De Drie Hoefijzers, inzending bouwwedstrijd Do-It! 2009

De Drie Hoefijzers, inzending bouwwedstrijd Do-It! 2009

De bouw(ontwerp)wedstrijd Do-it! 2009 van Agentschap NL leverde onder andere de inzending op van De Drie Hoefijzers. Vijf partijen gekeken naar het energieneutraal inrichten in een referentiegebied in Breda. De energieneutraliteit wordt onder andere gerealiseerd door het oprichten van een eigen energiebedrijf. Een gesprek met Paul Dielissen van AM, installatie-architect Frank Dekkers en Jan-Maarten Elias manager New Business and Innovation bij VBI.

Maak de energieconsument aandeelhouder van zijn eigen energiebedrijf. Zo houdt hij meer geld over, maar minstens zo belangrijk: het milieu wint erbij. “We halen de toekomst naar vandaag”, voorspelt Paul Dielissen, directeur AM Duurzaam, het expert centre voor duurzaamheid van gebiedsontwikkelaar AM.

“Door de gebruiker te betrekken bij het project om de CO2-uitstoot te verminderen, pak je de gedragscomponent aan bij het energieverbruik.” 

Organisatieconcept
Samen met Frank Dekkers van Duurzame Installatie Architecten en Jan-Maarten Elias van VBI vertelt Dielissen over hun gezamenlijke inzending voor de bouwontwerp-wedstrijd Do-it! “Er waren vijf projectgroepen betrokken bij de ontwerpwedstrijd. Wij hadden als enige een inzending voor een organisatieconcept. Alle andere inzendingen waren bouwtechnisch van aard.”

Drie Hoefijzers
De Drie Hoefijzers in Breda is door het ontwerpteam als referentiegebied gekozen. Deze gebiedsontwikkeling van AM bestaat uit een zuidelijk en noordelijk plandeel. Het zuidelijk plandeel is het verst gevorderd in de uitwerking.

Ongeveer 60% van de Drie Hoefijzers krijgt een woonfunctie. Daarnaast krijgen werk- en horecavoorzieningen een plaats. Het ontwerpteam bepaalde eerst welke eisen vanuit de bewoner, de kantoorgebruiker/eigenaar en de (project)ontwikkelaar konden worden gesteld. Vervolgens werkten zij uit welke technieken nodig waren en werd de energiemaatschappij vormgegeven.

Het doel van de nieuwe energiemaatschappij is om zelfvoorzienend voor energie te zijn, met als uiteindelijk doel om CO2-reductie te kunnen realiseren. Daarnaast moet de energiemaatschappij een rendabel bedrijf zijn. Alle deelnemers - en dat zijn bewoners, huurders en bedrijven - moeten direct kunnen profiteren van het financieel rendement.

Energymiles
Dielissen schetst de grote lijnen: “Bij de diverse betrokkenen bestaan verschillende energiebehoeften. Die energiestromen moeten zo goed mogelijk gemanaged worden. Als je op de ene plek energie produceert, moet je bekijken waar je deze binnen het gebied weer kunt afzetten. Als je in het hele gebied minder afneemt, dan er geproduceerd wordt, kun je het productieoverschot verkopen aan afnemers buiten het gebied. De opbrengsten hiervan zouden kunnen worden omgezet in dividend, energietegoed of ‘energiemiles’.”

Een andere mogelijkheid is verder investeren in duurzame technieken. Architect Frank Dekkers vult aan: “En dan wordt het heel concreet voor bewoners. Als iedereen verstandig en goed met elkaar omgaat, dan is dat direct in de eigen portemonnee te merken.”

Managen energiestromen
Dekkers ging na welke technische voorzieningen er zijn om duurzame energie te kunnen opwekken en welke bouwtechnische eisen aan de woningen moesten worden gesteld. “Ten eerste moet je zorgen dat het energieverbruik laag is. Dat bereik je met goed geïsoleerde woningen en energiezuinige apparaten”, legt Dekkers uit.

