Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

timer3 min
Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Eneco stopt uiterlijk vanaf 2025 met de verkoop van gasketels. Hopelijk is dit dan eindelijk het startsein voor particulieren om te starten met verduurzaming. Het is hoog tijd.

Nu hoor je nog veel negatieve klanken over renoveren: ‘Het is te duur’ of ‘Het is te veel gedoe’, bijvoorbeeld. Huiseigenaren wachten af totdat er een collectieve oplossing verschijnt die ineens duizenden euro’s goedkoper is. Dat terwijl het gasloos maken van je woning binnen 3 jaar kan worden terugverdiend. Ik laat je zien hoe dat kan.

Ik kijk dan naar mijn eigen woning, die ik binnen die korte periode van het gas af heb gehaald. Meteen een nuance: voor woningen gebouwd na 2000 is verduurzaming een fluitje van een cent. In mijn situatie heb ik maandelijkse opbrengsten, in plaats van kosten. Ik neem je mee. In 2018 hebben wij onze bestaande woning, met destijds een gasaansluiting en een openhaard, gekocht. Een gemiddelde vrijstaande woning met vier bewoners https://www.nibud.nl/consumenten/energie-en-water/.

1 m3 gas verbruikt

Inmiddels kan ik met trots melden dat na de aankoop, onze woning nog slechts 1m3 gas heeft verbruikt. Daarna is er alleen maar energie geproduceerd. Je begrijpt: die openhaard is inmiddels verwijderd. Aanvullend hebben wij in 2018 € 26.500 inclusief btw geïnvesteerd [zie afbeelding]. Ik snap dat dit een heel bedrag is. Maar door middel van deze investering is er een luchtwater-warmtepomp geïnstalleerd, pronken er 53 zonnepanelen op het dak en is er een nieuw ventilatiesysteem in de woning aangebracht. Verder moeten we meenemen dat de oude cv ketel en warmterugwin-installatie slecht was. Dus wanneer een andere koper voor gas had gekozen, was er ook een investering van €4000 nodig geweest om deze te vervangen.

Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Terugkomend op die investering: het is een stevig bedrag. Maar door de investeringen konden we aanspraak maken op de ISDE en een Btw-voordeel, een totaal van € 6.000. Hiermee werd onze netto investering €20.500. Aanvullend hebben wij gebruikgemaakt van een groene financiering, gekoppeld aan de hypotheek. Dit gaf een extra investeringsruimte van € 9000. De overige €11.500 hebben wij (gelukkig) kunnen financieren met de overwaarde van onze vorige woning. Omdat met de gedane maatregelen onze woning uit 2005 inmiddels energieneutraal (EPC=0) is, kon onze hypotheekvertrekker een extra rentekorting geven van 0,2%.

Geen kosten meer, maar opbrengsten

Dan over de waarde van de gedane investering. De taxateur waardeerde de woning na onze verduurzamingsmaatregelen €25.000,- hoger, omdat onze woning energieneutraal is. Hiermee is onze investering in de woning indirect (op lange termijn) eigenlijk na de eerste dag terugverdiend.

Maar goed, ik had het over maandelijkse opbrengsten. Op de eindafrekening van dit jaar stond vermeld dat wij € 30 retour kregen, bovenop het maandvoorschot. Daarnaast hadden we over het jaar heen € 770 vergoeding gekregen voor het thuisladen van onze elektrische lease-auto. Conclusie. EPC=0 bleek in de praktijk  Nul op de Meter te zijn, immers wekken we meer dan genoeg op om ook het huishoudelijke energieverbruik te voorzien en de elektrische auto (2200 kwh). Samenvattend. Wij hebben geen energiekosten maar €800 aan opbrengsten per jaar.

Verduurzamen is geld verdienen

Dus wat nou, te duur? Verduurzamen is juist geld verdienen en dat zonder iets te hoeven doen. BV Nederland vindt het belangrijk om in terugverdientijden te denken, dus laat ik dat ook maar even doen voor onze businesscase. We hebben onze investering in 4 jaar en 4 maanden terugverdiend. Op dit moment hebben wij dus gratis stroom, waarbij ik de minimale onderhoudskosten even buiten beschouwing laat. Tot slot hebben wij ons ‘eigen geld’, met een som van €11.500, in 2 jaar en 9 maanden terugverdiend. Om daarna nog jaren van onze zon-inkomsten te genieten.

Mijn pleidooi? Door de verduurzamingsopgave integraal te benaderen zie je dat met een beperkte meerinvestering menig woning eenvoudig energiepositief te maken is of is te verduurzamen. Banken, makelaars en taxateurs kunnen hier een stimulerende rol in spelen, door allen actieve voorlichting te geven. Want verduurzamen kan met een meer dan gezonde businesscase, weet ik inmiddels uit eigen ervaring.

Heb jij ook je woning verduurzaamd? Ik ben benieuwd; deel je inzichten en je tips onder dit bericht bij de reactiemogelijkheid.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c225 c243
Nieuwe impuls voor bedrijventerrein ’t Veen in Hattem

Nieuwe impuls voor bedrijventerrein ’t ...

