BCI Gebouw krijgt forse update: nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu

timer6 min
BCI Gebouw krijgt forse update: nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu

Impact maken op circulariteit, milieu en CO2-doelstellingen kan complex en overweldigend overkomen. Er is veel om te berekenen én om rekening mee te houden. Met een grote update van circulariteitssoftware BCI Gebouw wordt sturen op circulariteit en toekomstbestendigheid van vastgoed eenvoudiger. Jim Teunizen van Alba Concepts en Pierre Guelen van Planon vertellen hoe zij krachten bundelen voor de lancering.

Al snel wordt in het gesprek duidelijk dat het Jim en Pierre niet snel genoeg kan gaan als het gaat om circulaire en duurzame gebouwen. Om zich heen zien ze enthousiasme van intrinsiek gemotiveerde gebouweigenaren, woningcorporaties, bouwers en gemeenten die het verschil willen maken met verduurzaming en circulariteit. En de groep die stilstaat, komt snel in beweging. Jim: “Wet- en regelgeving kantelt. Zo komt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) eraan, gaat het verminderen en opslaan van CO2 zwaarder wegen en worden biobased materialen beter beoordeeld. Op die nieuwe realiteit zijn we voorbereid, met een grote update voor BCI Gebouw. Hierin sorteren we voor op bijna 20 verschillende milieueffecten.”

BCI Gebouw krijgt forse update: nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu

Foto door: Sustainer Homes

Die vernieuwing van de in de markt welbekende software kon niet plaatsvinden zonder het bijeenbrengen van de kennis en kunde van zowel Alba Concepts als Planon. Pierre: “Digitalisering is ons specialisme. We maken het mogelijk en toegankelijk voor gebouwbeheerders om energiemanagement en CO2-berekeningen op hun vastgoed los te laten, zodat verduurzamingsstappen binnen handbereik komen. ESG is een van onze speerpunten en we zien een toenemende rapportagebehoefte rondom embodied carbon.”

Versnelling aanstaande

Volgens hem tilt de samenwerking met Alba Concepts de dienstverlening van beide organisaties naar een hoger niveau. “Alba Concepts heeft jarenlange ervaring met circulariteitsvraagstukken in een flinke diversiteit aan vastgoedtyperingen”, gaat Pierre verder. “Van maatschappelijk tot commercieel vastgoed en meer. Er is reden te meer om nu te acteren en te verduurzamen, want we kennen de impact die onze sector heeft. Die is flink. 40 procent van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen komt uit de bouw- en vastgoedsector. Een deel van de verduurzaming komt voort uit intrinsieke motivatie van mensen die vinden het beter kan en moet. En de wet- en regelgeving is de bezemwagen voor iedereen die twijfelt. Eén ding is zeker: er komt hoe dan ook een versnelling aan.”

BCI Gebouw krijgt forse update: nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu

Foto door: Tala

Materialentransitie

Zoals we dat tien jaar geleden voor het energievraagstuk zagen, staat nu de materialentransitie in de schijnwerpers. En het invullen van circulariteitsvraagstukken kan complex aanvoelen door evoluerende wet- en regelgeving en een veelvoud aan methodieken om toe te passen. “En daar zien we de kracht van Alba Concepts, die de inhoudelijke kennis en kunde heeft om het eenvoudiger, toegankelijker te maken voor partijen om aan de slag te gaan met verduurzaming. Zodat ze niet alleen met de geldende wet- en regelgeving op één lijn zitten, maar ook met aanstormende wet- en regelgeving. Bovenal zien we vanuit onze klanten veel enthousiasme om het verschil te maken met verduurzaming.”

BCI Gebouw krijgt forse update: nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu

Pierre Guelen: "ESG is een van onze speerpunten en we zien een toenemende rapportagebehoefte rondom embodied carbon."

