Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

timer5 min
Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

Ook gezien het vele jonge publiek schoot CFP Green Buildings onlangs weer raak met de CFP Innovatiedag. Naast een reeks van bekende duurzame kwesties kwamen ook nieuwere producten aan bod. Zoals woningbouw op pontons en een keurmerk voor gezonde gebouwen.

Natuurlijk is het al even bekend dat we ook gekleurde zonnepanelen op onze gebouwen kunnen plaatsen. Toch wonnen de broers Roelof en Lourens van Dijk met hun Soluxa-panelen bij de Jan Terlouw Innovatieprijs de Ambitieprijs 2021. Het zijn fraaie panelen van het duo, die in de eigen fabriek met een ultradunne coating de gewenste kleur krijgen. Hoe donkerder, hoe hoger de opbrengst, die verder afhangt van de kwaliteit en de (externe) producent van de panelen. Op een dak komen die kleuren niet echt tot hun recht of het zou een monument moeten zijn. Vandaar dat deze gekleurde panelen vooral worden aanbevolen voor gevels. Ze kunnen zelfs in balustrades worden toegepast.

Explosieve vraag

Ook groene daken en gevels zijn niet nieuw. Maar wat Cloud Garden laat zien met hun groene wanden, zoals op de Floriade, verovert vrijwel ieders hart. En ook nu, na afloop van de Floriade, is de gevel van de Aeres Hogeschool (foto onder) nog steeds in Almere te bewonderen. Het bedrijf zal niet alleen daarom een explosieve vraag hebben ervaren, want het onderwerp natuurinclusief bouwen, met aspecten als waterberging, koeling en waterretentie, staat steeds hoger op de diverse bouwagenda’s.

Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

Groene gevel van Cloud Garden, Hogeschool Aeres (Almere).

Remeha kwam op dit innovatie-evenement met een nieuwe oplossing voor appartementengebouwen. Bij dat woningbouwtype is het lastig om voor individuele huishoudens warmtepompen te installeren, want waar laat je alle buitenunits? Remeha lost dat op met een centraal hybride warmtepompsysteem en decentrale afgiftesets. Net zoals dat gebeurt bij de stadverwarming. Voor heel koude dagen is er nog een ketel in het systeem aanwezig, terwijl individueel afrekenen verder geen probleem is. Gezien de klimaatverandering is die ketel alleen nog maar nodig voor ‘noodgevallen’, aldus Rick Bruins (Remeha). “Bovendien is de afgifteset ook gereed voor all-electric.”

Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op ponton

Rick Bruins (Remeha).

Bijzonder waren verder de app Wezoo voor het uiterst flexibel huren van kantoorruimte en de slimme energiemanagementsystemen van Joulz. Zij leveren een integrale energie-infrastructuur voor bedrijventerreinen, zodat de pieken en dalen die met de actuele congestieperikelen worden veroorzaakt, veel beter op de individuele behoeften worden afgestemd. Bij een goed geïntegreerde oplossing ligt een reductie met meer dan de helft van het huidige gasverbruik in het verschiet.

Gezonde Woning Keur

Eerder lazen we op Duurzaam Gebouwd, uit de mond van Laurens de Lange, dat voor varkens al sinds 1992 de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren van kracht is. Gevolgd door het Besluit emissiearme huisvesting (uit 2015), dat op 1 januari 2020 verder is aangescherpt. In deze wetgeving vind je strenge eisen die het welzijn van onder andere varkens moeten garanderen. Het contrast met de regels over de gezondheid van mensen in gebouwen is enorm.

Vandaar dat Han Vrijmoed, na een grondige opleiding op het gebied van bouwbiologie in Duitsland, de Nederlandse markt bestormt met het Gezonde Woning Keur. Met daarin aspecten die veel verder gaan dan de bekende ‘gezonde’ keurmerken, om maar niet te spreken van de beperkte eisen in het Bouwbesluit. Ondertussen kregen we te maken met corona, staat ventilatie volop in de schijnwerpers en weten we ook dat een gezond gebouw de cognitieve prestaties aanzienlijk verbetert.

Circulair en zelfvoorzienend: woonwijk op pontonEen goed te ventileren en te koelen pand is anno 2023 nog lang geen gemeengoed en hoe staat het dan verder met de toxische stoffen in de vloeren, wanden en plafonds? Wat is bijvoorbeeld het effect van vloerverwarming op de weekmakers in de vloer? En wat weet je als gebouwbeheerder over de luchtverversing, schimmels en elektromagnetische velden? Vrijmoed schudt een hele reeks van schadelijke stoffen in gebouwen zo uit zijn mouw. Van meer soorten formaldehyde dan worden gemeten binnen de labels BREAAM en WELL, tot pesticiden en vluchtige organische componenten die je liever ook niet in je lichaam terugvindt.

Ondertussen is de aandacht voor gezonde gebouwen niet alleen sterk groeiende, ook de verplichte rapportages (vanuit de Europese Unie) dwingen ons steeds meer om na te denken over én in actie te komen tegen de schadelijke gevolgen in ons milieu én onze gebouwen. De hoogste tijd dus voor het Gezonde Woning Keur?

Pontons en droogdokken

Tot slot bespreken we het concept Vloat van zeezeiler Willem Jan Landman (Circular Floating Districts). Hij heeft een gat in de markt ontdekt, bestaande uit afgedankte pontons en droogdokken. De industrie schrijft die eerste vaartuigen soms al binnen vijf tot tien jaar af, terwijl ze nog volledig zeewaardig zijn. Bovendien zijn ze gewend immense massa’s te vervoeren, zodat een simpele woning en zelfs een bescheiden woonwijk geen enkel probleem vormt. En dus is het een kwestie van een passend architectonisch ontwerp, een geschikte ligplaats met vergunning, en er is weer een huisvestingsprobleem opgelost.

