Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

timer3 min
Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Eneco stopt uiterlijk vanaf 2025 met de verkoop van gasketels. Hopelijk is dit dan eindelijk het startsein voor particulieren om te starten met verduurzaming. Het is hoog tijd.

Nu hoor je nog veel negatieve klanken over renoveren: ‘Het is te duur’ of ‘Het is te veel gedoe’, bijvoorbeeld. Huiseigenaren wachten af totdat er een collectieve oplossing verschijnt die ineens duizenden euro’s goedkoper is. Dat terwijl het gasloos maken van je woning binnen 3 jaar kan worden terugverdiend. Ik laat je zien hoe dat kan.

Ik kijk dan naar mijn eigen woning, die ik binnen die korte periode van het gas af heb gehaald. Meteen een nuance: voor woningen gebouwd na 2000 is verduurzaming een fluitje van een cent. In mijn situatie heb ik maandelijkse opbrengsten, in plaats van kosten. Ik neem je mee. In 2018 hebben wij onze bestaande woning, met destijds een gasaansluiting en een openhaard, gekocht. Een gemiddelde vrijstaande woning met vier bewoners https://www.nibud.nl/consumenten/energie-en-water/.

1 m3 gas verbruikt

Inmiddels kan ik met trots melden dat na de aankoop, onze woning nog slechts 1m3 gas heeft verbruikt. Daarna is er alleen maar energie geproduceerd. Je begrijpt: die openhaard is inmiddels verwijderd. Aanvullend hebben wij in 2018 € 26.500 inclusief btw geïnvesteerd [zie afbeelding]. Ik snap dat dit een heel bedrag is. Maar door middel van deze investering is er een luchtwater-warmtepomp geïnstalleerd, pronken er 53 zonnepanelen op het dak en is er een nieuw ventilatiesysteem in de woning aangebracht. Verder moeten we meenemen dat de oude cv ketel en warmterugwin-installatie slecht was. Dus wanneer een andere koper voor gas had gekozen, was er ook een investering van €4000 nodig geweest om deze te vervangen.

Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Terugkomend op die investering: het is een stevig bedrag. Maar door de investeringen konden we aanspraak maken op de ISDE en een Btw-voordeel, een totaal van € 6.000. Hiermee werd onze netto investering €20.500. Aanvullend hebben wij gebruikgemaakt van een groene financiering, gekoppeld aan de hypotheek. Dit gaf een extra investeringsruimte van € 9000. De overige €11.500 hebben wij (gelukkig) kunnen financieren met de overwaarde van onze vorige woning. Omdat met de gedane maatregelen onze woning uit 2005 inmiddels energieneutraal (EPC=0) is, kon onze hypotheekvertrekker een extra rentekorting geven van 0,2%.

Geen kosten meer, maar opbrengsten

Dan over de waarde van de gedane investering. De taxateur waardeerde de woning na onze verduurzamingsmaatregelen €25.000,- hoger, omdat onze woning energieneutraal is. Hiermee is onze investering in de woning indirect (op lange termijn) eigenlijk na de eerste dag terugverdiend.

Maar goed, ik had het over maandelijkse opbrengsten. Op de eindafrekening van dit jaar stond vermeld dat wij € 30 retour kregen, bovenop het maandvoorschot. Daarnaast hadden we over het jaar heen € 770 vergoeding gekregen voor het thuisladen van onze elektrische lease-auto. Conclusie. EPC=0 bleek in de praktijk  Nul op de Meter te zijn, immers wekken we meer dan genoeg op om ook het huishoudelijke energieverbruik te voorzien en de elektrische auto (2200 kwh). Samenvattend. Wij hebben geen energiekosten maar €800 aan opbrengsten per jaar.

Verduurzamen is geld verdienen

Dus wat nou, te duur? Verduurzamen is juist geld verdienen en dat zonder iets te hoeven doen. BV Nederland vindt het belangrijk om in terugverdientijden te denken, dus laat ik dat ook maar even doen voor onze businesscase. We hebben onze investering in 4 jaar en 4 maanden terugverdiend. Op dit moment hebben wij dus gratis stroom, waarbij ik de minimale onderhoudskosten even buiten beschouwing laat. Tot slot hebben wij ons ‘eigen geld’, met een som van €11.500, in 2 jaar en 9 maanden terugverdiend. Om daarna nog jaren van onze zon-inkomsten te genieten.

Mijn pleidooi? Door de verduurzamingsopgave integraal te benaderen zie je dat met een beperkte meerinvestering menig woning eenvoudig energiepositief te maken is of is te verduurzamen. Banken, makelaars en taxateurs kunnen hier een stimulerende rol in spelen, door allen actieve voorlichting te geven. Want verduurzamen kan met een meer dan gezonde businesscase, weet ik inmiddels uit eigen ervaring.

