Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

timer7 min
Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

Je kunt met grote gebaren, veel discussies en talloze vergaderingen de verduurzaming een forse duw in de rug geven, maar wat is er mooier dan te experimenteren met je eigen huis? Gertjan Brand stopte zijn vrijstaande woning vol met bekende en minder bekende oplossingen.

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovatiesDe energietransitie ligt al jaren op het bordje van Gertjan Brand. Of het nu is als projectmanager, directeur of als strategisch adviseur, in talloze rollen is Brand bekend met de verduurzaming van onze leefomgeving.
Projecten, baanbrekende ideeën, beleidslijnen, innovatieve technieken, het kan niet op. Zijn drijfveren - onder het motto ‘realistisch ambitieus, bewust duurzaam’ - gaan bijna vanzelfsprekend ook zo ver dat zijn eigen onderkomen eraan moest geloven. En over dat laatste gesproken: zijn geloof in 'God als Schepper van de aarde' biedt Brand daarbij richting en inspiratie. Brand: “De aardbol verdient al onze zorg. Werken aan duurzaamheid en streven naar goed rentmeesterschap zijn dan eigenlijk vanzelfsprekend.”

Dat eigen onderkomen betreft een ruim veertig jaar oude, vrijstaande woning in Nieuwleusen (nabij Zwolle, bouwjaar 1977). Waar de wind rondom vrij spel heeft, het energielabel de letter G meekreeg en de eerste energierekening na de aankoop in 2004 meer dan de wenkbrauwen deed fronsen. Bijna duizend euro nabetalen werd de familie Brand te gortig en dus was er werk aan de winkel.

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

Isoleren

De eerste, logische stap was het aanbrengen van isolatie. In het eerste jaar kwam er al isolatieglas en werd er na-isolatie (zolderdak) gerealiseerd. Niet veel later gevolgd door na-isolatie van de houten begane-grondvloer en de gevels (spouwmuur). Ondertussen groeide het gezin Brand uit tot zeven personen en werd ook een uitbouw van vijf meter aan de woning toegevoegd, alsmede een bijgebouw met fraai kantoor en vide.

Dat was ook het moment om aan de slag te gaan met de installaties en het verwarmingsvraagstuk. De ‘ouderwetse’ radiatoren maakten beneden plaats voor vloerverwarming en convectoren. De HR-gasketel als warmtebron werd daarbij vervangen door een geavanceerde warmtepomp (bodem/water). Met een ruim bemeten capaciteit, waarbij het nog wel de vraag was of met die warmtepomp de bovenverdieping met traditionele radiatoren ook voldoende verwarmd kon worden. De HR-ketel stond daarom in eerste instantie nog stand-by.

Deze ketel, gesitueerd op de eerste etage, bleek uiteindelijk niet nodig als back-up en stond vooral in dienst als na-verwarming voor het tapwater voor de badkamer. Want met de komst van 30 zonnepanelen op het dak en 64 in een zonnetuin - in totaal 94 stuks met een vermogen van 22.850 kWp, jaarlijks goed voor circa 20.000 kWh - werd er ruim voldoende elektriciteit opgewekt om het hele huis met behulp van de warmtepomp van een aangename verwarming en warm water te voorzien.

Terzijde merkt Brand daarbij op dat je bij bouwkundige ingrepen meteen moet kijken of je niet direct ook extra duurzame aanpassingen kunt doen. “Dat scheelt heel wat breken. neem bijvoorbeeld het dak waar nieuwe zonnepanelen op kwamen. Er moesten vanwege de slechte staat van de dakpannen toch al eerst nieuwe pannen op. En omdat de isolatie ook wel een verdere upgrade kon gebruiken, is dat gecombineerd met extra isolerende dakplaten. Natuurlijke momenten als een verhuizing, verbouwing of ‘renovatie’ zijn uitermate geschikt om te verduurzamen”, aldus Brand.

Houtkachel met ‘mantel van water’

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovatiesAfgelopen jaar is de toch al zeer energiezuinige woning nog verder verduurzaamd. Brand: “Het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan. Als je betrokken bent bij het project Energieneutraal Verbouwen, voor Pioneering en zes gemeenten in de regio Zwolle, zie je veel technieken voorbijkomen. En zo stuitte ik dankzij Rudi Reinders van INTU uit Gramsbergen op een oplossing, waarbij een buffervat niet alleen met behulp van een warmtepomp wordt opgewarmd, maar ook door een houtkachel.”

“De bestaande houtkachel kende een overcapaciteit, waardoor de woonkamer in een mum van tijd te heet werd. INTU levert houtkachels met een mantel van water, die dankzij de hitte van het verbrande hout ook warm water aan het buffervat leveren. En dat scheelt weer een hoop in het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.”

“Normaal gesproken”, vervolgt Brand, “verdwijnen vele tientallen procenten warmte door het rookkanaal en wordt slechts een gering gedeelte van het vuur aangewend voor de verwarming van de betrokken ruimte. Nu wordt deze energie dus nuttig toegepast en verwarmt de kachel via het buffervat eigenlijk de hele woning en zorgt ook voor warm tapwater. Veel houtkachels staan overigens bekend om hun forse uitstoot van fijnstof, maar op dat punt laat INTU zien dat een extra hoge verbranding van het hout mogelijk is. Dat reduceert niet alleen de uitstoot van fijnstof, maar verhoogt ook het rendement van de houtkachel. Twee vliegen in één klap dus.”