De schetsen van Vloat zijn futuristisch, maar de bedenkers blijven met twee voeten op de grond staan. Zo kiezen ze met circulaire, zelfvoorzienende en klimaatbestendige woningen duidelijk voor een duurzame weg en willen ze de woningen louter in het sociale (huur)segment aanbieden. Dat laatste ook omdat het vaartuig elke vijftien jaar gereviseerd moet worden (onderhoud van het staal) en het huurcontract dan afloopt. Met de keuze voor modulaire conceptwoningen van CLT wil Landman verder bijdragen aan de CO2-reductie waar de aardbol zo naar snakt. Ook het voorkomen van de sloop van een massieve berg staalschroot, die anders moeizaam wordt afgedankt, vormt daarvan een onderdeel.

Woningbouwcorporaties

“Ja, wij geloven dat we hiermee de wereld kunnen veranderen”, aldus Landman. En zo utopisch zijn deze plannen nu ook weer niet, want baggermaatschappijen hebben al eerder huisvesting op pontons gerealiseerd, aldus Landman. Daarbij tekent hij ook aan dat de vaartuigen geen enkel probleem vormen, omdat ze fors overgedimensioneerd zijn. De grootste versie, van 97 bij 30 meter, kan 60 tot 140 woningen herbergen!

Wie dacht dat we hier met iets te vooruitstrevende denkbeelden te maken hebben, rekent buiten de huidige partners van Circular Floating Districts. Van oerdegelijke Nederlandse woningbouwcorporaties tot geïnteresseerde opdrachtgevers uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, zij zien allen wel wat in deze bijzondere innovatie.

Verslag: Ysbrand Visser
Beeld (boven): Circular Floating Districts
Beeld (onder): Duurzaam Gebouwd

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c259 c266 c276
‘Water is blauw goud’ en ‘red planten van de sloop’

‘Water is blauw goud’ en ‘red ...

28 mrt om 10:01 uur
timer 6 min

Natuurinclusief bouwen en de watertransitie komen langzamerhand steeds meer op stoom. Na alle noodsignalen van ...

Lees verder »

c223 c244 c266 c277
Whitepaper: Futurebuild Holland | MKI-Onderhoud maakt circulair onderhoud en CO2 -impact meetbaar

Whitepaper: Futurebuild Holland | MKI-Onderhoud ...

OnderhoudNL Totaal heeft samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak ...
c21 c185 c225 c266
Ontketen de waterrevolutie op je dak

Ontketen de waterrevolutie op je dak

13 mrt om 10:01 uur
timer 4 min

Met de waterschapsverkiezingen in zicht bepleiten Onno Dwars en Jan Henk Tigelaar dat het uitblijven van passende ...

Lees verder »

c21 c225 c261 c266
Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken met 'ontwikkelperspectief'

Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken ...

14-12-2022 om 11:06 uur
timer 2 min

De integrale aanpak staat centraal in het nieuwe 'ontwikkelperspectief' van de gemeente Eindhoven. Door de bijbehorende ...

Lees verder »

c223 c266 c277 c295
Whitepaper: Futurebuild Holland | Leefbare en gezonde wijken

Whitepaper: Futurebuild Holland | Leefbare en ...

Leefbare en gezonde wijken: de nieuwe standaard bij het omgaan met klimaatverandering De urgentie om in het ontwerp ...
c21 c225 c263 c266 c278
Internationaal podium voor Ladder van Koeling

Internationaal podium voor Ladder van Koeling

01-02-2022 om 10:01 uur
timer 2 min

In het voorjaar van 2021 jaar ondertekende een brede coalitie van bedrijven, overheden en kennisinstellingen de ...

Lees verder »

c21 c225 c260 c266
Ruim 80 organisaties tekenen Green Deal convenant Houtbouw

Ruim 80 organisaties tekenen Green Deal convenant ...

22-10-2021 om 10:53 uur

In 2025 bouwen we één op de vijf nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) van hout. ...

Lees verder »

c21 c54 c266 c277
Multifunctionele daken – flexibele oplossing voor klimaatadaptieve dakconstructies

Multifunctionele daken – flexibele oplossing ...

22-07-2021 om 08:00 uur
timer 4 min

Benno Nijenhuis: In het vakgebied van platte daken is het hebben van een goede link met ontwerp en architectuur belangrijk en soms ...

Lees verder »

c21 c134 c225 c266
Zo ziet een klimaatbestendig beekdal eruit

Zo ziet een klimaatbestendig beekdal eruit

21-07-2021 om 08:01 uur
timer 1 min

Hoe kun je in het licht van de klimaatverandering en weersextremen komen tot een klimaatbestendig beekdal? Dat ...

Lees verder »

c21 c225 c266 c277
Climate Adaptation Summit startschot van 10 jaar actie 

Climate Adaptation Summit startschot van 10 ...

28-01-2021 om 10:01 uur

In 27 verschillende sessies sloegen wereldleiders, ministers, wetenschappers en meer de handen ineen om kennis ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c266
Groene gevel verbindt woningen met bosrijke omgeving

Groene gevel verbindt woningen met bosrijke ...

24-12-2020 om 08:01 uur
timer 1 min

De komende jaren wordt het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c260 c266
Building Holland Digital: ‘Bouwsector, laat je niet meer verrassen’

Building Holland Digital: ‘Bouwsector, ...

30-10-2020 om 11:31 uur
timer 9 min

De derde en laatste dag van Building Holland Digital zit erop. Bezoekers werden meegenomen in ontwikkelingen die ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up