Heb jij ook je woning verduurzaamd? Ik ben benieuwd; deel je inzichten en je tips onder dit bericht bij de reactiemogelijkheid.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c237 c243 c277
Duurzame groene gevel in Delft weet alle ogen op zich gericht

Duurzame groene gevel in Delft weet alle ogen ...

29 jul om 10:01 uur
timer 3 min

Een bijzondere gevel in Delft, vol klimaatadaptieve en natuurinclusieve eigenschappen, heeft al enige tijd een ...

Lees verder »

c185 c223 c243
Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals voor je verduurzamingsopgave?'

Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals ...

De uitdagingen om de Energietransitie in te vullen liegen er niet om. In 2030 moeten we meer dan de helft minder ...
c21 c225 c243 c265
Asfaltspreidmachine zonder uitstoot CO2 en fijnstof

Asfaltspreidmachine zonder uitstoot CO2 ...

28 jul om 08:01 uur
timer 2 min

Na een aantal testprojecten dit jaar zal in 2022 een nieuwe, elektrische asfaltspreidmachine volop gaan meedraaien ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Waterschap daagt markt uit met duurzame dijkversterking

Waterschap daagt markt uit met duurzame dijkversterking

27 jul om 13:01 uur
timer 3 min

Dijkversterking is een super actueel thema, maar kan dat ook worden gerealiseerd zonder uitstoot van schadelijke ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243 c245
Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 14:25 uur

Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Toekomst van wonen en CO2-reductie

Toekomst van wonen en CO2-reductie

21 jul om 15:30 uur
timer 5 min

Marten Valk: We hebben in de gebouwde omgeving de uitdaging om onze huidige CO2-uitstoot terug te brengen van 180 Mt/jaar naar ...

Lees verder »

c21 c225 c243
De kortste route naar een slimmer en groener Europa

De kortste route naar een slimmer en groener ...

21 jul om 15:15 uur
timer 1 min

De verduurzamingssnelheid moet verdubbelen, willen we de gestelde duurzaamheidsdoelen voor 2050 behalen. De Europese ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Het kan anders: financiering

Het kan anders: financiering

20 jul om 11:00 uur

In een blogreeks gaat Hans Hidden in op hoe het ‘anders kan’ in de ruimtelijke omgeving, waarin hij ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c243
Brick Valley: duurzame intenties baksteenfabrikanten

Brick Valley: duurzame intenties baksteenfabrikanten

20 jul om 07:56 uur
timer 3 min

De intentie van vier baksteenfabrikanten om gezamenlijk te komen tot een halvering van de broeikasgasemissies ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
2,7 kilometer diep boren naar bodemwarmte in Friesland

2,7 kilometer diep boren naar bodemwarmte in ...

19 jul om 13:01 uur
timer 2 min

Op zoek naar aardwarmte waarmee gebouwen en woningen met duurzame energie kunnen worden verwarmd, bouwt Bouwgroep ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c281
Rondreizend tiny house toont twee systemen met waterstof

Rondreizend tiny house toont twee systemen met ...

19 jul om 11:01 uur
timer 3 min

In Hoogeveen moet in ’s werelds eerste waterstofwijk worden aangetoond dat waterstof een veilig, comfortabel ...

Lees verder »

c21 c54 c135 c243
Energielabel C eerste, kleine stap richting Eindnorm Utiliteitsbouw

Energielabel C eerste, kleine stap richting ...

16 jul om 13:01 uur
timer 3 min

Nog anderhalf jaar en dan is Energielabel C verplicht voor elk kantoorgebouw in Nederland. Daarmee zijn we er ...

Lees verder »

Reacties

Mooi informatie, Onno. Interessante vraag in dit kader is: wat beweegt een particulier huishouden tot investering in de eigen woning? En wat beweegt hem/haar eventueel tot verduurzaming, tot aardgasvrij? Vooralsnog zijn dat niet de externe prikkels, de prikkels waar beleidmakers, aanjagers, versnellers (terecht) zo gevoelig voor zijn. Zo gevoelig dat zij over het hoofd zien dat drijfveren die hen in hun professie voortstuwen, niet de drijfveren van particulieren zijn. Een rekenvoorbeeld zoals jij geeft, is informatief, maar brengt de particulier niet in beweging. Het is buitengewoon interessant, maar vooral veel meer nodig, dat de professional zich verdiept in het mechanisme van drijfveren en motieven van particulieren. Je komt uit op 'noodzaak en verlangen (iets erg graag willen)' als dominante drijfveren. Op het verschil tussen in- en excentrieke motivatie. Verdiep je daarin, en je snapt veel beter wat wel en niet werkt. En dat Eneco, goed bezig, maar zeker geen 'gamechanger' zal zijn. Ik ben bezig met een essay over drijfveren van particulieren als het gaat om investeren in de eigen woning. Grotendeels op basis van vele gesprekken met particuliere eigenaren die ik voerde of volgde in vier jaren bij www.energiehuisslimwonen.nl. Onno, laat weten als je interesse hebt. Stuur je graag een eerste versie. Geldt ook voor anderen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up