die huizenbezitter helemaal geen rationeel denkend iemand. Die zelf geen businesscase maakt of kan maken en niet uitrekent hoeveel CO2 hij gaat of kan besparen.

Buren

Er spelen ook andere dingen mee. Kies je liever voor verduurzaming of voor een nieuwe badkamer? En wat levert het op aan comfort? Past het in jouw levens- of wooncarrière? Ben je pas gaan samenwonen, heb je net kinderen gekregen of gaan die net het huis uit? Dat bepaalt veel van de overwegingen. We zien ook dat het heel erg uitmaakt wat de buren doen. Als de buren ‘het’ ook doen, is het makkelijker om mensen over de streep te trekken.

Om beter zicht te krijgen op die wensen, behoeften en mogelijkheden van individuele huiseigenaren is er geen groots, veelomvattend plan nodig. We willen door kleine ingrepen de dingen die er al zijn logisch organiseren. Om dat in goede banen te leiden, kijken we vooral naar hoe dat gaat bij digitale ontwikkelingen. Daarbij werkt men met persona’s of ijkpersonen, die verbeelden wat de wensen, behoeften en ook frustraties zijn van een bepaalde groep mensen.

Vanuit die persona’s denken we na over de klantreis en de belemmeringen daarbij. Vanaf de allereerste interesse, via de uitvoering van de renovatie tot een vervolg als ambassadeur voor buren en anderen. We willen proberen om de beschikbare instrumenten beter af te stemmen op de fasen in die klantreis en kijken naar de onderdelen die daarbij ontbreken.

IJkpersonen plaveien weg voor individuele huiseigenaren

Europa

Ons project is complementair aan het project van INDU-ZERO, dat op grote volumes en andere organisaties mikt. INDU-ZERO wordt getrokken door de provincie Overijssel, wij door Drenthe. Het is echter een Europese opgave en de Commissie benoemde binnen die Renovation Wave een aantal principes, waar wij al mee bezig zijn. Bijvoorbeeld de verbinding met digitalisering. Zo werken wij bijvoorbeeld met verschillende self-assessment tools, zodat je op detailniveau kunt kijken wat bij jou past. Wat het voor jouw energierekening betekent, voor je investeringen en ook voor je comfort.

Ik hoop dat de Renovation Wave, die al in de rest van Europa leeft, ook in Nederland aanslaat. Hier is men wat terughoudend geweest om voorstellen te doen over de uitvoering ervan. De noodzaak wordt heel goed gezien door publieke partijen, en ook in zekere mate door private partijen, maar de uitdaging is toch vooral hoe we dat daadwerkelijk bij elkaar brengen, inclusief de huiseigenaren. Nu wordt op landelijk niveau gewacht op het nieuwe kabinet, maar als ecosysteem rondom die renovatie kunnen we daar niet op wachten. Het is niet alleen een kwestie van de handen uit de mouwen steken, maar ook elkaars hand vasthouden om de renovatie verder te brengen.

Verbinding

Tijdens het Renovation Wave Event willen we proberen meer partijen met elkaar te verbinden om samen die individuele huizenbezitters proberen over te halen. En dan gaat het niet alleen om overheden en loketten, ook de bouwsector en adviseurs moeten mee. Voor de financiën zijn er wel publieke oplossingen, maar men zal ook bij banken moeten kunnen aankloppen. Die banken moeten weten waarom energierenovaties belangrijk en zinvol zijn. En weten dat het bijvoorbeeld een positieve bijdrage levert aan de waarde van een huis.

Internationaal worstelt iedereen met dezelfde dingen, maar verschilt wel steeds de invalshoek. Zo organiseert onze Deense partner, die ook op het evenement zal spreken, online workshops voor hypotheekadviseurs bij banken. Onze Belgische partner is druk aan het werk met een geavanceerde self assessment tool, waarbij nu ook wordt gekeken naar een makkelijkere verbinding richting aannemers en installateurs en naar het Europese energieprestatiecertificaat.

Noordenveld

Binnen Stronghouse zijn naast de provincie Drenthe ook de gemeenten Noordenveld en Hoogeveen partner. Voor gemeenten kan het heel ingewikkeld zijn om individuele huisbezitters over te halen. De mensen willen misschien wel zonnepanelen, maar vragen eerst aan de gemeente om de riolering op orde te brengen, zodat de kelder niet onderloopt bij een zware regenbui. Zo heeft men in Noordenveld de ervaring dat het geen zin heeft om alleen op het punt van duurzaamheid aan te bellen. Als er in een wijk relatief veel wateroverlast is en je geen antwoord op die zorgen hebt, valt de rest ook stil. Bij gemeenten zijn dat vaak verschillende vragen, maar voor de huiseigenaar horen die bij elkaar. Daar kunnen we wel wat winst behalen.

