Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

timer3 min
Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Eneco stopt uiterlijk vanaf 2025 met de verkoop van gasketels. Hopelijk is dit dan eindelijk het startsein voor particulieren om te starten met verduurzaming. Het is hoog tijd.

Nu hoor je nog veel negatieve klanken over renoveren: ‘Het is te duur’ of ‘Het is te veel gedoe’, bijvoorbeeld. Huiseigenaren wachten af totdat er een collectieve oplossing verschijnt die ineens duizenden euro’s goedkoper is. Dat terwijl het gasloos maken van je woning binnen 3 jaar kan worden terugverdiend. Ik laat je zien hoe dat kan.

Ik kijk dan naar mijn eigen woning, die ik binnen die korte periode van het gas af heb gehaald. Meteen een nuance: voor woningen gebouwd na 2000 is verduurzaming een fluitje van een cent. In mijn situatie heb ik maandelijkse opbrengsten, in plaats van kosten. Ik neem je mee. In 2018 hebben wij onze bestaande woning, met destijds een gasaansluiting en een openhaard, gekocht. Een gemiddelde vrijstaande woning met vier bewoners https://www.nibud.nl/consumenten/energie-en-water/.

1 m3 gas verbruikt

Inmiddels kan ik met trots melden dat na de aankoop, onze woning nog slechts 1m3 gas heeft verbruikt. Daarna is er alleen maar energie geproduceerd. Je begrijpt: die openhaard is inmiddels verwijderd. Aanvullend hebben wij in 2018 € 26.500 inclusief btw geïnvesteerd [zie afbeelding]. Ik snap dat dit een heel bedrag is. Maar door middel van deze investering is er een luchtwater-warmtepomp geïnstalleerd, pronken er 53 zonnepanelen op het dak en is er een nieuw ventilatiesysteem in de woning aangebracht. Verder moeten we meenemen dat de oude cv ketel en warmterugwin-installatie slecht was. Dus wanneer een andere koper voor gas had gekozen, was er ook een investering van €4000 nodig geweest om deze te vervangen.

Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Terugkomend op die investering: het is een stevig bedrag. Maar door de investeringen konden we aanspraak maken op de ISDE en een Btw-voordeel, een totaal van € 6.000. Hiermee werd onze netto investering €20.500. Aanvullend hebben wij gebruikgemaakt van een groene financiering, gekoppeld aan de hypotheek. Dit gaf een extra investeringsruimte van € 9000. De overige €11.500 hebben wij (gelukkig) kunnen financieren met de overwaarde van onze vorige woning. Omdat met de gedane maatregelen onze woning uit 2005 inmiddels energieneutraal (EPC=0) is, kon onze hypotheekvertrekker een extra rentekorting geven van 0,2%.

Geen kosten meer, maar opbrengsten

Dan over de waarde van de gedane investering. De taxateur waardeerde de woning na onze verduurzamingsmaatregelen €25.000,- hoger, omdat onze woning energieneutraal is. Hiermee is onze investering in de woning indirect (op lange termijn) eigenlijk na de eerste dag terugverdiend.

Maar goed, ik had het over maandelijkse opbrengsten. Op de eindafrekening van dit jaar stond vermeld dat wij € 30 retour kregen, bovenop het maandvoorschot. Daarnaast hadden we over het jaar heen € 770 vergoeding gekregen voor het thuisladen van onze elektrische lease-auto. Conclusie. EPC=0 bleek in de praktijk  Nul op de Meter te zijn, immers wekken we meer dan genoeg op om ook het huishoudelijke energieverbruik te voorzien en de elektrische auto (2200 kwh). Samenvattend. Wij hebben geen energiekosten maar €800 aan opbrengsten per jaar.

Verduurzamen is geld verdienen

Dus wat nou, te duur? Verduurzamen is juist geld verdienen en dat zonder iets te hoeven doen. BV Nederland vindt het belangrijk om in terugverdientijden te denken, dus laat ik dat ook maar even doen voor onze businesscase. We hebben onze investering in 4 jaar en 4 maanden terugverdiend. Op dit moment hebben wij dus gratis stroom, waarbij ik de minimale onderhoudskosten even buiten beschouwing laat. Tot slot hebben wij ons ‘eigen geld’, met een som van €11.500, in 2 jaar en 9 maanden terugverdiend. Om daarna nog jaren van onze zon-inkomsten te genieten.

Mijn pleidooi? Door de verduurzamingsopgave integraal te benaderen zie je dat met een beperkte meerinvestering menig woning eenvoudig energiepositief te maken is of is te verduurzamen. Banken, makelaars en taxateurs kunnen hier een stimulerende rol in spelen, door allen actieve voorlichting te geven. Want verduurzamen kan met een meer dan gezonde businesscase, weet ik inmiddels uit eigen ervaring.

Heb jij ook je woning verduurzaamd? Ik ben benieuwd; deel je inzichten en je tips onder dit bericht bij de reactiemogelijkheid.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c261
Digitalisering energietransitie vraagt om één taal

Digitalisering energietransitie vraagt om één ...