De wortel en de stok

Bedrijven zetten een volgende stap in hun verduurzamingsstrategie en daarin is een verschuiving te zien. Voorheen ging de aandacht naar het beperken van de operationele uitstoot van schadelijke broeikasgassen en naar de energietransitie. Pierre noemde het al: nu zijn de ogen gericht op de embodied carbon, de emissies van CO2 die door de productie en het transport van materialen vrijkomt. Hoe komt het dat bedrijven zich hier scherper op richten? Hier speelt allereerst Europese wet- en regelgeving een rol. We noemen de EU Taxonomy, een classificatiesysteem dat aangeeft welke activiteiten duurzaam zijn, waarmee bedrijven én investeerders aantonen of hun investering groen of grijs is. Een wortel om het goed te doen, want een duurzaam portfolio betekent kans op een groeninvestering en straalt beter uit naar de buitenwereld.

De stok is er ook, want de EU Taxonomy is een verordening: Europese wet- en regelgeving met een aantal doelstellingen. Denk aan het terugdringen van schadelijke broeikasgassen, het versnellen van een transitie naar de circulaire economie en het beschermen van ecosystemen. Pierre illustreert: “Voorop de tong ligt ook de Corporate Sustainability Directive (CSRD), een rapportage waarin je onder andere je plannen laat zien voor verduurzaming, langetermijndoelstellingen en of je investeringen de circulaire economie vertragen of juist versnellen.”

Integrale verduurzaming

Vanzelfsprekend is er niet alleen wetgeving op Europees niveau dat de klok slaat voor bouwend Nederland. Zo is de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) voor iedere aanvraag van een omgevingsvergunning verplicht en maakt deze duidelijk wat de milieu-impact is van gebouwen. “Met een aankomende verscherping naar 0,5”, belicht Jim de actualiteit. “Onderdeel van de totale milieuprestatie van gebouwen is de MPG-2, die kijkt specifiek naar de emissies van broeikasgassen in de productie- en bouwfase.” En de lijst met indicatoren gaat door om ervoor te zorgen dat we niet ons CO2-budget al opmaken in 2027: “Denk aan Global Warming Potential (GWP) en het meten, het bepalen van losmaakbaarheid en meer [zie kader ‘De kracht van BCI Gebouw, red.]”.

BCI Gebouw krijgt forse update: nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu

Jim Teunizen: "Wet- en regelgeving kantelt. Zo komt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) eraan, gaat het verminderen en opslaan van CO2 zwaarder wegen en worden biobased materialen beter beoordeeld. Op die nieuwe realiteit zijn we voorbereid, met een grote update voor BCI Gebouw."

Het is een heleboel om rekening mee te houden, of je nu gebouwbeheerder of bouwer bent. “Gelukkig”, lacht Jim, “werkten we samen met Planon om je een integrale oplossing te leveren. In de BCI Gebouw-tool doorloop je de stappen die van je verwacht worden en die je vanuit intrinsieke motivatie wilt zetten voor de verduurzaming van je gebouwen. Het meten en rapporteren over rapporteren is zo’n volgend station, evenals de losmaakbaarheid van gebouwelementen.”

Met zo veel informatie en mogelijkheden verwacht je wellicht dat het werken met de tool complex is. Pierre geeft meteen aan dat er vooral goed is gelet op toegankelijkheid: “We weten dat partijen uiteenlopende wensen hebben over hoe ze de tool gebruiken. Bedrijven willen rapporteren op CSRD en daarin begeleid worden. En gemeenten rapporteren op een andere manier over duurzaamheid dan bijvoorbeeld woningcorporaties.” BCI Gebouw heeft daarom niet alleen de informatie en mogelijkheden in huis om weloverwogen duurzaamheids- en circulariteitsbeslissingen te maken, de software zorgt ook voor inspiratie.

Lees het volledige artikel 'BCI Gebouw krijgt forse update: nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu' in het aankomende digimagazine. Houd onze kennisbank in de gaten voor de lancering van dit magazine op korte termijn. Bekijk ook de website van BCI Gebouw

Fotocredits foto bovenaan: Barli

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c190 c225
Duurzaamheid kunststof en houten kozijnen onder de loep

Duurzaamheid kunststof en houten kozijnen onder ...