“Vervolgens moet je zorgen dat het energiebedrijf rendabel is. Het goed managen van alle energiestromen in een gebied zorgt voor een enorme verduurzaming van dit gebied.” In plaats van de huidige energiemeter zou volgens hem een digitale meter veel meer invloed hebben op het gedrag van consumenten: “Zo’n ‘smart-grid’ meter geeft véél meer informatie, op elk moment van de dag kun je zien hoeveel energie je huishouden verbruikt. Nu is het vooral een kwestie van bewustworden.”

 “De warmte en koude voor het op temperatuur houden van het binnenklimaat kan komen van warmte- en koudeopslag in de bodem. Maar ook de rivier de Bovenmark zou als bron van warmte en koude kunnen dienen. Net zoals nu al gebeurt bij de pas gereed gekomen Maastoren in Rotterdam.” Daar zorgt de Maas samen met bronnen in de grond voor warmte en koude. Hierdoor is onder meer geen stadsverwarming nodig en wordt de CO2-uitstoot van het gebouw vrijwel gehalveerd ten opzichte van reguliere bouw.

Omdat energiegebruik en energielevering vaak niet op hetzelfde moment plaatsvinden, moet overtollige energie worden gebufferd in een accusysteem. “Dit kan voor zowel stroom, warmte als koude”, aldus Dekkers. “Op het moment dat de warmte of stroom weer nodig is, wordt het uit de buffer gehaald. Warmte die bijvoorbeeld overdag door de kantoren is opgewekt, kan in de loop van de middag worden gebufferd en ’s avonds weer worden gebruikt voor het verwarmen van de huizen.” Op zoveel mogelijk manieren wordt het energieverlies beperkt.

Bouw ondersteunend
Elias vertelt hoe de bouw ondersteunend kan zijn aan de energiebeheermaatschappij: “Zorg voor een zeer energiezuinig en intelligent vormgegeven casco met voorzieningen voor koeling en verwarming en vrije ruimtes waarin flexibele elektrasystemen kunnen worden weggewerkt. En zet een schermpje centraal in de woning, waarop het energieverbruik en de energieopwekking eenvoudig zijn af te lezen. Dit soort voorzieningen helpt mee bij bewust energiegebruik.”

Naast het goed managen van energiestromen kan gedragsverandering energiegebruik verminderen. Elias vertelt dat dit een belangrijke component in het teamplan is: “De consument staat centraal in ons plan. Als je gedragsverandering kunt realiseren, levert dat veel op. En daarvoor moet je de consument meenemen, zorgen dat hij betrokken wordt bij het reduceren van het energieverbruik. Door deze gezamenlijke interesse en doelstelling is er veel samenhang tussen bewoners, zij helpen en steunen elkaar. De wijk zal hiermee een duurzaam gebied worden, waar het prettig wonen is.”

Installatie-architect Dekkers vult hem aan: “Heel belangrijk is de manier waarop je de energiegebruiker prikkelt. Het moet een spel worden om steeds zuiniger te worden.” Dielissen denkt dat vooral het zichtbaar maken hierbij kan helpen: “Je kunt bijvoorbeeld een grote zuil in de wijk neer te zetten, die met groen aangeeft wanneer energie wordt opgewekt en met rood als er energie wordt verbruikt.”

Dak levert geld op
Maar er zijn meer slimme oplossingen mogelijk om goed met energiebronnen om te gaan. Dekkers zegt hierover: “Woningeigenaren moeten zich ook realiseren dat hun dak waarde heeft, zeker een dak op het zuiden. Op die plaats kan immers energie van wind en zon worden opgevangen. De energiebeheermaatschappij zou zonnepanelen op het dak van particulieren kunnen plaatsen, in ruil voor een vergoeding. Zo levert een dak meerdere partijen wat op!”

