Opening duurzaam appartement in Rotterdam

timer3 min

Op 5 oktober wordt aan de Corydastraat in Rotterdam het eerste experimentele, volledig duurzame prototype van een stadsappartement opgeleverd. Het Delftse Concept House – een samenwerking van de TU Delft met de bouwindustrie en de gebiedsontwikkelaar Woonbron – is gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen en produceert zijn eigen warmte en elektriciteit.

De woning is bovendien zo ontworpen dat het gestapeld met andere appartementen in een gebouw tot een hoogte van vier bouwlagen nog steeds energieproducerend is. Vanaf januari 2013 gaan bewoners in het kader van wetenschappelijk onderzoek proefwonen in het prototype.

‘Plug & play’
Samen met de bouwindustrie ontwierpen onderzoekers van de TU Delft een duurzaam stadsappartement. Mick Eekhout, hoogleraar Productontwikkeling op de faculteit Bouwkunde: “Ons doel was te bewijzen dat duurzame, energieproducerende appartementen in verdiepingsbouw realiseerbaar zijn.” Het Delftse Concept House dat op 5 oktober zal worden opgeleverd is eenvoudig en snel te bouwen (‘plug & play’). Bovendien produceert het zijn eigen warmte en energie met in het dak geïntegreerde zonnepanelen, warmtecollectoren en warmtelussen die warmte uit de aarde halen. De gebruikte bouwmaterialen zijn milieuvriendelijk. Zo bestaat de hoofdconstructie uit hout en de isolatie uit gerecycled oud papier. Het prototype is vrijstaand, maar is helemaal ontworpen als appartement in een groter gebouw. Tot een hoogte van vier woonlagen zijn de appartementen duurzaam en energieleverend door de PV-cellen op het dak. Dit ensemble wordt de Concept House Urban Villa genoemd en is over enkele jaren te realiseren.

Proefwonen
Hoe duurzaam een woning is, hangt voor een groot deel af van het gedrag van de bewoners. Om hier meer kennis over te verzamelen, zullen onder andere inwoners van de Rotterdamse wijk Heijplaat er vanaf januari 2013 gaan proefwonen. Zij zijn dan zelf ook proefpersonen in het onderzoek naar het appartement. Onderzoekers van de faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft, zullen hun gedrag observeren door onder meer gesprekken te voeren en water- en elektriciteitsgebruik te meten. Dit onderzoek maakt deel uit van het Europees onderzoek SusLabNWE dat soortgelijke proefwoonexperimenten doet in Duitsland, Engeland en Zweden. Kennis over hoe bewoners een woning en apparaten gebruiken kan weer worden gebruikt om woningen duurzamer te maken.  Daarnaast zal het appartement ook bouwkundig worden aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen.  

Concept House Village
Het Delftse Concept House is de eerste gerealiseerde woning van de Concept House Village, een experimentele kraamkamer waarbij de Hogeschool Rotterdam, Woonbron en de TU Delft samenwerken met de bouwindustrie om een aantal verschillende duurzame experimentele woningen te bouwen in Heijplaat. Concept House Village speelt een experimentele rol in de renovatie van de wijk in opdracht van de gemeente Rotterdam, uitgevoerd door Woonbron.

Partners
Het Concept House en het onderzoek naar proefwonen zijn tot stand gekomen dank zij vele industriële partners en sponsors en het subsidieprogramma Pieken in de Delta. De faciliteiten voor het komende onderzoek worden financieel mogelijk gemaakt door het Europese onderzoeksprogramma SUSLabNWE, een project gefinancierd door Interreg IVB NWE, een Europees programma vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Het Concept House Consortium telt tien hoofdpartners uit de toeleverende industrie Icopal, Itho Daalderop, Faay, Niko, RaabKarcher, Renson, Solarlux, Unica en VDM, aangevuld door de woningbouwcorporatie Woonplaats.

Een groep ‘in natura’ sponsors ondersteunt het consortium door kennis en kunde in te brengen, dit zijn: CBB Arnhem, Danfoss, Lodewijk van Es, Living Lab, MdR advies, Hans Moor Architecten, Thijs Asselbergs Architectuurcentrale  en Uniline.

