Winnaars duurzaamheidstender bekend

Winnaars duurzaamheidstender bekend

De winnaars van de duurzaamheidstender voor vier kavels in Buiksloterham (Amsterdam-Noord) zijn bekend gemaakt. De winnende ontwerpen worden vanaf 2012 gebouwd.

Het gaat om woon-werkgebouwen, waarbij bestaande en innovatieve (duurzame) technieken zijn toegepast.

Meest opvallend is het ontwerp ‘De Kameel van Noord’ van Heddes Vastgoed in samenwerking met op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs en Deerns raadgevende ingenieurs. De eigenschappen van het gebouw zijn gemodelleerd naar de kameel, die ‘zich steeds weet aan te passen aan de onzekere tocht en een veranderende omgeving’.

Onder het mom van ‘duurzame duurzaamheid’ is een gebouw ontworpen dat volgens de inzenders in staat is zich aan te passen aan nieuwe inzichten en technieken in de toekomst.

“Het gebouw koelt en zuivert lucht zoals de natuur dat doet. Het gestel (casco) is sterk en flexibel voor steeds andere invullingen van wonen, werken en ontspannen. Zijn energie haalt het gebouw uit (eigen) biomassa, de zon of uit de bodem. De Kameel van Noord absorbeert CO2 met zijn groene huid en binnentuin.”

Patch 22
De inzending Patch 22 van de Vereniging Lemniskade (met Frantzen et al architecten) is een loftachtige houtconstructie. Het ontwerp is gebaseerd op licht bouwen met minder en milieuvriendelijk materiaalverbruik. Aanpassingen aan het gebouw kunnen in de toekomst eenvoudig gerealiseerd worden zonder sloopwerk aan het casco.

De dove gevel, bestaat uit verzwaarde gevelelementen en aangepaste beglazing. Dit zorgt er volgens de ontwerpers voor dat de vereiste geluidsreductie ten gevolge van omgevingslawaai voor zowel woon- als werkfunctie, wordt bereikt.

Op de ‘omgekeerde’ vloerconstructie worden speciaal ontwikkelde panelen aangebracht die zijn voorzien van een verwarming en koelsysteem. Deze zijn uitneembaar zodat de in de vloer aanwezige ventilatie-units, kabelwegen, verwarmingsleidingen en riolering bereikbaar blijven en de flexibiliteit van de woon-werkruimtes maximaal is.

Keep it Simple
De inzending Keep it Simple is van GTP Vastgoed met Tekton Architekten en AMIC Installation Consultancy. Het gaat om een gebouw met een demontabel casco dat beschikt over ‘een schil met een hoog isolatieniveau en een goede zonwerende en zonopnemende kwaliteit’.

“De splitsing van casco en afbouw maakt het mogelijk om persoonlijke modules te integreren die samenhangen met de bestemming, functie en het comfortniveau. Dure installatietechnische voorzieningen met veelal een korte levensduur worden geminimaliseerd tot plekverwarming en opgenomen in de innovatieve modules”, zeggen de ontwerpers.

Marcel Lok
Last but not least is het winnend ontwerp van Vink Bouw in samenwerking met Marcel Lok architect. Ze spreken van een gebouw ‘waarin de woon- en werkfunctie gemakkelijk met elkaar kunnen worden uitgewisseld, waarbij energieopwekking en het (her)gebruik van verwarming en koeling op een slimme manier worden ingezet’.

“Het uiterlijk van het gebouw doet denken aan de havenarchitectuur, zoals die te vinden is in Amsterdam, Hamburg en Kopenhagen. De combinatie van robuuste bakstenen en beton met een no-nonsense detaillering zorgen voor een stoer uiterlijk. De geïntegreerde windturbines in de gevel en het hoge dak met bomen geven het geheel daarbij een speelse touch.”