Koeling

Na de realisatie van het bijgebouw met kantoor kwam ook de vraag naar extra koeling bovendrijven. Weer een kwestie die door Brand op praktische wijze met INTU werd opgelost. In de basis wordt de koeling in de woning en het kantoor al, via de buizen van de vloerverwarming, door het warmtepompsysteem vanuit de bodem geleverd. Dankzij Reinders kwam er nog een unieke oplossing tot stand.

“Het huis beschikte inmiddels ook over twee wtw-installaties”, vervolgt Brand. “Daarbij wordt ventilatielucht afgevoerd en de warmte uit die lucht gebruikt om de aangezogen lucht op te warmen. Daaraan is voor het kantoor en de master bedroom een ventilatieluchtwarmtepomp, een spaarpomp, toegevoegd. Die zuigt ’s zomers het teveel aan warmte af om daarmee via de warmtepomp met hoog rendement het buffervat te verwarmen. Daarbij ontstaat ook koele lucht, die weer in de ruimte wordt geblazen. Het is een goedkope en duurzame bron voor verwarming van het buffervat, voor warm water en douchewater, en tegelijk voor koeling. Hoe mooi is dat?”

Energieopslag in accu’s

Om het geheel af te maken, komt er ook nog een energieopslag-systeem (twee accupakketten van in totaal 3 kWh) in de woning. Deze energie kan worden ingezet voor peakshaving en voor het overbruggen van het dag- en nachtritme, waarbij dus de belangrijkste zaken in het huis op eigen noodstroom kunnen draaien. Het gezin Brand wordt daarbij gesteund door een app van INTU, die de opbrengst van de zonnepanelen dagelijks in beeld brengt en bovendien de temperatuur in alle ruimtes individueel kan sturen.

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

Om de verschillende systemen goed op elkaar af te stemmen, wordt gebruikgemaakt van WUBBO, een systeem dat slim schakelt en ervoor zorgt dat de eigen stroom en warmte zo optimaal mogelijk worden gebruikt (smart grid). Is er veel opwekking van zonne-energie, dan worden eerst de accu’s van de woning en twee laadpalen voor elektrische auto’s ingeschakeld. Gaat Brand koken op de inductiekookplaat, dan wordt op dat moment de laadsessie van een auto op een lager pitje gezet.

Verrassende afloop

Kost wat, zal de lezer zeggen, en dat is ook zo. Alles precies becijferen is onmogelijk, maar de investeringen belopen zeker vele tienduizenden euro’s. Het is echter vooral de passie, ambitie en innovatie die Brand heeft gedreven. Brand: “Én het langetermijnrendement, en niet zozeer alleen de investeringen. Zo zijn de warmtepomp en zonnepanelen ondertussen alweer terugverdiend. Bovendien kan ik ook kosten afschrijven, dankzij het kantoor aan huis en specifieke investeringssubsidies.”
Het leverde uiteindelijk een gasloze (sinds 2014), energiepositieve woning op met tal van oplossingen, die veel bezoekers al inspireerden tijdens rondleidingen in zijn huis (duurzame open-huizendagen gemeente en Nationale Duurzame Huizenroute).

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovatiesDe geleidelijke renovatie van het huis in Nieuwleusen is aldus een fraai duurzaam verhaal, met bovendien een verrassende afloop: het huis staat sinds kort te koop. Kortgeleden kwam een mooie kavel in het buitengebied beschikbaar, waarop Brand onverwacht zijn wens om zelf te bouwen kan uitvoeren. En zo kwam het huis - overigens ná ons verzoek om een interview - op Funda terecht, terwijl Brand met INTU bezig is de laatste duurzame aanpassing door te voeren in de vorm van de eerder genoemde energieopslag.

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovatiesDe groene draad van het verhaal, aldus Gertjan Brand:

  1. Geloof in rentmeesterschap en last van hoge energierekening.
  2. Goede isolatie als basis, zonnepanelen & warmtepomp voor duurzame energievoorziening.
  3. Winter: dankzij wtw en hogere verbrandingstemperatuur & watermantel van de kachel méér warmte naar rest van woning, hóger rendement én geen onnodige fijnstofuitstoot.
  4. Zomer: extra afkoelen van kantoor & slaapkamer levert extra warm water op.
  5. Lokaal Smart Grid: het op een slimme manier gebruiken van elektra zorgt ervoor dat het net niet zwaar belast wordt. Daardoor zijn ook de vastrechtkosten van de elektra-aansluiting fors goedkoper én wordt er minder gesaldeerd.

Tekst: Ysbrand Visser

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243
Volgende cursus Basiscertificaat energietransitie gebouwde omgeving op de rol

Volgende cursus Basiscertificaat energietransitie ...