Voor de bouw van het prototype hebben sponsors hun materialen of tijd ter beschikking gesteld: A H Hoveniers, Albeda College, Bruynzeel, CRH, Drooghmans, Dura Vermeer, Forbo Eurocol, Fermacell, Global Solar, Greenwave systems, Interface, Justimax, Kingspan Unidek, Kramer Group, Luinstra, Mastervolt, Mosa, Koen Mulder, Novatio, Octatube, Oranje, Philips, Prokom, Relius - Systexx, Rijgersberg, Rockwool, Roval, Schilder^sCOOL en De Vries kozijnen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Triodos Bank betrekt binnenkort extreem duurzaam gebouw

Triodos Bank betrekt binnenkort extreem duurzaam ...

Gisteren om 10:00 uur
timer 2 min

Om het groeiend aantal werknemers te huisvesten, opent Triodos Bank een nieuw kantoor op landgoed De Reehorst. ...

Lees verder »

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken voor verduurzaming

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken ...

17 sep om 10:00 uur
timer 4 min

Een bijzonder en historisch onderdeel van de stad Apeldoorn. Zo mogen we de al bijna 100 jaar oude woning aan ...

Lees verder »

Het Nieuwe Zuiderspoor is al BENG

Het Nieuwe Zuiderspoor is al BENG

3 sep om 11:00 uur

Het Nieuwe Zuiderspoor in Enschede wordt gasloos en energiezuinig. Dit kakelnieuwe complex heeft 45 appartementen ...

Lees verder »

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28 aug om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

Een duurzaam woonschip

Een duurzaam woonschip

20 aug om 11:00 uur

Is het een schip of een boot? Een aak misschien? Voor de maritieme fijnproever zal je het niet snel goed zeggen. ...

Lees verder »

PSV haalt bosrijke omgeving naar binnen

PSV haalt bosrijke omgeving naar binnen

31 jul om 10:00 uur
timer 5 min

Het vernieuwde sportcomplex De Herdgang van PSV zorgt met een lange glazen pui voor een transparante uitstraling, ...

Lees verder »

Circulair gebouw voor GGZ-instelling Emergis in Zeeland

Circulair gebouw voor GGZ-instelling Emergis ...

30 jul om 10:00 uur
timer 8 min

Circulair bouwen is niet eenvoudig. Gelukkig vielen tijdens de bouw van het nieuwe circulaire gebouw van GGZ-instelling ...

Lees verder »

Berckelbosch wordt energieneutraal en filtert fijnstof

Berckelbosch wordt energieneutraal en filtert ...

26 jul om 11:00 uur
timer 1 min

Gebiedsontwikkeling Berckelbosch in Eindhoven krijgt binnen het deelplan ‘Chopin’ 20 energieneutrale ...

Lees verder »

Prefab essentieel voor iconisch nieuwbouwproject in Arnhem

Prefab essentieel voor iconisch nieuwbouwproject ...

19 jul om 15:30 uur
timer 3 min

In het hart van Arnhem verrijst De Martinus, dat straks de historische binnenstad en de Rijn met elkaar verbindt. ...

Lees verder »

'Het WELL-certificaat maakt kantoorgebouw Flow aantoonbaar gezond'

'Het WELL-certificaat maakt kantoorgebouw Flow ...

12 jul om 15:30 uur
timer 6 min

De trots is van hun gezichten af te lezen, want het projectteam van het gezonde kantoorgebouw Flow heeft de WELL-certificering ...

Lees verder »

RCO House is ‘smart building’ in monumentaal pand

RCO House is ‘smart building’ in ...

12 jul om 10:00 uur
timer 2 min

Het nieuwe RCO House in Amsterdam is het nieuwe onderkomen voor de kantoren en oefenruimten van het Koninklijk ...

Lees verder »

Remontabel kantoorgebouw haalt natuur naar binnen

Remontabel kantoorgebouw haalt natuur naar binnen

11 jul om 11:00 uur
timer 3 min

In Driebergen verrijst een volledig remontabel kantoorpand, met een duurzaamheidsniveau dat ligt op BREEAM Outstanding. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up