Restauratie huis Hoogezand/Sappemeer

Het huis, annex kantoor, waar architect Casten Schlitt is gehuisvest, heeft een forse renovatie ondergaan. Het pand uit 1905 is gerestaureerd tot een laag-energie-woning.

Het huis van architect Carsten Schlitt is gelegen aan het station van Hoogezand/Sappemeer aan een straat met woningen uit de periode 1890 t/m 1910. Het is een van de weinige panden waar nog elementen uit het tijdperk van de Jugendstil te vinden is.

Uiteraard zijn deze elementen in oude glorie hersteld en bovendien aangevuld met nieuwe versieringen in de zelfde stijl. Ook de raamindeling is met de nieuwe ramen terug, zoals deze toen werd ontworpen.

Een uitzondering is echter de oude fries rondom het platte dak. Dit detail bleek niet goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden te kunnen en werd compleet ingepakt met de nieuwe gevel.|

Gevelisolatiesysteem
Op meerdere plekken bleek de gevel niet meer waterdicht, dus was de keuze voor een gevelisolatiesysteem op twee vlakken de juiste keuze; tegen water en tegen kou.

Met 16 cm isolatie en kierdichte aansluitingen is de woning naar de dag van vandaag getransformeerd en heeft de gevel een nieuwe, frisse en bouwtechnisch correcte metamorfose ondervonden.

Immers ontstaat met de isolatie op de buitenkant geen bouwfysisch probleem. De dauwpunt is op de buitenkant en er is geen sprake van koudebruggen.

Dakisolatie
Naast de gevel heeft het dak een isolatielaag van 16 cm gekregen, bestaand uit vlaswol, luchtdicht afgeplakt. En als laatste onderdeel van de thermische schil heeft de nieuwe betonvloer een onderlaag van glasschuimgranulaat gekregen.

Deze laag werkt niet capillair, is drukvast en goed isolerend. Hiermee kreeg het souterrain een droge vloer waarin meteen de vloerverwarming gelegd kon worden.

Door deze bouwtechnische maatregelen is de woning weer klaar voor de volgende honderd jaar en kon op de installatie bezuinigd worden. Er werd een standaard cv-ketel geplaatst, die met een voorloop van 55°C draait. Het systeem is geschikt voor zonnecollectoren en daarmee toekomstgericht!

Facts
Architect: Carsten Schlitt, bna, Grensbebouwing, Hoogezand
Gevelrestauratie: Malermeister Buten, Duitsland
Installaties: Hupkes, Beilen
De kozijnen zijn van Europees lariks met uGlas1.1 gemaakt door Tischlerei Steinkamp, Duitsland.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c40 c243 c260 c277 c278
Nieuwe Nul op de Meter-woningen in Herwijnen-Oost

Nieuwe Nul op de Meter-woningen in Herwijnen-Oost

Negen maanden na de start van de bouw zijn 26 energiezuinige en duurzame woningen in de nieuwbouwwijk Herwijnen-Oost opgeleverd. Bij de bouw van de woningen is ...

Lees verder

c21 c26 c41 c278
Natuurinclusieve woontoren is een gestapelde stad

Natuurinclusieve woontoren is een gestapelde ...

De realisatie van nieuwbouwproject The Blox in de Haagse Binckhorst is officieel van start, een natuurinclusief woongebouw met dakpark van 2.100m2. Het pand bestaat ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237
Oogsten van materialen uit universiteitspand gestart

Oogsten van materialen uit universiteitspand ...

Het oogsten van materialen uit het voormalige pand van afdeling Logistiek & Milieu, op het zuiden van de TU Delft-campus, is ook meteen het startsein voor nieuwbouw. ...

Lees verder

c21 c26 c185
108 duurzame initiatieven voor bankkantoor Rotterdam

108 duurzame initiatieven voor bankkantoor Rotterdam

Het meest duurzame ING bankkantoor staat in Rotterdam. Dankzij 108 duurzame initiatieven behaalt het gebouw aan de Coolsingel een Building Circularity Index (BCI) ...

Lees verder

c21 c26 c41 c134 c243 c265
Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero van Breda

Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero ...

Gezondheid en duurzaamheid zijn speerpunten van de gebiedsontwikkeling Hero van Breda. Voor de realisatie van het eerste woongebouw ‘De Meeker’ ondertekenden ...

Lees verder

c21 c26 c40 c185 c243
Duurzame en herbruikbare materialen voor nieuwe sporthal

Duurzame en herbruikbare materialen voor nieuwe ...

Een nieuwe sporthal met aangrenzende horecavoorzieningen komt in de nieuwe wijk Lincolnpark in Hoofddorp. Overdag wordt deze gebruikt door de twee nabijgelegen ...

Lees verder

c21 c26 c120
Kantoorgebouw weer toekomstbestendig dankzij transformatie

Kantoorgebouw weer toekomstbestendig dankzij ...

Het kantoorgebouw Glashaven, op het Wijnhaven-eiland in het centrum van Rotterdam, werd aangeschaft door Amvest. Het bestaande gebouw krijgt een transformatie tot ...

Lees verder

c21 c26 c41 c160 c185 c260
10R-model voor integraal ontwerp faculteit

10R-model voor integraal ontwerp faculteit

Voor de renovatie van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht werd een integraal ontwerp ontwikkeld volgens de 10 R’en van circulair bouwen. ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260
Wooncoöperatie voor ontwikkeling biobased woontoren Meerland

Wooncoöperatie voor ontwikkeling biobased ...

Het project Salix wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband, waarbij bewoners een wooncoöperatie vormen. De bouw van het project is biobased. “Een ...

Lees verder

c21 c26 c168
Smart Home-oplossingen in toekomstbestendig houten appartementencomplex

Smart Home-oplossingen in toekomstbestendig ...

HAUT is het hoogste hybride houten gebouw van Nederland én kreeg een BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat. 52 appartementen van het met hout geconstrueerde ...

Lees verder

c21 c26
<span>Groen en energiezuinig nieuwbouwplan voor de Heemtuinen </span>

Groen en energiezuinig nieuwbouwplan voor de ...

Nieuwbouwproject De Heemtuinen in Vlaardingen krijgt een groen, duurzaam en energiezuinig nieuwbouwplan. In totaal bestaat De Heemtuinen uit 178 woningen, die komen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c122
Hergebruikte materialen toegepast bij renovatie gemeentehuis Roosendaal

Hergebruikte materialen toegepast bij renovatie ...

De Brabantse gemeente Roosendaal laat haar voorbeeldfunctie zien met de renovatie van het gemeentehuis. Mede dankzij een geslaagde ketensamenwerking werd een speciaal ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up