Gisteren om 15:01 uur
timer 2 min

Na de succesvolle DG Expeditie ’t Veen heeft de gemeente Hattem opnieuw een mijlpaal bereikt op weg naar ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243
Verhuur warmtepompen brengt energiebesparing dichterbij

Verhuur warmtepompen brengt energiebesparing ...

16 sep om 16:25 uur
timer 2 min

Met de keuze voor de Elga Ace van Remeha zorgt econic voor een impuls op de markt van het verhuren van warmtepompen. ...

Lees verder »

c185 c223 c243
Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals voor je verduurzamingsopgave?'

Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals ...

De uitdagingen om de Energietransitie in te vullen liegen er niet om. In 2030 moeten we meer dan de helft minder ...
c21 c54 c243
Het kan anders: verkavelen

Het kan anders: verkavelen

16 sep om 13:01 uur
timer 3 min

In zijn reeks van blogs laat Hans Hidden zien hoe je de ruimtelijke omgeving anders kunt inrichten met de focus ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Advertorial: Nieuwbouwwijk Almere voorzien van duurzame warmtepompen

Advertorial: Nieuwbouwwijk Almere voorzien van ...

15 sep om 15:02 uur
timer 3 min

Voor de nieuwe wijk Nobelhorst in Almere kozen Dura Vermeer, van Dam en DHPS voor de zeer duurzame en gebruiksvriendelijke ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243 c278
Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

Transities op gang brengen met The Butterfly ...

15 sep om 08:00 uur
timer 6 min

Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van Duurzaam Gebouwd-partner ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Impuls voor isolatie door voucherregeling

Impuls voor isolatie door voucherregeling

14 sep om 13:01 uur
timer 4 min

Met twaalf voorstellen voor een beter toegankelijk en effectiever isolatieprogramma probeert een coalitie van ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261
Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day 2021

Finale DigiDare Award tijdens BIM Loket D-Day ...

14 sep om 10:30 uur
timer 2 min

Liefst 22 inzendingen dingen op 1 oktober mee naar de DigiDare Award 2021. Deze finale is onderdeel van de jaarlijkse ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Advertorial: Broeikasgas SF6 in elektriciteitsnetten is 23.900 keer sterker dan CO2

Advertorial: Broeikasgas SF6 in elektriciteitsnetten ...

14 sep om 08:00 uur
timer 1 min

Veel elektrische schakelinrichtingen bevatten SF6 als isolatiegas. Het verwijderen van het broeikasgas zwavelhexafluoride ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Eerste machinekamerloze lift werd 25 jaar geleden geplaatst

Eerste machinekamerloze lift werd 25 jaar geleden ...

10 sep om 17:00 uur
timer 1 min

25 jaar geleden werd de eerste KONE MonoSpace lift geplaatst, een wereldprimeur. Dit was wereldwijd de eerste ...

Lees verder »

c21 c225 c243
‘Innovaties brengen wijktransities dichterbij’

‘Innovaties brengen wijktransities dichterbij’

10 sep om 10:00 uur
timer 6 min

De mijlpaal komt in zicht: eind 2021 moeten de warmtetransitievisies gereed zijn. Een spannende periode, onder ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Uptempo.nu: versnellen met innovaties voor duurzame kantoren

Uptempo.nu: versnellen met innovaties voor duurzame ...

6 sep om 10:00 uur
timer 4 min

In razend tempo komt de verplichting voor kantoren om een Energielabel C te halen dichterbij, maar het blijft ...

Lees verder »

Reacties

Mooi informatie, Onno. Interessante vraag in dit kader is: wat beweegt een particulier huishouden tot investering in de eigen woning? En wat beweegt hem/haar eventueel tot verduurzaming, tot aardgasvrij? Vooralsnog zijn dat niet de externe prikkels, de prikkels waar beleidmakers, aanjagers, versnellers (terecht) zo gevoelig voor zijn. Zo gevoelig dat zij over het hoofd zien dat drijfveren die hen in hun professie voortstuwen, niet de drijfveren van particulieren zijn. Een rekenvoorbeeld zoals jij geeft, is informatief, maar brengt de particulier niet in beweging. Het is buitengewoon interessant, maar vooral veel meer nodig, dat de professional zich verdiept in het mechanisme van drijfveren en motieven van particulieren. Je komt uit op 'noodzaak en verlangen (iets erg graag willen)' als dominante drijfveren. Op het verschil tussen in- en excentrieke motivatie. Verdiep je daarin, en je snapt veel beter wat wel en niet werkt. En dat Eneco, goed bezig, maar zeker geen 'gamechanger' zal zijn. Ik ben bezig met een essay over drijfveren van particulieren als het gaat om investeren in de eigen woning. Grotendeels op basis van vele gesprekken met particuliere eigenaren die ik voerde of volgde in vier jaren bij www.energiehuisslimwonen.nl. Onno, laat weten als je interesse hebt. Stuur je graag een eerste versie. Geldt ook voor anderen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up