De aanschaf van zonnepanelen zou bijvoorbeeld best nog even uitgesteld kunnen worden. Over een jaar of vijf verwacht het ontwerpteam dat de terugverdientijd van een fotovoltaïsch paneel minder dan vijf jaar is. En dan is zo’n paneel snel rendabel.

Ook ziet het ontwerpteam allerlei voordelen van het gezamenlijk eigenaar zijn van de energiemaatschappij. Dielissen verwoordt: “Je kunt als grootinkoper de markt op. En dat betekent dat je inkoopvoordeel kunt halen. Het is dus niet alleen efficiënt en duurzaam, maar kan ook nog goedkoper uitpakken.”

Veel belangstelling
De belangstelling vanuit de markt voor energieneutrale gebieden is groot. Door niet meer in afzonderlijke huishoudens te denken, maar in gebieden, levert schaalvoordeel op. Zo kan een energieneutraal plan sneller realiteit worden. Dielissen tot slot: “De fossiele brandstoffen zijn eindig en de wereld rondom ons verandert razendsnel. Daarom moeten we met elkaar aan de slag. Ik zie alleen maar kansen. We moeten duurzaam zijn, maar wel concurrerend!”

Do-it!
Do-it! Is een initiatief van Agentschap NL, voorheen SenterNovem, waarin jaarlijks vijf teams deelnemen aan een bouw(ontwerp)wedstrijd voor energiezuinige of CO2-neutrale woningen.

De inzendingen voor Do-it! 2009 waren:
1. Drie hoefijzers Breda: hier beschreven.
2. Olympia 20-40 ring Amsterdam: renovatie van energielabel F-G naar label A.
3. Passiefhuis nieuwbouw: met klimaatzones
4. Passiefhuis renovatie Roosendaal: renovatie van rijtjeswoningen
5. Palenstein Zoetermeer: renovatie van galerijflats

Het ontwerpteam
Deelnemende bedrijven aan ontwerpteam
AM (expert centre AM Duurzaam)
DIA Duurzame Installatie Architecten
Exist Energy
KDO Vastgoedontwikkeling
VBI Verkoopmaatschappij BV
Volantis BV

Tekst: Ester Goddijn

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c160 c243
Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Het startschot klonk voor de bouw van 264 betaalbare en gezonde woningen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. BLOEI 030 bestaat uit 156 sociale huurwoningen ...

Lees verder

c21 c26 c185
Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Op 9 januari 2023 is de restauratie gestart van Het Woldhuis 13 op Landgoed het Woudhuis. Deze monumentale langgevelboerderij uit 1865 werd gebruikt als woning. ...

Lees verder

c21 c26 c243
Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Voor het gemeentehuis van gemeente Westland lag de kans om energieverbruik in kaart te brengen. Het verbruik van gebouwgebonden apparaten was al inzichtelijk, maar ...

Lees verder

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c26 c185
Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen gebouwd 

Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen ...

ING heropende het verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Er zijn zoveel mogelijk materialen gebruikt uit het oude kantoor en gerecylede materialen ...

Lees verder

c21 c26 c185
<span>“</span>Het voornaamste is dat de opdrachtgever circulair wil renoveren<span>“</span>

“Het voornaamste is dat de opdrachtgever ...

Renoveren is zeker niet nieuw, maar ook in renovatieprojecten komt er steeds meer aandacht om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een goede ontwikkeling, ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c26 c41 c237
CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

Vitens sluit een vierjarige raamovereenkomst met combinatie Heijmans-GMB voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Bij het ontwerpen, bouwen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

c21 c26 c185 c260 c265
Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op Reduce

Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op ...

De ontwikkeling en realisatie van het nieuwe houten bedrijfsgebouw van BluePrint Automation (BPA) wordt uitgevoerd door Aan de Stegge Twello. Er worden natuurlijke ...

Lees verder

c21 c26 c277
Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde, het plan van bouwende projectontwikkelaar VORM in woonwijk Nieuwe Steen in Hoorn, biedt een nieuw perspectief op ouder worden. Het gaat om 60 betaalbare ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up