Om de vraag ‘Wat is duurzamer: kunststof of houten kozijnen?’ te beantwoorden dook een onderzoeksteam in deze materie. In de nieuwe vlog ‘De Keuringsdienst ...

Lees verder

c21 c225 c261
Kans voor bouwbedrijven in analyseren projectinformatie-data

Kans voor bouwbedrijven in analyseren projectinformatie-data

Eén derde van bouwbedrijven analyseert de verzamelde projectinformatie-data (nog) niet. En 27 procent analyseert op dit moment ook geen data over de voortgang ...

Lees verder

c21 c225 c243 c277
Seminar toont belang van ventilatieve koeling en zonwering

Seminar toont belang van ventilatieve koeling ...

Het belang van ventilatieve koeling en zonwering komt onder de aandacht op woensdag 12 juni in Burgers’ Zoo te Arnhem.

Lees verder

c21 c41 c185 c190 c225
Onderzoek en onderwijs broodnodig voor veilige bouwmethodetransitie

Onderzoek en onderwijs broodnodig voor veilige ...

De bouw- en vastgoedsector wil op korte en lange termijn de CO2-uitstoot fors verminderen. Door hier budgetten aan te koppelen, verdwijnt de vrijblijvendheid. Alle ...

Lees verder

c21 c40 c120 c185 c225
Circulair renoveren en CO2-reduceren in e-zine

Circulair renoveren en CO2-reduceren in e-zine

Nu de nieuwbouwopgave op diverse plekken vertraging oploopt vanwege netcongestie en vertraagde afgifte van vergunningen, zijn de ogen gericht op renovatie. Terecht ...

Lees verder

c21 c185 c225 c243
Circulaire transitie heeft nu meer stimulansen nodig

Circulaire transitie heeft nu meer stimulansen ...

Het is gek dat zo veel aandacht en stimulansen gaan naar de transitie naar een energieneutraal Nederland, vindt Paul van Doorn van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen. ...

Lees verder

c21 c41 c225
Pleidooi voor andere manier van bouwen

Pleidooi voor andere manier van bouwen

Een andere manier van bouwen is cruciaal in het streven een klimaatpositieve leefomgeving en een leefbare wereld. De grootste uitdaging is de keuze voor bouwmaterialen ...

Lees verder

c21 c40 c120 c185 c225
Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulair Renoveren

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulair Renoveren

Op donderdag 16 mei laten Heijmans en Rijksvastgoedbedrijf je de waarde zien van circulair renoveren, aan de hand van praktijkvoorbeelden en innovaties. Je ontdekt ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c265
Sturen op Paris Proof en Quick Carbon Indicator met GPR Materiaal

Sturen op Paris Proof en Quick Carbon Indicator ...

Om binnen de 1,5 graad opwarming van de Aarde te blijven, moeten we sturen op onze korte termijn emissies: de bouwsector moet in 2030 55% minder CO2-uitstoten ten ...

Lees verder

c21 c40 c148 c225 c243
Duurzaamheid gaat verder dan de energieprestatie

Duurzaamheid gaat verder dan de energieprestatie

Tijdens bouwprojecten ligt de focus nu vooral op het toepassen van een energiezuinig systeem. Liever ziet René Cas van R-Vent dat er naast die energieprestatie ...

Lees verder

c21 c225 c243
<span class='TextRun SCXW226760378 BCX0' lang='NL-NL' xml:lang='NL-NL' data-contrast='auto'>Slimme oplossingen voor congestiearm bouwen</span>

Slimme oplossingen voor congestiearm bouwen

Itho Daalderop liet op de VSK 2024 onder andere slimme oplossingen zien voor congestiearm bouwen. Het bedrijf presenteerde producten die bijdragen aan het verminderen ...

Lees verder

c21 c185 c225
Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere MPG-score

Gebruikte gevelstenen dragen bij aan een betere ...

In zijn zoektocht naar het hergebruik van bouwmaterialen ontdekte Bob Floris de mogelijkheden van gebruikte gevelstenen. Deze behouden niet alleen kwaliteit maar ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up