Met zijn allen moeten we voortdurend de vertaalslag maken van het grote verhaal over de klimaatakkoorden en de uitstoot in de gebouwde omgeving naar het concrete verhaal voor de huiseigenaar. Die zit vooral met vragen over het ‘hoe’. Over wat hij kan betalen en hoe comfortabel het straks is. Die vragen moeten we beantwoorden, zodat ook de buurman en de overbuurman het begrijpt en zij uiteindelijk daadwerkelijk aan de slag gaan met onze resultaten.”

Tijdens het gratis Renovation Wave Event op donderdag 9 september houdt Hein Braaksma de lezing Stronghouse: Perspectief huiseigenaar.

Het complete programma van het Renovation Wave Event vind je hier of schrijf je meteen gratis in.

Tijdens het Renovation Wave Event op 9 september houdt Ulla-Britt Krämer (programmleider INDU-ZERO; Provincie Overijssel) de presentatie: INDU-ZERO: Verduurzaming: Industriële prefab renovatie voor woningen uit 1965-1985. INDU-ZERO richt zich met name op woningcorporaties (lees ook dit artikel).

Tekst Ysbrand Visser

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c245
Whitepaper: Innoveren voor een gezond binnenklimaat

Whitepaper: Innoveren voor een gezond binnenklimaat

Vandaag om 07:00 uur

Ben jij benieuwd naar wat een inzet op gezondheid je precies kan opleveren? Wil je daarnaast weten waar je rekening ...

Lees verder »

c21 c54 c122 c243
'Woningisolatie met voucher is de perfecte stap'

'Woningisolatie met voucher is de perfecte stap'

Gisteren om 15:30 uur
timer 7 min

'Opnieuw sterke stijging gasprijs, nu al acht keer zo hoog als een jaar geleden', kopte een nieuwsbericht van ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Advertorial: Samen aan de slag voor een aardgasvrij Nederland

Advertorial: Samen aan de slag voor een aardgasvrij ...

Gisteren om 10:49 uur
timer 3 min

De warmtetransitie: een grote opgave waar iedereen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgt. Misschien professioneel, ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c277 c278
Digitaal Magazine: Klimaatadaptief en Natuurinclusief Bouwen

Digitaal Magazine: Klimaatadaptief en Natuurinclusief ...

21 okt om 11:15 uur

In het digitaal magazine Klimaatadaptief en Natuurinclusief Bouwen lees je onder andere meer over het belang van ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Nieuw: Duurzaam Gebouwd Podcast Live op Green Buildings Event 2021

Nieuw: Duurzaam Gebouwd Podcast Live op Green ...

21 okt om 08:57 uur

Met het thema ‘Building Change’ gaf het Green Buildings Event 2021, georganiseerd door CFP Green Buildings, ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c277 c278
<span>Mijn tweede natuur</span><span> </span>

Mijn tweede natuur 

21 okt om 06:00 uur

Op donderdag 18 november brengen we tijdens het Congres Natuurlijk deelnemers, kennissessies en keynotes bij ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

20 okt om 08:00 uur
timer 1 min

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra opent Building Holland 2021 op 2 november aanstaande. Sinds 1 september 2021 ...

Lees verder »

c21 c225 c243
De energietransitie invullen: hoe pakken we dat aan?

De energietransitie invullen: hoe pakken we ...

20 okt om 07:00 uur
timer 2 min

In 2030 willen we de 49 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 willen we geen schadelijke broeikasgassen meer ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Folkert Linnemans, Leontien de Waal en Onno Dwars op Building Holland 2021

Folkert Linnemans, Leontien de Waal en Onno ...

20 okt om 06:30 uur

De mainstage op Building Holland 2021 puilt uit van topsprekers, die jou enthousiast maken voor de volgende stap ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c280
De Shift: van projecten naar programmeren

De Shift: van projecten naar programmeren

18 okt om 09:01 uur
timer 6 min

Woningcorporaties spelen in de energietransitie vaak een cruciale rol. Om de specifieke vragen van corporaties ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Gamechangers in de Bouw en Infra barst op 25 november los

Gamechangers in de Bouw en Infra barst op 25 ...

8 okt om 07:00 uur
timer 1 min

Hét grote bouwteam-event van 2021 is aanstaande. Op 25 november nodigen we alle sectoren van de bouw en ...

Lees verder »

c21 c225 c243
<span>Green Buildings Event 2021: ‘Radicale verandering door innovatie, kennisdeling en lef!’</span>

Green Buildings Event 2021: ‘Radicale ...

8 okt om 06:30 uur
timer 7 min

Het is overduidelijk: er moet een verandering plaatsvinden om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Er ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up