3 aug om 13:01 uur
timer 3 min

Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. Maar de overheid en sectorpartijen hebben ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c295
Energienoodramp

Energienoodramp

26 jul om 16:00 uur
timer 2 min

Nog maar een jaar geleden stonden plots de straten blank in Limburg. In allerijl werden zandzakken gevuld, dijken ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Sterke toename opwek eigen energie

Sterke toename opwek eigen energie

26 jul om 10:01 uur
timer 3 min

Bij bedrijven die werken met de CO2-Prestatieladder komt de energietransitie in de volle breedte op gang. Er is ...

Lees verder »

c185 c223 c243 c244
Whitepaper: SPIE | Integrale aanpak helpt duurzaamheidsambities scherpstellen

Whitepaper: SPIE | Integrale aanpak helpt duurzaamheidsambities ...

De doelstellingen rondom energie en materialen zijn kraakhelder: met minder dan een decennium op de klok om het ...
c21 c225 c243
Versnellen naar waterstof: wanneer zijn we H2-ready?

Versnellen naar waterstof: wanneer zijn we H2-ready?

22 jul om 13:00 uur
timer 4 min

In minder dan 30 jaar moet Nederland vol staan met aardgasvrije en energieneutrale woningen. Dat einddoel mag ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Zevende Ketenkracht event: duurzaamheid, losmaakbaarheid én natuur

Zevende Ketenkracht event: duurzaamheid, losmaakbaarheid ...

14 jul om 14:00 uur

Donderdag 30 juni was het tijd voor alweer het zevende Ketenkracht-event van VBI, dat plaatsvond op het terrein ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c293
Download de whitepaper 'Integrale aanpak helpt duurzaamheidsambities scherpstellen'

Download de whitepaper 'Integrale aanpak helpt ...

13 jul om 16:00 uur

De doelstellingen rondom energie en materialen zijn kraakhelder: met minder dan een decennium op de klok om het ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Impact maken in de klimaattransitie: 100 Months to Change

Impact maken in de klimaattransitie: 100 Months ...

7 jul om 14:00 uur
timer 1 min

Ben jij hard aan de slag om impact te maken in de klimaattransitie en kun je een inspiratieboost gebruiken? Tijdens ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243 c291
Uitvoering Transitievisie Warmte versnellen

Uitvoering Transitievisie Warmte versnellen

6 jul om 15:01 uur
timer 4 min

De energietransitie in Nederland is in volle gang en vrijwel alle gemeenten hebben daarvoor een Transitievisie ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Al 1.500 ton CO2 en 3,5 miljoen euro besparing gevonden met Sport NL Groen

Al 1.500 ton CO2 en 3,5 miljoen euro besparing ...

6 jul om 09:00 uur

Sport NL Groen bestaat inmiddels ruim een half jaar. Sindsdien maken al 350 partners in de sport en 40 gemeenten ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c237 c243
Bijna duizend zonnepanelen op één dak

Bijna duizend zonnepanelen op één ...

5 jul om 15:00 uur
timer 2 min

Op het dak van het voormalige Zeefgebouw op het Suikerterrein in Groningen zijn afgelopen vrijdag liefst 911 zonnepanelen ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Zo ontwerp je Paris Proof

Zo ontwerp je Paris Proof

5 jul om 11:00 uur
timer 6 min

In programma's van eisen, zowel voor renovaties als voor nieuwbouw, komt de eis 'Paris Proof' steeds vaker terug. ...

Lees verder »

Reacties

Mooi informatie, Onno. Interessante vraag in dit kader is: wat beweegt een particulier huishouden tot investering in de eigen woning? En wat beweegt hem/haar eventueel tot verduurzaming, tot aardgasvrij? Vooralsnog zijn dat niet de externe prikkels, de prikkels waar beleidmakers, aanjagers, versnellers (terecht) zo gevoelig voor zijn. Zo gevoelig dat zij over het hoofd zien dat drijfveren die hen in hun professie voortstuwen, niet de drijfveren van particulieren zijn. Een rekenvoorbeeld zoals jij geeft, is informatief, maar brengt de particulier niet in beweging. Het is buitengewoon interessant, maar vooral veel meer nodig, dat de professional zich verdiept in het mechanisme van drijfveren en motieven van particulieren. Je komt uit op 'noodzaak en verlangen (iets erg graag willen)' als dominante drijfveren. Op het verschil tussen in- en excentrieke motivatie. Verdiep je daarin, en je snapt veel beter wat wel en niet werkt. En dat Eneco, goed bezig, maar zeker geen 'gamechanger' zal zijn. Ik ben bezig met een essay over drijfveren van particulieren als het gaat om investeren in de eigen woning. Grotendeels op basis van vele gesprekken met particuliere eigenaren die ik voerde of volgde in vier jaren bij www.energiehuisslimwonen.nl. Onno, laat weten als je interesse hebt. Stuur je graag een eerste versie. Geldt ook voor anderen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up