Tender
De selectiecommissie stond onder leiding van oud-politicus Jan Terlouw. Er waren vijf kavels beschikbaar gesteld voor de tender, maar voor een ervan was slechts één inzending geschikt bevonden. Omdat er volgens projectbureau Noordwaarts daardoor geen sprake kon zijn van een wedstrijd, is deze teruggenomen uit de tender.

Buiksloterham verandert de komende jaren in een gemengd werk- en woongebied, waar volgens de gemeente bijzondere bedrijfspanden en wat betreft de woningen ruimte wordt gegeven aan particuliere initiatieven.

“Initiatiefnemers zijn daarbij niet gebonden aan een uitgewerkt stedenbouwkundig plan, maar kunnen binnen bepaalde spelregels hun plannen zelf vormgeven”, zegt de gemeente Amsterdam.

De winnende ontwerpen voor de duurzame tender zijn van 1 april tot en met 14 mei te zien in het Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord aan het Buikslotermeerplein.

Foto: De kameel van Noord

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26
<span>Groen en energiezuinig nieuwbouwplan voor de Heemtuinen </span>

Groen en energiezuinig nieuwbouwplan voor de ...

Nieuwbouwproject De Heemtuinen in Vlaardingen krijgt een groen, duurzaam en energiezuinig nieuwbouwplan. In totaal bestaat De Heemtuinen uit 178 woningen, die komen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c122
Hergebruikte materialen toegepast bij renovatie gemeentehuis Roosendaal

Hergebruikte materialen toegepast bij renovatie ...

De Brabantse gemeente Roosendaal laat haar voorbeeldfunctie zien met de renovatie van het gemeentehuis. Mede dankzij een geslaagde ketensamenwerking werd een speciaal ...

Lees verder

c21 c26 c160 c243
Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Het startschot klonk voor de bouw van 264 betaalbare en gezonde woningen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. BLOEI 030 bestaat uit 156 sociale huurwoningen ...

Lees verder

c21 c26 c185
Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Op 9 januari 2023 is de restauratie gestart van Het Woldhuis 13 op Landgoed het Woudhuis. Deze monumentale langgevelboerderij uit 1865 werd gebruikt als woning. ...

Lees verder

c21 c26 c243
Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Voor het gemeentehuis van gemeente Westland lag de kans om energieverbruik in kaart te brengen. Het verbruik van gebouwgebonden apparaten was al inzichtelijk, maar ...

Lees verder

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c26 c185
Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen gebouwd 

Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen ...

ING heropende het verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Er zijn zoveel mogelijk materialen gebruikt uit het oude kantoor en gerecylede materialen ...

Lees verder

c21 c26 c185
<span>“</span>Het voornaamste is dat de opdrachtgever circulair wil renoveren<span>“</span>

“Het voornaamste is dat de opdrachtgever ...

Renoveren is zeker niet nieuw, maar ook in renovatieprojecten komt er steeds meer aandacht om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een goede ontwikkeling, ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c26 c41 c237
CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

Vitens sluit een vierjarige raamovereenkomst met combinatie Heijmans-GMB voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Bij het ontwerpen, bouwen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

Reacties

Aan: Cees van Iwaarden Directeur Heddes Bouw Beste Cees, Graag alle felicitaties met dit geweldige ontwerp. Ik ga ervan uit dat de bouw ook daadwerkelijk ter hand wordt genomen. Eindelijk de innovatie in de bouw waar Nederland zo lang op wacht. Als ambassadeur van Artis kan ik ook zeggen dat de naam "Kameel van Noord" goed is gekozen. Bij Artis is zijn broer "Kameel van het centrum" dagelijks te bewonderen. Misschien kunnen we een combinatie vormen met beide familieleden. Lijkt me voor de Kameel van het Noorden een prachtige reclame mogelijkheid. Mocht ik iets kunnen betekenen voor dit mooie project, dan weet je me wel te vinden. Groeten, Willem Lely w.lely@planet.nl Lely Public Affairs Ambassadeur Artis en lid Stuurgroep Masterplan Artis.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up