Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

timer3 min
Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Eneco stopt uiterlijk vanaf 2025 met de verkoop van gasketels. Hopelijk is dit dan eindelijk het startsein voor particulieren om te starten met verduurzaming. Het is hoog tijd.

Nu hoor je nog veel negatieve klanken over renoveren: ‘Het is te duur’ of ‘Het is te veel gedoe’, bijvoorbeeld. Huiseigenaren wachten af totdat er een collectieve oplossing verschijnt die ineens duizenden euro’s goedkoper is. Dat terwijl het gasloos maken van je woning binnen 3 jaar kan worden terugverdiend. Ik laat je zien hoe dat kan.

Ik kijk dan naar mijn eigen woning, die ik binnen die korte periode van het gas af heb gehaald. Meteen een nuance: voor woningen gebouwd na 2000 is verduurzaming een fluitje van een cent. In mijn situatie heb ik maandelijkse opbrengsten, in plaats van kosten. Ik neem je mee. In 2018 hebben wij onze bestaande woning, met destijds een gasaansluiting en een openhaard, gekocht. Een gemiddelde vrijstaande woning met vier bewoners https://www.nibud.nl/consumenten/energie-en-water/.

1 m3 gas verbruikt

Inmiddels kan ik met trots melden dat na de aankoop, onze woning nog slechts 1m3 gas heeft verbruikt. Daarna is er alleen maar energie geproduceerd. Je begrijpt: die openhaard is inmiddels verwijderd. Aanvullend hebben wij in 2018 € 26.500 inclusief btw geïnvesteerd [zie afbeelding]. Ik snap dat dit een heel bedrag is. Maar door middel van deze investering is er een luchtwater-warmtepomp geïnstalleerd, pronken er 53 zonnepanelen op het dak en is er een nieuw ventilatiesysteem in de woning aangebracht. Verder moeten we meenemen dat de oude cv ketel en warmterugwin-installatie slecht was. Dus wanneer een andere koper voor gas had gekozen, was er ook een investering van €4000 nodig geweest om deze te vervangen.

Gasloos bouwen met een terugverdientijd van 1 dag?

Terugkomend op die investering: het is een stevig bedrag. Maar door de investeringen konden we aanspraak maken op de ISDE en een Btw-voordeel, een totaal van € 6.000. Hiermee werd onze netto investering €20.500. Aanvullend hebben wij gebruikgemaakt van een groene financiering, gekoppeld aan de hypotheek. Dit gaf een extra investeringsruimte van € 9000. De overige €11.500 hebben wij (gelukkig) kunnen financieren met de overwaarde van onze vorige woning. Omdat met de gedane maatregelen onze woning uit 2005 inmiddels energieneutraal (EPC=0) is, kon onze hypotheekvertrekker een extra rentekorting geven van 0,2%.

Geen kosten meer, maar opbrengsten

Dan over de waarde van de gedane investering. De taxateur waardeerde de woning na onze verduurzamingsmaatregelen €25.000,- hoger, omdat onze woning energieneutraal is. Hiermee is onze investering in de woning indirect (op lange termijn) eigenlijk na de eerste dag terugverdiend.

Maar goed, ik had het over maandelijkse opbrengsten. Op de eindafrekening van dit jaar stond vermeld dat wij € 30 retour kregen, bovenop het maandvoorschot. Daarnaast hadden we over het jaar heen € 770 vergoeding gekregen voor het thuisladen van onze elektrische lease-auto. Conclusie. EPC=0 bleek in de praktijk  Nul op de Meter te zijn, immers wekken we meer dan genoeg op om ook het huishoudelijke energieverbruik te voorzien en de elektrische auto (2200 kwh). Samenvattend. Wij hebben geen energiekosten maar €800 aan opbrengsten per jaar.

Verduurzamen is geld verdienen

Dus wat nou, te duur? Verduurzamen is juist geld verdienen en dat zonder iets te hoeven doen. BV Nederland vindt het belangrijk om in terugverdientijden te denken, dus laat ik dat ook maar even doen voor onze businesscase. We hebben onze investering in 4 jaar en 4 maanden terugverdiend. Op dit moment hebben wij dus gratis stroom, waarbij ik de minimale onderhoudskosten even buiten beschouwing laat. Tot slot hebben wij ons ‘eigen geld’, met een som van €11.500, in 2 jaar en 9 maanden terugverdiend. Om daarna nog jaren van onze zon-inkomsten te genieten.

Mijn pleidooi? Door de verduurzamingsopgave integraal te benaderen zie je dat met een beperkte meerinvestering menig woning eenvoudig energiepositief te maken is of is te verduurzamen. Banken, makelaars en taxateurs kunnen hier een stimulerende rol in spelen, door allen actieve voorlichting te geven. Want verduurzamen kan met een meer dan gezonde businesscase, weet ik inmiddels uit eigen ervaring.

Heb jij ook je woning verduurzaamd? Ik ben benieuwd; deel je inzichten en je tips onder dit bericht bij de reactiemogelijkheid.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c20 c140 c225 c236 c243 c295 c298
'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor EXPO 2025

'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor ...