1 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Er staat weer een cursus Basiscertificaat energietransitie gebouwde omgeving op de rol. Je leert van ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c293
‘Gezondheid van huurwoningen staat nog in de kinderschoenen’

‘Gezondheid van huurwoningen staat nog ...

1 feb om 07:01 uur
timer 15 min

Zijn verduurzaamde woningen wel echt duurzaam en gezond? Het antwoord op die vraag blijkt complexer dan gedacht, ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c293
Bramske van Beijma: belang en urgentie ABN AMRO Duurzame 50

Bramske van Beijma: belang en urgentie ABN AMRO ...

30 jan om 10:01 uur
timer 3 min

Tijdens de komende, vernieuwde editie van Building Holland, op 8 en 9 november 2023 (Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht), ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243 c244
Hugo de Jonge: 'Wel bouwen in backyard'

Hugo de Jonge: 'Wel bouwen in backyard'

23 jan om 07:01 uur
timer 6 min

De versnelling en opschaling van de woningbouw is gebaat bij een vereenvoudiging van de regels. Precies dat was ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c295
BAM: ‘duurzamer, voorspelbaarder en winstgevender’

BAM: ‘duurzamer, voorspelbaarder en winstgevender’

19 jan om 11:01 uur
timer 2 min

Vandaag presenteert bouwreus Koninklijke BAM Groep nieuwe plannen op het gebied van duurzaam ondernemen. De nieuwe ...

Lees verder »

c21 c225 c243
'Energielabel C voor kantoren is goed te doen'

'Energielabel C voor kantoren is goed te doen'

13 jan om 11:00 uur
timer 6 min

Kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 een energielabel D of slechter hebben, lopen het risico op sluiting. Vanaf ...

Lees verder »

c21 c243 c286 c295
Podcast #20 Dura Vermeer & Breman over klimaatverandering in de bouw- en installatiesector

Podcast #20 Dura Vermeer & Breman over klimaatverandering ...

12 jan om 16:01 uur
timer 1 min

Dura Vermeer & Breman over de gevolgen van klimaatverandering voor de bouw- en installatiesector. Wat zijn ...

Lees verder »

c21 c54 c135 c243
Prijsplafond is geen blijvende oplossing

Prijsplafond is geen blijvende oplossing

12 jan om 15:01 uur
timer 3 min

Met de nodige verbazing volgde Duurzaam Gebouwd-expert Albert Hulshoff de afgelopen maanden het debat over het ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Leg zelf het energieverbruik van kantoren onder vergrootglas

Leg zelf het energieverbruik van kantoren onder ...

10 jan om 15:01 uur
timer 3 min

Diverse duurzaamheidsnormeringen die allang zijn ingegaan, zoals het Energielabel C voor de meeste kantoren, blijven ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c291
Gekleurde zonnepanelen voor monumentale panden

Gekleurde zonnepanelen voor monumentale panden

5 jan om 13:01 uur
timer 3 min

De markt én gemeenten bieden nieuwe mogelijkheden om ook monumentale panden te verduurzamen. Zo zijn er ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c280
Impact en restwaardering van maatschappelijk vastgoed

Impact en restwaardering van maatschappelijk ...

30-12-2022 om 10:01 uur
timer 5 min

Maak inzichtelijk wat de impact is van verduurzaming en zorg voor een duidelijke restwaardering. Onderzoek kansen ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Giga ontzorging en meer controle over energieverbruik

Giga ontzorging en meer controle over energieverbruik

28-12-2022 om 10:01 uur
timer 4 min

In tijden van stijgende inflatie door torenhoge energieprijzen is het inzichtelijk maken van die energiekosten ...

Lees verder »

Reacties

hout moet verboden worden voor verwarming. hout kolen, gas, stookolie verbod.

Mooi verhaal over de familie, jammer dat hij en u de houtkachel als een duurzaam bestempelen en als die als alternatieve verwarming wordt gebruikt. Houtkachels, pelletkachels en biomassa centrale's moeten verboden worden, liefst zo snel mogelijk. Geen euro subsidie er meer naar toe. Ook het onderzoek van Haskoning over biomassa is erg ongeloofwaardig en valt of staat met de gebruikte definities en die zijn niet opgenomen in het verhaal.

Op zich een mooi en inspirerend verhaal. Ik krijg wel de indruk dat er telkens pleisters geplakt worden waardoor een overdaad aan installaties ontstaat. De trias energetica wordt onvoldoende gevolgd? Maak nu eerst een gebouw in hoge mate passief en ga daarna met een goed en compleet installatieconcept aan de slag. Voorts vraag ik me af hoe dit allemaal financieel uitpakt zodra het salderen wordt afgebouwd. Komt mogelijk goed door een overdaad aan PV-panelen, maar dit soort oplossingen zal je in de randstad niet snel tegenkomen. Je moet immers over heel veel grond beschikken. Blijft hoe dan ook wel inspirerend. Je moet het maar durven, chapeau. Nb. Ik heb geen moeite met biomassa als sluitpost, grote energiecentrales laten draaien op enorme massa’s biobrandstof en dat volcontinu, dat is crimineel. En dat is wel onze zogenaamde groene stroom…

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up