22 mrt om 09:47 uur
timer 3 min

De Nederlandse inzending voor World Expo 2025 Osaka laat volgens minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c298
Nieuwe ‘DEI+ aardgasloos’ interessant voor bredere doelgroep

Nieuwe ‘DEI+ aardgasloos’ interessant ...

20 mrt om 10:01 uur
timer 2 min

Investeer jij als ondernemer en/of eindgebruiker in een innovatie voor aardgasloze woningen, wijken, woon- en ...

Lees verder »

c223 c243
Whitepaper: met snelheid, impact en kwaliteit naar all-electric

Whitepaper: met snelheid, impact en kwaliteit ...

Er komen in rap tempo verschillende crises op ons af, waaronder de energiecrisis. We krijgen te maken met torenhoge ...
c21 c135 c225 c243 c280 c298
Hoe overleef je de ‘valley of death’ van de wijkaanpak?

Hoe overleef je de ‘valley of death’ ...

17 mrt om 10:01 uur
timer 7 min

Wat zijn de actuele knelpunten in de energietransitie? Die onderwerpen vormen de basis van een serie events van ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c244 c266
Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

16 mrt om 10:01 uur
timer 5 min

Ook gezien het vele jonge publiek schoot CFP Green Buildings onlangs weer raak met de CFP Innovatiedag. Naast ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c246
Young professional Alycia Biekram: diversiteit bundelen

Young professional Alycia Biekram: diversiteit ...

15 mrt om 10:01 uur
timer 4 min

Na de zomer gaat Duurzaam Gebouwd samen met ABN AMRO op zoek naar de beste verduurzamers van Nederland. We doen ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c243
Weinig investeringen in verduurzaming bedrijfspanden

Weinig investeringen in verduurzaming bedrijfspanden

9 mrt om 10:01 uur
timer 2 min

Door het verplichte Energielabel C, alle klimaatdoelstellingen én de toekomstige, verplichte Europese rapportage ...

Lees verder »

c21 c225 c227 c243
Cursus Energietransitie slaat brug tussen techniek en beleid

Cursus Energietransitie slaat brug tussen techniek ...

6 mrt om 11:30 uur
timer 6 min

Ben jij al helemaal thuis in de praktijk van de energietransitie? Hoe gaan de wijken van de toekomst er uitzien ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Meer samenwerking Paris Proof Ranking van bedrijventerreinen

Meer samenwerking Paris Proof Ranking van bedrijventerreinen

3 mrt om 10:01 uur
timer 2 min

De Dutch Green Building Council en Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen gaan vanaf dit jaar intensiever ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Whitepaper: Met snelheid, impact en kwaliteit naar all-electric

Whitepaper: Met snelheid, impact en kwaliteit ...

2 mrt om 10:00 uur
timer 1 min

Er komen in rap tempo verschillende crises op ons af, waaronder de energiecrisis. Het aantal Nederlandse gezinnen ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Verduurzaming bedrijventerreinen vraagt innovatie en organisatie

Verduurzaming bedrijventerreinen vraagt innovatie ...

23 feb om 15:00 uur
timer 9 min

De urgentie om met de verduurzaming van bedrijventerreinen aan de slag te gaan is nog niet bij iedereen doordrongen, ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Whitepaper: eenvoudigere renovaties met meer impact

Whitepaper: eenvoudigere renovaties met meer ...

16 feb om 10:00 uur
timer 1 min

In de gratis whitepaper ‘Zo maken corporaties renovaties eenvoudiger en met meer impact’ lees je hoe ...

Lees verder »

Reacties

Mooi informatie, Onno. Interessante vraag in dit kader is: wat beweegt een particulier huishouden tot investering in de eigen woning? En wat beweegt hem/haar eventueel tot verduurzaming, tot aardgasvrij? Vooralsnog zijn dat niet de externe prikkels, de prikkels waar beleidmakers, aanjagers, versnellers (terecht) zo gevoelig voor zijn. Zo gevoelig dat zij over het hoofd zien dat drijfveren die hen in hun professie voortstuwen, niet de drijfveren van particulieren zijn. Een rekenvoorbeeld zoals jij geeft, is informatief, maar brengt de particulier niet in beweging. Het is buitengewoon interessant, maar vooral veel meer nodig, dat de professional zich verdiept in het mechanisme van drijfveren en motieven van particulieren. Je komt uit op 'noodzaak en verlangen (iets erg graag willen)' als dominante drijfveren. Op het verschil tussen in- en excentrieke motivatie. Verdiep je daarin, en je snapt veel beter wat wel en niet werkt. En dat Eneco, goed bezig, maar zeker geen 'gamechanger' zal zijn. Ik ben bezig met een essay over drijfveren van particulieren als het gaat om investeren in de eigen woning. Grotendeels op basis van vele gesprekken met particuliere eigenaren die ik voerde of volgde in vier jaren bij www.energiehuisslimwonen.nl. Onno, laat weten als je interesse hebt. Stuur je graag een eerste versie. Geldt ook voor anderen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up